teneryfa1980 23.06.26, 20:34 Dziewczyny-takie pytanie...Czy Wasi dentysci myja rece przed zakladaniem rekawiczek? Czy zwrocilyscie nanto uwage? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 08:04 Jak się umyje ręce przed założeniem rękawiczek, to się nie założy rękawiczek. Dentysta zakłada zwykle rękawiczki, nie sterylne, które są tankowane i da się je zalozyć zawsze. Zapewne myje ręce po zakończeniu brudnej roboty, po zdjęciu rękawiczek i potem już ich nie myje stricte przed przystąpieniem do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 09:23 Zaczęłam się zastanawiać czy istnieją jakieś rękawiczki z alkoholem 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 10:03 Założy, spokojnie. Trzeba tylko dobrze wytrzeć ręcznikiem papierowym. Zawsze myjemy ręce przy pacjencie i dopiero zakładamy rękawiczki nitrylowe. Oczywiście sterylne one nie są. Sterylne zakładamy do implantacji i poważniejszych zabiegów chirurgicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 12:38 >Założy, spokojnie no nie wiem... chyba że są dwa rozmiary za duże. Kiedys obsługiwała mnie taka panienka, przy robieniu pantomogramu. Cały czas obserwowałam, czy jej te rękawiczki z dłoni nie spadną. Ja w kuchni, "pracuję" wyłącznie w rękawiczkach bo nie lubię babrać się w żarciu, szczególnie mięsie. I nie, nie da się założyć rękawiczek na wilgotne dłonie. Dłonie muszą być osuszone/suche a nie tylko wytarte. Natomiast ja myję ręce już w rękawiczkach, czyli same rękawiczki de facto. To chyba jest ważniejsze bo rękawice są wyciągane z pudełka i nie są one sterylne. Dokładnie takich samych rękwic, jak u mnie w kuchni, używają stomatolodzy a już przez różne gabinety się przewinęłam. Przy czym ja używam S bo dokładnie przylegają i są "drugą skórą". I, przyrządzając obiad, myję ręce w rękawiczkach bardzo często. Tak, jakbym robiła to bez rękawiczek. Natomiast dentysta raczej rzadko wkłada ręce do naszych paszczy. Z zasady posługuje się narzędziami. Oraz przy fotelu jest zawsze jakiś płyn antybakteryjny, do przepłukiwania ust. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 14:36 Mava, ale papryczka pisze o dłoniach wytartych,wysuszonych. Bez problemu to się nakłada, naprawdę. Rękawice mają też różne klasy przepuszczalności, niektóre nie nadają się do zabiegów medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 15:50 >Mava, ale papryczka pisze o dłoniach wytartych,wysuszonych. Bez problemu to się nakłada, naprawdę. naprawdę mam wieloletnie doświadczenie w uzywaniu rękawiczek. Skóra musi dokładnie wyschnąć a nie tylko zostać wytarta. Czyli gdzieś tak 5 min. trzeba odczekać. Po wytarciu dłoni. Raczej tego nie widziałam, ani sie nie spodziewam, w gabinecie. Ja uzywam rekawic do kontaktu z żywnoscią, przede wszystkim. Dokładnie takie pudełka (jak moje) widze w gabinetach dentystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 20:14 Nie masz racji. Świetnie że masz wieloletnie doświadczenie ale mnie nie przebijesz. Radzę sobie doskonale ja, jak i moje koleżanki w pracy, z dokładnym osuszeniem rąk i założeniem natychmiast po tym rękawiczek. Wszystkie używamy S lub XS. Poćwicz jeszcze. Musisz tym ręcznikiem dokładnie wytrzeć między palcami oraz grzbiet dłoni, to jest najważniejsze. Jak nie uda się to zapraszam do mnie do gabinetu na naukę . Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 21:50 Nitrylowych używasz? Weź sobie papierowy ręcznik, osusz ręce również między palcami. Nie trzyj,vtylko raczej przykładaj. To nie trwa pięciu minut, ręce są od razu suche i bez problemu nałożysz szybko rękawice. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Dentysta- pytanie 26.06.26, 10:09 toż napisałam, że 5 min. Może jestem zbyt niecierpliwa? I to dotyczy nie tylko rak umytych ale choćby spoconych, jak w obecnych temp. Poza wszystkim najważniejsza jest tu chyba czystość rękawiczek a nie dezynfekcja rąk w nich. W końcu to rekawiczki mają kontakt z pacjentem, narzędziami czy żywnościa, jak u mnie. Dlatego ja myję ręce tuz po założeniu rekawiczek, przede wszystkim. Ciekawe czy papryczka, i jej koleżanki, też? Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Dentysta- pytanie 26.06.26, 10:28 mava12 napisała: > toż napisałam, że 5 min. Może jestem zbyt niecierpliwa? No nie 5 minut, tylko jakieś 15 sekund. Wytarcie do sucha, łącznie z przestrzeniami między palcami ręcznikiem papierowym. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Dentysta- pytanie 26.06.26, 14:03 Nie masz zielonego pojęcia o aseptyce i antyseptyce. Ani o tym co dokładnie jest bezpieczne dla pacjenta, tak żeby mu nie zaszkodzić. Nie wiesz również jakie są zalecenia Sanepidu. I porównujesz bez sensu robotę w kuchni do pracy z pacjentem. Nie, nie myjemy rąk ubranych w rękawiczki. Jest to totalnie i kompletnie bezsensowne działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 18:28 A jak Ci dentysta sprawdzi czy masz zdrowe zęby, normalnie przecież dotyka ust. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Dentysta- pytanie 26.06.26, 10:17 >A jak Ci dentysta sprawdzi czy masz zdrowe zęby, normalnie przecież dotyka ust. u mnie dotyka zebów. Narzędziami, zwykle dwoma jak chce odsunąć wargę. Nie wywija mi jej dłonią. Jakos nie kojarzę takich sytuacji Do jakichs szczególnych potrzeb są nakładki na usta. Oczywiście, że czasem pewnie dotknie ale raczej nie jest to nagminne. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 20:09 No przecież napisałam że na dobrze osuszone dłonie recznikiem papierowym. Ja noszę rozmiar S i zawsze myję rece przed pacjentem oraz do każdego zakładam nowe rękawiczki. Da się. Robię to po kilkanaście razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 09:11 Ciekawe, bo ten wątek się pojawia co i rusz i pod dziwnymi nickami. Jak masz problem z dentystą, że niehigieniczny, to idź do innego. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 16:10 Ale wiesz, że w wypadku dentystów, to w większości rękawiczki mają chronić ich przed tobą, a nie odwrotnie? I że twojej paszczy do sterylności daleko. A tak na marginesie, obsesje się leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Dentysta- pytanie 24.06.26, 20:16 Dokładnie tak jest 😄 a pacjenci chyba w większości myślą że odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś