Dodaj do ulubionych

Lato wróciło do Polski :D

31.07.26, 10:18
Super, kocham, czuję że żyję na 120%, jest super.

Kto też tak ma? smile
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:12
      Ja cię zwykle ignoruję, ale tym razem napiszę.

Fala upałów jest klęską żywiołową, która prowadzi do realnego zagrożenia życia, zwłaszcza osób starszych. Oficjalne, konserwatywne szacunki mówią o ok. 600 ofiarach upałów rocznie w Polsce. Dla porównania, w pożarach ginie połowa tego; w powodzi tysiąclecia (1997 r) zginęło 56 osób; zimowe mrozy powodują śmierć ok. 50 osób rocznie.

Moja matka ma 87 lat i mieszka sama. Boję się o nią.
      Twoje niefrasobliwe podejście odbieram jako brak szacunku.
      • bywalec.hoteli Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:31
        Gdzie jest ta fala upałów w Polsce?

W Poznaniu:
        W lipcu w Polsce prawie wszystkie dni miały maksymalnie 20 parę stopni. Dużo padało. Wieczorami i w nocy było zimno. Jeden czy dwa dni było rzeczywiście bardzo gorąco ale tylko wtedy.
        Wczoraj było 32 stopnie, dziś pewnie dojdzie do tylu a już od jutra zimniej.
        Nie przesadzasz?
        • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:43
          I od przyszłego tygodnia znowu gorąco. Zresztą 24 stronie to nie chłodno.
          I nie wszyscy w Poznaniu mieszkają. Zobacz inne miasta. Temperatury do 35 stopni, to ile w słońcu??
          U mnie 32 teraz, czyli 35 będzie po południu jak nic. Gorąco, duchota.
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:48
            elinborg napisała:

> I od przyszłego tygodnia znowu gorąco. Zresztą 24 stronie to nie chłodno.
            > I nie wszyscy w Poznaniu mieszkają. Zobacz inne miasta. Temperatury do 35 stopn
            > i, to ile w słońcu??
            > U mnie 32 teraz, czyli 35 będzie po południu jak nic. Gorąco, duchota.
            24 stopnie to upał?
            • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:24
              superematka napisała:

> 24 stopnie to upał?

A napisałam tak?
              Macie tylko 2 tryby- gorąco i chłodno?
            • awf-33 Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:31
              superematka napisała:

> elinborg napisała:
              >
              > > I od przyszłego tygodnia znowu gorąco. Zresztą 24 stronie to nie chłodno.
              > > I nie wszyscy w Poznaniu mieszkają. Zobacz inne miasta. Temperatury do 35
              > stopn
              > > i, to ile w słońcu??
              > > U mnie 32 teraz, czyli 35 będzie po południu jak nic. Gorąco, duchota.

> 24 stopnie to upał?
              A nie?
              • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:33
                Nie, 24 stopnie to żaden upał tylko dość chłodne lato
          • enaw11 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:04
            Północne okno w Poznaniu - 31 stopni w tej chwili
        • koronka2012 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 22:16
          bywalec.hoteli napisał:

> Gdzie jest ta fala upałów w Polsce?
          >
          > W Poznaniu:
          > W lipcu w Polsce prawie wszystkie dni miały maksymalnie 20 parę stopni. Dużo pa
          > dało. Wieczorami i w nocy było zimno. Jeden czy dwa dni było rzeczywiście bardz
          > o gorąco ale tylko wted

20 parę to zarówno znośne 21, jak i nieznośne 27.
          Na Mazowszu nie pada, okresowe przelotne opady nie zmieniają tego że jest przeraźliwie sucho. W ostatnich dniach temperatura nocą jest powyżej 20 stopni,
          W w ostatnim tygodniu to któryś z kolei dzień z temperaturą powyżej 25 stopni, ba! większość dni powyżej 30, zapowiadane 39.
          Więc nie, nie przesadza
      • minivini Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:46
        >Moja matka ma 87 lat i mieszka sama. Boję się o nią.
        A moja mama nie żyje. To mogę się cieszyć ładną pogodą czy nie?
      • minivini Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:48
        >prowadzi do realnego zagrożenia życia, zwłaszcza osób starszych.
        Ja nie jestem starszą osobą ani nie mam takich w otoczeniu więc mam to gdzieś.
        • patrzyk Re: Lato wróciło do Polski :D 04.08.26, 12:45
          Masz gdzieś to, że umrze ktoś kto mógłby jeszcze trochę pożyć? Fajny z ciebie człowiek
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:00
        Tak, dwa dni ciepła to fala i zagrożenie życia. Bez przesdy. Ile ludzie zamarza?
        • mocca26 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:09
          Ależ ciesz się, nie marnuj czasu na rmatvr
        • hanusinamama Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 14:15
          Serio chwalenie się swoją niewiedzą i ignorancją nie jest cool.
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 14:45
            Jaka ignorancja. Ja uwielbiam ciepełko. Jak ktoś nie lubi tego co ty to jest ignorantem?
            • awf-33 Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:33
              superematka napisała:

> Jaka ignorancja. Ja uwielbiam ciepełko.

Niektórzy uwielbiają papierosy. To znaczy, że to dobre dla zdrowia?

• superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:38
                Nie, ale słoneczko tak, jest zdrowe. Witamina D się wytwarza,. której w naszym klimacie brak. Skóra łapie zdrowe promienie, muśnięcie słońcem to balsam naturalny do ciała l.
                • morekac1 Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 23:59
                  akurat nie łapie, bo przy tych temperaturach wskazane jest zejście ze słoneczka w trybie pilnym i ogólnie ograniczenie przebywania na dworze (ewentualnie na polu). Gdyż może się to skończyć udarem cieplnym. Przy temperarurze >35C termoregulacja przestaje działać - i to u zdrowych ludzi w pełni sił...
                  • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 06:04
                    Temperatura ciała człowieka ma 36,6 stopni, także to nie jest zbyt wysoka temperatura powietrza.
                    • marianna1960 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 09:41
                      Co za debilzmy wypisujesz, napisz jeszcze że nosisz czapeczkę z foli i głosujesz na Konfederacje i Brauna to wtedy cię zrozumiem, co wpis to większy idiotyzm.
                      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 10:16
                        Co w tym idiotycznego, że mi nie gorąco przy takiej pogodzie. Dla mnie super hiper ekstra
      • princesswhitewolf Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:46
        >Moja matka ma 87 lat i mieszka sama. Boję się o nią.
        Twoje niefrasobliwe podejście odbieram jako brak szacunku.

Kupcie jej przenosny klimatyzator, taki z rura co sie wystawia za okno.
      • memphis90 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 08:23
        >Twoje niefrasobliwe podejście odbieram jako >brak szacunku.
        A od kiedy to Bywalec zawiaduje pogodą i ja ustawia dla całego kraju lub świata? Nie dmij tak w te trąbę „szacunku do mojej matki”, bo to absurdalne. Ktoś lubi jak mu gorąco, więc się cieszy, że jest gorąco, kto inny lubi zimę i śnieg, więc się cieszy jak napada i nijak nie świadczy to o „braku szacunków dla seniorów, a szczególnie matki użytkowniczki Kartiel, która się przecież może poślizgnąć i złamać kość udową na tym śniegu” 🤦‍♀️
        • bywalec.hoteli Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 09:50
          Dzięki Memfiska że mnie bronisz 💚
          • memphis90 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 17:40
            Bo to jest totalnie głupie 🤷‍♀️
      • fogito Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 08:30
        Ja martwiłabym się, że 87 latka mieszka sama niezależnie od pogody.
        • 152kk Re: Lato wróciło do Polski :D 04.08.26, 22:06
          A niby dlaczego? Istnieją ludzie zdrowi i sprawni na ciele i umyśle w tym wieku, tylko się z tego cieszyć.
          Nie każdy w wieku emerytalnym musi mieszkać z synem, tym bardziej, że nie każdy ma syna, który woli mieszkać z mamusią, zamiast z partnerem/partnerką.
    • marianna1960 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:35
      Wyjdź na słońce i pospaceruj z godzinę wtedy poczujesz że żyjesz, czy wyznawcy kibola i ćpuna zawsze są szurami pogodowymi?
      • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:45
        Ja bym go po jakimś zabetonowanym rynku przepędziła przez 2 godzinki.
        Albo może na budowę, cegły kłaść.
        • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:48
          A co to za problem pochodzić w słoneczku i 4 godziny?
          • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:26
            superematka napisała:

> A co to za problem pochodzić w słoneczku i 4 godziny?

W 35 stopniach? Zastosuj, pozbędziemy się problemu.
            • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 14:46
              Chodze bez problemów. 35 stopni to ciepło, upał to 45
            • snakelilith Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:26
              elinborg napisała:

> W 35 stopniach? Zastosuj, pozbędziemy się problemu.

Popieram.
              • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:36
                Dla mnie żaden problem, czysta przyjemność
      • bywalec.hoteli Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:46
        Mańka, odpal netfliksa - twoja ulubiona rozrywka w tym brwinowie
        • marianna1960 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 11:53
          Twoją ulubioną rozrywką jest oglądanie TV RusPublika, i pisanie szurskich tekstów, jak ci zimno do lekarza, niedogrzany PISi trolu
    • mariola233 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:01
      Ja też się cieszę,kocham upały
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:49
        To jak ja
      • bazia_morska Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:12
        Tak, to już wiemy.
    • jkl13 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:06
      Zgadzam sie, dzisiaj wróciło lato, przynajmniej u mnie. Jest 25 stopni, pochmurno, lekko wieje. Jutro ma padać deszcz i maksymalna temperatura wyniesie 18 stopni, czyli typowe lato nad Bałtykiem.
    • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:42
      bywalec.hoteli napisał:

> Super, kocham, czuję że żyję na 120%, jest super.
      > Kto też tak ma?

Nikt normalny.
      Dzisiaj siedzę w domu na zdalnym i właśnie sprawdziłam, mam na tarasie 33 stopnie. Podziękuję za TAKIE lato.
      I na pewno nie jest to dobre dla naszych organizmów.
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:50
        Właśnie super pogoda, chce się żyć. Można się poopalać, nacieszyć słoneczkiem.
        • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:58
          superematka napisała:

> Właśnie super pogoda, chce się żyć. Można się poopalać, nacieszyć słoneczkiem.

Masz 5 lat, że upierasz się że twoja babka z piasku ładniejsza?
          U mnie akurat nie ma specjalnie słońca. Jest bezwietrznie, bardzo gorąco, duszno i nieprzyjemnie.
          I ja pisałam o normalnych ludziach a nie takich, co dla zasady zaprzeczają faktom. Zapytaj lekarzy, jaki ma wpływ taka pogoda na zdrowie i że w ogóle nie jest zalecane być na zewnątrz, jeśli sama nie ogarniasz oczywistości.
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:15
            A to siedź w domu, ja sobie będę korzystać z pięknej pogody.
            • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 16:54
              To sobie korzystaj. Co mnie to obchodzi, nie musisz mnie informować o każdym swoim kroku. Każdy może się katować, zapiekać i niszczyć sobie zdrowie.
              I przestań się wpisywać ze swoimi durnotami od czapy pod moimi komentarzami. Spadaj.
          • wyprawa32768 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 21:45
            trzeba koniecznie przyjechać nad polski Bałtyk, tutaj jest przyjemnie - załączone zdjęcie z dzisiaj.
            ciebie nie zapraszam, bo popsujesz atmosferę, czy tam klimat, czy pogodę, czy co tam klimatyczni wariaci jeszcze zmyślą
            • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 11:13
              Podziękuję. Urlop w takim miejscu w ogóle a już przy takich pogodach (albo upały albo deszcze) to dla mnie przedsionek piekła. I nie wiem, co miałabym tam robić.
              Mam zabukowany urlop w zupełnie innym zakątku świata.
              • wyprawa32768 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 19:27
                czyli twierdzisz że ciepło jest złe, a lecisz do ciepłych krajów ? hahaha
                • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 19:31
                  wyprawa32768 napisał:

> czyli twierdzisz że ciepło jest złe, a lecisz do ciepłych krajów ?

Gdzie napisałam że lecę do ciepłych krajów? Już nawet z oczami masz problem? big_grin
                  I nigdzie nie twierdzę, że ciepło jest złe.
                  • wyprawa32768 Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:34
                    co ty twierdzisz za głupoty to każdy widzi, że ciepełko złe, że klimat, że coś tam bla bla. A ciepełko jest takie przyjemne !
                    • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 09:36
                      Ale to przecież ty wypisujesz głupoty i wmawiasz coś czego nikt nie twierdził. Nigdzie też nie odwoływałam się do klimatu. Akurat lato to jest moja od zawsze ulubiona pora roku, ale z normalnymi temperaturami rzędu 25 stopni i chłodniejszymi nocami, a nie 35 stopni, duchota, saharyjskie powietrze, aura uciążliwa dla organizmu i nieprzyjemna. Nie istnieje tylko jedno “ciepło”. A skrajne upały nie są w niczym dobre.
                      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 10:18
                        Jakie saharyjskie jak tam inny klimat i wilgotność powietrza. Fajne polskie lato z dobrą temperaturą to powyżej 30 stopni.
                        • angazetka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 11:51
                          Powyżej 30 stopni to w polskich warunkach upał, a nie fajne lato, niedouczku.
                          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 13:43
                            Super lato właśnie. Ja kocham.
                            • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 14:28
                              superematka napisała:

> Super lato właśnie. Ja kocham.

I koniecznie trzeba było to napisać ponad 50 razy. 30% wpisów w tym wątku jest twoich. Z tym samym jednym przekazem (czyli wystarczyłoby jeden raz). I to wszystko zamiast celebrować to piękne lato.
                              Za to spamowanie należy ci się ban.
                              • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 15:27
                                Jakie spamowanie, odpowiadam ludziom, obsesję masz na moim chomiku punkcie, ale mam tyle uroku, że się wcale nie dziwię.
                            • mocca26 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 17:39
                              a gdzie ty mieszkasz, ty i bywalec, bo, owszem lubić można, ale 37 stopni to nie jest typowe polskie lato (wystarczy spojrzeć na temperatury z ostatnich np 30 lat)
                              • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 19:16
                                Nie mogę zdradzić.
                                • mocca26 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 19:20
                                  Na razie wiemy tylko, że nie jesteś z Polski.smile
                                  • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 19:31
                                    A skąd wiesz? Tu widzę ciekawe teorie wypuszczacie. Nawet za gazeciarza mnie wzięli.
                                    • mocca26 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 19:34
                                      Ponieważ nic nie wiesz o typowej polskiej letniej pogodziesmile Pasmile
                                      • snakelilith Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 20:05
                                        mocca26 napisała:

> Ponieważ nic nie wiesz o typowej polskiej letniej pogodziesmile Pasmile
                                        >

To wygląda na asmę, której całkiem puściły już zwieracze. Ona ma fazy całkowitej szajby, ale takiej fatalnej jeszcze faktycznie nie miała.
                                        • mocca26 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 22:24
                                          imho nie asma, trochę inny vibe. Ale stara się biedaczysko jak może i potrafi
                                          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 04.08.26, 07:28
                                            🤣🤣
                                      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 22:08
                                        Pa😘
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:31
        Nikt normalny? Powiedz to turystom czy ludziom na plaży. Twoja normalność jest normalniejsza niż innych? Zimno i homoseksualizm? Tylko to się liczy!
        • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:08
          superematka napisała:

> Nikt normalny? Powiedz to turystom czy ludziom na plaży. Twoja normalność jest
          > normalniejsza niż innych? Zimno i homoseksualizm? Tylko to się liczy!

A to nie ma nienormalnych na plażach? Lekarze podczas takich upałów zalecają, żeby jeśli się nie musi to najlepiej pozostać w domu, ewentualnie w innym chłodnym i zacienionym miejscu i na pewno nie na słońcu i otwartej przestrzeni jak plaża właśnie.
          Znasz się lepiej, to rób sobie po swojemu, co mnie to obchodzi.
          To że nie lubi się skrajnych upałów nie znaczy że lubi się zimno. I co ma do tego tematu homoseksualizm? Słoneczko zaszkodziło panience? Ogarnij się i lecz ze swoich fobii.
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:29
            Jacy lekarze? Zawsze konsultujesz każde wyjście z domu z lekarzem?
            • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:37
              Sracy. Ty siedzisz pod kamieniem i nie docierają do ciebie żadne informacje? To twoje pierwsze upały w życiu? Zalecenia lekarzy to muszą być osobiste konsultacje?!
              I to akurat ty powinnaś się udać po pilną pomoc lekarską.
              • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:05
                Przy takiej temperaturze nie widzę dla.sibus zagrożenia i korzystam ze słońca. Jutro opolanko, witamina D, drineczek. Życie jest piękne.
                • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:55
                  superematka napisała:

> Przy takiej temperaturze nie widzę dla.sibus zagrożenia i korzystam ze słońca.
                  > Jutro opolanko, witamina D, drineczek. Życie jest piękne.

Tak, drineczek, najlepiej ze dwa albo trzy! Będzie super.
                  • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 19:25
                    No pewnie. Na słoneczku chłodne piwko, coś wspaniałego.
    • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:47
      Ja tak samo, uwielbiam.
    • mocca26 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 12:55
      Masz rację , piekny dzien. Szkoda go marnować na internet. Pa, zmykaj
    • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:01
      Już widzę się ze słońca cieszyć nie można, ematko są dziwne.
      • marianna1960 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:04
        Kolejna niedogrzana, trzeba być chorym aby lubić takie piekło
        • kandyzowana3x Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:21
          To ja się przyznam, lubię ciepłe lato gdy można bez szoku termicznego pływać w jeziorach, spać pod namiotami i bez sztormiaka pływać kajakami. A nocą siedzieć przy ognisku bez polaru i czapki gdy temperatura spada poniżej 10 stopni. Temperatury w okolicy 30 nie robią spustoszenia w moim organizmie, o ile pamiętam o kapeluszu, ew parasolu i filtrach ( i wachlarz ). Szukam zazwyczaj cienia. Lato z temperaturą 18 stopni i deszcz spadające do 10 w nocy jest dla mnie koszmarne. Idealne dla mnie są temp 25-30 , ale 30-35 też nie wywołuje żadnych koszmarnych przeżyć.
          • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 13:59
            No więc co innego 30 stopni w mieście, jak chodzisz do pracy, raca w terenie na przykład, albo dla a klimatyzacja, albo trzeba dojść wybetonowanym, nasłonecznionym chodnikiem, a co innego jak masz wolne, możesz sobie pójść do cienia, nad wodę, do lasu.
          • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 14:26
            Między "lato z temperaturą 18 stopni i deszcz, spadające do 10 w nocy" a "lato z upałami, temperaturami rzędu 35, dusznymi nocami i aurą zagrażającą zdrowiu" jest sporo pomiędzy.
            Ostatnio było chłodniej, ale w dzień było 20-25 a w nocy 15-18 stopni. Normalnie do późnego wieczora siedzieliśmy na zewnątrz i nie było odczucia zimna. I milion razy wolę to co było wtedy niż to co jest teraz.
          • bywalec.hoteli Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:17
            kandyzowana3x napisała:

> To ja się przyznam, lubię ciepłe lato gdy można bez szoku termicznego pływać w
            > jeziorach, spać pod namiotami i bez sztormiaka pływać kajakami. A nocą siedzieć
            > przy ognisku bez polaru i czapki gdy temperatura spada poniżej 10 stopni. Temp
            > eratury w okolicy 30 nie robią spustoszenia w moim organizmie, o ile pamiętam o
            > kapeluszu, ew parasolu i filtrach ( i wachlarz ). Szukam zazwyczaj cienia. L
            > ato z temperaturą 18 stopni i deszcz spadające do 10 w nocy jest dla mnie koszm
            > arne. Idealne dla mnie są temp 25-30 , ale 30-35 też nie wywołuje żadnych koszm
            > arnych przeżyć.

Ja mam tak samo. A one przeżywają zwykle 30 stopni jakby to było 50
            • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:34
              Ciekawe co by zrobiły w takim Luksorze, gdzieś jest prawdziwy upał o tej porze. Raptem 30 stopni a tu sraczka, okna gwoździami zabijają l.
              • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:19
                Na pewno w takim Luksorze są zadowoleni, bo supermatka im uzmysłowiła, że skrajne temperatury to wspaniała rzecz. big_grin
                30 stopni to ja miałam o 8.00 rano, teraz mam na tarasie 38 stopni. Więc spadaj z tymi swoimi mądrościami.
                A sraczkę to masz ty. Przeszkadza ci nawet to, że ktoś nie lubi morderczych upałów. Musi lubić bo ty lubisz? Inaczej twoje lubienie coś traci? I każdemu z osobna będziesz ten swój kit wciskać? Co za durny babsztyl.
                • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:30
                  Tobie przeszkadza wariatko. Wyzywasz ludzi od niemoralnych, bo lubią ciepełko.
                  • natalia.nat Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:42
                    Tak. Niemoralnych. big_grin
                    Jakbyś teraz siedziała na tym swoim słonku, to na pewno byś nie klepała durnot w klawiaturę, tłumoku.
                    • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:06
                      Już taka pora, że słonko słabo grzeje. Jutro 38, chętnie posiedzę
                      • pade Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 19:56
                        aaa to dlatego tak bredzisz bo ci przygrzało, wszystko jasnebig_grin
          • berber_rock Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 16:30
            To ja się przyznam, lubię ciepłe lato gdy można bez szoku termicznego pływać w jeziorach, spać pod namiotami i bez sztormiaka pływać kajakami

_ sorry ale to są jakieś bzdety. NIE DA się spać pod namiotem w temperaturze powyżej 20 na zewnątrz. W środku masz wtedy kilka stopni więcej.
            Wiem co mówię bo w tym roku wróciliśmy z wakacji 3 dni wcześniej - niedospani i wymęczeni tropikalnymi nocami. W namiocie było za gorąco, a przy próbie spania na zewnątrz zjadały nas komary.
            • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 17:47
              To moskitiera i pod chmurką. Coś pięknego.
            • kandyzowana3x Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:42
              Ale my mówimy o temperaturze w dzień nie w nocy. W tym roku w Polsce była jedną noc z temperaturą minimalnie powyżej 20 stopni. Większość lipca to bliżej okolic 13, z najniższą w okolicach 8.
              • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:45
                Ok, ale w dzień nie ma potrzeby spania w namiocie chyba?
              • berber_rock Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 22:17
                Ale my mówimy o temperaturze w dzień nie w nocy

_ nie. Ja akurat wróciłam z trzy-tygodniowych wakacji. Miałam tylko dwie noce poniżej 20 stopni i to dlatego że byłam na wysokości 1200 m npm.
                Reszta to było między 22 a 26. To zdecydowanie nie jest na namiot.
                • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 23:11
                  No to pod chmurką,. moskitiera i po kłopocie. Super sprawa. Uwielbiam takie cieplutkie noce, chce się żyć.
            • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 20:31
              Przy wysokiej temperaturze powietrza jak najbardziej można doznać szoku termicznego w jeziorze.
              • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 20:37
                To trzeba wchodzić powoli, najpierw zmoczyć ręce nogi, a nie wskakiwać.
                • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 16:20
                  Wciąż można.
        • hanusinamama Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 14:16
          To jest troll. Ma sraczkę forumową.
        • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:26
          marianna1960 napisała:

> Kolejna niedogrzana, trzeba być chorym aby lubić takie piekło
          Jak mnóstwo ludzi, którzy jeżdżą w wakacje do Egiptu, Tunezji, Turcji i innych miejsc, gdzie jest gorąco, bo w Polsce jest zimno. Trafia się dwa dni w miesiącu i już histeria. Chora jesteś ty, bo nie rozumiesz, że kasy na prawo lubić co innego. Ja nie lubię zimy i co?
    • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 14:41
      To, że ludzie mają różne preferencje i interesy to jasne, ale otwarte cieszenie się z czyjegoś nieszczęścia jest lekko niegrzeczne. Jeszcze idź do szpitala i opowiedz pacjentom, jak to fajnie być zdrowym i że to przecież nie twoja wina że oni nie są.
      • bywalec.hoteli Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:16
        cegehana napisała:

> To, że ludzie mają różne preferencje i interesy to jasne, ale otwarte cieszenie
        > się z czyjegoś nieszczęścia jest lekko niegrzeczne. Jeszcze idź do szpitala i
        > opowiedz pacjentom, jak to fajnie być zdrowym i że to przecież nie twoja wina ż
        > e oni nie są.

Właśnie sprawdziłem i temperatura osiągnęła 30 stopni i już więcej raczej dziś nie będzie.

30 stopni to normalna letnia temperatura.
        I to jest w najcieplejszym momencie dnia.

To takie nieszczęście zwykle 30 stopni? Nie 40 jak w Turcji, Włoszech, Hiszpanii, Maroku czy 50 jak na Saharze.

Zwykle 30 stopni i słońce.

Zresztą wieczorem zapowiadają burze a jutro ma być już chłodniej.

Nie przesadzasz?
        • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:29
          30 to żaden upał.
        • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:46
          Odniosłam się do postu startowego, a nie do 30 stopni tam, gdzie sobie akurat jesteś.
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 15:53
            A kto się cieszy x czyjegoś nieszczęścia. Bywalec napisał, że cieszy się piękną pogodą. To tak jakbyś napisała, że dostałaś nową pracę i jesteś szczęśliwa, a ktoś ci zarzucił, że dowalasz bezrobotnym.
            • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 16:30
              Napisał o Polsce. To tak jakby osoba, która ma dobrą pracę napisała, że bardzo się cieszy że stopy bezrobocia w Polsce (a nie z tego, że sama ją ma). Inaczej brzmiałby post w stylu "u mnie piękna pogoda, mam nadzieję, że u Was też". Uważam, że nawet trollowanie ma swoje granice, a jedną takich granic jest temat chorób i śmierci.
              • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:31
                No to miło napisał, chciał sprawić przyjemność swoim postem.
                • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:42
                  Powątpiewam.
                  • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:07
                    Cieszył się przemyśleniami nad piękną pogodą. Mi się miło zrobiło, że docenia.
                    • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:44
                      Ci? A to jakaś Twoja zasługa że jest taka a nie inna pogoda?
                      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 19:26
                        Nie moja, ale cieszę się, pięknej pogody i miło, że ktoś się również cieszy.
                        • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 19:34
                          No fajnie, ale post startowy był o czym innym.
                          • bywalec.hoteli Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 20:10
                            cegehana napisała:

> No fajnie, ale post startowy był o czym innym.

Nieprawda, post startowy byl związany z radością z powrotem polskiego pięknego lata, pięknej pogody, gdzie jest te 30 stopni, jest przyjemny wieczór ciepły a nie ma ekstremalnych temperatur.
                            Uśmiechnij się trochę do ludzi a oni będą uśmiechać się do Ciebie, zauważ to
                            • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 20:51
                              Prawda. Post dotyczył tego, co dzieje się w Polsce, a nie u Ciebie w ogrodzie czy gdzie tam sobie siedzisz - to nie budzi żadnych kontrowersji ani emocji. Mogę się do Ciebie wirtualnie uśmiechnąć 😀
                            • pade Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 19:58
                              Polskie lato to jest 25-28 stopni a nie 36 jak było u mnie przez dwa dni. Duchotę, parne powietrze i gwałtowne burze też trudno nazwać pięknym.
      • memphis90 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 08:31
        >otwarte cieszenie się z czyjegoś nieszczęścia >jest lekko niegrzeczne.
        Czyli jeżeli ktoś napisze: hurra, wreszcie chłodniej i pada, a ja akurat będę na urlopie, to taki wpis będzie niegrzeczny, bo stanowi „cieszenie się z mojego nieszczęścia”? 🤔
        • mocca26 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 08:36
          wiesz, nie stawiałabym w jednym rzędzie "nieszcześcia" z powodu deszczu na urlopie i tragedii suszy i pożarów lasów
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 08:54
            2 dni ciepła i szisza i pożary? Nie przesadzaj
          • memphis90 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 17:41
            Dzisas, jeden dzień upału w Poznaniu, a dziś znów leje od rana… 🤷‍♀️
        • cegehana Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 20:00
          Jeśli będzie się cieszył z deszczu np. na terenach dotkniętych powodzią to jak najbardziej. Jeśli będzie się cieszył z deszczu u siebie, który pada na niego - to nie. Da się na tym poprzestać.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 16:02
      Nie wiem czy ty serio czy szyderczo, ale ja na te kilka dni +30 bardzo się cieszę.Od 2 dni w koncu bez kurtki mogę rano isć do pracy, a wieczorem z basenu bez kaptura na głowie wracać.
      Taki przeskok z 18 na 35 moze nie najlepszy ale bardzo doceniam.
    • kaki11 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 16:11
      No jednak lepiej się czuję jak jest poniżej a nie powyżej 30 stopni. Takie 25-28 to dla mnie optymalne temperatury latem. Przy 34 i słońcu które teraz mam za oknem, zamiast wybrać się na rower albo zabrać dzieci na plac zabaw który u nas jest nasłoneczniony, czyli w pełni korzystać z letniego popołudnia, to siedzimy w klimatyzowanym domu, a na aktywności na zewnątrz poczekamy do wieczora.
      • kandyzowana3x Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 16:59
        Polecam wyjście do lasu, jeśli macie możliwość.
        • kaki11 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 21:11
          Byliśmy dziś ponad 2h tak późnym rankiem/przed południem. Też bardzo lubię i fakt, że w te upały zawsze tam trochę przyjemniej smile
    • analoga_niet Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 16:42
      Ja, jestem zachwycona że trafiła się taka pogoda akurat na wyjazd.
        Super, udanego wypoczynku.
    • trampki-w-kwiatki Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 16:54
      Goń się 🙄
        No to super masz pogodę 🌞
      • bywalec.hoteli Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 20:17
        trampki-w-kwiatki napisała:

> Goń się 🙄

Nie odpowiadam za pogodę we Wrocławiu który jest chyba najcieplejszym miastem w Polsce.
        Sama się gon 😆
        • wyprawa32768 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 21:48
          zapraszam nad polski Bałtyk, tutaj o takich temperaturach nie ma mowy. Jest przyjemnie, po prostu SUPEROWO !!!
    • pursuedbyabear Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:12
      Uważam, że tylko kretyni cieszą się z takiej pogody.
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:34
        Jesteś ograniczona umysłowo.
        • beneficia Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 17:41
          Słyszałaś kiedyś o pożarach?
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:08
            A co to ma do rzeczy? Dopiero jeden dzień ciepełka.
        • marianna1960 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:28
          Odezwała się niedogrzana kretynka, koleżanka ma rację tylko DEBILE cieszą się z takiej pogody, gdzie tylko można wytrzymać przy włączonej klimatyzacj
          • analoga_niet Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:32
            Używasz klimatyzacji ty kapitalistyczna konsumpcjonistko?
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:37
            Klimatyzacja jest niezdrowa, słoneczko naturalne jak najbardziej
      • kiddy Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:48
        U mnie w okolicy drzewa mają suche, brązowe liście, na moim osiedlu jest tak sucho, że drzewa zdążyły już sporo liści zrzucić. Nie, w sierpniu gołe gałęzie nie są normalne.
        • kamin Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:57
          Przecież lipiec był zimny i mokry, u mnie wszędzie zielono jak w maju, na trawniku walczę z mchem. Dwa letnie dni nie zaszkodzą przyrodzie.
          • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 19:27
            Dokładnie, u mnie pięknie, zielono. Wspaniałe jest.
          • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 20:07
            No to u ciebie.
            I nie oglądasz telewizji, prognoz pogody żadnych, nic nie wiesz na temat suszy.
            Lipiec zimny i mokry, no ludzie..
            • memphis90 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 08:40
              W Poznaniu akurat zimno i sporo pada. 🤔 Na zmianę z 2-3 dniami upałów > 30stC. Nic pośrodku w tym roku…
              • pade Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 20:00
                a ile to jest zimno?
          • kiddy Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 20:27
            No padało, jasne. Tylko że za mało. Od lat jest szusza, kilka dni deszczu tu nie pomoże.
            • memphis90 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 18:03
              W Wielkopolsce jest susza geologiczna, żadne deszcze tu nie pomogą.
              • kochamruskieileniwe Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 18:07
                Hydrogeologiczna..
                • kochamruskieileniwe Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 18:13
                  A ściślej rzecz biorąc nizowka hydrogeologiczna

www.pgi.gov.pl/psh/materialy-informacyjne-psh/aktualna-sytuacja-hydrogeologiczna.html
              • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 19:20
                memphis90 napisała:

> W Wielkopolsce jest susza geologiczna, żadne deszcze tu nie pomogą.
                >

Jak to nie pomogą, a w zasadzie pomogłyby, skoro ta sytuacja jest właśnie skutkiem braku opadów? I jeszcze nasila to wysoka temperatura?
                • memphis90 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 00:46
                  Wielkopolska padła ofiarą wieloletniego procesu odwadniania, melioracji, osuszania rozlewisk, tworzenia kopalni odkrywkowych, betonowania czego popadnie. Chyba nawet w tej chwili trwa w Poznaniu walka o tereny nadrzeczne, które deweloper chce zabudować blokami, a mieszkańcy chcą zostawić w stanie naturalnym. Poza tym ukształtowanie geologiczne sprawia, że wody gruntowe wyjątkowo szybko „uciekają” do dużych rzek, a stamtąd do Bałtyku.
                  • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 12:09
                    Ale nie można napisać, że żadne opady nie pomogą, bo to nieprawda.

• koronka2012 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 22:21
            Gdzie?? Bo nie na Mazowszu, gdzie susza taką, że aż trzeszczy pod nogami, choć i tak padało parę razy solidnie
      • wyprawa32768 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 21:49
        nie ma to jak polski Bałtyk ! tutaj jest łagodnie ciepło i przyjemnie. POLSKA !
    • borsuczyca.klusek Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:07
      To nie lato, to mordercze upały 🙄
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:09
        Piękne lato w końcu. Dość już zimno. Milusio
    • kiddy Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:45
      Ja właśnie widzę, jak to ci, którzy tak kochaja upały, żyją pełnią życia - ulice puste, parki puste, wszyscy siedza w domach. Co szczęśliwsi akurat mają urlop i mogą nie wyściubiać nosa spoza wody, parasoli, ogródków i balkonów. Tyle jeśli chodzi o cudowność upałów.
      • borsuczyca.klusek Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:51
        Jeszcze nie ma godziny, by nie było słychać karetki lub straży. Zajebiście po prostu
        • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 19:28
          Ja niż nie słyszę. To w zimie właśnie złamania, zamarznięcia.
          • kiddy Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 20:28
            Szczególnie te masowe zamarznięcia.
            • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 01:34
              Poczytaj.
    • princesswhitewolf Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 18:47
      U nas juz od konca maja upaly i ja mam dosyc 😫😡🤮🤧

Jak sie ochladza to na ... 29-28C czyli prawie nie ochladza. Mam dosc
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 19:29
        To fajnie masz. W Polsce ciągle zimno, jeden dzień ciepły i histeria.
        • princesswhitewolf Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 21:51
          Daj spokoj. Duszno. Wilgoc wysoka
    • nenia1 Re: Lato wróciło do Polski :D 31.07.26, 20:11
      Czy ktoś się cieszy czy narzeka wpływu na pogodę i temperatury nie ma to żadnego.
    • 18lipcowa3 Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 18:24
      Ciesze sie . Uwielbiam lato.
      Jak słyszę te narzekanie "duchota duchota" to mam ochotę walnąć w łeb narzekacza
      • pade Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 20:02
        Jak słyszę te narzekania na 20 stopni z niewielkim plusem i od czasu do czasu deszczem, to mam ochotę walnąć w łeb narzekacza.
        • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 20:08
          pade napisała:

> Jak słyszę te narzekania na 20 stopni z niewielkim plusem i od czasu do czasu d
          > eszczem, to mam ochotę walnąć w łeb narzekacza.

O właśnie.
          Chyba niektórym woda z kranów powinna przestać lecieć, a i tak nie zakumają, skąd ta niedogodność.
          • bywalec.hoteli Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 22:17
            Spokojnie, od 30 stopni woda w kranie nie wyschnie
            • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 17:49
              Dokładnie, nie ma u nas takiego ryzyka. A 20 stopni w lecie to jest zimno. To temperatura na wiosnę.
    • elinborg Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 19:04
      bywalec.hoteli napisał:

> memphis90 napisała:
      >
      > > Dzisas, jeden dzień upału w Poznaniu, a dziś znów leje od rana… 🤷‍♀️
      > >
      >
      > No właśnie 😭 a one sraja z żalu

W przyszłym tygodniu sobie odbijesz, nie miaucz już.
      • memphis90 Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 00:33
        Niunia, ja nie miauczę, więc ty nie musisz szczekac. W calusieńkim wątku nie znajdziesz jednego mojego wpisu, w którym mowilabym, ze osobiście lubię upaly - prawda…? Natomiast coroczne ustykiwania na to, ze ktoś jednostkowo ucieszy się z upału/deszczu/sniegu/lata/zimy/pelni/nowiu uważam za durne, bo na pogodę, klimat, porę roku ani cykl księżyca nasza radość czy smutek ma wpływ dokładnie zerowy.
    • angazetka Re: Lato wróciło do Polski :D 01.08.26, 23:37
      I zero moderacji, by wyciąć jawne chamstwo Bywalca czy Lipcowej.
    • moni_485 Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 15:43
      bywalec.hoteli napisał:

> Super, kocham, czuję że żyję na 120%, jest super.
      >
      > Kto też tak ma? smile

Mariolka. Ona życzy wszystkim 35 stopni nawet w październiku.
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 17:49
        Byłoby super. Ale już dzień krótki to nie byłoby tak odczuwalne.
    • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 17:51
      Piękny weekend, wczoraj i dzisiaj nad jeziorkiem. Wspaniałe ciepło, 37 stopni to tak w sam raz.
      • pade Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:02
        Ciekawe gdzie dzisiaj w Polsce było 37 stopni. Widać, że szczuja jesteś.
        • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:05
          Nieważne gdzie, ale było.
          • pade Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:19
            Jasne kłamczuchobig_grin
            • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 02.08.26, 19:21
              W całej Polsce byłaś?
    • wena-suela Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 12:12
      Też lubię lato i cieszę się pogodąsmile
      • superematka Re: Lato wróciło do Polski :D 03.08.26, 15:28
        Swój człowiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka