Dodaj do ulubionych

oznaczanie ubrań

05.08.26, 23:47
Macie jakieś patenty, żeby oznaczyć ubrania tak, by można było je potem zidentyfikować? Nalepki jakieś itp.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 00:03
      Ale po co?
      • kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:42
        co za pytanie..sad

Widocznie ktoś ma taka potrzebę...suspicious

A oznaczenia ubrań mogą być potrzebne:

do żłobka, przedszkola
        gdy dziecko (małoletnie)jedzie do sanatorium (pranie rzeczy jest w pralni i potem trzeba te ubrania rozdzielić)
        pardokosalnie - w internacie. Syn (licealista) w roku szkolnym mieszka w internacie. Zazwyczaj na weekend przyjeżdża do domy z praniem - tak ustaliliśmy po tym, jak mu zaczęły ginąc koszulki szkolne. Tudzież inne rzeczy typu gacie - czego absolutnie nie rozumiem. Giną z ogólnej suszarni.
        Ponieważ szkolne koszulki (wymagane ich noszenie podczas lekcji) zamawiane są raz w roku - nowa partie podpiszemy skutecznie, sposobem sprawdzonym ze żłobka i przedszkola.
        Czyli od spodu na podwiniąciu koszulki zostanie przyprasowany kawałek tzw łatki do bielizny pościelowej* na którym będzie podpis wykonany markerem permanentnym lub kopiowym ołówkiem (ktoś jeszcze pamięta takie cudo?)

Można haftować inicjały - tak zrobiła moja mama, gdy jechałam jako dziecko do sanatorium, Ale to było sto lat temu i nie było zbyt wiele innych możliwości.

*łatka do bielizny pościelowej dostępna w pasmanterii - jest to kawałek płótna z klejem do naprasowania.
        Są tez inne łatki z klejem. Można dobrac odpowiednią.

• mikams75 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 09:35
        Po to, żeby się nie pomieszały z innymi. W żłobku, przedszkolu, na koloniach a nawet w pracy jak wszyscy mają takie same.
    • brenya78 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 00:34
      Oznaczam tak ubrania córki do zlobka/przedszkola, teraz szkoły. To są takie małe nalepki ktore zamawiam online i na nalepce jest imię, telefon i jakis obrazek ze zwierzaczkiem. Przychodzi tego ze 200 więc starcza na długo.
      • grey_delphinum Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 08:06
        brenya78 napisała:

> Oznaczam tak ubrania córki do zlobka/przedszkola, teraz szkoły. To są takie mał
        > e nalepki ktore zamawiam online i na nalepce jest imię, telefon i jakis obrazek
        > ze zwierzaczkiem. Przychodzi tego ze 200 więc starcza na długo.
        >
        Tak samo robiłam lata temu, gdy moj syn chodził do żłobka i przedszkola.
    • majenkirr Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 01:32
      Takie taśmy materiałowe?
      • malaperspektywa Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 08:03
        Kupiłam taką taśmę na allegro. Do tego pieczątkę do ubrań u tego samego sprzedawcy. Podajesz jaki ma być napis czy znaczek. Nic się nie odkleja, nie spiera. Estetyczne rozwiązanie na lata.
    • kotejka Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:15
      Naprasowanki imienne personalizowane na allegro kupowalam. Caly komplet starczy do konca zlobkowo-przedszkolnej kariery. Zywotne są na pewno. Do dzis mam zlobkowa poduszkę z takim podpisem a chlopczyk ma 23 lata big_grin
      w wersji ekonomicznej plaster materialowy i pisak do tkanin
      • kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:45
        Opisałam swój sposób wyżej. Kołderko-kocyk ze żłobka jest do dzisiaj podpisany wyrażnie mimo częstego prania. Delikwent jest młodszy - ma zaledwie 16 lat big_grin
    • szarsz Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:35
      Moja mama mi wyszywala pierwszą literę imienia... ja tez tak chciałam, ale poległam. Podpisywałam niezmywalnym pisakiem na metce
      • kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:44
        Moja mama też haftowała. Ja mam igłowstręt.big_grin
        przy śliskich metkach i częstym praniu - ten permanentny pisak potrafi sie zmyć sad
    • andaba Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 07:57
      Tak jak wyżej piszą. Jak to ubrania do leżenia, czyli piżamy, koszulki to najprościej markerem, ułatwia to segregowanie, na małych naszywkach trudno bez okularów odczytać.

Dawniej się wyszywało...
    • mikams75 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 09:33
      Zwykłym długopisem albo niespieralnym markerem na metkach albo gdzieś tam na wewnętrznej stronie przy grubszych rzeczach typu kurtka, buty, kalosze.
    • kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 10:39
      Dziękuję za temat.

Ponieważ jestem zainteresowana - poszperałam. I okazuje się, że sa pieczatki do ubrań na znanym portalu aukcyjnym. Sprzedawane w zestawach z taśma termiczną.
      Właśnie nabyłam smile
      • kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 10:40
        aha - napis na pieczatce samemu sie układa.

A za trop pieczątek dziękuję małejperspwktywie.
    • magdulecp Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 10:47
      Też się chętnie dowiem, bo zaczyna się u nas przedszkole, a muszę wycinać wszystkie metki z ubranek córki, więc nie mam pojęcia jak to oznaczyć.
      • kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 10:54
        zobacz pieczątki (które właśnie odkryłam smile)
    • slonko1335 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 14:00
      Markery nieywalne, bądź pieczątki. Kiedyś nawilqm się z naprasowankami ale pieczątka i markery są łatwiejsze.
    • brenya78 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 14:14
      Ja tylko nieśmiało zaznacze, ze nie wystarczy opisać ubrania imieniem ani nawet imieniem i nazwiskiem. Jak sie zgubi to znalazcą i tak nie bedzie wiedział komu oddać. Dlatego ja zawsze na naklejkach mam numer telefonu. Sprawdziło sie kilka razy przy zgubionych rękawiczkach i maskotkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka