ophelia78 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 19:34 Jestem duza dziewczynką i wiem, kiedy odpisywać na maile a kiedy nie. I nie jestem na żadnej smyczy bo jak wychodząc z pracy wylogowuje sie z Librusa to zaloguję się dopiero następnego dnia roboczego. Takie wymysły to dzialania pozorowane, mające na celu ukrycie prawdziwych problemów szkol Odpowiedz Link Zgłoś
aghula Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 19:41 Problem oczywiście z dupy Ale wyobrażam sobie, że niektórzy robili z tego problem. Taki styl Znam nauczycielkę, która skrytykowała, że dostałam od wychowawczyni syna maila w sobotę rano (bardzo pochwalnego, ze zdjęciem ze szkolnej uroczystości), bo "mogła mnie obudzić" Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 20:27 Są ludzie którzy wszędzie widzą problem. To dotyczy nie tylko nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka-online Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 06:04 Dokładnie tak. U mnie jedna nauczycielka była oburzona, że rodzic napisał do niej w Wigilię. Ale też do innej mojej koleżanki pewna mama napisała o 23.00 - czemu Pani nie odpisała na poprzedniego maila (a ten był wysłany 2 h wcześniej). A tak poza tym to po prostu niektórzy rodzice piszą te wiadomości w błahych sprawach i to np. do kilku osób - nauczyciela przedmiotu, wychowawcy i np. wicedyrektora. Naprawdę są rodzice potrafiący paraliżować pracę szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 07:48 Teraz sobie myślę, że to może również utrudnić życie nauczycielom. Rodzic pisze po południu, że dziecko się rozchorowało i nie będzie go kolejnego dnia na zbiórce na wycieczkę. Albo pisze, że nie będzie mógł być kolejnego dnia na spotkaniu w sprawie IPET z ważnego powodu. Albo uczeń potwierdza, że bedzie na poprawie sprawdzianu Krótka informacja, która pozwala sobie lepiej zaplanować kolejny dzień, zabrać potrzebne materiały i nie wymaga żadnej odpowiedzi od nauczyciela będzie blokowana przez system. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 09:47 No to sobie nauczyciel ustawi, że nie odbiera wiadomości między 2 a 5 rano, kiedy i tak śpi. A w pozostałych godzinach będzie sobie korzystał z librusa do woli. Przede wszystkim to trzeba sprawdzić jak ten ewentualny system będzie działać - czy w czasie blokady ta informacja faktycznie do nauczyciela nie dotrze, czy tylko rodzic dostanie informację o czasie dostępności nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 10:00 No to drugie byłoby lepsze, ale też żadna nowość. Gorzej jak faktycznie będzie na sztywno ustawione ośmiogodzinne okno (8-16) na przychodzenie wiadomości i poza tym czasem nic nie dotrze. A informacja o treści: "Piotruś jest chory, nie będzie jutro na rewalidacji o 7.20" zostanie dostarczona przez system o 8.00. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 11:12 Nie będzie na sztywno, bo nawet w tym artykule jest informacja ze dyrektorzy i nauczyciele będą mieli na to wpływ. W mojej szkole część zajęć kończy się o 17 - to musi być czas ruchomy Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 12:52 No właśnie to jest ten ciężki aspekt. Natomiast jest jeden niezły, odpada sytuacja, kiedy przychodzi od np. specjalisty szkolnego informacja, że trzeba na już wypełnić jakąś ankietę, jednak trzeba będzie uwzględniać jakieś planowanie takich działań. I dlatego wstrzymuję ocenę systemu - bo jeżeli w ustawionych przeze mnie godzinach będzie blokowało wszystkie maile - to jest to przydatne narzędzie, ale jeśli w godzinach wybranych przez szkołę będzie blokowało tylko maile od rodziców i uczniów, to niewiele to da. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 12:46 A nie można na początku roku powiedzieć rodzicom, że dany nauczyciel odczytuje i odpisuje na maile od poniedziałku do piątku w godzinach 15-16.00? I kolejność odpowiedzi ustala sam nauczyciel? Wtedy rodzic pisze mail o godzinie 22.34 i wysyła, będąc świadom, że przed 15 następnego dnia ta wiadomość do nauczyciela nie dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 12:57 Powiedzieć można wszystko. Usłyszane będzie nie do końca to, co powiedziałaś, a zinternalizowane jeszcze co innego. Dlatego trzeba maksymalnie ograniczać wprowadzanie nowych zasad, postawić na prostotę, trwałość i stosunkową niezmienność systemu, sporą elastyczność i dużo wzajemnego zaufania. Ciągłe reformy i ciągłe monitorowanie ich wdrażania to dokładnnie odwrotność tego, co potrzebujemy. Czyli po przemyśleniu dokładnym sprawy jestem bardziej przeciw niż za, choćby z tego powodu, że nowości należy wprowadzać w już przeciążony system tylko wtedy, kiedy są absolutnie niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 13:25 Dobra, mam chwilę, to rozwinę. Dla mnie to jest pozytywna zmiana, bo jak wczesniej napisałam, zdarzyło się, że pomyślałam, że to byłoby fajne rozwiązanie, no i teraz wejdzie w życie. I dobrze. I nie chodzi o rodziców. Meil od dyrekcji, z informacją o zebraniu, które ma się odbyć kolejnego dnia (zebranie w jakiś dziwnych godzinach, okołopołudniowych) został wysłany po godz.19.00. Nie odczytałam meila, bo byłam zajęta swoją drugą pracą. A następnego dnia, na 5 minut przed zebraniem, telefon od przełożonej, czy dużo się spóźnię, czy mają na mnie czekać. Ale co?, o co chodzi?, dlaczego chcą na mnie czekać?! Byłam szczerze zaskoczona. :-} I też druga rzecz, ten meil był późno wysłany, nawet gdybym odczytała informację, to o takiej porze nie byłabym w stanie zmienić swoich innych planów zawodowych. Ale spoko, bez konsekwencji, ja też wzięłam to na miękko- cierpiętnika ze mnie nie zrobią Dlatego uważam, ze problem wcale wydumany nie jest, i dobrze, że wprowadzą zmiany w tym zakresie. Bo najwyraźniej zmiany są potrzebne. I też dodam- sama też muszę przyjąć tę zasadę, i nie pisać wieczorem do współpracownika (de facto wieczorami pracuję, i w weekendy, ale chociaż spróbuję zmienić swoje podejście, bo, że ja mam takie przydziały, nie znaczy, że wszyscy). Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 13:40 Meil od dyrekcji, z informacją o zebraniu, które ma się odbyć kolejnego dnia (zebranie w jakiś dziwnych godzinach, okołopołudniowych) został wysłany po godz.19.00 A jesteś pewna, że okienko czasowe dla maili od dyrekcji będzie takie same jak dla uczniów i rodziców? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 14:12 Maile dostaję na służbową pocztę, nie przez librusa. Więc ustawienia w dzienniku nic tu nie zmienią Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 14:22 Niepotrzebne. Też czasem dostaję służbowe maile w środku nocy. I co z tego. Ktoś lubi pisać do mnie o 3 nad ranem - na zdrowie. Przecież nawet nie czytam, nie mówiąc o odpowiadaniu. Lepiej by się w końcu zajęli tym, że nauczyciele muszą korzystać z prywatnych telefonów. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 27.08.26, 20:18 > Też czasem dostaję służbowe maile w środku nocy. I ja, bo moja firma ma klientów na drugiej półkuli. Ale o tych mailach dowiaduję się, jak przyjdę rano do pracy, bo tam stoi komputer, na który te maile przychodzą. W oświacie tak się nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 28.08.26, 12:52 W pracy dostaję wiadomości 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu. Sprawdzam je jednak tylko i wyłącznie wtedy kiedy pracuje. Nie wpadłam na to żeby logować się i sprawdzać wiadomości poza godzinami pracy. Odpowiedz Link Zgłoś