Dodaj do ulubionych

Kara za brak segregacji we wspólnocie.

10.08.26, 15:57
Kilka dni temu zapytałam co zrobić z jednym zużytym stanikiem.
Zrobiłam przegląd szafy i nazbierał się 120 litrowy wór odzieży nie nadającej się do użytku.
Kurta widoczna na zdjęciu jest rozerwana w taki sposób, że nie opłaca się jej reperować ( przywieziona z działki). Co widzę na wejściu do klatki?. Info od administratora, że z powodu braku segregacji najprawdopodobniej podniosą mam czynsz.
No do .... nędzy. Zastanawiam się więc czy wieźć ten worek do pszoku czy wywalić na śmietnik.
Odkąd wyszły przepisy nie wyrzuciłam nic z tekstyliów do śmieci. Wyrzucałam do kontenerów PCK ( ok, traktowałam jako śmietnik bo i tak większość idzie na przemiał na ścierki czy mopy).
Teraz? Ktoś przywalił dobrze w trąbkę, a ja nie dość, że dostanę podwyżkę czynszu, zbierałam to jeszcze mam ponieść koszta transportu. To są jakieś jaja.
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 17:21
      U nas kolejny raz przepełnione z powodu nie wywiezienia plastiki...no nie było można nawet nogą upchnąć...wywaliłam do śmieci, nie będę latać jak popieprzona w te i we wte bo może jutro oproznią...zwłaszcza ze do śmieci szlam po drodze do autobusu....nosz kurde blaszka
    • asia-loi Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 17:34
      Ja jestem ten jeleń co sortuje śmieci. Dużo ludzi w blokach nie sortuje śmieci, co widzę każdego dnia. Wrzucają do najbliższego kosza (np. cała torba plastików do bio lub odwrotnie), kładą na kosze lub koło śmietnika.
      Na koszach i śmietniku są naklejki, że będziemy karani za złą segregację.
      Jak mi przywalą karę, za to że inni nie sortują, to ja też nie będę sortować. Odkąd weszła segregacja cały czas płacimy za śmieci, więcej i więcej. Wokół śmietników jest bajzel, bo kolorowe kosze nie mieszczą się w wiatach śmietnikowych, tylko są porozstawiane wokół wiat. A i firma śmieciowa chce mieć łatwy dostęp do kolorowych koszy i nie chcą wyciągać z wiat. Wyciągają tylko zmieszane.
      • skarlet.gdzie.jest Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 17:40
        Dokładnie. Jest kontener na papier. Odnoszę opakowania po pizzy i wyrzucam zmieszane do śmietnika , przy którym stoją opakowania po pizzy.
        Nóż , nie chciało się zrobić dwóch kroków dalej.
        Cała ta segregacja to pic na wodę. Ale płacić kurka trzeba i to coraz więcej.
        • grey_delphinum Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 17:51
          Akurat opakowan do pizzy, to u nas w bloku nie wolno wrzucać do papieru.
          W ogole jest tyle obostrzeń, jesli chodzi o segregację, ze widzę, iż powoli ludzie mają po kokardę i wyrzucają śmieci jak leci do kontenerów. Przestaję im sie dziwić, sama np. nie używam butelkomatow, bo wiecznie są popsute lub stoją do nich długie kolejki, (czesto zapychają się po każdej sztuce). Po prostu wliczam kaucję w cenę i olewam (zebrane butelki oddaję potem komuś, kto chętnie uda się do butelkomatu, ja nie mam na to zdrowia i czasu).
          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 17:58
            A miało byc tak wspaniale, tak.sie niektóre forumki cieszyły....
            • elinborg Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 19:13
              gryzelda71 napisała:

> A miało byc tak wspaniale, tak.sie niektóre forumki cieszyły....

Wspaniałe nie, ale byłoby ok, gdyby ludzie nawykli do stosowania się do przepisów. Ale w Polsce jakakolwiek regulacja i już jest bunt.
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 19:19
                Ludziska wywalali butelki do plastików i tadam teraz będziesz za butelki placił i je odnosił.
                Jak sie nie buntować????
              • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 19:52
                > Ale w Polsce jakakolwiek regulacja i już jest bunt.

No tak, ale ktoś na tych wstępnie przesgregowanych śmieciach zarabia.

Może jakby płacili za odpady, to by to inaczej wyglądało. Czy skupy makulatury lub szklanych butelek wciąż istnieją?
          • beata985 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 18:04
            No właśnie...opakowania po pizzy...niby do zmieszanych, bo zatlyszczone pudełko nie może iść do segregacji...to samo butela pi oleju.....ale jeżeli pudełko mam niezatluszczone, bywa tak ....to gdzie wyrzucić?
            • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 18:07
              Ja do papieru.
            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 18:32
              > to samo butela pi oleju.

Pusta butelka po oleju spożywczym (bez oleju) idzie do plastików. Tak jak opakowania po jogurcie, śmietanie itd. Tylko trzeba wyskrobać ten jogurt łyżeczką i potem łyżeczkę oblizać.
              • beata985 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 18:50
                demodee2 napisała:

> > to samo butela pi oleju.
                >
                > Pusta butelka po oleju spożywczym (bez oleju) idzie do plastików. Tak jak opako
                > wania po jogurcie, śmietanie itd. Tylko trzeba wyskrobać ten jogurt łyżeczką i
                > potem łyżeczkę oblizać.

No to coś się w międzyczasie zmieniło, bo zawsze było ze butelka po oleju nie d9 plastiku....to czemu akurat karton po pizzy ktory jest czysty nie do papieru?
                Powalone to
                • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 18:54
                  Mam aplikacje do smieci i sprawdziłam butelka po oleju plastikowa do plastiku. Po silnikowy do pszoku.
                  Chyba od widzimisię gminy zalezy.
                  • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 19:10
                    > Chyba od widzimisię gminy zalezy.

Widzimisię gminy dotyczy katonów po mleku i soku. Jedne gminy każą do zmieszanych, inne do plastików.
                    • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 19:20
                      U mnie do plastikow i metali.
                  • turzyca Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 07:23
                    >Chyba od widzimisię gminy zalezy.

Tak, gospodarka odpadami to zadanie gminy i może ona wprowadzać szczegółowe regulacje. Dlatego w razie wątpliwości zawsze warto sprawdzać informacje danej gminy.
                • katriel Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 18:59
                  > zawsze było ze butelka po oleju nie d9 plastiku....

Nie pomyliło ci się z olejem silnikowym? (Nie upieram się, mogło się zmienić, u nas na przykład zmieniło się w sprawie styropianowych tacek po mięsie, kiedyś szły do zmieszanych, teraz do plastików.)

> to czemu akurat karton po pizzy ktory jest czysty nie do papieru?

Nie no, jeśli faktycznie całkiem czysty, to do papieru. Ale zatłuszczony, nawet nieznacznie, już nie. Butelkę po oleju w sortowni sobie umyją, kartonu nie da się umyć.
                  • beata985 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:34
                    katriel napisała:

> > zawsze było ze butelka po oleju nie d9 plastiku....
                    >
                    > Nie pomyliło ci się z olejem silnikowym? (Nie upieram się, mogło się zmienić, u
                    > nas na przykład zmieniło się w sprawie styropianowych tacek po mięsie, kiedyś
                    > szły do zmieszanych, teraz do plastików.)

Niekoniecznie ale głowy uciąć sobie nie dam....byl czas ze wyrzucałam do żółtego po czym ktoś mnie nakierował, gdzieś przeczytałam...całkiem nawet możliwe że tu, ze właśnie tłuste to do śmieci...
                    >

Wróciłam właśnie ze śmietnika....żółtego nadal nie wywiezione....tydzień temu juz byl przepełniony. ...
                    Pod sąsiednim blokiem widzę że jest opróżnione....jaja sobie ktoś robi
                    • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:38
                      Może ktoś zaparkował tak, że zablokował im dojazd. To są duże samochody, nie przecisną się.
                      Zadzwoń tam i zgłoś.
                      • beata985 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:41
                        bylam_tu_kiedys napisała:

> Może ktoś zaparkował tak, że zablokował im dojazd. To są duże samochody, nie pr
                        > zecisną się.
                        > Zadzwoń tam i zgłoś.

Nie, nikt nie zablokował...śmieci sa odbierane, papier i szkło tez tylko plastiki....to nie pierwszy raz taka sytuacja w tym roku
                        • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:38
                          beata985 napisała:

> Nie, nikt nie zablokował...śmieci sa odbierane, papier i szkło tez tylko plasti
                          > ki....to nie pierwszy raz taka sytuacja w tym roku

Mozliwe ze w kontenerach na plastiki sa rzeczy, ktorych do plastikow wrzucac nie wolno, wtedy te kontenery nie sa oprozniane (przynajmniej u nas tak jest).
                          • beata985 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:24
                            azalee napisała:

> beata985 napisała:
                            >
                            > > Nie, nikt nie zablokował...śmieci sa odbierane, papier i szkło tez tylko
                            > plasti
                            > > ki....to nie pierwszy raz taka sytuacja w tym roku
                            >
                            > Mozliwe ze w kontenerach na plastiki sa rzeczy, ktorych do plastikow wrzucac ni
                            > e wolno, wtedy te kontenery nie sa oprozniane (przynajmniej u nas tak jest).

W jaki sposób i kto to sprawdza? To zamknięty pojemnik do którego wrzucasz śmieci przez otwor a opróżnić go mozna unosząc dźwigiem i wtedy wysypuje się zawartość....w życiu nie widziałam tu żadnych sprawdzaczy...kto miałby to robić? Kierowca przed opóźnieniem czy może juz po?
                            • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:28
                              U nas sprawdzaja ci, ktorzy je oprozniaja (przed podpieciem kontenera do smieciarki otwieraja klape i przegladaja na szybko zawartosc).
                              • beata985 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 15:28
                                azalee napisała:

> U nas sprawdzaja ci, ktorzy je oprozniaja (przed podpieciem kontenera do smieci
                                > arki otwieraja klape i przegladaja na szybko zawartosc).

No to u nas takiej możliwości nie ma
                    • iwles Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:40
                      beata985 napisała:

> Niekoniecznie ale głowy uciąć sobie nie dam....byl czas ze wyrzucałam do żółteg
                      > o po czym ktoś mnie nakierował, gdzieś przeczytałam...całkiem nawet możliwe że
                      > tu, ze właśnie tłuste to do śmieci...

A nieeee, po oleju spożywczym jak najbardziej do plastików.
                      • beata985 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:42
                        iwles napisała:

> beata985 napisała:
                        >
                        > > Niekoniecznie ale głowy uciąć sobie nie dam....byl czas ze wyrzucałam do
                        > żółteg
                        > > o po czym ktoś mnie nakierował, gdzieś przeczytałam...całkiem nawet możl
                        > iwe że
                        > > tu, ze właśnie tłuste to do śmieci...
                        >
                        >
                        > A nieeee, po oleju spożywczym jak najbardziej do plastików.

No to git....natomiast dzisiaj znowu niestety wszystko musiało pójść do śmieci...mam to już gdzieś
          • skarlet.gdzie.jest Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 18:08
            My wrzucamy. Pewnie dlatego wspólnota dostała karę.
            Pizze zawsze wyjmuję z kartonu bo jemu na talerzach.
            Nie wiedziałam, że ta odrobina oleju ma aż takie znaczenie. A jeśli tak to śmiało, poleję nim inne ciuchy i przynajmniej będę wiedzieć, że słusznie mi czynsz podyzszą
            • niemcyy Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 20:33
              Przynajmniej wiesz, że nie będziesz płaciła wyższego czynszu za nic i że nie masz o co denerwować się na sąsiadów.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:37
            Wcale im się nie dziwię, bo sama tak robię: coraz więcej rzeczy wywalam po prostu do zmieszanych, bo szkoda mojego życia na studia doktoranckie ze śmieciologii.

Z butelkomatu nie udało mi się skorzystać ani razu. Kiedy robię zakupy, jest sporo ludzi, nie mam czasu czekać, aż 5-10 osób czekających z całymi worami się uda wtłoczyć to wszystko do nieustannie się przepełniającego i blokującego butelkomatu.

Czytałam gdzieś wywiad z facetem, który jest specjalistą od recyklingu. I wywiadujący zadawał mu takie różne pytania, na przykład czy można zatłuszczony papier do kontenera na papier. I ten facet odpowiadał, że oczywiście, tak, nie widzi powodu, żeby nie, system sobie poradzi. No i wywiadujący podtykał różne regulaminy gminne: a to nie wolno brudnego, a to paragonów, a to tektury jakiejś konkretnej, a to papieru z niszczarki. I tak przez cały czas. Wychodzi, że nawet specjalista nie jest w stanie tego sensownie ogarnąć, mimo że zasadniczo może spędzać 8 dziennie na analizowaniu, czy tłuste pudełko po pizzy to papier.
            • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:49
              dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> No i wywiadujący podtykał różne regula
              > miny gminne: a to nie wolno brudnego, a to paragonów, a to tektury jakiejś konk
              > retnej, a to papieru z niszczarki. I tak przez cały czas. Wychodzi, że nawet sp
              > ecjalista nie jest w stanie tego sensownie ogarnąć, mimo że zasadniczo może spę
              > dzać 8 dziennie na analizowaniu, czy tłuste pudełko po pizzy to papier.

Zasady segregacji sa okreslane przez gminy bo zaleza od tego z kim gmina ma umowe na dalszy odbior i recykling.
              Bo co z tego ze istnieje technologia pozwalajaca na recykling tlustego kartonu skoro firma recyklingujaca papier w danej gminie nie ma do tej technologii dostepu.
        • droch Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 18:38
          Opakowanie po pizzy do papieru? OMG...
          • skarlet.gdzie.jest Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 20:40
            Fakt. Tylko górna pokrywa, którą trzeba iderwać.
            • kubek0802 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 21:01
              No ma to sens. Znaczy dzielenie kartonu na frakcje.
            • kamin Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 21:03
              Przecież na dole jest często podkład z cienkiego papieru izolujący pizze od tektury
              • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 21:07
                Może te kartony powinny być oddawane przez konsumenta przy następnej dostawie za jakąś zniżkę? Żeby było mniej śmieci na Planecie?
                • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 07:09
                  Tak, doskonaly pomysł.
        • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:02
          skarlet.gdzie.jest napisała:

> Dokładnie. Jest kontener na papier. Odnoszę opakowania po pizzy i wyrzucam zmie
          > szane do śmietnika , przy którym stoją opakowania po pizzy.
          > Nóż , nie chciało się zrobić dwóch kroków dalej.
          > Cała ta segregacja to pic na wodę. Ale płacić kurka trzeba i to coraz więcej.

Brudnego papieru nie segreguje sie tylko wrzuca do zmieszanych
    • mama-ola Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 21:20
      Moim zdaniem całe to segregowanie domowych odpadów to bezsens. 90 procent to przecież zmieszane. Do papieru nadają się tylko kartony i inne suche kartki - tego w domach nie produkujemy na tony przecież. Więc ludzie wrzucają np. zużyte kawałki recznika papierowego oraz kartony powleczone farbą czy lakierem. Plastik to powinien być porządny plastik, jak korki, czysty. Wątpię, by ktoś mył po jogurcie opakowania. Wrzucają w te plastiki byle co, wszystko co im się jawi jako tworzywo sztuczne. A bio to już w ogóle tragedia, tam to już jest wszystko, łącznie z kośćmi.
    • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 10.08.26, 21:40
      Opłaty będą coraz większe bo człowiek generuje coraz więcej śmieci.
      Segregacja nie jest dla samej segregacji albo żeby wkurzyć konsumenta.
      Segregacja to odzysk tworzyw w celu ich przetworzenia i tak na to patrzcie.
      Nie segregujcie bo wam każe spółdzielnia czy unia.
      Segregujcie z myślą, że z tego można coś jeszcze zrobić. Segregujemy szkło i plastik - opakowaniowe. Papier czysty np.: opakowania po herbacie, ryżu, makaronie, gazety, pudełeczko po mydle czy paście do zębów.
      W Polsce umiemy poddać recyklingowi od wielu dekad papier, szkło i metal. Niestety nie radzimy sobie z plastikiem bo to stosunkowo nowe tworzywo. Dlatego warto unikać plastiku jak się da.
      Co się da kupuję w szkle, papierze czy metalu. Wybór ma znaczenie bo popyt generuje podaż. Jeżeli kupujecie pakowane warzywa to będą je pakować. Jeśli zaczniecie kupować np.: pomidorki koktailowe do własnego, firankowego woreczka wielokrotnego użytku to przestaną pakować pomidorki do pudełka i jeszcze obwiązywać folią bo będą widzieć, że się nie sprzedaje.
      Tak samo wybór produktów z recyklingu np.: papier toaletowy czy ubrania sportowe z recyklingu. Kiedyś tu były głosy że przecież nie będę nosić ubrań ze śmieci. No ale o to chodzi w segregacji i recyklingu.
      Nie traktujcie segregacji jako uciążliwego obowiązku tylko jako odzyskanie surowca z którego potem kupcie następne produkty.
      Jak będziemy tak o tym myśleć to zwiększy się ilość przetwórstwa plastiku w Polsce a tym samym ilość śmieci i pożarów składowisk.
      Ketchup, majonez, napoje w szkle; papier toaletowy, ręcznik papierowy z recyklingu... nasz wybór ma znaczenie.
      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 07:11
        Przeciez to o kase chodzi.
        • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 08:44
          No właśnie
          Polak tylko kasa, kasa, kasa
          dej, dej, dej,
          A przepisy - łam, łam, łam
          wszystko na przkór
          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 08:54
            Ale.co dej dej dej.
            Kup z zwyklej biedronce, bez tej lady z wedlinami i mięsem, mielone bez tacki. Jaki masz wybór ketchupów w słoiku? Ile wody mineralnej w szkle. Śmietany, jogurty......oczywiście da sie co nie.
            Juz nie wspomnę o kaucja, to dla planety, absolutnie nie dla kasy.....
            • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:10
              Nie jem mięsa ale jakbym jadła to raczej nie supermarketowe.
              Ketchup w słoiku, makaron w papierze kupuję w kauflandzie albo w carefour. Woda też tam jest w szkle - ja nie kupuję bo piję z dzbanka ale jak kiedyś chciałam spróbować tego magicznego: daj wodę gazowaną do naleśników to tam kupiłam.
              Śmietana, jogurty oczywiście się nie da, wielu rzeczy się nie da. Ale co się da to trzeba wybierać ekologicznie. A co się nie da - posegregować.
              Tak, kaucja dla planety, bo żeby ludzie o niej pomyśleli a nie tylko o własnej dupie to trzeba im zapłacić.
              • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:16

> Tak, kaucja dla planety, bo żeby ludzie o niej pomyśleli a nie tylko o własnej
                > dupie to trzeba im zapłacić.

O tak, kaucje to super pomysl zeby sie ludzie opamietali. Ale jeszczeepszym byloby unijne blokowanie mozliwosci pchania ogorkow, rzodkiewek, wedlin, serow, kredek do oczu, kartonikow z perfumami w plastik. Tego shitu nawet odzyskac sie nie da
                • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:22
                  Dlatego nasz wybór w sklepie ma znaczenie.
                  Nie kupuję ogórka, pomidorków koktailowych czy sałaty pakowanej tylko idę do sklepu gdzie to kupię bez plastiku.
                  Jak nie będziemy tego kupować to producent zauważy, że mu sprzedaż leci.
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:21
                Nie mam w pobliżu tych sklepów.
                A dostępny ketchup w słoiku mi nie smakuje.
                Jakim trzeba byc naiwnym, zeby uważać ze kaucjonowane butelki to z troski o planetę. Ech...
                • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:28
                  To kup przez internet taki jaki ci smakuje.
                  Zrobisz sobie większe zakupy z dostawą pod drzwi - zobacz jak wygodnie smile
                  No widzisz, tak sobie żyję - taka naiwna.
                  Ja bym poszła dalej i ujednoliciła butelki na piwo. Wszystkie takie same, zwrotne, nieważne jaki browar. Przecież i tak to myją i kleją etykiety za każdym razem. Byłaby też oszczędność na dowozie tych pustych butelek.
                  Był już taki pomysł ale małe browary się buntowały.
                  Dlaczego my nie możemy sami z siebie zrobić czegoś sensownego tylko trzeba nam narzucić regulacjami, przepisami?
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:33
                    Zaden z tych sklepów nie dostarcza do mojej miejscowości....kupno tysiąca paczuszek i ich transport...planeta zadowolona.
                    I najważniejsze, dlaczego mam kupować cos co mi nie smakuje?
                    • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:44
                      Wymienione przeze mnie sklepy to był tylko przykład w jakich ja kupuję bo mam w okolicy - myślałam, że to logiczne.
                      Ty możesz poszukać jaki ty masz największy w okolicy albo jaki do ciebie dowiezie.
                      Zresztą nie chodzi mi o dowóz przez konkretny sklep tylko zakupy w jakimś internetowym supermarkecie i nie tysiąca paczuszek tylko jednej wielkiej paki z większymi zakupami produktów, którym nie masz w okolicy od ręki. Że też ja, taka naiwna musi ci tłumaczyć tak wszystko łopatologicznie.
                      I nie, też nie masz kupować czegoś co ci nie smakuje - wybierz taki który ci smakuje.
                      A jeśli już całkowicie niedasie, to kupuj dalej ten plastik, potem posegreguj, a ekologicznego wyboru dokonaj przy innym produkcie.
                      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:55
                        Transport......planeta to lubi......
                        Ja segreguje smieci od lat, ty nie?
                        • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:03
                          A na co dzień się nie transportujesz?
                          Do sklepu te produkty które kupujesz stacjonarnie też muszą dowieźć.
                          Nie ma to jak się przyczepić do czegoś na siłę.
                          No to masz: jak zrobisz duże zakupy to ten transport zniweluje twoje krótsze ale częstsze wyjazdy do okolicznego sklepu w którym i tak gó... masz.
                          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:18
                            W sklepie kupuje wszystko na raz, ja tak robię.
                            Kupując w różnych sklepach dostarczają kazda rzecz osobno. Udajesz, czy serio myślisz ze to.sie pod drzwi teleportuje, albo do paczkomatu.
                            Jest też kwestia ceny i przechowywania.
                      • majaa Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:51

> Wymienione przeze mnie sklepy to był tylko przykład w jakich ja kupuję bo mam w
                        > okolicy - myślałam, że to logiczne.
                        > Ty możesz poszukać jaki ty masz największy w okolicy albo jaki do ciebie dowiez
                        > ie.
                        > Zresztą nie chodzi mi o dowóz przez konkretny sklep tylko zakupy w jakimś inter
                        > netowym supermarkecie i nie tysiąca paczuszek tylko jednej wielkiej paki z więk
                        > szymi zakupami produktów, którym nie masz w okolicy od ręki. Że też ja, taka na
                        > iwna musi ci tłumaczyć tak wszystko łopatologicznie.
                        > I nie, też nie masz kupować czegoś co ci nie smakuje - wybierz taki który ci sm
                        > akuje.
                        > A jeśli już całkowicie niedasie, to kupuj dalej ten plastik, potem posegreguj,
                        > a ekologicznego wyboru dokonaj przy innym produkcie.

Zamawianie w sklepach internetowych, zwłaszcza spożywki, owszem, może jest wygodne, ale niekoniecznie tańsze i bezproblemowe, a wybór towarów często mniejszy. Nie bardzo wiem, dlaczego niby mam sobie sama narzucać jakieś ograniczenia, skoro widzę, że ta cała wątpliwa ekologia to tylko dla "maluczkich", a ci "równiejsi" natomiast, z wypchanymi portfelami już niespecjalnie zawracają sobie tym gitarę i żyją dokładnie tak, jak im wygodnie, spełniając wszystkie swoje kaprysy. Dlatego tym bardziej mnie wkurza, że próbuje się na siłę wciskać naiwnym ludziom różne pseudoekologiczne kity i debilne rozwiązania, które de facto służą nie tyle planecie, co raczej wyłącznie nabijaniu kabzy określonym grupom cwaniaków.
                        • iwles Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 15:05

Zawsze musisz oglądać się na to, co robią inni?
                          Nie możesz robić czegoś dla samej siebie? Zgodnie z własnymi przekonaniami?
                          Faktycznie, debilne podejście do życia.
                          • majaa Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 12.08.26, 14:04
                            To do mnie, czy źle się podpięłaś? Bo jakaś od czapy ta twoja odpowiedź.
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:47
                    Tak, świetny pomysł, mając ulubiony gatunek ketchupu testować dziesiątki dostępnych na rynku ketchupów, płacąc za to kupę kasy i wywalając niepasujące albo tygodniami jedząc niesmakujące (nie wiem, ile Gryzeldzie zajmuje spożycie opakowania ketchupu, nam długo), a potem zamawiać przez Internet sam ketchup, dopłacać za przesyłkę i generować ślad węglowy, żeby ktoś to przywiózł, żeby wyrzucać JEDNO plastikowe opakowanie na kilka miesięcy mniej.

P*jebało Cię?
                    • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 13:44
                      Nigdzie nie było, że sam ketchup.
                      Zrób większe zakupy produktów, które mogą leżeć: typu makarony, kasze, jakieś nie wiem budynie... co tam zużywasz np.: często w tych sklepach jest też chemia gospodarcza czy inne produkty. Na pewno taki jednorazowy zakup odciąży codzienne zakupy i znowu kolejny plus.
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 20:11
                        Czyli Gryzelda ma jeszcze zmienić nawyki zakupowe i generować jakieś strategie zakupu makaronów i kasz, żeby zwiększyć sens zakupu ketchupu? Szukać sklepów internetowych, gdzie są marki różnych rzeczy, które lubi, mimo że zapewne już ma obczajone, co lubi i gdzie to kupuje? W dodatku zapewne kupować to drożej, z mniejszym wyborem i 2 dni czekać na dostawcę?

P*jebało Cię?
              • asia-loi Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:43

> Tak, kaucja dla planety, bo żeby ludzie o niej pomyśleli a nie tylko o własnej dupie to trzeba im zapłacić.>

Jedna osoba czy jakaś mniejszość nie naprawi świata. Zwłaszcza, że większość, możni i bogaci mają na to wywalone.
                Szarakom się mówi, że mają być eko, bo klimat i planeta płonie, a możni i bogaci np. włodarze UE, ustalający nam nakazy i zakazy lecą do Brukseli, każdy własnym samolotem, bo rejsowym to ujma na honorze i niewygodnie.
                • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:47
                  Prawda. Ale mnie sie z lenistwa zmieniaja nawyki. Nie chce mi sie babrac w smietniku wiec kupuje warzywa luzem, wode pije z kranu itp itd
            • terazkasia Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:53
              gryzelda71 napisała:

> Ale.co dej dej dej.
              > Kup z zwyklej biedronce, bez tej lady z wedlinami i mięsem, mielone bez tacki.
              > Jaki masz wybór ketchupów w słoiku? Ile wody mineralnej w szkle. Śmietany, jogu
              > rty......oczywiście da sie co nie.
              > Juz nie wspomnę o kaucja, to dla planety, absolutnie nie dla kasy.....

Nie przekonasz spragnionych ideologii, że tylko o kasę tu chodzi, big_grin moim zdaniem szkoda Twojej energii big_grin
              • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:07
                Nie przekonasz ignorantów, że ich wybór i działania mają znaczenie.
                Tu też o kasę chodzi - potem narzekacie na ceny prądu, gazy, wywozu śmieci i zresztą wszystkiego.
                Życie BĘDZIE coraz droższe i MA znaczenie, że wam się NIE CHCE.
                • asia-loi Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 17:20

> Tu też o kasę chodzi - potem narzekacie na ceny prądu, gazy, wywozu śmieci i zresztą wszystkiego.
                  > Życie BĘDZIE coraz droższe i MA znaczenie, że wam się NIE CHCE.>

Ale to oszczędzanie nie zawsze wychodzi taniej. Przykładem np. woda. Pozakładali blokowcom wodomierze, bo ludzie będą oszczędzać i będą płacili mniej. I co? Jest coraz drożej, bo spółdzielniom się woda nie bilansuje i każdemu mieszkaniu dolicza się ileś ponad wskazanie wodomierza, choć ta woda nie leje się wokół bloków, a spółdzielnia nie podlewa trawników czy kwiatów.
                  Kiedyś słyszalam wypowiedž jakiegoś dyrektora wodociągów. Powiedział, że skoro ludzie zużywają mniej wody bo oszczędzają, to wodociągi muszą podnieść cenę, ponieważ muszą wyjść na swoje.
                  To samo jest ze śmieciami i innymi rzeczami.
              • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:11
                terazkasia napisała:

> gryzelda71 napisała:
                >
                > > Ale.co dej dej dej.
                > > Kup z zwyklej biedronce, bez tej lady z wedlinami i mięsem, mielone bez t
                > acki.
                > > Jaki masz wybór ketchupów w słoiku? Ile wody mineralnej w szkle. Śmietany
                > , jogu
                > > rty......oczywiście da sie co nie.
                > > Juz nie wspomnę o kaucja, to dla planety, absolutnie nie dla kasy.....
                >
                > Nie przekonasz spragnionych ideologii, że tylko o kasę tu chodzi, big_grin moim zdani
                > em szkoda Twojej energii big_grin

Producentom tez chodzi o kase, wiec jak juz bedziesz miala dosyc segregacji i wybierzesz herbate na wodzie z kranu zamiast pitolenia sie z butelkomatem, ogorek gruntowy luzem w miejsce zafoliowanego to dopasują ofertę. Gorzej, ze jest ogrom produktow dla ktorych nie ma alternatywy
              • iwles Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:17
                terazkasia napisała:

> > Juz nie wspomnę o kaucja, to dla planety, absolutnie nie dla kasy.....

> Nie przekonasz spragnionych ideologii, że tylko o kasę tu chodzi, big_grin moim zdani
                > em szkoda Twojej energii big_grin

A jaka to kasa, skoro kaucja jest zwrotna?
                Jeśli wszyscy by zwracali butelki z kaucją - to producent wyszedłby na okrągłe 0.
                Jeżeli zarabia, to tylko na takich ignorantach, jak ty. Miej tego świadomość big_grin

• gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:19
                  Z plastiku......chyba go do lasu nie wywodzą co?
                  • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:25
                    W Polsce jest za mało miejsc przetwarzających plastik żeby na tym zarabiać.
                    Zresztą, żeby na tym zarabiać to ktoś to potem musi kupić a było tu już dużo głosów, że nie będzie kupować ubrań z recyklingu bo nie będzie chodzić w śmieciach.
                    Przetwarzanie szkła, papieru i metalu umiemy od dekad, niestety z plastikiem sobie jeszcze nie radzimy.
                    • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:31
                      Tak postawili sprzęt do odbioru butelek bez szans na zarobek....oczywiście tak jest.
                      A teraz napisz mi, czy jak te butelkę do żółtego wora, czy do butelkomatu wrzucę jej los jest inny?
                      • iwles Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:37

Najważniejsze, że twój los jest inny.
                        I nie musisz wychodzić poza obręb swojego bloku/domu, bo jeszcze byś się zmęczyła.
                        • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:53
                          Mój los fakt inny. Bo oprócz worka żółtego jezdze jeszcze z workiem do sklepu. Wiem wiem frajda. I wiem moge nie kupować.
                      • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:40
                        Myślę, że to możliwe.
                        Sklep chyba musi mieć jakiegoś odbiorcę innego niż lokalny MPGK.
                        Lokalne składowiska surowców różnych coś często ostatnio w tym kraju ulegają samozapłonowi.
                        No ale nie rozumiem - przecież za napój doliczyli ci kaucję. Nie chcesz jej z powrotem? Nie musisz tam iść, wyrzuć do żółtego. Masz wybór.
                        Ogólnie mi chodzi bardziej o ograniczenie generowania odpadów (głównie) plastikowych.
                        Na butelkomatach zarobek jeśli ktoś ma to i tak jest malutki.
                        • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:52
                          Firmy je obsługujący tez sa tego samego zdania? Za zarobek malutki?
                          I serio spadła.loczba kupowany napojów?
                          • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:01
                            Tak, myślę, że malutki.
                            Kiedyś zajmowałam się zbiórką plastikowych nakrętek.
                            Na początku odbiorca - lokalna firma zajmująca się robieniem z nakrętek granulatu - płacił mi 1,20zł za 10kg. Przez kolejne lata sukcesywnie spadała aż osiągnęła 60gr za 10kg. I przy takiej cenie gościu mi powiedział, że kończymy bo nie ma zbytu na granulat. To było ze 2 lata temu.
                            • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:03
                              No naiwność.....
                              • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:08
                                😂😇
                    • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:06
                      > niestety z plastikiem sobie jeszcze nie radzimy.

Plastik się spala i uzyskuje ciepło. Oczywiście muszą to być specjalne piece z bardzo wysoką temperaturą i filtrami.
                      • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:16
                        Muszą być - słowo klucz.
                        Słyszysz to larum za każdym razem przy ogłaszaniu planów budowy spalarni?
                        • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:20
                          No jak budują wśród mieszkalnych budynków nie dziwne.
                        • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:25
                          > planów budowy spalarni?

Ale tych plastików wcale nie trzeba spalać u nas! Można sprzedawać przecież! Któraś stolica skandynawska (czy nie Kopenhaga?) ogrzewana jest plastikiem.
                          • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:35
                            No to już totalna bzdura.
                            Czyli jest mądry pomysł i technologia a my zamiast z niej skorzystać mamy to wozić i sprzedawać komuś.
                            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:37
                              Lepiej sprzedać Duńczykom i mieć kasę, niż żeby się plastiki walały po lasach, nieprawdaż?
                              • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:43
                                Lepiej zbudować swoje spalarnie i w pełni korzystać z ich możliwości.
                                A póki co, żeby się nie walały zrobili kaucje.
                                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:00
                                  > Lepiej zbudować swoje spalarnie i w pełni korzystać z ich możliwości.

To nie jest takie proste.

Po pierwsze - sprzeciwy mieszkańców. Po drugie - technologię budowy takiej spalarni trzeba kupić (koszty) lub wymyślić własną (czas+koszty). Po trzecie - trzeba mieć stałe źródło opału (odpowiedni plastik), w razie braku własnego, trzeba kupować. Po czwarte - plastiku może wkrótce na Planecie zabraknąć, bo są prowadzone badania nad bakteriami, które rozkładają plastik na ropę i inne składniki.
                • runny.babbit Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:12
                  iwles napisała:

>
                  > A jaka to kasa, skoro kaucja jest zwrotna?
                  > Jeśli wszyscy by zwracali butelki z kaucją - to producent wyszedłby na okrągłe
                  > 0.

Tylko, że system jest specjalnie tak zaprojektowany, żeby ten zwrot maksymalnie utrudnić. Butelkomatow jest zdecydowanie za mało, na wsi trzeba specjalnie z butelkami i puszkami jeździć do jednego z nielicznych w okolicy, a kolejki są bardzo długie. Dodatkowo butelkomaty często sie psują lub są przepelnione. A wiesz kto zatrzymuje pieniądze z nie zwróconych opakowań kaucyjnych, prawda? A właśnie.

Dodatkowo wcześniej te pieniądze otrzymywała gmina, która wcześniej inwestowała w sortownie etc. Śmieci do recycling są przecież sporo warte. Więc teraz podnoszą opłaty za śmieci dla mieszkańców, żeby te straty sobie zrekompensować.
                  Tylko kompletny naiwniak łyknął że chodzi o ochronę środowiska. Jakby w Polsce problemem były walające się plastikowe butelki.... tymczasem śmieci po lasach nadal pełno, na drogach rowerowych stłuczone szkło, ale za to masz dodatkowe opłaty w sklepie i komunalne.

• iwles Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 15:11

Z własnego podwórka osiedlowego widzę, że butelki plastikowe i puszki zniknęły z trawników. Nie wiem, jak jest gdzie indziej.
                    • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 15:20
                      U nas bez zmian.
                    • runny.babbit Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 18:07
                      iwles napisała:

>
                      > Z własnego podwórka osiedlowego widzę, że butelki plastikowe i puszki zniknęły
                      > z trawników. Nie wiem, jak jest gdzie indziej.
                      >
                      >
                      Puszki i butelki rzadko kiedy się walały. To co faktycznie zaśmieca, czyli stłuczone szkło ( dla fantazji, kaucja musiałaby chyba wynieść 15 zł żeby pijanego powstrzymać), jakieś papiery, niedopałki i oczywiście gabaryty - to zostało. Plus nieśmiertelne małpki i inne po wódce, bo przecież tu nie chodzi o pieniądze tylko ekologię, lecz hajs u producentów alko musi się zgadzać 😁
        • dar61 Kara za brak myślenia 11.08.26, 08:48
          '...Przeciez to o kase chodzi...'

Mocno gryzelda71 upraszcza.
      • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:33

> Co się da kupuję w szkle, papierze czy metalu.
        > Tak samo wybór produktów z recyklingu np.: papier toaletowy czy ubrania sportow
        > e z recyklingu. Kiedyś tu były głosy że przecież nie będę nosić ubrań ze śmieci
        > Ketchup, majonez, napoje w szkle; papier toaletowy, ręcznik papierowy z recykl
        > ingu... nasz wybór ma znaczenie.

To wcale nie jest takie oczywiste.
        Ubrania z recyklingowanego poliestru sa mniej ekologiczne niz ze zwyklego (przy kazdym praniu uwalniaja ogromne ilosci mikroplastiku). Recyklingowany polyester jest dobry w torbach, parasolkach i tym podobnych, ale nie w ubraniach ktore sie pierze.
        Odnosnie do szklanych opakowan (jogurty, woda, musztarda), to ich slad weglowy jest ogromny w porownaniu do plastikowych. Szklo wymaga bardzo duzo energii do produkcji, transportu oraz recyklingu. Bardziej ekologicznym wyjsciem jest kupowanie w plastikowych pojemnikach oraz ich poprawna segregacja i recykling.
        • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:39
          > Odnosnie do szklanych opakowan (jogurty, woda, musztarda), to ich slad weglowy jest ogromny w porownaniu do plastikowych. Szklo wymaga bardzo duzo energii do produkcji, transportu oraz recyklingu.

Transportować lepiej w plastikowych lżejszych opakowaniach zbiorczych. Co do produkcji, to potłuczone szkło przetapia się w hutach.
          • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:42
            Przetopienie szkla wymaga wielokrotnie wiecej energii niz recykling plastiku.
            • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:45
              Ale recykling szkła się dzieje od dekad a ecykling plastiku w Polsce leży i kwiczy.
              • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:49
                Nie wiem jaki jest procent recyklingowanego plastiku i szkla w Polsce, ale biorac pod uwage srodowisko najlepszą drogą jest inwestycja w skuteczna segregacje i recygling plastiku.
              • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 16:03
                Az sprawdzilam jaki procent opakowan trafia do recyklingu w polsce:
                - tworzywa sztuczne 46.3%
                - szklo : okolo 50%

Tak wiec jesli zalezy ci na ekologii powinnas raczej wybierac jogurty i ketchup w plastikowych opakowaniach, wychodzi bardziej ekologicznie, nawet w Polsce
        • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:42
          Ale nie mam wpływu na proces produkcji i recykling. A widząc, że ostatnio w tym kraju składowiska właśnie tworzyw sztucznych często ulegają samozapłonowi to tym bardziej ograniczam plastik.
          Mam natomiast wpływ na ilość generowanych przeze mnie śmieci i ich segregację i dokładnie to robię.
          Nie mam kasy na inwestycję w fabrykę produkującą z recyklingowanego plastiku zabawki, pudełka, wieszaki, doniczki, kwietniczki...
          Gdybym miała to bym się tym zajęła.
          Na razie mam tylko moc zostawienia po sobie jak najmniej śmieci.
          • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:47
            Oczywiscie ze tak, dlatego wazna jest wiedza o tym jak to wyglada w calym cyklu.
            Ubrania z recyklingowanego poliestru sa bardziej trujace dla srodowiska.
            Szklo ma wyzszy slad weglowy, wiec opakowania szklane jednorazowego uzytku sa bardziej trujace niz opakowania plastikowe jednorazowego uzytku.
            • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:55
              Całkowicie się zgadzam.
              Niestety póki nie poprawi się w Polsce recykling plastiku to będę go ograniczać bo boję się, że pójdzie z dymem albo w las albo do oceanu. A słoik na 99% trafi do huty.
              Zresztą szkło jest lepsze do przechowywania żywności.
              Nie jest tak, że poliester obojętne czy pierwotny czy wtórny uwalnia mikroplastik?
              • azalee Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:03
                Kazdy uwalnia, ale wlokna poliestru wtornego sa duzo krotsze i bardziej "kruche" wiec uwalniaja duzo wiecej.
      • cegehana Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 16:35
        Szkoda, że rząd nie bardzo myśli o segregacji z perspektywy odzysku i ekologii, bo sprawna infrastruktura pozwoliłaby na bardziej efektywną gospodarkę tymi odpadami. Pomysł, że w każdym bloku powstanie oddolnie profesjonalna sortownia nie ma racji bytu, tłumaczyć dlaczego? W efekcie autorka może ktoś się z kimś pokłóci na zebraniu wspólnoty, ale czyszciej i bardziej eko od tego nie będzie
      • mava12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 13.08.26, 08:46
        >Segregacja to odzysk tworzyw w celu ich przetworzenia i tak na to patrzcie.

tak, jesteś naiwna, jak gdzies o sobie piszesz.
        Ja już kiedyś pisałam - plastik przetworzony jest dużo gorszej jakości. Jest słaby, kruchy. Kiedyś kupiłam kosze na śmieci, 3, do segracji. Po tygodniu czy 2, wyłamały się uchylne pokrywy. Bo ciągle były otwierane i zamykane. Kupiłam więc następne, innej firmy - to samo. Zaczęłam więc już rzucać brzydkimi słowami aż w końcu mąz uświadomił mi, że te kosze to właśnie z recyklingu są. One maja odpowiednie oznaczenia na spodzie, jakieś "ppp..." takie siakie. A plastik nie z recyklingu ma inne. I powiedział mi jakie one sa więc przy następnym zakupie już zwracałam na to uwagę. Tym samym, zamiast jednego zestawu koszy, kupiłam 3. Gdzie tu oszczędność?
        Ja jestem na tyle stara, że pamiętam jak to "drzewiej" bywało. I jakoś się sprawdzało.
        Papier to była wyłącznie makulatura, czysta, gazety, kartony.
        Do sklepu szło się z butelka po mleku, śmietanie i kupowało nową, butelka była na wymianę. I przynajmniej w szkle to wszystko było a nie plastiku. A mleko byłó świeże i można było je wstawić na zsiadłe, jeśli się nie zużyło (tego najbardziej mi żal). Jakos dało się to ogarnąć mimo, że wcale nas mniej nie było.
        W warzywniaku wszystko pakowało się w swoją siatkę. Dzis idziesz do warzywniaka, prosisz o koperek - sprzedawaca wkłada w plastikowy woreczek. Prosisz o pomidory - nowy plastikowy woreczek, itd itd.
        W sklepie spożywczym wiele produktów było na wagę i pakowane w papier. Wędliny, sery. Białe sery, serki różne- wszystko to było w fabrycznych papierowych opakowaniach. Dziś to wszystko jest w plastiku.
        To nie ludzie (społeczeństwo) powinno się ogarnąc. Takie rzeczy należy wymusić na producentach a wtedy konsumenci przystosują się - bo nie będą mieli wyjścia.
        Ja nie będę studiować materiałoznawstwa, żeby wiedzieć, gdzie wyrzucic to czy inne opakowanie. A już na pewno nie będę myć opakowań przed wyrzuceniem bo woda też nie jest za darmo.
    • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 08:43
      kobieta.gazeta.pl/pieniadze/7,197740,32959598,koniec-z-podrozami-do-pszok-u-stara-kurtka-wroci-do-sklepu.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1724&do_a=1724&s=BoxOpImg5

To jest artykuł na ten temat.

Moim zdaniem powinny powstawać punkty, które by skupowały odzież uszkodzoną. Np. kurtkę z uszkodzonym suwakiem. Ja mam taką kurtkę w szafie, oddać za darmo mi szkoda, ale jakby mi ktoś dał parę groszy, to bym zawiozła do takiego punktu. Właścicielka punktu wymieniłaby suwak i sprzedała tę kurtkę do dalszego użytku, jako używaną. Tak jak sprzedaje się różne stare przedmioty, w różnym stopniu zniszczenia.
      • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 08:46
        Ale dlaczego ktoś ma ci płacić za TWOJĄ zniszczoną kurtkę?
        Niezrozumiałe to dla mnie.
        Chcesz nosić? napraw
        Nie chcesz nosić ale szkoda ci oddać? sprzedaj
        Dlaczego oczekujesz, że ktoś zrobi to za ciebie i jeszcze ci zapłaci?
        • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:08
          > Ale dlaczego ktoś ma ci płacić za TWOJĄ zniszczoną kurtkę?

Na tej samej zasadzie, na której ktoś płaci mi za moje zniszczone krzesła.
          • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:12
            rozwiń bo nie rozumiem
            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:24
              Już tłumaczę.

Jedni mają stare krzesła, których chcą się pozbyć, drudzy mają miejsce i umiejętności, by je naprawić, odnowić i ładnie wyeksponować, trzeci marzą o posiadaniu przedmiotów "z duszą". Jeśli te trzy grupy ludzi się spotkają, to Planeta jest zadowolona.
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:29
                To trzeba poszukać chętnego na twoja uszkodzona kurtkę.
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:45
                  Ja widziałabym taki punkt naprawczo-usługowy przy PSZOKu.

Idę do PSZOKu z worem starych ubrań. Za bramą jest okienko, w którym ktoś przegląda te ubrania, wybiera te, które nadają się do naprawy i proponuje mi za nie jakieś pieniądze. Te, które nie nadają się do naprawy niosę dalej i wrzucam do kontenera.
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:56
                    Gdzie taki punkt?
                    • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:18
                      > Gdzie taki punkt?

Napisałam, że "widziałabym taki punkt", co oznacza, że go nie widziałam.

Zarobienie paru złotych za zaniesienie ubrań do PSZOKu rozwiązałoby wiele problemów. Bo w tej chwili troska o Planetę w zakresie tekstyliów nagradzana jest tylko w wymiarze niefinansowym.
                      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:20
                        Przecież tu szum ze do pszoka NIEPODRODZE.
                        • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:45
                          NIEPODRODZE, ale jakby młodzież zbierała z całego bloku, lub paru, o ustalonej godzinie stare ubrania i odwoziła do PSZOKu za pieniądze zarobione w skupie odzieży przy PSZOKu, to może by im po drodze było?
                          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:03
                            Prosze.....
                          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:05
                            Nieużywaną, zepsuta kurtkę(skrot) zal za darmo do kontenera wrzucić, a jakiejś młodzieży sie odda??? Taaaaaa
                            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:12
                              Kurtki nie wolno wrzucić do kontenera pod blokiem, za to kara jest, trzeba z nią jechać do PSZOKu. Oddać PSZOKowi za darmo i jeszcze czas stracić na dojazd i powrót.

Gdyby młodzież zapukała do drzwi i powiedziała, że zbierają odzież do PSZOKu, co się uda sprzedać, to sprzedadzą i kupią sobie za to pizzę, to bym im kurtkę dała.
                              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:21
                                Kto ci te karę wymierzy?
              • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:30
                Czyli chciało ci się tych ludzi poszukać i spotkać.
                Jeśli chodzi o ubrania to takim miejscem spotkań jest np.: vinted
                no ale ci się nie chce sad
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:48
                  > Czyli chciało ci się tych ludzi poszukać i spotkać.

Oni się sami ogłaszają w ogólnodostępnym internecie, nie muszę mieć do tego konta na portalach społecznościowych. Zadzwoniłam, powiedzieli, że przyjadą i obejrzą te meble. Obejrzeli, zainteresowali się tylko krzesłami, zaproponowali cenę, dobiliśmy targu i zabrali graty. Mam nadzieję, że przyszłemu właścicielowi będą dobrze służyły.
                  • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:15
                    Tylko, że z ubraniami tak nie ma.
                    Wiele tu było wątków o używanych rzeczach i wiele z was pisało, że nie kupują bo cośtam.
                    Kurtka z zepsutym zamkiem nie ma duszy. Nawet na vinted musiałaby mieć bardzo niską cenę bo ktoś potem musiałby sobie ją naprawić a to znowu koszt i problem.
                    W zeszłym roku kupowałam zimową kurtkę na vinted i rzeczywiście nie brałam pod uwagę takich z zepsutym zamkiem.
                    Czyli - kontener albo dalej trzymaj, za parę lat już ci nie będzie tak żal wywalić.
              • mava12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 13.08.26, 08:56
                >trzeci marzą o posiadaniu przedmiotów "z duszą".

myślisz, że znajdzie się ktoś, kto marzy o twojej starej kurtce "z duszą"?
                Skoro ma duszę to wymień suwak, sama i za swoją kasę, i noś ją dalej. Planeta będzie zadowolona.
                Zamiast sprzedawać ją i obciążać innych swoimi starymi szmatami.
        • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:29

> Ale dlaczego ktoś ma ci płacić za TWOJĄ zniszczoną kurtkę?
          > Niezrozumiałe to dla mnie.
          > Chcesz nosić? napraw
          > Nie chcesz nosić ale szkoda ci oddać? sprzedaj
          > Dlaczego oczekujesz, że ktoś zrobi to za ciebie i jeszcze ci zapłaci?

Na ig są konta dziewczyn ktore z uszkodzinych rzeczy robią cos nowego - np. saszetki, pledy.
          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:30
            I one skupują te rzeczy, czy jednak ludzie im je oddają?
            • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:33
              gryzelda71 napisała:

> I one skupują te rzeczy, czy jednak ludzie im je oddają?

Widzialam filmik na ktorym dziewczyna kupowala. Czy wszystkie tak robia? Nie mam pojecia.
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:36
                Ja widzialam filmiki, na ktorych dostawały, albo dostawały z zamowieniem przerobki. Przeróbka oczywiście była płatna.
                • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:03
                  To co innego, ty piszesz o przerobkach na zamowienie. Ja o dziewczynie ktora robiła torebki/saszetki ze scinek materialow. Ona je sprzedaje w swoim sklepie online. Materialy skupuje.
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:22
                    I nagle ktos je bedzie pakował, i niósł do paczkomatu, jak kurtki do pszoka nie jest w stanie???
                    A dziewczyna od nerek to chyba nie kupuje wszelkiego badziewia w postaci kurtek i dziurawych skarpet.
                    • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:43
                      gryzelda71 napisała:

> I nagle ktos je bedzie pakował, i niósł do paczkomatu, jak kurtki do pszoka ni
                      > e jest w stanie???

No, tak jak ze sklepem - paczkomaty zazwyczaj sa w komfortowej odległości i po drodze, pszoki na peryferiach i w polu, tam sie nie idzie/jedzie przy okazji

> A dziewczyna od nerek to chyba nie kupuje wszelkiego badziewia w postaci kurtek
                      > i dziurawych skarpet.

Dziurawe skarpery to akurat mozna wyrzucic do zmieszanych
                      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:48
                        Nie zawszen pszok jest na peryferiach. Tak jak paczkomat pod blokiem.
                        Ktos kto nie wozi ciuchów nie bedzie tez pakował sprawko. Bo paczka kosztuje.......
                        • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:50
                          gryzelda71 napisała:

> Nie zawszen pszok jest na peryferiach. Tak jak paczkomat pod blokiem.
                          > Ktos kto nie wozi ciuchów nie bedzie tez pakował sprawko. Bo paczka kosztuje...
                          >

Nie zawsze ale czesto. A im wiecej mozliwosci pozbycia sie szmaty z domu tym wieksza szansa, ze trafi do obiegu a nie na wysypisko. Jeden zawiezie na pszok, drugi wysle paczkomatem, trzeci odniesie do sklepu, czwarty do pasmanterii, kazdy jak mu wygodniej. Ja nie widze problemu w wygodniejszym zyciu
                          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:57
                            Ty będziesz miała wygodnie, ale właściciel pasmanterii juz nie. Moze dlatego nie przyjmuje kurtek ktore sa tak cenne, ze wywalić zal, ale tak zepsute, ze właściciel nie jest w stanie ich używać.
                            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:11
                              > Ty będziesz miała wygodnie, ale właściciel pasmanterii juz nie.

Każdy robi, jak mu wygodnie. Dlatego nie każda pasmanteria para się przeróbkami, niektóre po prostu sprzedają nici i igły.
                            • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:19
                              Powtarzam, im wiecej opcji tym wieksze szanse ze ta kurtka trafi do sortowni. Moze byc pasmanteria ale tez sto innych sposobow, wazne aby zwiekszyc ilosc sposobow przekazywania uzywanych rzeczy
                              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:57
                                To do dziela. Skupuje uzywane ciuchy by dać im nowe zycie.
                                • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 13:03
                                  Ale ja nie chce skupowac tylko oddawac 🤷‍♀️
                                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 13:11
                                    Odniosłam sie do tej kurtki którą zal oddać za darmo, ale nie warto tez naprawic zamka.
                                    A oddać.....nie ma inpostu tej akcji,ze pakujesz i do paczkomatu oddajesz?
                                    • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 13:53
                                      Inpost tylko niezniszczone przyjmuje
                                      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:24
                                        Wiec trzymać.
                                        • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:53
                                          gryzelda71 napisała:

> Wiec trzymać.

Ja bym ciepnęła do śmieci
                                          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:56
                                            No co ty. Mandat dostaniesz hehr
                                            • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 15:07
                                              gryzelda71 napisała:

> No co ty. Mandat dostaniesz hehr

Nie, bo najpierw nią wytre auto, wyrzuce jako zniszczone i zabrudzone 🙄
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:28
                  A ja znam taki punkt w Warszawie, który jest sklepem pasmanteryjnym, ale robią tam też poprawki i przeróbki krawieckie. I wiszą tam też wystawione na sprzedaż bardzo fajne ciuchy, nie wiem, może z tych przeróbek, których ktoś nie odebrał?

Więc najlepiej zrobić taki biznes łączony - ktoś przychodzi, żeby kupić szpulkę nici, a widzi fajny ciuch za bardzo atrakcyjną cenę (bo z przeróbek) i może sobie kupi.

Uprzedzam pytanie Gryzeldy - ja nie kupię, gdyż cierpię na nadmiar ciuchów.
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:32
                    Oj. Ale spięcie w tym wątku pomysłami na biznesy. Az go zapisze.
      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 08:55
        A czemu sama tej kurtki nie wystawisz do sprzedania?
        • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:07
          Bo mi się nie chce zakładać konta na platformie sprzedażowej, robić tej kurtce sesji zdjęciowej i handryczyć się z kupującymi.
          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:08
            No to masz odpowiedz, dlaczego brak takich punktów.
            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:10
              Ale są przecież lumpeksy?
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:16
                To zanieś tam swoją kurtkę z zepsutym suwakiem.
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:25
                  Lumpeksy naprawiają odzież?
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:29
                    To po co o nich piszesz.
                    • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:50
                      Bo to mieści si w temacie "rzeczy, których jedni nie chcą, a drudzy chcą".
                      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:58
                        Rzeczy w lumpeksach nie sa okupowane.
                        • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:59
                          Wróć. Jak masz taki sklep to of kors kupujesz te rzeczy sortuje i sprzedajesz. Ale to ie jest tak, ze ktos od ciebie kupuje uszkodzona kurtke naprawia i wystawia w sklepie.
        • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:10
          gryzelda71 napisała:

> A czemu sama tej kurtki nie wystawisz do sprzedania?

Bo latwiej oddac w punkcie niz pitolic sie ze sprzedaza. Takie punkty albo obowiazek zbierania przez sieciowki uzywanych ubran to super pomysl
          Wozenie do pszokow to jakas paranoja, efekt taki ze wory ciuchow walaja sie po krzakach
          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:18
            Donoszona droga daleka, a do sklepy juz okej i każdy zaniesie?
            Ale tu forumka che zapłaty za te kurtkę.
            • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:18
              Do pszoka.
            • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:20
              Do sklepu chodzę czesto a do pszoka nie, musislabym specjalnie sie pchac
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:27
                Oczywiście. Brałabyś worek odzieży i do centrum śmigała. I tu pech, punkt skupu zwrotu nieczynny.....
                • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:35
                  gryzelda71 napisała:

> Oczywiście. Brałabyś worek odzieży i do centrum śmigała. I tu pech, punkt skupu
                  > zwrotu nieczynny.....

Jesli bylby to sklep, w ktorym ktos kto przerabia te rzeczy je sprzedaje, to dlaczego punkt mialby byc zamkniety?
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:37
                    Ty serio pytasz dlaczego czasem sklep, punkt skupu jest nieczynny?
                    • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:01
                      gryzelda71 napisała:

> Ty serio pytasz dlaczego czasem sklep, punkt skupu jest nieczynny?

No serio. Zazwyczaj, kiedy juz sie wybieram do sklepu, jest on czynny. W swej przenikliwosci planuje wyjscia w dni robocze, w godzinach dziennych. Byc moze mam wyjatkowe szczescie ale nie zdarzylo mi sie jechac do sklepu i odbic sie od zamknietych drzwi.
                      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:24
                        I nigdy nie zdarzyła sie awaria, wyjście ekspedientki cokolwiek. Tak masz szczecie. Często tak nosisz te ciuchy?
                        • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:38
                          gryzelda71 napisała:

> I nigdy nie zdarzyła sie awaria, wyjście ekspedientki cokolwiek. Tak masz szcze
                          > cie. Często tak nosisz te ciuchy?

W ogole ich nie noszę, bo niby gdzie skoro takich punktow nie ma?
                          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:46
                            Przypomina mi sie początkowe co za problem zebrać i do pszoka jechać......
                            • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:52
                              gryzelda71 napisała:

> Przypomina mi sie początkowe co za problem zebrać i do pszoka jechać......

Ale, ze ja tak napisalam?
                              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:59
                                Nie. Na forum.
                                Każdy nowy pomysł na jeszcze bardziej drobiazgową segregację jest przyjmowany z aplauzem. Nie przez kazda pisząca, ale jednak większość.
                                • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:26
                                  gryzelda71 napisała:

> Nie. Na forum.
                                  > Każdy nowy pomysł na jeszcze bardziej drobiazgową segregację jest przyjmowany z
                                  > aplauzem. Nie przez kazda pisząca, ale jednak większość.

Ale co ja mam z tym wspolnego? Ja bym najchetniej wywalała wszystko razem, co przyznaje bez bicia zaczynam robic, i jest to efekt pomyslu z butelkomatami, bo wole odniesc za 3zl kilka butelek niz sortowac plastik a ilosc kublow mam ograniczoną. Uznaje wiec ze kubek po jogurcie jest brudny, nie nadaje sie do plastiku i leci do zmieszanych.
                                  • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:28
                                    I jestem ciekawa jak kaucyjnosc butelek przelozy sie w dluzszym czasie na odzysk calosci plastiku, bo nie sadze abym byla jedynym leniem w tym kraju odmawiajacym przerobienia kuchni na sortownie
            • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:22
              I bardzo dobrze, ze chce zaplaty. Za rzecz którą sie da naprawic i sprzedac dalej powinna byc choc symboliczna kwota. Zacheciloby to ludzi do noszenia tam ciuchow
            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:27
              > Ale tu forumka che zapłaty za te kurtkę.

Ludzie chcą zapłaty za plastikową butelkę, czym się to różni od zapłaty za kurtkę?
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:28
                Do dziela. Taki biznes.
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:52
                  Na razie pracuję na etacie, nie miałabym czasu na rozwijanie własnego biznesu. Ale jak przejdę na emeryturę, to kto wie?...
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:59
                    Ja wiem, ze tego nie zrobisz.
    • terazkasia Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:51
      Segregowanie śmieci stało się kabaretem: segregujemy coraz więcej i coraz więcej płacimy big_grin
      • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 09:55
        Właśnie.

Ja w Warszawie płacę 85 PLN miesięcznie za śmieci, a sama muszę je posegregować i wynieść do odpowiedniego kontenera ze świadomością, że ten, kto moje śmieci odbierze, zarobi na nich.
        • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:00
          Ale.planeta sie cieszy......
      • iwles Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:04
        terazkasia napisała:

> Segregowanie śmieci stało się kabaretem: segregujemy coraz więcej i coraz więce
        > j płacimy big_grin

Ludzie pracujący przy odbiorze odpadów komunalnych nie robią tego charytatywnie.

• demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:30
          Wiemy, wiemy, iwles.

Śmieci to bardzo intratny biznes.
          • iwles Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:33

Tak, ja też wiem, że ty z uśmiechem na ustach pracowałabyś poniżej najniższej krajowej.
            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:38
              Wydaje mi się, że w firmach śmieciowych dobrze płacą?
              • iwles Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:45

A ty chciałabyś pracować w takiej firmie za 4000 zł?
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:46
                  Na razie mam pracę, z której jestem zadowolona.
                • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:49
                  Pracuje kto chce, czy nie?
                  • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:57
                    Iwles myśli może, że w firmach śmieciowych pracują więźniowie...
                    • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:07
                      No nie wiem co musli. A kto szamba opróżnia. Tez skazańcy? I tez bez zysków?
                      • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:14
                        O ile wiem, to na odpadach z szamba się nie zarabia, więc właściciele szamb płacą za ich utylizację i opłacają pracę szambiarzy.
                        • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:24
                          Starcza na życie? Tym szambiarzom?
                          • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:29
                            Myślę, że na rynku panuje chwiejna równowaga między tym, ile zarabiać chcą szambiarze, a ile płacić chcą właściciele szamb.

Ale nie będę się wypowiadać, bo mieszkam w bloku.
                            • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:00
                              Bo mój pan od szamba rozkręca interes. Slowem dochodowy.
                              • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 13:57
                                Najbardziej dochodowe jest wywożenie deszczówki ze zbiornikow. 60m3 koszt z wywozem xuj wie gdzie od 5500do 9000,- koszt z oficjalnym odbiorem 3900,-
                                • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 13:57
                                  marzenka12 napisała:

> Najbardziej dochodowe jest wywożenie deszczówki ze zbiornikow. 60m3 koszt z wyw
                                  > ozem xuj wie gdzie od 5500do 9000,- koszt z oficjalnym odbiorem 3900,-

39.000,-
                                • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:14
                                  Jakiej deszczówki ze zbiorników?
                                  • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:17
                                    gryzelda71 napisała:

> Jakiej deszczówki ze zbiorników?

No takiej zwykłej wody deszczowej, ktora kapie z nieba i splywa do zbiornikow. Właśnie usiluje sie pozbyć 60m3 i wyceny mnie zatrwozyly. Myslalam ze za czyściutką deszczowke to mi jeszcze zaplacą, bo przeciez ocieplenie klimatu, wszystko wysycha, wody brakuje a tu taka niespodzianka sad
                                    • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:25
                                      Wiem co to deszczówka nie Wim o jakich pojemnikach piszesz.
                                      • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:38
                                        gryzelda71 napisała:

> Wiem co to deszczówka nie Wim o jakich pojemnikach piszesz.

Podziemne. Nie kazdy dom ma odbior do sciekow
                                        • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:44
                                          Masz zbiorniki podziemne w ktorych zbierasz deszczówkę?
                                          • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:50
                                            gryzelda71 napisała:

> Masz zbiorniki podziemne w ktorych zbierasz deszczówkę?

Tak
                                            • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 14:58
                                              Po co?
                                              Wiem, ze niektórzy maja pojemniki przy rynnach, i potem ja do podlewnia wykorzystują
                                              • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 15:11
                                                Bo dzialka nie dostala w zakresie deszczowki zgody na przylacze do ścieków miejskich ani od Wód Polskich na spuszczanie do rowu melioracyjnego.
                                                • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 15:21
                                                  Poczekaj, u ciebie jest tyle opadów, ze zalewa posesję i trzeba specjalne odprowadzenie?
                                                  • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 15:43
                                                    Tak, mam prawie 2000m2 dachu i drugie tyle kostki. W kazdym razie deszczowka to swietny biznes moze byc. Dla odbiorcy. Kupujesz beczkowoz, robisz dwa, trzy kursy do lasu i inkasujesz w promocyjnej cenie 5.500- Nawet sumienie czysciutkie, bo przeciez nie smiecisz, wrecz przeciwnie, natura ci wdzieczna za wode bedzie. Lepszy biznes niz skup kurtek bez zamka.
                                                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 16:14
                                                    Matko bosko....pierwszy raz słyszę o czyms takim.
                                                    Masz jakies przedsiębiorstwo?
      • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:08
        Bo coraz więcej tych śmieci generujemy.
        • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:12

> Bo coraz więcej tych śmieci generujemy.

To UE powinna zakazac stosowania opakowan wszedzie tam gdzie nie sa konieczne
          • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:20
            Czyli ta unia w końcu zła czy dobra?
            Czemu wszystko trzeba nam narzucać?
            Najpierw nakrętki - było larum, że nie potrafią się napić bez polania się, potem kaucja - olaboga, śmieciarzy z nas robią.
            Ze już nie wspomnę o zielonym ładzie.
            A ty chcesz, żeby znowu unia coś nam narzuciła i znowu będzie larum, że nawet produkować nie możemy po swojemu.
            W końcu prawica dopnie swego, odłączymy się od unii i dopiero będzie.
            Nie kupuj tych opakowań to producent też zacznie myśleć.
            • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:35
              Bo odpowiedzialnosc za nadmiar plastiku powinna byc po stronie producenta. Nie ma plastikowych opakowan = nie ma smieci. Segregacja to plasterek a nie rozwiazanie
            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:37
              Jeśli chodzi o opakowania, to ja pamiętam z bardzo wczesnego dzieciństwa, jak chodziłyśmy z babcią po zakupy śniadaniowe, to się brało bańkę na mleko (własny pojemnik) i sklepowa taką jakby łyżką wazową odmierzała do tej bańki litr czy tam pół litra z opakowania zbiorczego. O ser kroiła z wielkiego kawałka, nie było plasterkowanych serów, każdy miał nóż w domu i sam sobie kroił.
              • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:39
                A mieso i wedliny w papier
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:40
                  Tak było.
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:43
                No to ja tylko szklo na mleczne płynne przetwory. I wszystko w papier zawijane.
                Owszem nadal tak mozna, ale nie wszedzie. Nie w każdym sklepie.
                • marzenka12 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:48
                  gryzelda71 napisała:

> No to ja tylko szklo na mleczne płynne przetwory. I wszystko w papier zawijane.
                  >
                  > Owszem nadal tak mozna, ale nie wszedzie. Nie w każdym sklepie.

No a powinno byc w kazdym. Niech sie sieciowki, zarabiajace miliardy, dopasuja do klienta i środowiska
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:49
                  Nie chodzi o to, czy szklane czy inne. Chodzi o to, żeby nie wozić pojedynczych opakowań, tylko sam towar w opakowaniu zbiorczym. A klienci własne pojemniki np. na mleko przynosiliby ze sobą.
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:50
                    Nie do każdego rozwiązania da sie wrócić. I dobrze.
                    • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:55
                      Ja bym widziała stare rozwiązanie w nowej odsłonie. Czyli pojemniki z mlekiem i kranikami. Podchodzisz w sklepie do pojemnika w kształcie krowiego wymiona, odkręcasz kranik, podstawiasz własną plastikową butelkę wielokrotnego użytku, pojemnik odmierza ilość mleka, drukuje paragon. Idziesz z nim do kasy, płacisz.
                      • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:02
                        Chyba gdzieś w rossmanach zaczęli tak z chemią.
                        Co się z tym stało?
                      • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:08
                        Kto czyści kranik?
                        • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:10
                          Nie trzeba czyścić bo tyle ludzi się do tego ustawia, że non stop się leje 😁
                          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:22
                            Doprawdy???
                        • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:15
                          Pracownicy sklepu, tak samo jak czyszczą maszynę do krojenia wędlin na plasterki.
              • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:47
                Wciąż tak można, oczywiście w mniejszym stopniu bo nabiału się chyba nie przeskoczy.
                No i wy macie też problem z mięsami czy wędlinami.
                • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:50
                  Ja nie mam.
            • wyprawa32768 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 18.08.26, 20:29

> W końcu prawica dopnie swego, odłączymy się od unii i dopiero będzie.

fakt, można byłoby wtedy odetchnąć z ulgą
        • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:25
          Nie zwalaj na mnie generowania smieci. Producent jak zwykle nie ma w tym udziału.
          • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:30
            Nie zwalaj na producenta generowania śmieci. Konsument jak zwykle nie ma w tym udziału.
            • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:32
              No ty nie masz.
              • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:43
                No niestety mam.
                Mniejszy niż przeciętny konsument ale mam.
                I nie neguję tego tylko robię co się da żeby po mnie zostało jak najmniej śmieci.
                • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:45
                  A ktos specjalnie kupuje zeby smieci bylo więcej?
                  • bylam_tu_kiedys Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:53
                    W swoim mniemaniu - nie specjalnie.
                    Choć rzeczy zwane "wystrojem wnętrz" (nie meble, nie rzeczy potrzebne - bo się zaraz przyczepicie) czy inne rękodzielnicze wytwory to często kolejne śmieci.
                    Ale kupowanie pakowanego ogórka czy pomidora to już tak - w moim mniemaniu - specjalnie.
                    • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:09
                      Czyli mam nie jeść ogórka bo nie ma bez folijki? No nie.
        • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:33
          Może trzeba by wprowadzić modę na przerabiane ciuchy? Jakiś "boho-patchwork style"?
          • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:37
            Zacznij od siebie.
            • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:39
              Już zaczęłam.
              • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:44
                Brawo. Pozwolisz jednak ze nie dołączę. Mam tyle ile trzeba, a z uzywanych tylko niektórych ptchwotki kręcę jak mnie najdzie. A i to zawsze trzeba kupić do nich całkiem nowe rzeczy.
                • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 10:51
                  "Boho-patchwork style" jest, jak każdy trend modowy, jedynie propozycją. Więc wcale nie musisz dołączać. A nawet możesz być przeciw!
                  • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:09
                    Jestem całkowicie obojętna.
          • demodee2 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 11:35
            Już wiem!

Jeśli uda mi się dożyć emerytury, to otworzę firmę-pawilon przy bramie PSZOKu, gdzie będę przesortowywać przyniesione przez ludzi stare ubrania. Jeśli któreś będzie się nadawało do naprawy lub przeróbki, to będę je kupować za niewielkie pieniądze i naprawiać. Po naprawie w widocznym miejscu będę naszywać logo mojej firmy i ponownie sprzedawać z zyskiem.

Ludzie będą się zabijać o ciuchy z moim logo, bo będzie ono znakiem, że nie są pustakami-egoistami, tylko, że się troszczą.

A ja stanę się bogatą kobietą!
            • gryzelda71 Re: Kara za brak segregacji we wspólnocie. 11.08.26, 12:00
              A potem sie obudzisz😄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka