Dodaj do ulubionych

Polski wyglad

26.08.26, 00:29
Czy mozecie co oznacza tzw polski wyglad czyli , ze poznajecie rodakow za granica ?Po czym?Ja musze przyznac ze juz nie poznaje.
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 00:34
      Tatuaze, plaskie glowy u facetow, kobiety czesto maja dlugie nosy i waskie usta, dosc delikatne rysy twarzy, jasne cery.
      • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:25
        Tatuaże? Ha ha.
        • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:38
          Oj millenialsinco drugi
          • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:56
            simply_z napisała:

> Oj millenialsinco drugi

Francuzi co najmniej co czwarty i to nie tylko millenialsi, wytatuowanych (często obficie) 40-50-60 latków też widuję codziennie i z pewnością nie są to Polacy big_grin
            • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:58
              Codziennie widuje masę ludzi w różnym wieku, różnych nacji i płci wytatuowanych bardzo albo tylko trochę.
              • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:59
                No właśnie.
    • taje Re: Polski wyglad 26.08.26, 00:44
      Przede wszystkim rozmyte rysy twarzy i cienkie włosy. Kobiety raczej drobne i szczupłe w porównaniu do innych nacji, częściej niż inne mają rozjaśnione włosy. Mężczyźni powszechnie włosy na rekruta, od pewnego wieku misiowata postura. Co ciekawe inne nacje też mówią, że zawsze są w stanie się rozpoznać na ulicy tylko na podstawie wyglądu - np. wszyscy znajomi Portugalczycy twierdzą, że zawsze poznają innego Portugalczyka.
      • kamin Re: Polski wyglad 26.08.26, 06:16
        Fryzura na rekruta? Była modna w latach 2000+ w czasie mody na kulturę blokersów, fali hip hop itp. Ale to przecież ćwierc wieku temu, później było kilka innych trendów, a obecnie młodzi mężczyźni noszą fryzury typu kalafior. Ewentualnie cieniowane, podgalane boki z wystylizowaną górą. Starsi no to wiadomo - łysina ogranicza możliwości, ale to już niezależnie od nacji.
      • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 06:32
        Fajnie. Teraz każdą ematkę będzie można poznać po cienkich rozjaśnionych włosach i rozmytych rysach, a jej faceta po lotniskowcu Rutkowskiego 🤣
      • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:15
        Włoch włocha też pozna wink ja z resztą też Włochów rozpoznaję :p
        • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:10
          A to ja nie zawsze.Wysoki rudy , gdzie to Wloch😆
          • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:12
            To nie o wygląd chodzi, bo wyglądem potrafią się dramatycznie różnić. Raczej o ruchu, gestykulację, tego nie potrafią ukryćwink
            • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:14
              A to tak.
              • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:16
                Oni nawet rozmawiając przez telefon gestykulują, mimo, że druga strona ich przecież nie widzi, to silniejsze od nich 😁
                • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:17
                  Mialam faceta z Lombardii, nie gestykulowal przesadnie ale czasem mu sie wlaczalo.Na drodze zwlaszcza😅
                • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:18
                  O, to ja w takim razie poznam Japończyka rozmawiającego z przełożonym przez telefon na baczność.
                  • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:24
                    Jeśli chodzi o Azjatów, to ja rozpoznam tylko Japończyka.
                    • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:26
                      Po mieczu i tym cudacznym hełmie?
                      • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:30
                        Po aparacie fotograficznym na szyi.
                • mama-ola Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:59
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Oni nawet rozmawiając przez telefon gestykulują, mimo, że druga strona ich prze
                  > cież nie widzi, to silniejsze od nich 😁

Mój mąż Polak też jak mówi po włosku, to macha rękami. Tego się chyba uczy wraz z językiem smile
                  Jak mówi po francusku, to nie macha.
                  • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 13:06
                    A wiesz, że właśnie mi uświadomiłaś, że mój mąż mówiąc w innych językach też nie macha? Dziwne to 😂
                    • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:17
                      Omg, ja mam straszny z tym problem od roku. Moj przyjaciel uaktywnil we mnie jakies leki tym machaniem lap. Teraz nawet rolek z ludzmi machajacymi lapami nie moge ogladac. STraszne to jest.
                  • szafireczek Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:05
                    Oj nie, nie. Nie zgodzę się, że Francuzi nie są ekspresyjnismile we Francji twarz jest równie wyrazista, co dłonie i mają bardzo szeroki arsenał - uniesiona brew, mrugnięcie okiem, ironiczny uśmiech – wiele niuansów, które dodają do tego, co mówią...Dłonie, brwi, ramiona, głowa, ręce … wszystkie opowiadają historie, których same ich słowa nie są w stanie wyrazić, mimo ogólnej umiejętności dyskutowaniasmile Dla mnie ta ugruntowana obserwacja to jeden z szoków kulturowych i rozkodowanie opinii, że cechuje ich stabilny kartezjański vibe.
                    • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:37
                      Nikt tu tego przecież nie twierdzi...
    • engine8t Re: Polski wyglad 26.08.26, 00:46
      Kobiety po krotkich utelnionych wlosach.
      Mezczyzn po ubraniu - wszystko - koszulka, spendie, buty, musi miec widoczne logo znanej marki np TH czy temu podobne.
      • engine8t Re: Polski wyglad 26.08.26, 00:48
        Aha i kobiety zawsze maja torebke na pasku z przody przewieszona na ukos przez ramie a faceci maja obcisle spodnie i takie torebki "saszetki"?
        • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 01:07
          To chyba z powodu obawy o wyrwanie torebki ?
          • engine8t Re: Polski wyglad 26.08.26, 02:56
            srubokretka napisał:

> To chyba z powodu obawy o wyrwanie torebki ?

Tak mi sie wydaje.
            • palacinka2020 Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:01
              Zawsze nosze przewieszona przez ramie, inaczej mi spada.
          • al_sahra Re: Polski wyglad 26.08.26, 04:09
            srubokretka napisał:

> To chyba z powodu obawy o wyrwanie torebki ?

Te wszystkie hollywoodzkie celebrytki, one się dopiero boją, żeby im ktoś nie wyrwał

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZKUGqozkwJptkxin2inTSY9Zz9q2hvn47PY4LAewOPQ[https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSxDSs3V9fxGPbCBpFm133bEj-cV7ugIt-qzpeS9tqkGQ
            https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbTsxVy-CybC4KLx74RVaD7Q-vnxqZGO3GEUNO6KOiDA https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/10/30/21/2DF4347B00000578-3297482-image-m-10_1446239109664.jpg
            • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:14
              A daj spokój, przecież od razu widać, że to Półki. Gołym okiemm
              • trampki-w-kwiatki Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:32
                No ta ostatnia to wypisz wymaluj polska dziewczyna!
              • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:37
                Ostatnia Półka chyba najładniejsza.
                • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:27
                  To jest Wyższa Półka.
            • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:08
              Też tak noszę torebkę bo jest wygodniej. Mam jedną na codzien a ze sporo maszeruję w ciagu dnia to noszę ja tak
              • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:19
                To zależy od budowy ramion. Ja mam spadziste i noszenie torebuni na ramieniu kończy się jej zsunięciem. Na skos jest po prostu wygodniej.

Polki są aktywne i zabiegane, musi być nam wygodnie, bo inaczej Polska sie skonczy.
                • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:44
                  NO czyli ja tez mam spadziste.
                  Mi musi być wygodnie bo ja lubię wygodę..a nie po Polska się skonczy.
                  Raczej nie ratuję Polski chodząc 99,99% w obuwiu sportowym, wygodnym kostiumie na plazy smile
                  • bi_scotti Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:27
                    W dalekim PRLu lat juz dawno minionych, gdy jako uczennica zamienilam tornister na torbe szkolna, zostalam nauczona nosic ja exactly jak na obrazkach wyzej, bo (podobno?) to mialo uchronic mnie przed krzywizna kregoslupa. Moze cos w tym jest. Idea messenger bag (also for men!!! big_grin) czy tych wlasnie crossbody bag to chyba z dbalosci o postawe & w przypadku ciezszych toreb (messenger bag z papierami, laptop etc.) lepszego rozlozenia ciezaru. Very practical. Do glowy by mi nie przyszlo, ze ma cokolwiek wspolnego z jakakolwiek narodowoscia surprised polskoscia surprised Czego to ludzie nie wymysla tongue_out Cheers.
                    • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:36
                      Polki nie widzialy, ze przewieszenie tak torebki to faux pas.
                      Teraz moda sie zmienila. Jest poprostu praktyczna.
                  • aandzia43 Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:40
                    Ja mam ramiona niespadziste ale torebki noszę na skos tułowia całe życie. Wy-go-da przede wszystkim smile Mam wolne obie ręce i ramiona do wszelkich manewrów, no i nie ma obawy że zgubię torebkę, co niestety mogłoby się zdarzyć przy moim roztargnieniu.
            • engine8t Re: Polski wyglad 26.08.26, 17:34
              al_sahra napisała:

> srubokretka napisał:
              >
              > > To chyba z powodu obawy o wyrwanie torebki ?
              >
              > Te wszystkie hollywoodzkie celebrytki, one się dopiero boją, żeby im ktoś nie w
              > yrwał
              >
              > https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZKUGqozkwJptkxin2i
> nTSY9Zz9q2hvn47PY4LAewOPQ[https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images
> ?q=tbn:ANd9GcSxDSs3V9fxGPbCBpFm133bEj-cV7ugIt-qzpeS9tqkGQ
              > https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbTsxVy-CybC4KLx74R
> VaD7Q-vnxqZGO3GEUNO6KOiDA https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/10/3
> 0/21/2DF4347B00000578-3297482-image-m-10_1446239109664.jpg

Te celebrytki sie boja o sama torebke a Polki raczej o to co w torebce.
      • sabek81 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:48
        engine8t napisał:

> Kobiety po krotkich utelnionych wlosach.
        > Mezczyzn po ubraniu - wszystko - koszulka, spendie, buty, musi miec widoczne
        > logo znanej marki np TH czy temu podobne.
        To chyba bywasz tylko we Władysławowie🫣🤣
        • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:20
          ... nie wiem gdzie on bywa, ale zdecydowanie 45 lat temu.
          • engine8t Re: Polski wyglad 26.08.26, 17:36
            bene_gesserit napisała:

> ... nie wiem gdzie on bywa, ale zdecydowanie 45 lat temu.
            >

Wlasnie wrocilem z Polski.
            Prawie kazda Pani z kazdej pielgrzymki i wycieczki tak miala na rynku w Krakowie
    • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 01:04
      Kobiety: takie tysiace wersji Grazyny Szapolowskiej.
      Faceci- zalezy od wieku. Mlodzi sa ladni, przystojni. Pozniej... bywa roznie. Najszybciej jednak mozna rozpoznac styl (upraszczam skrajnie) polskiego dresa/kibica. Specyficzna lysina, brzuch, okraglawa twarz, malo wyrazista.
      • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:10
        Ja niestety w niczym nie przypominam Krystyny Szapołowskiej..
        • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:20
          No bo pewnie jestes ze wsi albo z małego miasteczka...
          • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:22
            Urodziłam się i mieszkałam większość życia w Świnoujściu, powinnam chyba wyglądać jak rybak :p
            • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:22
              E tam. Jak foczka smile
              • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:37
                Tyle dobrze, że nie jak mewka 😂
            • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:54
              smile
        • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 13:11
          ja tez nie, ale pytanie bylo o polski wyglad, wiec uogolniam. Po wielu latach w Ny rozpoznaje nie tylko Polakow. Odrozniam np Wietnamczykow, Wlochow, Zydow, Hindusow, ktorzy czasami myla mi sie z Palestynczykami, Peruwianczykow, Meksykow itd. Polacy sa podobni do Albanczykow. Ukraincy to Polacy, ktorzy migrowali na tereny dzisiejszej Ukrainy. To samo Rosjanie, Bialorusini. Ludzie z bylych republik radzieckich wygladaja tez charakterystycznie, bo maja mocna domieszke azjatow.
          • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 13:46
            Rozumiem, że odróżniasz też Koreańczyków i Wietnamczyków z Południa od tych z Północy.
            • bi_scotti Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:20
              krwawy.lolo napisał:

> Rozumiem, że odróżniasz też Koreańczyków i Wietnamczyków z Południa od tych z P
              > ółnocy.

Az tak to nie big_grin Ale Koreans and Vietnamese jest bardzo latwo rozroznic zarowno po wygladzie, fashion jak i pronunciation smile Najtrudniej rozroznic dzieci ze zwiazkow mieszanych (of course) tudziez z roznych malych wysp & jak ktos mowi "zgadnij skad jestem/jaki jest moj background" to wiem, ze czeka mnie jakies tam zaskoczenie no i jest szansa na good story smile A wszystko dzieki migracjom! tongue_out Cheers.
          • aandzia43 Re: Polski wyglad 26.08.26, 13:49
            "Ukraincy to Polacy, ktorzy migrowali na tereny dzisiejszej Ukrainy. "

No nie.
            • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 13:55
              Przecież ona emituje bełkot. smile
              • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 13:56
                Być może po prostu prowokuje.
                • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:01
                  Nie jestes zbyt bystrym obserwatorem, prada? A moze masz prozopagnzje?
                  • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:13
                    Nie jestem rasistą.
                    • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:20
                      za to idiota
                    • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:22
                      Nie bede color blind, tylko dlatego, zebys sie dobrze czul.
                      • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:24
                        No to jesteśmy w domu.
                        • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:25
                          Ty ewidentnie z domu nie wychodzisz.
    • kloacznymysliwy Re: Polski wyglad 26.08.26, 06:04
      Nie, bo to zależy od kraju, do którego się jedzie i od turystow, którzy tam jadą.

Rozpoznam pewnie na Teneryfie, ale tam bez pudła rozoznaję też Niemców i Brytyjczyków. Nie rozpoznam jesienią w Budapeszczcie albo Tallinnie, kiedy jedzie się zwiedzać muzea. Rodziny z dziecmi nie rozpoznam czasem nawet wtedy, kiedy się odezwie, bo to może być mieszane małżeństwo. Ostatnio widzialam takie na dworcu w Polsce - rodzice między sobą po angielsku, tata z dziecmi po chinsku, mama z dziećmi po polsku. Gdyby nie zagadała do dzieci, to w życiu bym nie powiedziała, że to Polka.
    • nenia1 Re: Polski wyglad 26.08.26, 06:45
      Nie rozpoznaję, ale też sądzę, że obserwowanie innych ludzi to ostatnia rzecz jaką robię, no chyba że jedziemy naprzeciwko siebie w pociągu. Niemniej sądzę, że w większości opisywanych na forum przypadków "rozpoznawania" innych Polaków wśród tłumu innych europejczyków polega na tzw. błędzie poznawczym. Jeśli ktoś wierzy, że polskie kobiety są drobne, szczupłe, mają tlenione na blond włosy i wąskie usta to właśnie takie kobiety na ulicy uzna na Polki. Czasem się to sprawdzi, czasem nie. Ale mózg człowieka działa tak, że utwierdza nas w tym w co wierzymy. To maszyna do oszczędzania energii.
      Zatem pomijając już fakt, że przekonanie należało by jeszcze potwierdzić co nie zawsze jest przecież możliwe, mózg zignoruje pomyłki a zapamięta te sytuacje, które potwierdzają stereotypy. Ja patrząc na moje pracownice, gdybym miała zdefiniować Polkę, to prawie każda inaczej wygląda, i żadna nie ma włosów blond, ani tlenionych na blond. Co do szczupłości Polek, którą ktoś przywołała - cóż, średni wskaźnik masy ciała dorosłych kobiet wynosi 26,9, no raczej to nie jest "drobna i szczupła".
      • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:17
        Uff, dzięki za głos rozsądku w tym przeglądzie stereotypów smile
      • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:11
        Biorac pod uwage fakt, ze moje drugie zajecie to turystyka i widuje setki ludzi przeroznych narodowosci-uwierz mi, tak, potrafie rozpoznac.
        • nenia1 Re: Polski wyglad 26.08.26, 10:18
          Ależ wierzę, że ty wierzysz. O tym właśnie piszę.
          • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 10:33
            👍
          • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:38
            Popracuj w turystyce 14 lat to pogadamywink.
            • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:52
              simply_z napisała:

> Popracuj w turystyce 14 lat to pogadamywink.

Ja przepracowałam 15 i nadal nie odróżniam suspicious
      • bi_scotti Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:26
        nenia1 napisała:

> Nie rozpoznaję, ale też sądzę, że obserwowanie innych ludzi to ostatnia rzecz j
        > aką robię, no chyba że jedziemy naprzeciwko siebie w pociągu.

smile Uwielbiam sie gapic na ludzi. Czasem siadam na patio gdy jest lunch & po prostu sie gapie na przechodniow. Nigdy mi sie to nie nudzi. Podobnie na airport gdy np. odlot sie spoznia - the best theatre ever - love it smile
        • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:47
          W Warszawie jest na pl. Zbawiciela kawiarnia Karma, ogródkiem, prowadzona przez mieszane, amerykańsko-polskie malzenstwo. Ten ogródek to najlepsza miejscówka na gapienie się na ludzi - chodzą tamtędy i babcie do kościoła w swoich lepszych ubraniach, z trwałymi, chodzą hipsterzy, goście na śluby, popularni aktorzy (w poblizu sporo teatrów), chodzą zwykli Warszawiacy i masa turystów (nie, nie widać, jakiej nacji, chyba że się odezwa). Miejscowi z pieskiem i zamiejscowi bez pieska. Raz widziałam tam legendarnego pana z rudym afro i z ostronosem na smyczy. Jeśli doda się do tego pysznego smoothisa, to genialny sposób na spędzenie popołudnia smile
        • nenia1 Re: Polski wyglad 26.08.26, 18:19
          w Albanii tak siedzą i się gapią na ludzi. Z tym, że tam faceci tak siedzą. Siedzą rzędem w kawiarni, przodem do ulicy i obserwują przechodzących.
          Gapienie się na ludzi zupełnie mnie nie ciągnie, odwrotnie niż u ciebie, jest to dla mnie nudne. Ludzie są ciekawsi gdy można z nimi porozmawiać. Lubię krótkie interakcje, konkretną wymianę zdań. Dlatego tak lubię zakupy na bazarach, a jeszcze takich gdzie przyjeżdżają pasjonaci własnych produktów, ileż ciekawych rzeczy człowiek się dowie. O takiej dyni, albo o serach.
          A tak idzie jakiś człowiek i co z tego wynika? Nic, coś sobie można wymyślać, ale to tylko fantazja.
          • al_sahra Re: Polski wyglad 26.08.26, 18:31
            nenia1 napisała:

> w Albanii tak siedzą i się gapią na ludzi.

W Paryżu też big_grin.
            • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 19:18
              al_sahra napisała:

> nenia1 napisała:
              >
              > > w Albanii tak siedzą i się gapią na ludzi.
              >
              > W Paryżu też big_grin.
              >

I w Rzymie.
        • al_sahra Re: Polski wyglad 26.08.26, 18:37
          bi_scotti napisała:

> smile Uwielbiam sie gapic na ludzi. Czasem siadam na patio gdy jest lunch & po pro
          > stu sie gapie na przechodniow. Nigdy mi sie to nie nudzi. Podobnie na airport g
          > dy np. odlot sie spoznia - the best theatre ever - love it smile

Gapić to mało. Można sobie też dopisać całą historię ich życia.

• mocca26 Re: Polski wyglad 26.08.26, 06:48
      Jakiej narodowości jest Zorro?
      • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:24
        Zorro jest oczywiście Hiszpanem. Sierżant Garcia zwracał się do niego "don Diego".

A Twoim zdaniem Zorro ma polski wygląd? Typowi Polacy noszą maski, peleryny i szpady?
        • gryzelda71 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:28
          Typowi Hiszpanie noszą?
          • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:35
            Oczywiście. Hiszpan Banderas nosi. Oto dowód:

www.filmweb.pl/news/Antonio+Banderas+chce%2C+%C5%BCeby+Tom+Holland%2C+Spider-Man+z+film%C3%B3w+Marvela%2C+zast%C4%85pi%C5%82+go+jako+Zorro-148598
            • gryzelda71 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:14
              A poza planem filmowym?
              • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:22
                Poza planem filmowym to podobnie ubierał się Hiszpan don Kichot

www.metmuseum.org/art/collection/search/736601
                • gryzelda71 Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:58
                  Dobra, ze swirem nie ma gadki.
    • fogito Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:05
      Ogoleni prawie na łyso mężczyźni. Kobiety z pełnym makijażem od rana. Oboje nastarani za bardzo. Często widoczne logo na koszulkach, torebkach, butach.
      • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:31
        Zapomniołoś jeszcze napisać o wąsach, rybaczkach, torbie z Biedronki i skarpetach w klapkach Kubota.

Dlaczego masz pełen makijaż od rana?

fogito napisała:

> Ogoleni prawie na łyso mężczyźni. Kobiety z pełnym makijażem od rana. Oboje nas
        > tarani za bardzo. Często widoczne logo na koszulkach, torebkach, butach.
        • fogito Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:50
          Ja nie ma makijażu wcale. Rybaczki zgoda, i takie gacie kąpielowe w ramach całodniowego użycia. U panów oczywiście.
          • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:05
            Jak to? Jesteś innej narodowości?
            • fogito Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:38
              Jestem w mniejszości, która nie ma wpływu na odbiór większości popolacji.
              • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:44
                oczywiście, " inni, tylko nie ja" big_grin
                • fogito Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:47
                  Masz z tym problem? Znam kilka kobiet, które się nie malują, ale jest ich mało.
                  • angazetka Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:58
                    Znam kilka kobiet, które się malują, a takiej, która chodzi w pełnym makijażu od rana, to nie znam wcale.
                    • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:27
                      Fogito i jej bańka na przykład
                      • fogito Re: Polski wyglad 26.08.26, 10:57
                        Lepsza moja bańka niż twoja.
                    • bi_scotti Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:29
                      angazetka napisała:

> Znam kilka kobiet, które się malują, a takiej, która chodzi w pełnym makijażu o
                      > d rana, to nie znam wcale.
                      >

Ja znam jedna (!!!), Italian-Canadian age 50 big_grin I o czym to swiadczy? O niczym big_grin So much for the stereotypes, eh wink Cheers.
          • sabek81 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:50
            fogito napisała:

> Ja nie ma makijażu wcale. Rybaczki zgoda, i takie gacie kąpielowe w ramach cało
            > dniowego użycia. U panów oczywiście.
            Gdzie Ty bywasz?
            • fogito Re: Polski wyglad 26.08.26, 10:57
              W Polsce bywam. Ale takich panów z Polski widać też za granicą.
              • sabek81 Re: Polski wyglad 26.08.26, 13:43
                fogito napisała:

> W Polsce bywam. Ale takich panów z Polski widać też za granicą.
                Gdzie?
          • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:09
            Ale ten pełny makijaz od rana to tylko za granicą? Pytam bo w Polsce nie widuję tego
        • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:31
          > Dlaczego masz pełen makijaż od rana?

Nie do mnie pytanie, ale odpowiem. Zwykle chodzę do pracy na rano, to się rano maluję.
          • beneficia Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:10
            Nie znam mężczyzn, którzy malują się do pracy (oprócz aktorów).
            Miło, że jesteś akceptowany.
            • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:17
              > Miło, że jesteś akceptowany.

U nas w robocie jest sporo ladyboyów.
      • gru.is.back Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:34
        Nie wiem gdzie są te Polki w pełnym makijażu od rana - może w biurowcach, na ulicy jakoś nie widuję.
        • ib_k Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:44
          gru.is.back napisał(a):

> Nie wiem gdzie są te Polki w pełnym makijażu od rana - może w biurowcach, na ulicy jakoś nie widuję.

Prawda? To jakiś funkcjonujący mit nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. Przeciwnie, mam wrażenie, że co najmniej od pandemii kobiety zdecydowanie mniej się malują.
          • gru.is.back Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:46
            Dlatego zastanawia mnie gdzie żyją te kobiety które czują presję makijażu bo jak wyjdą bez to się rzucają w oczy i ludzie pytają co się stało.
            • llllllolllllipop Re: Polski wyglad 26.08.26, 17:10
              Próbowały wywierać na mnie taką presję pewne biurwy ( ' każda kobieta muuuusi się malować i to prestiż firmy!' ) ale dałam im niewzruszenie do wiadomości ( bo na pewno nie świadomości), że mogę mieć 'niewidoczny' w pracy lub się obyć po godzinach i nie jest to mój priorytet nigdzie.

Poza tym obawiałabym się, że jeszcze sobie z nietypową twarzą zaszkodzę, a manualności nie mam wybitnej.
              Wolę być naturalna, niż na siłę poukrywana, 'graficzna'.
              I żeby każdy potem wiedział, że ja to ja, a nie jakaś nierealna i podniosła wizja mnie beze mnie.
        • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:52
          > na ulicy jakoś nie widuję.

Bo może jest to delikatny makijaż "pracowy" i perfekcyjnie wykonany?
          • gru.is.back Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:49
            No nie, jest różnica między brakiem makijażu a delikatnym makijażem. Na przykład ja dziś miałam tylko koloryzujące masełko na ustach i nie wyglądałam tak jak delikatnie umalowana.
        • aandzia43 Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:42
          gru.is.back napisał(a):

> Nie wiem gdzie są te Polki w pełnym makijażu od rana - może w biurowcach, na ul
          > icy jakoś nie widuję.

Co to jest pełny makijaż? Oko-wypas w trzech kolorach, podkład, podkład pod podkład, róż, konturowanie i misternie zrobione usta? Czegoś takiego nigdy nie miałam na twarzy. Czy pełny makijaż to taki, który jest kompletny i wystarczający dla konkretnej kobiety? Bo taki swój skromny ale kompletny makijaż mam od rana CODZIENNIE. Więc chyba jestem Polką w pełnym makijażu od rana. Podkład, czasem baza a zawsze krem, czasem korektor, kreska nad okiem, wytuszowane rzęsy, podkreślone brwi, usta najczęściej błyszczykiem. Codziennie przed wyjściem z domu (poza wyrzucaniem śmieci wink ), nudno i niezmiennie. Wieczorowa wersja to nieco mocniejsze oko i czasem szminka czyli radykalnej przemiany brak. Constans.
      • zosia_1 Re: Polski wyglad 26.08.26, 18:55
        "Ogoleni prawie na łyso mężczyźni. Kobiety z pełnym makijażem od rana. Oboje nastarani za bardzo. Często widoczne logo na koszulkach, torebkach, butach."

Matko kochana, gdzie tak jest? Mój mąż na pewno nie łysy ( zresztą ja bardziej obserwuję brodaczy i też z włosami na głowie), często chodzę niemalowane, a moje dzieci już od b. dawna uorzedzały żeby nie kupować nic co ma widoczne logo. W dodatku nue jestem blondynką nie mam rozjaśnionych ani cienkich włosów ani wąskich ust. Natura nam nie postąpiła. Ciekawe do jakiej narodowości by nas porównano
    • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:16
      Ja też nie poznaję.
      I generalnie, za bzdurę uważam przypisywanie jakichkolwiek cech, czy to zewnętrznych, czy wewnętrznych konkretnym nacjom za bzdurę.
      Szczególnie w dzisiejszym zglobalizowanym, zunifikowanym świecie.
      • fogito Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:23
        Rozumiem, że Europejczyka od Azjaty też nie odróżnisz.😏
        • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:29
          Azjata to jakaś nacja?
          • fogito Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:48
            Ale odróżniasz ? Bo jeśli tak, to Hiszpana od Polaka też odróżnisz . A potem przy odrobinie wprawy Japończyka od Chińczyka 🤓
            • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:52
              Mów dalej ...
            • asiairma Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:01
              fogito napisała:

> Ale odróżniasz ? Bo jeśli tak, to Hiszpana od Polaka też odróżnisz . A potem pr
              > zy odrobinie wprawy Japończyka od Chińczyka 🤓

Stereotyp Hiszpana od stereotypu Polaka tak. Ale to tylko jakiś procent. Jestem 100% Polką braną przez Hiszpanów za Hiszpankę nagminnie.
              • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:04
                Na pewno na ulicy podskakujesz z okrzykiem "ole". A na imię Ci Ola.
              • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:23
                Mój mąż jest 100% Włochem branym za: Duńczyka, Niemca, Polaka, raz nawet za Norwega. Ludzi myli to, że jest wysokim blondynem z niebieskimi oczami, a powinien być niski i ciemny :p
                • kobieta-leniwa Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:05

> Mój mąż jest 100% Włochem branym za: Duńczyka, Niemca, Polaka, raz nawet za Norwega. Ludzi myli to, że jest wysokim blondynem z niebieskimi oczami, a powinien
                  > być niski i ciemny :p

Naprawdę? Blondyn?
                  • aandzia43 Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:14
                    Na północy Włoch blondyn nikogo nie dziwi, na południu też się czasem trafiają - potomkowie Normanów.
                  • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:20
                    No, naprawdę, blondyn. I to z południa. Mam po nim śliczna blond córkę wink
                    • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:22
                      Makijaż się córci rozmazał.
                    • kobieta-leniwa Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:25

> No, naprawdę, blondyn. I to z południa. Mam po nim śliczna blond córkę wink

Po prostu pamiętam, że inne zdjęcie prezentowałaś z pytaniem czy wygląda na swój wiek. Ale widocznie źle zrozumiałam opis i nie był to twój mąż a jakiś nikt.
                      • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:38
                        E? Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek pytała tutaj o wiek mojego męża, chyba mnie z kimś pomyliłaś.
                        • kobieta-leniwa Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:49

> E? Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek pytała tutaj o wiek mojego męża, chyba mnie z kimś pomyliłaś.

No widocznie to nie był twój mąż bo zdecydowanie nie był blondynem. A było to dawno jeszcze jako Mona . Tu albo na maglu ale raczej tu.
                          • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:52
                            Za czasów magla to ja miałam innego męża, Polaka 😂 i on faktycznie blondynem nie jest.
                            A tu, to chyba Taje (?? mogę się mylić) kiedyś wrzucała męża z długimi włosami do oceny, nie ja.
                            • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:58
                              Męża z długimi włosami to wrzucała ta forumka od irlandzkiego misiowatego kochanka, nie Taje.
                              • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:59
                                No właśnie dlatego z góry napisałam, że to mógł być inny nick, nie pamiętam który :p
                                • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:00
                                  Też właśnie mi wyleciał ten nick z głowy, pamiętam tylko, że na a.
                                  • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:04
                                    Asque?
                                    • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:08
                                      simply_z napisała:

> Asque?

Tak!
                            • ib_k Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:03

> Za czasów magla to ja miałam innego męża, Polaka 😂 i on faktycznie blondynem nie jest.
                              > A tu, to chyba Taje (?? mogę się mylić) kiedyś wrzucała męża z długimi włosami
                              > do oceny, nie ja.

To byłaś ty. Pan siedział przy stole, widoczny od pasa w górę, krótkie ciemne włosy zaczesane do góry, Wyglądał na jakieś 40 lat. Było dawno, chyba jeszcze przed spaniem na parkingu.
                              • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:06
                                W ogóle czegoś takiego nie pamiętam, ale jeśli to byłam ja, to nie mam pojęcia czyje zdjęcie to było, bo z opisu na pewno nie mój mąż 🤔
                  • andace Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:43
                    Moja przyjaciółka Włoszka ma blond włosy i niebieskie oczy, tak jak jej cała rodzina, i rodzice i dziadkowie i rodzeństwo, Włosi od pokoleń.
              • borsuczyca.klusek Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:30
                asiairma napisała:

> Jestem 100% Polką braną przez Hiszpanów za Hiszpankę nagminnie.

Nie idź tą drogą 😅
              • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:46
                Mała, krępa, kaczkowata, z trwałą na spalonych włosach?

asiairma napisała:

>Jestem
                > 100% Polką braną przez Hiszpanów za Hiszpankę nagminnie.
                • asiairma Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:09
                  Sama lepiej bym się nie opisała.
      • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:30
        ....i mieszanym kulturowe i etnicznie.

Wielu cudzoziemców twierdzi, że jest charakterystyczna dla Polaków mina, tzw Polish smile:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRn_QRbU35GPoyzM-ya0MBGP8TOObU3uMaK97_H9E1IbA&s=10

Mi to się wydaje, że jest ona charakterystyczną dla wielu słowiańskich nacji.
        • dekoderka [...] 26.08.26, 07:34
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:34
            https://www.shutterstock.com/image-photo/funny-horse-making-face-showing-260nw-2759164621.jpg
            • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:39
              Nie zgadzam się!

naszakobiecosc.pl/uroda/celtycki-typ-urody-czym-sie-charakteryzuje-i-jak-podkreslic/
              • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:47
                Dobrze wiedzieć, że Holandii czy innej Danii mieszkają Celtowie big_grin
                • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:48
                  A jeśli chodzi o typ celtycki, tu masz typową panią z Irlandii big_grin
                  https://thumbs.dreamstime.com/b/mature-irish-woman-15309672.jpg
                  • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:54
                    To jest ta pani z mojego linku, tylko że jest bezpośrednio po prysznicu (włosy nie wysuszone i nieuczesane, zero makijażu).
                • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:52
                  > Dobrze wiedzieć, że Holandii czy innej Danii mieszkają Celtowie

Miałam na myśli UK. Ale przecież Holandia i inna Dania należą do Schengen, więc Celtowie też mogą tam mieszkać.
                  • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:29
                    Oczywiście, Schengen wywołało masowy napływ Celtów do Danii, a Maltańczyków do Słowenii.

Pajace strugasz z natury, czy za to ci płacą?

demodee2 napisała:

> > Dobrze wiedzieć, że Holandii czy innej Danii mieszkają Celtowie
                    >
                    > Miałam na myśli UK. Ale przecież Holandia i inna Dania należą do Schengen, więc
                    > Celtowie też mogą tam mieszkać.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:16
        Ależ oczywiście, że istnieją. W miarę wspólna pula genowa jednak jakoś tam się uzewnętrznia, a że w społeczeństwie dość jednolitym obcujemy głównie z podobnymi do siebie, to sieć neuronowa się wytrenowała do rozpoznawania.
    • 35wcieniu Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:32
      Nie rozpoznaję. Bardzo mnie dziwią cechy szczególne wymienione w tym wątku np. to że kobiety są szczupłe i drobne (prawie połowa kobiet w Polsce ma nadwagę), albo że faceci się strzygą na zero - wystarczy rzut oka na dowolne miejsce gdzie przebywa dużo ludzi (knajpa, koncert, rynek dużego miasta, cokolwiek) żeby wiedzieć że to jakaś bzdura.
    • mo_cuishle_26 Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:32
      Tak, ja rozpoznaję na 99%. Młode kobiety są szczupłe, jasnowlose, to nas wyróżnia na plus. Po 30tce już gorzej, faceci w większości z brzuchami, kobiety też nabierają sadełka. Poza tym tez po kostiumach kąpielowych 😉, Polki wybierają specyficzne. A jak są ubrani i widzę ich np. na lotnisku, to zwykle po twarzach, tak, faceci są w większości buraczani, zwlaszcza ci po 30tce, gen Z nie. I tez trochę po fryzurach i zachowaniu. Polacy już teraz są dobrze ubrani, tym sie ich nie odróżnia na pierwszy rzut oka, ale coś jest w zachowaniu, taka niepewność, typu przepraszam, czy mogę tu stać, czasem dla niepoznaki przykrywana zbyt dużą butą.
      • 35wcieniu Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:34
        XD
      • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:35
        Rozoznajesz Polaka w czasie akcji w windzie, leanne?

mo_cuishle_26 napisała:

> Tak, ja rozpoznaję na 99%. Młode kobiety są szczupłe, jasnowlose, to nas wyróżn
        > ia na plus. Po 30tce już gorzej, faceci w większości z brzuchami, kobiety też n
        > abierają sadełka. Poza tym tez po kostiumach kąpielowych 😉, Polki wybierają sp
        > ecyficzne. A jak są ubrani i widzę ich np. na lotnisku, to zwykle po twarzach,
        > tak, faceci są w większości buraczani, zwlaszcza ci po 30tce, gen Z nie. I tez
        > trochę po fryzurach i zachowaniu. Polacy już teraz są dobrze ubrani, tym sie i
        > ch nie odróżnia na pierwszy rzut oka, ale coś jest w zachowaniu, taka niepewnoś
        > ć, typu przepraszam, czy mogę tu stać, czasem dla niepoznaki przykrywana zbyt d
        > użą butą.
      • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:22
        Aha szczupłe ale 1/3 ma nadwagę w wieku 19-29 lat...
    • trampki-w-kwiatki Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:35
      Ja to nawet w Polsce nie rozpoznaję Polaków 🙄
    • trampki-w-kwiatki Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:37
      Do mojego byłego męża za granicą zawsze zagadywali po arabsku, więc chyba nie wygląda zbyt polsko. Ja wyglądam jak typowa dziewucha z Polski a za granicą słyszałam, że nie wyglądam 🙄 Przedziwe są stereotypy ludzkie.
    • atenette Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:40
      Jako młoda dziewczyna przez 3 miesiące pracowałam w Hiszpani w jednej z najbardziej popularnych miejscowości wakacyjnych. Po jakimś czasie byłam w stanie rozpoznać z daleka narodowość osoby, która się do mnie zbliża i w większości trafiałam bez pudła. Po prostu każda narodowość ma jakieś charakterystyczne cechy wyglądu i naprawdę jest to często trudne do uchwycenia i opisania.
      • simply_z Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:13
        No otoz to.
    • alexis1121 Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:46
      Wszystko zależy od tego w jakieś bańce się obracamy i dotyczy to każdego kraju. Na przedmieściach i w małych miastach/na wsiach rysy twarzy są gorsze, w metropoliach, na głównych ulicach o wiele lepsze (ładniejsze). Z ubiorem jest identycznie.
      Natomiast jeżeli chodzi o stricte polskie cechy urody, to na tle innych krajów mamy bardziej wyłupiaste oczy. Bez problemu można odróżnić ‚blondynkę’ z PL, od ‚blondynki’ z Niemiec/Norwegii/Danii, bo one mają łagodniejsze rysy.
      • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:05
        Twoje rysy twarzy kojarzą mi się ze szczurkiem. To rysy premium?

alexis1121 napisała:

> Wszystko zależy od tego w jakieś bańce się obracamy i dotyczy to każdego kraju.
        > Na przedmieściach i w małych miastach/na wsiach rysy twarzy są gorsze, w metro
        > poliach, na głównych ulicach o wiele lepsze (ładniejsze). Z ubiorem jest identy
        > cznie.
        > Natomiast jeżeli chodzi o stricte polskie cechy urody, to na tle innych krajów
        > mamy bardziej wyłupiaste oczy. Bez problemu można odróżnić ‚blondynkę’ z PL, od
        > ‚blondynki’ z Niemiec/Norwegii/Danii, bo one mają łagodniejsze rysy.
      • asiairma Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:07
        alexis1121 napisała:

> Wszystko zależy od tego w jakieś bańce się obracamy i dotyczy to każdego kraju.
        > Na przedmieściach i w małych miastach/na wsiach rysy twarzy są gorsze, w metro
        > poliach, na głównych ulicach o wiele lepsze (ładniejsze).

No patrz pani, ciekawa ta ewolucja i taka nie za wolna, biorąc pod uwagę, że nasi pradziadkowie i dziadkowie a nawet rodzice w większości na wsi i w małych miasteczkach się wychowywali big_grin
        • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:12
          Ciiiiiiiii...nie mow jej, ze ona ze wsi pochodzi smile
      • alpepe Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:07
        I tu masz rację. W Berlinie to widać bardzo, tę zależność od mieszkania w danej dzielnicy, dlatego ja akurat lubię gentryfikację.
      • angazetka Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:00
        Rysy twarzy zależą od miejsca zamieszkania?
        • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:04
          > Rysy twarzy zależą od miejsca zamieszkania?

Oczywiście. Jak np. mieszkasz na osiedlu, które CI nie pasuje, to się ciągle krzywisz i to skrzywienie na twarzy Ci już tak zostaje, nawet jak znajdziesz się w lepszym otoczeniu (pamięć mięśniowa).
        • krwawy.lolo Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:04
          Oczywiście. Mieszkańcy wieżowców mają podługowate twarze a ci z domków parterowych kwadratowe.
          • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:05
            A czy to się zmienia wraz ze zmianą miejsca zamieszkania? Czy to z dzieciństwa przeważa? 🤔
            • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:54
              > A czy to się zmienia wraz ze zmianą miejsca zamieszkania?

Możliwa jest zmiana rysów twarzy na ładniejsze po przeprowadzce do lepszej dzielnicy, ale wymaga to ciężkiej pracy nad sobą.
              • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:14
                A po powrocie do tej gorszej? Pytam bo ja tak zrobiłam smile
        • alpepe Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:14
          Popodróżuj po świecie, w sumie zapraszam do Berlina i różnych dzielnic i porównaj sobie.
          • angazetka Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:16
            Jesteś pewna, że zrozumiałaś, na co odpowiadasz?
            • alpepe Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:48
              Tak. Przyjedź do Berlina, idź na Prenzlauer Berg, a potem do Oberschöneweide i porównaj twarze. Tak samo małe miasteczka i duże miasta. Alexis ma rację.
              • angazetka Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:52
                Zważywszy na stopień migracji wewnętrznej w Polsce, to tak niezbyt.
                • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:15
                  Spoko alpepe zapewne uważa, ze ona ma te LEPSZE rysy
          • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:13
            Ale rysy? Wiesz co to są rysy?
            Rozumiesz, ze wiekszosc Polaków ma pochodzenie chłopskie. Masa mieszkających w Krakowie, Katowicach czy Warszawie przeprowadziła sie tam z miasteczek i małych wsi....rysy im się zmieniły w czasie przeprowadzki?
            • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:15
              W pociągu od razu się ludzie transformują.
              • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:18
                Na rogatkach miasta smile Jak teraz myślę, to faktycznie jak byłam w Warszawie to na zdjęciach miałam jakby bardziej szlachetne rysy wink
                • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:37
                  hanusinamama napisała:

> Na rogatkach miasta smile Jak teraz myślę, to faktycznie jak byłam w Warszawie to
                  > na zdjęciach miałam jakby bardziej szlachetne rysy wink

Otóż. To zresztą powoduje wiele problemów. Dziecko ze wsi wyjeżdża na studia do miasta, rysy mu się zmieniają i jak wraca na święta do domu, to nie chcą wpuścić, bo ja pana nie znam! Wiele już takich tragedii było...
                  • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:40
                    A co z dokumentami? Trzeba zmieniać, bo zdjęcie się robi nieaktualne?
                    • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:44
                      Powinnaś miec dwie wersje: paszport miejski i wiejski smile
        • alexis1121 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:33
          Absolutnie, w dobrych dzielnicach większość ma szlachetne rysy.
          • angazetka Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:38
            Czyli jak się teraz przeprowadzisz, to ci rysy się zmienią?
            • llllllolllllipop Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:49
              Demodee, raczej nie.
              Całe życie mieszkam w mieście, blisko centrum, nie uważam się za ładniejszą od tych na wsi czy z obrzeży.
              Nie mam pojęcia, kto takie bzdury wymyśla.

• demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:52
                > Nie mam pojęcia, kto takie bzdury wymyśla.

No przecież, że Alexis!
            • karollo26 Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:18
              No zmienią patrze Cichopek. Co za problem. Potem wszystkie jak spod jednej sztancy.
              • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:19
                Jezu a co ma do tego Cichopek? Ona sie urodziła w Warszawie...
                • misiamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:22
                  Urodziła się w Warszawie, nie przeprowadzała, i teraz wygląda jak wygląda. Gdyby się urodziła w takim Poznaniu i przeprowadziła do Warszawy, jak Paulutek, może nabrałaby też wyglądu Paulutka?
                  • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:29
                    Ale wg tej teorii warszawskie rysy chyba są lepsze niż poznańskie...
          • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:14
            Ale to ty chciałaś zeby tatuś kupił mieszkanie na jakims zadupiu....nie martwiłaś się o rysy?
          • srubokretka Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:27
            > Absolutnie, w dobrych dzielnicach większość ma szlachetne rysy.

Od glodzenia sie, czy skalpela? A moze od wciagania plynow przez slomke?
          • gru.is.back Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:51
            To znaczy wyglądają jak Lubomirscy? To jest szlachetność?
            • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 19:39
              smile
        • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:35
          angazetka napisała:

> Rysy twarzy zależą od miejsca zamieszkania?
          >

Oczywiście.
          Jak się urodzisz na prowincji, ale przeprowadzisz do większego miasta, rysy od razu szlachetnieją. Każdy miastowy wygląda jak rasowy arystokrata.
      • alexis1121 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:33
        Ach, dodam jeszcze nie na temat, że w marketach jest cały przekrój ludzi, ale gdybym miałam opisać Polaków na podstawie samej obserwacji z tego miejsca (głównie Auchan, Inter Marche), to bym powiedziała że jako naród Polacy są bardzo zmęczeni, mają ziemiste cery, podkrążone oczy, odciski na stopach i ciągną za sobą siaty. Przykry widok.
        • asiairma Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:44
          alexis1121 napisała:

> gdybym miałam opisać Polaków na podstawie samej obserwacji z tego miejsca (główn
          > ie Auchan, Inter Marche), to bym powiedziała że [...] ciągną za sobą siaty. Przykry widok.
        • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 17:23
          alexis1121 napisała:

> Ach, dodam jeszcze nie na temat, że w marketach jest cały przekrój ludzi, ale g
          > dybym miałam opisać Polaków na podstawie samej obserwacji z tego miejsca (główn
          > ie Auchan, Inter Marche), to bym powiedziała że jako naród Polacy są bardzo zmę
          > czeni, mają ziemiste cery, podkrążone oczy, odciski na stopach i ciągną za sobą
          > siaty. Przykry widok.

Bardzo jestem ciekawa twoich metod obserwowania odcisków na stopach u przechodniów. Niby to przypadkowo ściągasz im buty, a potem przemocą skarpetki?

Plus zdradź, bo umieram z ciekawości
          • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 17:26
            Latem? Raczej nie ma takiej potrzeby.
            • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 19:40
              a to latem nie nosisz snikersów i skarpetek?
          • llllllolllllipop Re: Polski wyglad 26.08.26, 17:39
            Mnie też to ciekawi.
            I nigdy nie zaglądam nikomu w stopy, trzeba wtedy albo mieć taki fetysz czy obsesję stóp albo widzieć podobne problemy u siebie.

A może z daleka wyczuwa zapach odciskowych stóp, mając wrodzony detektor xD
            • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 17:59
              Nie trzeba specjalnie ludziom zaglądać w stopy, żeby je latem widzieć. Ludzie nisza odkryte buty, klapki, często je na ławkach całkiem zdejmują..
              • angazetka Re: Polski wyglad 26.08.26, 18:34
                No nie wiem, żeby widzieć cudze odciski, musiałabym chyba chodzić na czworakach.
              • azalee Re: Polski wyglad 26.08.26, 18:38
                Dzieki bogu mam kiepski wzrok i nie mam szans dostrzec takich szczegolow na obcych stopach
              • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 19:41
                I tak sobie ktoś siedzi na ławce w parku, bose stopy buty obok a ty wpatrujesz sie czy ma odciski??
          • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 19:40
            Nie odpowie, nigdy nie odpowiada na takie pytania...
      • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:11
        Ale w sensie, ze po przeprowadzce do Warszawy zmieniają się rysy?
        I teraz pytanie: urodziłam sie w małym miescie, potem mieszkałam 6 lat w duzym...i znowu wróciłam do małego.
        Czy 2 razy zmieniły mi się rysy?
        • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:15
          A co ja mam powiedzieć?? Ja nie tylko zmieniałam miasta ( z małych na duże i z dużych na małe, zahaczając po drodze o wieś mająca 103 mieszkańców, wliczając dzieci) ale i kraje!
          Mieszkałam w PL, UK, IT, NL I teraz BE...
          • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:17
            Ja tylko rok w Estonii. Chyba za krótko na zmianę rysów.
            I czy rysy to kwestia zameldowania czy przebywania? Bo mieszkam jakieś 500 m od granicy duzego miasta. Młoda w tym duzym chodzi do szkoły i ma zajecia dodatkowe, czyli w sumie duzo czasu tam spedza wink
        • snakelilith Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:24
          hanusinamama napisała:

> Ale w sensie, ze po przeprowadzce do Warszawy zmieniają się rysy?
          > I teraz pytanie: urodziłam sie w małym miescie, potem mieszkałam 6 lat w duzym.
          > ..i znowu wróciłam do małego.
          > Czy 2 razy zmieniły mi się rysy?

W Niemczech funkcjonuje to tak, że wygląd w dużym stopniu zależy od zamożności i środowiska, w którym się wychowałaś od dziecka. Przejeżdżając np. autobusem przez biedniejsze i bogatsze dzielnice widzisz mocno te różnice, już u młodzieży. Zamożność związana jest z lepszym stanem zdrowia, lepszym odżywianiem, korzystniejszym trybem życia, lepszym zadbaniem, co nie oznacza drogich ciuchów. Może być też, że zamożność paruje się często z urodą, zamożni ludzie biorą sobie atrakcyjniejszych partnerów i te geny są tam częstsze do znalezienia. Dlatego u mnie tak, w zamożniejszych dzielnicach są ładniejsi ludzie, choć nie oznacza to, że wszyscy są piękni. Ale nawet seniorzy wyglądaj tam zdecydowania lepiej i zdrowiej.
          I nie wystarczy tylko się przeprowadzić, to jest efekt wielu lat pewnego stylu życia.
          • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:33
            I to zmienia rysy twarzy? O ile rozumiem, ze ludzie zamożni parują się z ładnymi (ale jak już jedna osoba jest po sporych poprawkach platycznych to niestety genów te poprawki nie dotyczyły).
            Ale nie piszmy, ze rysy twarzy zależą czy mieszkasz w małym czy duzym miescie....bo ich zmiana to nie ejst tak szybki proces smile
          • kobieta-leniwa Re: Polski wyglad 26.08.26, 14:12
            snakelilith napisała:

>
            > W Niemczech funkcjonuje to tak, że wygląd w dużym stopniu zależy od zamożności i środowiska, w którym się wychowałaś od dziecka. Przejeżdżając np. autobusem przez biedniejsze i bogatsze dzielnice widzisz mocno te różnice, już u młodzieży. Zamożność związana jest z lepszym stanem zdrowia, lepszym odżywianiem, korzystniejszym trybem życia, lepszym zadbaniem, co nie oznacza drogich ciuchów. Może być też, że zamożność paruje się często z urodą, zamożni ludzie biorą sobie atrakcyjniejszych partnerów i te geny są tam częstsze do znalezienia. Dlatego u mnie tak, w zamożniejszych dzielnicach są ładniejsi ludzie, choć nie oznacza to, że wszyscy są piękni. Ale nawet seniorzy wyglądaj tam zdecydowania lepiej i zdrowiej.
            > I nie wystarczy tylko się przeprowadzić, to jest efekt wielu lat pewnego stylu życia.
            >
            Dokładnie tak. Jakkolwiek byśmy nie zaklinali rzeczywistości stan finansowy i ogólny background widać zwykle w rysach twarzy. Widać czy człowiek odżywia się zdrowo, zachowuje odpowiednią higienę również umysłową, styl życia.
            A ludzie chcą mieszkać i żyć wśród podobnych sobie.
            • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 16:29
              Chyba nie wiesz czym są rysy twarzy
      • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:18
        Aleksis mogę wrzucuc to zdanie o rysach do sygnatury?? Plissssssssssssss
      • bene_gesserit Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:33
        alexis1121 napisała:

> Natomiast jeżeli chodzi o stricte polskie cechy urody, to na tle innych krajów
        > mamy bardziej wyłupiaste oczy. Bez problemu można odróżnić ‚blondynkę’ z PL, od
        > ‚blondynki’ z Niemiec/Norwegii/Danii, bo one mają łagodniejsze rysy.

Borze, biedna jesteś! Nie dość, że oczy wyłupiaste, to jeszcze masz twardo ciosane rysy. Przykro mi bardzo sad
        • hanusinamama Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:46
          Cichaj!!! Ona juz nabyła drogą wyłudzenia od taty to mieszkanie w miejscu bardziej premium??? Mam tu wkręcała, ze to po to aby jej lusterek nie kradli...a to w celu poprawy rysów smile
    • wena-suela Re: Polski wyglad 26.08.26, 07:58
      O tak, szczególnie mężczyźni. Włosy koloru ścierki do podłogi, końska, długa twarz i właśnie płaska czaszka z tyłu. To jest też typowe u Azjatów i świadczy o naszej "wschodniości". Oczywiście tak typowo wyglądają tylko niektórzy, ale łatwo rozpoznać.
      • chatgris01 Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:48
        Długa twarz? Powiedziałabym, że w Polsce o wiele częściej występuje okrągła...
    • alpepe Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:01
      Poznaję, aczkolwiek czasem mnie instynkt zawodzi i okazuje się, że to Ukraińcy lub Rosjanie.
    • mikams75 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:16
      Cos jest takiego w twarzy, mimice, sposobie poruszania sie, we fryzurze czy ubraniu tez bywa, choc nie tak czesto.
      Na pewno w tlumie nie wyluskam wszystkich Polakow (tak obrazowo ujmujac) ale jak juz kogos okresle jako Polaka i mam mozliwosc weryfikacji, to zazwyczaj mam racje.
      • bi_scotti Re: Polski wyglad 26.08.26, 15:40
        mikams75 napisała:

> Cos jest takiego w twarzy, mimice, sposobie poruszania sie, we fryzurze czy ubr
        > aniu tez bywa, choc nie tak czesto.
        > Na pewno w tlumie nie wyluskam wszystkich Polakow (tak obrazowo ujmujac) ale ja
        > k juz kogos okresle jako Polaka i mam mozliwosc weryfikacji, to zazwyczaj mam r
        > acje.

Body language, czasem wyraz twarzy ... ale to bardziej tak ogolnie "Slowianie" (Polacy, Ukraincy, Rosjanie etc.), podobnie jak ludzie z former Yugoslavia choc nie potrafie rozroznic z ktorej czesci smile I to tez troche zgadywanka choc dosc czesto sie sprawdza. Ostatnio zaskoczyl mnie pan kelner, ktory rozpoznawszy moj accent pozdrowil mnie uprzejmie po polsku smile Mama from Nigeria, tata from Poland, mieszka z nimi polska babcia ergo pan mowi po polsku no problem. Again - popieram wszelkie migrations bo czynia nas wszystkich so much more interesting! Pod kazdym wzgledem! Cheers.
    • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:19
      Ja tego racjonalnie nie potrafię wyjaśnić, bo to raczej nie o cechy fizyczne jako takie chodzi, tylko ogólny vibe odbierany na poziomie podświadomości. Czasem się po prostu wie/czuje że ktoś jest z Polski bez specjalnych zewnętrznych oznak :p
      • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:21
        A tak was czytając, to mnie zatem chyba nikt za polke nie bierze :p
      • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:49
        Co to jest wibe?
        • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:51
          dekoderka napisała:

> Co to jest wibe?
          >
          Nie mam pojęcia.
          • alpepe Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:55
            big_grin
          • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:57
            > Nie mam pojęcia.

A wystarczy zajrzeć do gógla:

www.wibe.com.pl/
            • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:58
              To sobie zaglądajcie, to nie ja pytam.
              • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:31
                To dlaczego używasz słów, o których znaczeniu nie masz pojęcia? Socjal tak odmóżdża?
                • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:34
                  Idź przeczytaj jeszcze raz słowo które napisałam ja a potem to, które napisałoś ty i znajdź różnicę.
          • dekoderka Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:30
            W ogóle masz pojęcie o czymś poza swoją rentą i odpaleniem forum codziennie rano?

> dekoderka napisała:
            >
            > > Co to jest wibe?
            > >
            > Nie mam pojęcia.
            • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:31
              Nope.
              Idź szukać w guglu co to znaczy.
    • gryzelda71 Re: Polski wyglad 26.08.26, 08:35
      Nie wiem, nigdy nie zgaduje jaka narodowość. A juz te wąskie usta, blondy stroje kąpielowe.......
      • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:08
        Swoją drogą, to jakie są te " polskie" stroje kąpielowe? 🤔
        • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:13
          > Swoją drogą, to jakie są te " polskie" stroje kąpielowe?

Takie:
          koniakow.com/product-category/stroje-plazowe/
          • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:14
            Śliczne, muszę przyznać:p
            • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:57
              A jakie drogie!
              • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 10:00
                Drogie jak cholera, to fakt i trochę gołe żeby w tym do ludzi ( dlaczego to nie ma podszewki? Bóbr na wierzchu a i sutki mogą w tej koronce utknąć:o) ale ładne :p
                • kura17 Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:39

> Bóbr na wierzchu a i sutki mogą w tej koronce utknąć:

https://koniakow.com/wp-content/uploads/2017/06/california-crochet-beachwear_blue.jpg
                  • szarmszejk123 Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:15
                    No właśnie:p
    • llllllolllllipop Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:36
      O matko z psórką, jakie długie nosy i wąskie usta?? To nie jest wyróżnik Polek. Ktoś się chyba za wiele wgapiał w występy Justyny Steczkowskiej ostatnio.
      A ona akurat nie jest przykładem typowej Polki.
    • llllllolllllipop Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:38
      Teoria o byciu 'ładniejszym' z natury w obrębie miasta czy jego centrum to żenujący absurd xD
      • demodee2 Re: Polski wyglad 26.08.26, 09:59
        Ale to się da obronić.

Mieszkańcy obrzeży miasta mają dostęp do świeżego powietrza, więc i cera u nich bardziej promienna. A ci, co się kiszą w centrum mają cerę ziemistą.
        • llllllolllllipop Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:13
          Demodee, to prawda.
          I przed słońcem nie ma ucieczki, a zimą ponuro, jak na spacerniaku na 1 z osiedli.
    • llllllolllllipop Re: Polski wyglad 26.08.26, 11:42
      Wiem tylko, że jak mam czas i jeżdżę do domku na wsi, to moja blada cera ożywia się, nabiera rumieńców i ogólnie wyglądam zdrowiej, a czy ładniej, nie wiem, bo dbam o siebie tak samo tu, jak tam.
      Pod domem mam las, może dlatego to tak działa - klimat umiarkowany-morski z przewagą polarnomorskich mas powietrza.
      Dziwi mnie bardzo klasyfikacja Alexis, może dlatego, że nie stosuję podziałów na równych i równiejszych.

wink
    • ritual2019 Re: Polski wyglad 26.08.26, 12:44
      Po rysach twarzy czy ksztalcie glowy (wtf?) to nie ale dzieci zwlaszcza te mlodsze w czapkach gdy jest cieplo to glownie polskie, plus kobiety (zwlaszcza) too much czyli jak to ematki okreslaja nastarane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka