zanetka.x 23.08.26, 18:58 Już nawet nauczyciele mają dość tej koalicji i zamierzają protestować na koniec wakacji. Mam kilku nauczycieli i mówią że w 2027 roku dadzą szansę partii Rozwój Plus , że tylko ta partia jest w stanie dać im podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saszanasza Re: Protest nauczycieli 23.08.26, 19:12 🤣🤣🤣 ojej, kaczyński już niedobry? Teraz agitujesz na rzecz morawieckiego? Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Protest nauczycieli 23.08.26, 20:38 po wyborach się zjednoczymy, teraz każdy walczy o "swój elektotat" Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 06:33 O, bardzo dobrze, że potwierdzasz głośno to co wszyscy myślą - że "podział" był pozorny Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Protest nauczycieli 23.08.26, 20:05 Pisząc to obrażasz nauczycieli. Uważasz, że tak tanio się sprzedadzą? To będzie decydujące w wyborze na kilka lat. Płytkie to co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Protest nauczycieli 23.08.26, 20:07 Gdzie masz tych nauczycieli, w piwnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Protest nauczycieli 23.08.26, 20:12 angazetka napisała: > Gdzie masz tych nauczycieli, w piwnicy? > Będą w kosmosie nie czytałaś Donalda Franciszka😁 Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Protest nauczycieli 23.08.26, 23:42 angazetka napisała: > Gdzie masz tych nauczycieli, w piwnicy? > в России Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Protest nauczycieli 23.08.26, 20:08 Prawda jest tutaj arcyboleśnie prosta: nie będzie żadnych realnych podwyżek płac dla nauczycieli i innych dużych grup budżetówki. Dlaczego? W ciągu 3 lat rządów PO zaciągnęła dług publiczny w wysokości 700 mld zł (czyli 1 z dwóch budżetów które tworzyli to budżet z kredytu) czyli jeśli nawet związkom uda się coś wywalczyć to i tak będzie to z kolejnych kredytów, a ich wartość zje nadchodząca, odwleczona inflacja. Po co nauczać jak jest sztuczna inteligencja. Barbara Mróz-Gorgoń doskonale o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 13:27 przestań mącić już, boguś. Budżetówka ZAWSZE była kiepsko opłacana, podwyzki nierychliwe i tylko te spowodowane podwyższeniem płacy minimalnej. Tak było i w prl, i od lat 90-tych do teraz. W zamian masz stabilną pracę, z której nie wywalą cię dnia nastepnego, płatne urlopy, zwolnienia, wysługi itd, i inne profity z socjalu zakładowego np. grusza czy tp. Oraz związki zawodowe wewnątrz firmy. Twój pis czy inni konfederaści, też tego nie zmienią, w cudowny sposób. Zresztą za pisiorstwa budżetówka też była źle opłacana, gorzej niz teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 00:04 Jestem wściekła na Koalicję Obywatelską (przy czym wybór na rynku jest taki, że pewnie znowu na nich zagłosuję). I na pewno nie dam szansy partii Rozwój Plus. Nie liczyłabym na za dużo głosów ze strony nauczycieli, złość nie wywołuje u nas amnezji, a partia Rozwój Plus to nie są polityczne dziewice. Delikatnie rzecz ujmując. Odpowiedz Link Zgłoś
eufrozyna2020 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 06:23 Ciekawa logika, jeżeli tak myśli nauczyciel, to faktycznie w szkolnictwie musi być źle. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 18:01 Logika jest taka, że jeżeli jakaś usługa jest niezbędna - a usługa rządzenia państwem jest niezbędna - to bierzesz najlepszego fachowca dostępnego na rynku. Jak cię boli ząb i w zasięgu jest trzech kiepskich dentystów, to idziesz do tego najmniej kiepskiego, a nie do najgorszego możliwego, żeby pokazać temu najmniej kiepskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 19:25 asia_i_p1 napisał(a): > Logika jest taka, że jeżeli jakaś usługa jest niezbędna - a usługa rządzenia pa > ństwem jest niezbędna - to bierzesz najlepszego fachowca dostępnego na rynku. J > ak cię boli ząb i w zasięgu jest trzech kiepskich dentystów, to idziesz do tego > najmniej kiepskiego, a nie do najgorszego możliwego, żeby pokazać temu najmnie > j kiepskiemu. > Nauczyciel ryzykuje wiele, łącznie z odpowiedzialnością karną. Jest odpowiedzialny za życie i zdrowie uczniów, wszak są pod jego opieką. Od jego decyzji zależy życie i zdrowie uczniów. Jeśli popełni błąd, naraża się na odpowiedzialność dyscyplinarną, karną lub cywilną. Już teraz brakuje nauczycieli. Ten brak widać już nawet w małych miastach. Przy tych zarobkach brani są nauczyciele w z łapanki. Ściągani są nauczyciele emerytowani. Ten trzeci powód wiąże się z pierwszym. Jeśli nauczyciel odpowiada za ludzi, to jest to praca odpowiedzialna. Proste jak budowa sztachety. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 06:45 I mówisz, że ci twoi znajomi to wcześniej głosowali na KO, tak? Takich masz znajomych... No, dobrze, że się "nawrócili", co? Twój poziom agitacji jest żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 07:10 Ja od zawsze głosowałam na te „właściwa” stronę. Po obecnej kadencji, zwłaszcza patrząc na poczynania minister edukacji, ale również widząc co się wyprawia w służbie zdrowia i gospodarce (ostatnie splunięcie w twarz wyborcom pozorowanym podniesieniem kwoty wolnej od podatku i zmianami w podatkach), niesprzewidywalnoscia i chaosem jak z czasów polskiego ładu itd., to po raz pierwszy nie będę słuchać pie.rzemia o tym, że głos oddany na mniejsze partie to głos stracony. Na wszelkie platformiane twory nigdy więcej. Czarę goryczy przelewa to, co wyprawia ichniejszy prezydent Poznania i jego świta - również związani z tym środowiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 12:05 Ja chyba na Razem. Im się jeszcze chce i są nieskażeni syfem układów. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 16:17 partytura2026 napisała: > Ja chyba na Razem. Im się jeszcze chce i są nieskażeni syfem układów. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 18:08 Są nieskażeni syfem układów, ale moim zdaniem im się nie chce. Jeśli wygrają, bardzo się zdziwią i będą na szybko szukać ekspertów, żeby im wyjaśnili, czy ich program nadaje się do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 19:13 A ja mam wrażenie, że im jedynym się chce. To pewnie wynika z tego, że to młodzieżówka jest w zasadzie. Głowy i sumienia jeszcze nie splamione chęcią i wizja koryta, tylko pełne ideałów i wiary w możliwość zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 19:27 partytura2026 napisała: > A ja mam wrażenie, że im jedynym się chce. > A ja mam inne wrażenie. Nie weszli do rządu Tuska, choć mieli takie propozycje. Nie odpowiadają za nic, tylko zawsze krytykują. Na przeprowadzanie reform i dawanie socjalu czy przywilejów potrzeba kasy, której nie ma i jeszcze trzeba do swoich pomysłów przekonać współkoalicjantów. Moim zdaniem chcą tylko kasy dla siebie. Na razie zadowalają się kasą z budżetu państwa - poselskie apanaże, kasa na partię. Nie sztuką jest mieć ideały, napisać program dla partii, obiecać różne rzeczy w kampanii. Sztuką jest to zrealizować rzadząc, zwłaszcza jak nie ma się kasy na swoje pomysły i sztuką jest przekonać do swoich pomysłów współkoalicjantów, bo samemu nie ma się decydującej większości. Bardzo bym chciała zobaczyć jak rządzą i realizują swoje pomysły w realu i obecnych realiach. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 19:35 Moim zdaniem oni się z Tuskiem bratać nie chcieli właśnie dlatego, żeby nie bratać się ze świniami przy korycie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 19:45 partytura2026 napisała: > Moim zdaniem oni się z Tuskiem bratać nie chcieli właśnie dlatego, żeby nie bratać się ze świniami przy korycie. < O naiwności 🤦♀️ Jak tylko dojdą do władzy, to będą takimi samymi świniami, jak inni rządzący. Póki co mają bardzo małe poparcie, więc mają małe szanse, by być u koryta i mogą drzeć japy, jacy to oni fajni i nieskalani. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 20:10 Trudno 🤷♀️ ale tym razem mój głos na spuściznę platformiana nie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 20:22 partytura2026 napisała: > Trudno 🤷♀️ ale tym razem mój głos na spuściznę platformiana nie pójdzie. Masz prawo głosować tak, jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 12:28 partytura2026 napisała: > > Czarę goryczy przelewa to, co wyprawia ichniejszy prezydent Poznania i jego świ > ta - również związani z tym środowiskiem. Jak inni dojdą do władzy, będą robić to samo. Jaskowiak i jego klika to jest piękny przykład na to, jak bardzo nie powinno się oddawać władzy miejscowym. Polska samorządowa to mafia. Układy, ukladziki, w mniejszych miejscowościach całe urzędu, szkoły, szpitale obsadzone krewnymi i znajomymi królika. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 12:46 >Polska samorządowa to mafia. trudno sie nie zgodzić, jak czyta się kolejne doniesienia o ich działalnosci. W tym w Poznaniu. I nie zalezy to od opcji politycznej, wszędzie to samo. Czyli raczka rączkę myje a kasiora najważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 15:41 elinborg napisała: > Polska samorządowa to mafia. Układy, ukladziki, w > mniejszych miejscowościach całe urzędu, szkoły, szpitale obsadzone krewnymi i z > najomymi królika. Tak! A najgorsze że nie ma jak tego zmienić. W wyborach ciągle startują te same twarze. To jest taka klika, że nawet jak ktoś nowy się przedrze to i tak zagryza, a jednostka nie jest w stanie nic zdziałać. Imo taki jest przepis na sukces PSL - im nie trzeba popularności krajowej. Wystarczy że zapewniają zarobki i stanowiska swoim w powiecie, a ci w podzięce głosują rodzinami na nich. Głosów może nie tak dużo, ale wystarczy. Istne perpetuum mobile. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 12:34 ale że co im się znowu nie podoba? przeleciało mi gdzieś, że protest będzie ale nie wiem dlaczego. A jak nie wiadomo o co chodzi to zapewne, chodzi o pieniądze. Przecież dostali podwyżki, wcale nie tak małe: "Średnie i minimalne pensje nauczycieli -Nauczyciel początkujący: średnio ok. 6872 zł brutto (ok. 4950–5070 zł netto), przy minimalnym wynagrodzeniu zasadniczym od 5308 zł brutto. -Nauczyciel mianowany: średnio ok. 8061 zł brutto (ok. 5900–6050 zł netto), przy wyższej podstawie zasadniczej. -Nauczyciel dyplomowany: średnio ok. 10 300 zł brutto (ok. 7350–7520 zł netto) Dodatkowe składniki wynagrodzenia: Na ostateczną wypłatę pedagoga wpływ mają składniki dodatkowe: Dodatek za wysługę lat (staż pracy) Dodatek funkcyjny (np. za wychowawstwo klasy) Dodatek motywacyjny Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i zastępstwa Dodatkowe wynagrodzenie roczne, czyli tzw. „trzynastka”" Ja rozumiem, że każdy chciałby mieć wyższe dochody, ja też bym chciała. No ale już nie przesadzajmy... Nie zapominajmy też, że nauczyciel pracuje 10 mies/rok. Budżetówka generalnie słabo reaguje na podwyższanie dochodów. Ale nauczyciele z głodu raczej nie umierają. To co mają powiedzieć pracownicy np ZUSu? Broniarz kończy swoja 30-letnią kadencję i, najwyraźniej, chciałby zakończyć ją z hukiem. On chyba nie będzie narzekał na emeryturę...domniemywam Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 12:53 Mogę odpowiedzieć tylko tyle: nauczyciel dyplomowany, 33 lata w zawodzie, 1,5 etatu, dodatek motywacyjny, 20% wysługa lat, dodatek za dwa wychowawstwa- 8100 netto. Uczę matematyki, więc wieczne stosy kartkówek, prac klasowych. Nie satysfakcjonują mnie moje zarobki. Wg Ciebie są ok? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 13:05 >Wg Ciebie są ok? 8100 netto? tak. A ile chciałabys zarabiać? jaka suma by cię satysfakcjonowała? I chyba wypłata "nie należy się" za ilość przepracowanych lat, tylko za to, co i jak, się robi. Ile godzin spedzasz w szkole, w klasie przy uczniach? bo jakos o 13.00 masz czas, żeby siedzieć na forum. I nie mów, że to akurat przerwa i "musiałaś" wejsć na forum Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 14:56 "jakos o 13.00 masz czas, żeby siedzieć na forum. I nie mów, że to akurat przerwa i "musiałaś" wejsć na forum" przypominam tylko, że jeszcze trwają wakacje uczniów i urlopy nauczycieli. Swoją drogą - też jesteś o 13 na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 15:13 >przypominam tylko, że jeszcze trwają wakacje uczniów i urlopy nauczycieli. >Swoją drogą - też jesteś o 13 na forum... z tego co ja pamiętam to ostatni tydzień wakacji był dosyć intensywny w szkołach. Ustalanie planu lekcji, poprawki. Ale mogę się mylić. Natomiast ja zawsze pracowałam w nienormowanym czasie pracy. Bardzo ogólnie - "na zmiany". Co zawsze sobie chwaliłam bo pomagało mi ogarniać życie rodzinne, przy małoletnich dzieciach szczególnie. Jednym słowem, "nie robię od 9.00 do 16.00/17.00" Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 15:44 U mnie w szkole plan lekcji był układany w lipcu. Poza tym wszyscy nauczyciele nad tym planem nie siedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 16:57 Myślę, że nie pracowałaś nigdy w szkole. Skoro to dla Ciebie ok, to zapraszamy do nauczania! Chciałabym zarabiać netto 10-11 tysięcy, myślę, że to byłoby ok za móǰ wkłada pracy. Jestem b. dobrym pracownikiem, cenionym przez dzieci, rodziców i dyrekcję. Uczę wiodącego przedmiotu, najlepiej jak potrafię. W szkole, w ciągu roku szkolnego, spędzam czas w następujących godzinach: poniedziałek 8-13.30, wtorek 8.45-14.30, Środa 8-15.15, czwartek 13.30-16.05, piątek 8-14.30. Dodatkowo raz w miesiącu rada pedagogiczna w czwartku 16-19, potem zebrania, przy dwóch klasach wychodzę ok. 21.30. Raz w miesiącu spotkania zespołów nauczycielskich, różne dni, mam obowiązek być na wszystkich, gdzie uczę, w godz. 17-19. W domu sprawdzam kartkówki, prace klasowe, testy, przygotowuję i modyfikuję dostosowania, przygotowuję kolejne pracę do pisania, zadania do prac w grupach, opisuję sukcesy uczniów, piszę opinie do PPP, sądów, CUS-ow itp. Odbieram i odpisuję na maile, rozmawiam z rodzicami bombelkow. Praca się nie kończy. A mam też swoje dzieciątka, którymi muszę się zająć i wyedukować. Nauczyciel ma 42 dni urlopu liczonego z weekendami, zwykly człowiek 26 dni bez weekendów. Zapraszam jeszcze raz do pracy w tym pięknym zawodzie z misją😉. A zaraz wprowadzamy Kompas jutra 2026, będzie się działo, już nie mogę się doczekać. Nie opisałam oczywiście przygotowania i rezerwacji wycieczek edukacyjnych i wielu, wielu innych zadań. A dziś miałam poprawki, więc o 12 byłam już wolna. W środę wyjezdzamy na dwudniowe posiedzenie RP, z noclegiem. Ekstra, prawda? A, nauczyciele nie układają planu lekcji. Robi to Dyrekcja. Ja w pierwszymtygodniu września, gdy będzie już plan, muszę ułożyć plan dyżurów dla nauczycieli- wyliczyć ile minut przypada na każdą godzinę dla nauczyciela, żeby było sprawiedliwie. Bo inaczej są kwasy. Uff, ale się rozpisałam. To chyba najdłuższy mój post. Miłego dnia mava12 Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 17:53 Czyli codziennie pracujesz od 8 do 20 (1,5 etatu). Wyszło mi, że masz +-70 dni wolnych w roku bez weekendów. Ale chyba coś źle liczę. W końcu to ty uczysz matematyki. Ja w pracy tylko obliczam nośność konstrukcji, max 8 godzin żeby potem coś komuś nie zawaliło się na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 17:57 Ciekawie liczysz moje dni wolne. Mam nadzieję, że inaczej obliczasz nośność, bo jak tak samo, to strach się bać! Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 18:14 ziazia17 napisała: > Ciekawie liczysz moje dni wolne. Mam nadzieję, że inaczej obliczasz nośność, bo > jak tak samo, to strach się bać! Normalnie. Zastanawiam się jak ty uczysz matematyki, jeśli do urlopu wliczasz weekendy a i tak jakaś dziwna liczba ci wychodzi. Ale to chyba wynika z tego, że pracujesz dziennie od 8-20. Nawet terminator by tego nie wytrzymał. I to 11 m-cy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 18:23 Zwykły człowiek jak sobie doliczy święta to ma nawet więcej niż 26 dni wolnego niż ten niezwykły. Wychodzi mi +-35 dni u zwykłego. Czyli faktycznie niewiele mniej niż u niezwykłego człowieka 😆. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 18:41 ziazia17 napisała: > Myślę, że nie pracowałaś nigdy w szkole. Skoro to dla Ciebie ok, to zapraszamy > do nauczania! Chciałabym zarabiać netto 10-11 tysięcy, myślę, że to byłoby ok z > a móǰ wkłada pracy. Jestem b. dobrym pracownikiem, cenionym przez dzieci, rodzi > ców i dyrekcję. Uczę wiodącego przedmiotu, najlepiej jak potrafię. W szkole, w > ciągu roku szkolnego, spędzam czas w następujących godzinach: poniedziałek 8-1 > 3.30, wtorek 8.45-14.30, Środa 8-15.15, czwartek 13.30-16.05, piątek 8-14.30. D > odatkowo raz w miesiącu rada pedagogiczna w czwartku 16-19, potem zebrania, prz > y dwóch klasach wychodzę ok. 21.30. Raz w miesiącu spotkania zespołów nauczycie > lskich, różne dni, mam obowiązek być na wszystkich, gdzie uczę, w godz. 17-19. > W domu sprawdzam kartkówki, prace klasowe, testy, przygotowuję i modyfikuję dos > tosowania, przygotowuję kolejne pracę do pisania, zadania do prac w grupach, op > isuję sukcesy uczniów, piszę opinie do PPP, sądów, CUS-ow itp. Odbieram i odpis > uję na maile, rozmawiam z rodzicami bombelkow. Praca się nie kończy. A mam też > swoje dzieciątka, którymi muszę się zająć i wyedukować. Nauczyciel ma 42 dni ur > lopu liczonego z weekendami, zwykly człowiek 26 dni bez weekendów. Zapraszam je > szcze raz do pracy w tym pięknym zawodzie z misją😉. A zaraz wprowadzamy Kompas > jutra 2026, będzie się działo, już nie mogę się doczekać. Nie opisałam oczywiś > cie przygotowania i rezerwacji wycieczek edukacyjnych i wielu, wilu innych zad > ań. A dziś miałam poprawki, więc o 12 byłam już wolna. W środę wyjezdzamy na dw > udniowe posiedzenie RP, z noclegiem. Ekstra, prawda? > A, nauczyciele nie układają planu lekcji. Robi to Dyrekcja. Ja w pierwszymtygod > niu września, gdy będzie już plan, muszę ułożyć plan dyżurów dla nauczycieli- Ziazia, choćby skały s.ały, nie przekonasz ludzi, ze nauczanie to nie cud, miód i orzeszki. Każdy widzi tylko ferie i wakacje. Mam kuzynkę polonistkę, uczy w szkole podstawowej, zazwyczaj ma 4 klasy i popołudniami cudzoziemców do kompletu. Ponadto całe weekendy ma zrypane, naprawdę nie ma się kiedy z nią umówić na głupią kawę, bo ciągle siedzi w papierach. Jest egzaminatorem i pracuje tez (za darmoszkę) w komisjach konkursu kuratoryjnego. Oczywiście przygotowuje do nich uczniów (za darmoszkę). A do tego różne szkolne uroczystości, projekty, konkursy konferencje, szkolenia, zespoly ds uczniów i inne tego typu pyerdolety, ktore jednak w szkole sa niezbędne. Zarabia na rękę ok. 7000 zl. Śmiech na sali... w życiu bym się z nią nie zamieniła mimo tego "długiego wolnego", ktore każdy jej wypomina. Ludzie nie rozumieją, ze w takiej pracy ten długi urlop jest konieczny dla psychiki, bo inaczej moze sie to skończyć zle i dla nauczyciela, i dla uczniów, których ma pod opieką. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 19:36 >Jest egzaminatorem i pracuje tez (za darmoszkę) w komisjach konkursu kuratoryjnego. Oczywiście przygotowuje do nich uczniów (za darmoszkę). A do tego różne szkolne uroczystości, projekty, konkursy konferencje, szkolenia, zespoly ds uczniów i inne tego typu pyerdolety, ktore jednak w szkole sa niezbędne. Kto jej to każe robić za darmoszkę? Dlaczego nie upomni się o zapłatę, skoro tyyyyle pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 12:21 Doładnie. Dopóki człowiek nie zacznie pracować w szkole, to myśli, że to bajka- kilka godzin dziennie, ferie, wakacje, czyli żyć i nie umierać. A że pensje niskie? No, cóż. Jak na takie nicnierobienie, to i tak mają dużo, darmozjady jedne! Pracowałam w korpo, w małej firmie i teraz w szkole. Najbardziej lubię pracę w szkole. Czuję, że robię coś pozytywnego konkretnego, ale najbardziej odpowiedzialnego. Natomiast jest to praca, która nie kończy się w momencie wyjścia z budynku. I w weekendy też jest co robić. Wiem, wiem,, gdzie indziej bywa tak samo. Ale bez takiego ładunku emocjonalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:38 la_mujer75 napisała: > Doładnie. Dopóki człowiek nie zacznie pracować w szkole, to myśli, że to bajka- > kilka godzin dziennie, ferie, wakacje, czyli żyć i nie umierać. > A że pensje niskie? No, cóż. Jak na takie nicnierobienie, to i tak mają dużo, d > armozjady jedne! > > Pracowałam w korpo, w małej firmie i teraz w szkole. Najbardziej lubię pracę w > szkole. Czuję, że robię coś pozytywnego konkretnego, ale najbardziej odpowiedzi > alnego. Natomiast jest to praca, która nie kończy się w momencie wyjścia z budy > nku. I w weekendy też jest co robić. Wiem, wiem,, gdzie indziej bywa tak samo. > Ale bez takiego ładunku emocjonalnego. > > Jak cię szef mobbinguje w pracy, dodatkowo zastępujesz koleżankę oraz robisz swoją robotę to ładunek emocjonalny też masz. A stwierdzenie, że ktoś ma większy bo jest nauczycielem, a ktoś mniejszy bo jest np. kierowcą tira albo policjantem jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
eufrozyna2020 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 12:51 Przygotowuje za darmoszke uczniów do konkursu? He he he. Akurat. Dziecko dostaje wykaz zadań i możliwość konsultacji z panią nauczycielka, no żeby polonistce rece od tej pracy nie odpadly! Moje dziecko jest przygotowywane do konkursu przez polonistkę na korkach, za ciężka kasę. Naprawdę dosyć tych kłamstw, nauczyciel owszem, dużo robi i pomaga, ale poza szkołą, za pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 13:06 Acto zależy od konkretnego nauczyciela. Jeden to robi na korepetycjach, inny "za darmoszkę". Kwestia wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 13:06 W mojej szkole nauczyciele przygotowują. Po lekcjach zostają. Takie siłaczki, jak to pogardliwie na forum piszą. I jak to rozwiązać? U ciebie nauczyciele się buntują, nie chcą za darmo robić (sama wiesz, ile to kosztuje ), a u mnie robią, ale nikt tego nie docenia. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 13:20 la_mujer75 napisała: > W mojej szkole nauczyciele przygotowują. Po lekcjach zostają. Takie siłaczki, j > ak to pogardliwie na forum piszą. > I jak to rozwiązać? > U ciebie nauczyciele się buntują, nie chcą za darmo robić (sama wiesz, ile to k > osztuje ), a u mnie robią, ale nikt tego nie docenia. > > Nijak. Jeśli to wybór, to prostu nie narzekać, że to nigdy niekończąca się praca. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 13:33 eufrozyna2020 napisała: > Przygotowuje za darmoszke uczniów do konkursu? He he he. Akurat. Dziecko dostaj > e wykaz zadań i możliwość konsultacji z panią nauczycielka, no żeby polonistce > rece od tej pracy nie odpadly! Moje dziecko jest przygotowywane do konkursu prz > ez polonistkę na korkach, za ciężka kasę. Naprawdę dosyć tych kłamstw, nauczyci > el owszem, dużo robi i pomaga, ale poza szkołą, za pieniądze! Ciekawe, jakim prawem zarzucasz mi klamstwo? Moja kuzynka przygotowuje uczniow do konkursu na konsultacjach w szkole, za darmo. A w najbardziej gorących okresach czesto łączy sie z nimi online wieczorami lub w ferie. Nie udziela w ogole platnych korepetycji (nie ma na to ani czasu, ani sily), choc miala wiele propozycji. Wiem za to na pewno, ze przygotowywani przez nią w szkole uczniowie mają sukcesy, są laureatami i finalistami konkursu kuratoryjnego. Ale tak, jest "frajerką", teraz widzę to jeszcze wyraźniej. I mniej chodzi mi o kasę, ktorej nie zarabia, choc najwyraźniej by mogla, a bardziej o pogardliwy stosunek, jaki mają do jej zawodu inni ludzie. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 13:53 Ta pogarda jest u niektórych tak głęboko zakorzeniona, że wychodzi niezależnie od tego, co nauczyciel robi. Jak pomaga za darmo to frajer i siłaczka. Jak bierze kasę, to pazerna. I w dodatku nierób - bo co to jest 18 godzin pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 15:47 Moja kuzynka przygotowuje uczniow do konkursu na konsultacjach w szkole, za darmo Prace społeczne nie są częścią etatu, zatem nie mieszajmy jabłek ze śliwkami Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:26 >Ale tak, jest "frajerką", teraz widzę to jeszcze wyraźniej. I mniej chodzi mi o kasę, ktorej nie zarabia, choc najwyraźniej by mogla, a bardziej o pogardliwy stosunek, jaki mają do jej zawodu inni ludzie. Przykre. Oczywiście, że jest frajerka, do tego nie zna obowiązujących przepisów. Należy się jej zapłata za godziny nadliczbowe po wyroku NSA. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 18:54 ziazia17 napisała: > Myślę, że nie pracowałaś nigdy w szkole. Skoro to dla Ciebie ok, to zapraszamy > do nauczania! Jestem b. dobrym pracownikiem, cenionym przez dzieci, rodzi > ców i dyrekcję. Uczę wiodącego przedmiotu, najlepiej jak potrafię. Odwrotnie. Skoro tobie nie pasuje praca w szkole "w tym pięknym zawodzie z misją", to zapraszamy do pracy na normalnym etacie i z normalnym wymiarem urlopu. I to jakaś wyjątkowa zasługa, że jest się dobrym pracownikiem? Jednak ogólnie jakość pracy nauczycieli pozostawia sporo do życzenia i nie jest oceniana zbyt wysoko. Co do reszty twojego elaboratu, myślisz że w innych zawodach to się nie ma całego dnia pracy zajętego i pilnych zadań i roboty po kokardę, a też się ma i dzieciątka i inne zobowiązania. Dodatkowo właśnie sporo czasu zabiera też edukowanie własnych dzieci i zajmowanie się wszystkimi okołoszkolnymi sprawami, bo ci którzy powinno to ogarniać i mają za to płacone, niezbyt wywiązują się ze swojego zadania. Skąd te dane że nauczyciel ma 42 dni urlopu liczonego z weekendami, skoro same wakacje to jest z weekendami ok. 65 dni. A są jeszcze ferie zimowe i inne wolne dni w ciągu roku, np. więcej jak tydzień wolnego w czasie świąt BN. Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 19:21 Gdy byłam któregoś roku na zwolnieniu cały lipiec wyliczono mi 5 dni urlopu do wykorzystania. Kadrowa to wyliczyła. Kończę dyskusję, nie ma sensu, Grey ma całkowitą rację. Zapraszamy do nauczania wszystkie panie, które tak zazdroszczą wolnego. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 13:21 ziazia17 napisała: > Mogę odpowiedzieć tylko tyle: nauczyciel dyplomowany, 33 lata w zawodzie, 1,5 etatu, dodatek motywacyjny, 20% wysługa lat, dodatek za dwa wychowawstwa- 8100 netto. Uczę matematyki, więc wieczne stosy kartkówek, prac klasowych. Nie satysfakcjonują mnie moje zarobki. Wg Ciebie są ok? A o ile wzrosła Twoja pensja od czasu rządów Koalicji w porównaniu z pensją za PiS-u ? I ile godzin miesięcznie pracujesz, uwzględniając to, co musisz zrobić w domu, np. sprawdzanie kartkówek, itd. Ja uważam, że mało nie zarabiasz. Masz dużo wolnego: wakacje, ferie, przerwy świąteczne, koniec roku szkolnego wcześnie (rok szkolny nie jest do końca czerwca), soboty, niedziele wolne. Pracownicy innych branż mają tylko 26 dni urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 14:17 A potrzebujesz robić tyle kartkówek? Czy od zrobienia kartkówki wzrośnie wiedza ucznia? Rozpatrujesz wszystko w kategoriach zarobków. Ale jakość pracy chyba też się powinna liczyć. Jaki jest wymiar podstawowego etatu nauczyciela? Ponad 2 miesiące wakacji, ferie, wolne dni okołoświąteczne, długie weekendy, gdzie masz coś takiego w innych zawodach? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 15:24 >1,5 etatu Półtora etatu? Pracujesz 60 godzin tygodniowo? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 12:24 Popracuj kilka godzin dziennie- nawet 5 "przy tablicy". I zrozumiesz, dlaczego wymiar etatu inaczej wygląda dla nauczycieli, a inaczej dla innych zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 12:37 Ojojoj, przymusu pracy w oświacie na 1,5 etatu nie ma. To jest przydział za zgodą siłaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 12:59 A może taka siłaczkka nie ma wyboru? Jest samotną matką z dwojgiem dzieci na utrzymaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:50 la_mujer75 napisała: > A może taka siłaczkka nie ma wyboru? Jest samotną matką z dwojgiem dzieci na ut > rzymaniu? > > To niech zmieni zawód na inny. Bo przecież wszyscy inni zarabiają kokosy. Ale nie na taki, gdzie trzeba liczyć, bo ta pani od matematyki liczyć nie umie, co tutaj udowodniła. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 18:02 >A może taka siłaczkka nie ma wyboru? Jest samotną matką z dwojgiem dzieci na utrzymaniu? To nie stać jej na pracę w oświacie publicznej 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:42 la_mujer75 napisała: > Popracuj kilka godzin dziennie- nawet 5 "przy tablicy". I zrozumiesz, dlaczego > wymiar etatu inaczej wygląda dla nauczycieli, a inaczej dla innych zawodów. > > Popracuj 8 godzin dziennie przy budowie drogi, w 35-stopniowym upale to też zrozumiesz. Albo i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 13:02 Magazynier roboty do domu nie zabiera na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 14:44 np nauczyciele wpadają grudniu w 2 próg podatkowy, rząd powinien im to jakoś zrekompensować wiedząc ze prezydent nie zgodzi się na zmiany w PIT i CIT z powodu podwyżki podatków w tej ustawie Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 14:52 zanetka.x napisała: > np nauczyciele wpadają grudniu w 2 próg podatkowy, rząd powinien im to jakoś zrekompensować ...> Nie tylko nauczyciele wpadają w wyższy próg. A jak ktoś wpada w drugi próg podatkowy, to wcale tak mało nie zarabia w porównaniu z pracownikami innych branż. Zresztą nauczyciel, a nauczyciel to ogromna różnica. Wszyscy chodziliśmy do szkół, i każdy wie ilu miał dobrych nauczycieli, a ilu kiepskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 14:55 >np nauczyciele wpadają grudniu w 2 próg podatkowy, rząd powinien im to jakoś zrekompensować albowiem? Z podatków inne emamusie dostają np. 800+. Jak nie będzie podatków to nie będzie socjalu. Rozumiem, że ciebie to nie obchodzi bo nie mieszkasz w Polsce ale inne emamuski powinny się zastanowić. Oczywiście, najlepiej nie płacic podatków a wszystko "rząd powinien zrekompensować". Tylko, w dudę, kasa jakos nie chce spadać z nieba i ban bucek nie rekompensuje kosztów życia. A jak przyjdzie twoja ukochana konfa to w ogóle będzie "róbta co chceta" bo przecież to mencen wykrzykiwał od dawna. ŻAdnej służby zdrowia, żadnego szkolnictwa i żadnych podatków. Niech każdy organizuje swoje życie jak chce. Albo zdycha jak nie potrafi (kraść). Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 13:00 > np nauczyciele wpadają grudniu w 2 próg podatkowy, rząd powinien im to jakoś zrekompensować No, niech jeszcze bardziej podniesie wynagrodzenie, żeby w 2. próg wpadali w sierpniu, ha! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 18:06 Zapętliłaś się. Średnie pensje już uwzględniają te dodatki, wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i 13. Postulatem tego konkretnego protestu jest zajęcie się obywatelskim projektem dotyczącym płac nauczycieli. Po tym, jak 22 listopada 2024 roku premier powiedział, że "nie będzie już zwłoki". Więc mu przypominamy, że zwłoka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 14:18 >Zapętliłaś się. Średnie pensje już uwzględniają te dodatki, wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i 13. Nie wiem czy uwzględniają ale pensja 8100 zł netto, chyba jest nie do pogardzenia? I moze owszem, uwzględniają 13 (kto dostaje 13 u siebie, ręka do góry) ale pewnie innych dodatków socjalnych nie np. grusza. Ile godzin p. zazia spedza w szkole? Pani zazia zapewne dostała też nagrody jubileuszowe po 10, 20 i 30 latach pracy. Przypominam, po 30 latach to 3 pensje czyli powyżej 24 tys zł, co daje jej dodatkowe 2 tysi na miesiąc. Korzysta też z innych dodatków i ulg, jako pracownik państwowy/budżetowy. I owszem, najwyższe podwyżki dało KO więc nie ściemniaj: "-Styczeń 2024 r.: Historyczny wzrost płac o 30% dla nauczycieli mianowanych i dyplomowanych oraz o 33% dla nauczycieli początkujących. -Marzec 2025 r.: Wzrost minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego (o kwoty od 245 zł do 296 zł brutto w zależności od stopnia awansu). -Rok 2026 r.: Kolejna waloryzacja płac w sferze budżetowej (wzrost średnich wynagrodzeń m.in. o 3% dla mianowanych). -Plany na 2027 r.: Rząd zaproponował kolejny wzrost wynagrodzeń o 3% oraz zmiany wskaźników dla nauczycieli początkujących." Każdy chciałby mieć większe zarobki, to normalne ale nie ściemniaj, że nauczyciele nie odczuli pozytywnie, rządów KO. W przeciwieństwie do lat poprzednich (rządów pis). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 14:31 Owszem, średnie wynagrodzenie obejmuje wszystko - 13, nagrody, a nawet odprawy emerytalne. To nie jest średnia pensja. To po pierwsze. Po drugie, nagroda za 30 lat to 150% czyli półtorej pensji, a nie 3 I po trzecie- "Korzysta też z innych dodatków i ulg, jako pracownik państwowy/budżetowy." Jakich konkretnie, poza już wymienionymi wielokrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 14:41 >Owszem, średnie wynagrodzenie obejmuje wszystko - 13, nagrody, a nawet odprawy emerytalne. To >nie jest średnia pensja. To po pierwsze. zazia pisała o swojej pensji. Netto. Więc raczej nie o odprawie emerytalnej bo zdaje sie, na emeryturze nie jest. "Świadczenia socjalne i pomoc -Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych (ZFŚS): zapomogi losowe, dofinansowanie do wypoczynku („wczasy pod gruszą”) oraz tanie pożyczki mieszkaniowe lub remontowe. -Świadczenie urlopowe: coroczne świadczenie wypłacane nauczycielom w określonym terminie z odpisów na ZFŚS. -Dofinansowanie do leczenia i pomocy zdrowotnej: specjalny fundusz zdrowotny w gminach/szkołach na pokrycie części kosztów leków czy operacji. -Dodatek mieszkaniowy: zwrot części kosztów utrzymania lokalu mieszkalnego (dla nauczycieli pracujących na wsi)." Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 14:43 i w mojej firmie nagroda po 30 latach to są 3 pensje a nie 1,5. Odpowiednio też po 10 i 20 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 14:50 Nie wiem co to za firma Ale w szkole zgodnie z KN po 30 latach pracy nagroda wynosi 150%. Po 10 nie ma wcale. A po 20 i 25 jest odpowiednio mniej (75% i 100%) Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:32 Ale w szkole zgodnie z KN po 30 latach pracy nagroda wynosi 150%. Po 10 nie ma wcale. A po 20 i 25 jest odpowiednio mniej (75% i 100%) możliwe, ja dokładnie nie pamiętam. Za to nie było połówek, typu po 15 latach więc jakby się wyrównywało. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 18:05 Nie wiem gdzie nie było połówek i co się wyrównywało. W oświacie nagrody zaczynają się od 20 lst stażu. Za 15 lat nie ma nagrody. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 14:49 To jest odpowiedź to twojego wpisu "Przecież dostali podwyżki, wcale nie tak małe: "Średnie i minimalne pensje nauczycieli -Nauczyciel początkujący: średnio ok. 6872 zł brutto (ok. 4950–5070 zł netto), przy minimalnym wynagrodzeniu zasadniczym od 5308 zł brutto. -Nauczyciel mianowany: średnio ok. 8061 zł brutto (ok. 5900–6050 zł netto), przy wyższej podstawie zasadniczej. -Nauczyciel dyplomowany: średnio ok. 10 300 zł brutto (ok. 7350–7520 zł netto) Dodatkowe składniki wynagrodzenia:" gdzie piszesz o średnich wynagrodzeniach i dodatkach. To Asia ci odpowiedziała, że to średnie wynagrodzenie zawiera już te wszystkie dodatki.. ZFŚS dotyczy nie tylko nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 15:15 Odnośnie dodatku mieszkaniowego - Dodatek mieszkaniowy dla nauczycieli został zniesiony od 1 stycznia 2018 r. Wcześniej przysługiwał nauczycielom zatrudnionym m.in. na terenie wsi lub w miejscowościach do 5000 mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:39 ale że co? oczekiwałabyś, że nauczyciel w warszawie, dostanie dofinansowanie do chaty? też bym chciała... Dodatek mieszkaniowy zależy od samorządu. dzis zapewne nazywa się "dodatek wiejski" i wynosi 10% pensji. Wystarczy na wynajęcie mieszkania na wsi. Generalnie to nie kłóć się ze mną bo nauczyciele dziś, naprawdę źle nie mają. Ja rozumiem, że chcieliby lepiej "mieć", każdy by chciał. Ja też. Ale naprawde, nie mają na co narzekać. W porównaniu z jeszcze kilkoma latami wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 18:06 Dodatek wiejski i dodatek mieszkaniowy to zupełnie różne dodatki. I tego drugiego już po prostu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 18:17 Gdyby tak było to być może część nauczycieli bezskutecznie szukających pracy na prowincji mogłaby poszukać jej w dużym mieście Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 19:23 paniusiapobuleczki napisała: > Gdyby tak było to być może część nauczycieli bezskutecznie szukających pracy na > prowincji mogłaby poszukać jej w dużym mieście Ludzie z prowincji zazwyczaj pracują w dużym mieście. Nikt im dodatków mieszkaniowych z tego powodu nie daje. Dojeżdżają codziennie komunikacją lub własnym samochodem. Dotyczy to również ludzi zarabiających najniższą krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:35 Tak, ale Zazia zarabia powyżej średniej. Takie osoby też być muszą, bo inne zarabiają poniżej średniej i tak powstaje średnia. Natomiast ty próbowałaś wyciągnąć wnioski ogólne, podając obiektywne dane i namieszałaś w tych danych, więc cię poprawiłyśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:46 >Tak, ale Zazia zarabia powyżej średniej. ale tak jest w każdym zawodzie więc nie rozumiem pretensji. Wnioski wyciąga sie na podstwie średnich danych bo niby jak inaczej? I nieprawdą jest, że opierałam się tylko na zazi. Podałam konkretne dane zarobków wszystkich nauczycieli. "Najmniej zarabiający w polskiej oświacie są nauczyciele początkujący, których minimalne wynagrodzenie zasadnicze wynosi obecnie 5308 zł brutto (ok. 3860–4000 zł "na rękę")" Przy czym "Ostateczna wypłata może być wyższa po doliczeniu dodatków (np. za wychowawstwo, wysługę lat czy godziny ponadwymiarowe)." Ja rozumiem, że każdy by chciał zarabiać jak najwięcej, normalne. Ale nauczyciel pracuje jakieś 9 mies w roku i rzadko przez 8 godz dziennie. Też to miejmy na względzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:50 Nie dam się wciągnąć w przepychankę dotyczącą czasu pracy i abstrakcyjne dyskusje, co każdy by chciał. Podałaś średnie i jeszcze dodatki, my poprawiłyśmy, że dodatki mieszczą się w średnich, bo takie są fakty. Jeżeli podajemy liczby, bądźmy precyzyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:53 I jeszcze mają rok płatnego urlopu na podratowanie zdrowia. Taki urlop można wykorzystać 3 razy. Kto jeszcze tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 21:28 Nauczyciel akademiccy, sędziowie, prokuratorzy, kuratorzy zawodowi, kontrolerzy Najwyższej Izby Kontroli, pracownicy naukowi, pracownicy Państwowej Inspekcji Pracy i strażacy Państwowej Straży Pożarnej. Nie wiem, czy szczegóły (np liczba dostępnych urlopów) się zgadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 21:31 asia_i_p1 napisał(a): > Nauczyciel akademiccy, sędziowie, prokuratorzy, kuratorzy zawodowi, kontrolerz > y Najwyższej Izby Kontroli, pracownicy naukowi, pracownicy Państwowej Inspekcji > Pracy i strażacy Państwowej Straży Pożarnej. Nie wiem, czy szczegóły (np liczb > a dostępnych urlopów) się zgadzają. > Czyli bardzo niewiele zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 21:46 Ale jednak ktoś ma. Przestań trollować Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Protest nauczycieli 25.08.26, 16:49 Nie powiedziałam, że nauczyciel nie odczuli pozytywnie rządów KO. Powiedziałam, że premier złamał obietnicę. Uszczegółowię. Jeszcze za PiSu ZNP złozyło do Sejmu projekt wiążący zarobki nauczycieli ze średnią krajową, żeby kolejne podwyżki zależały od sytuacji w kraju, a nie decyzji polityków. PiS wrzucił to do sejmowej zamrażarki, ku oburzeniau KO, która stwierdziła, że natychmiast ten projekt odmrozi. Rzeczywiście odmrozili, w sensie poddali pod głosowanie, w pierwszych miesiącach rządzenia. Wszyscy entuzjastycznie głosowali za dalszymi pracami, powstała komisja, która zebrała się dwa razy, w tym ani razu, żeby zająć się meritum sprawy. W listopadzie 2024 na zjeździe ZNP Tusk przeprosił za PiS (cholera wie dlaczego) i zapowiedział, że już nie będzie zwłoki w sprawie tego powiązania pensji ze wskaźnikami gospodarczymi. Od tego czasu komisja zebrała się raz, w marcu 2025. Rzeczywiście, ten skok w 2024 doprowadził do tego, że wynagrodzenie zasadnicze nauczyciela początkującego osiągnęło poziom ok 60% średniej krajowej. Dalsze podwyżki nie utrzymały tego stosunku, w 2025 roku to było 58% średniej krajowej, teraz jest 56%. Jeżeli byśmy mieli operować ulubionymi przez rząd pensjami średnimi nauczycielskimi, to te kolejne procenty to 77%, 75%, 73%. Tak więc nawet licząc po rządowemu, przeciętny poziom życia nauczycielom stopniowo z roku na rok ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Protest nauczycieli 24.08.26, 13:10 O fajnie ze masz kilku nauczycieli. W któej jesteś klasie? 5? Odpowiedz Link Zgłoś