Dodaj do ulubionych

Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna

11.09.26, 15:26
Czy ktoś ostatnio leciał ? Podobno nowe skanery gdzie można przewozić płyny są na strefie AB, jak trafić do tej strefy? jak to sprawdzić wcześniej czy będę w tej strefie czy w tej drugiej ? Lot po europie, jeśli to ma znaczenie.

A może już zainstalowali na wszystkich bramkach ?
Obserwuj wątek
    • hailey_bieber2004 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 11.09.26, 15:29
      Ostatnio było, że można tylko skorzystać na fast tracku. Czyli jeśli wykupisz usługę ew lecisz biznesem.
      Podbijam
    • szafireczek Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 11.09.26, 15:37
      Ja leciałam, ale odprawiałam się na Fast Track (A i B) i tam były te skanery, po przejściu bez problemu dochodzi się do każdej bramki na lotnisku.
    • jakis.login Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 11.09.26, 15:44
      Normalnie trafić, strefy są oznaczone literami. Nie rozumiem o co chodzi z wcześniejszym sprawdzaniem, w której strefie będziesz - gdzie pójdziesz tam bedziesz.
      • sabek81 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 11.09.26, 16:24
        Dokładnie tak, są już wszędzie
        • mizantropka65 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 11.09.26, 16:28
          Naprawdę?????? Świetnie, lecę w październiku
        • mizantropka65 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 11.09.26, 16:31
          Przedwczesna radość, z tego co czytam, to tylko Strefa AB i Fast Track. Czemu piszesz nieprawdę?
          • mikado137 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 11.09.26, 22:38
            Napisała prawdę, potwierdzam informację. Leciałam kilka dni temu. Nie fast track.

Jedyny minus - sporo ludzi już wie i w strefie A/B tworzą się większe kolejki (a wtedy przekierowują ruch do C/D, gdzie są maszyny starszego typu).
            • mizantropka65 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 10:08
              >>>w strefie A/B tworzą się większe kolejki.
              No myślę!
              >>> wtedy przekierowują ruch do C/D, gdzie są maszyny starszego typu
              Czyli pic na wodę, fotomontaż. Napcham płynów do podręcznego, a tu surprajs! Pani będzie łaskawa przejść do strefy, gdzie limity nadal obowiązują. Świetne rozwiązanie dla lubiących rosyjską ruletkę.
        • mikams75 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 08:03
          nie sadze, zeby sie tak pospieszyli. Sa na wszystkich stanowiskach na terminalu po lewej stronie i jakies 3 tygodnie temu tam bylam, jeszcze nie wszedzie byly zdjete zabezpieczenia i folie ochronne a ze obsluga byla bardzo mila i chetna do pogawedek, to spytalam jak to jest i powiedzieli, ze sukcesywnie wymieniaja ale wszedzie to bedzie za kilka miesiecy.
          W kazdym razie jest to dobrze oznaczone a poza tym mozna spytac obsluzge zanim sie przejdzie przez bramke i ustawi w kolejce.
        • andace Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 11:03
          Nie są, tylko strefa A i B (czyli stary terminal) i fast track w tej części. W strefie C i D nadal starsze maszyny, będą wymieniane, ale to jeszcze potrwa.
    • mikado137 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 11.09.26, 22:33
      W strefie A i B, leciałam kilka dni temu. Nie fast track, wszystkie skanery ze strefy A i B są już nowego typu - limit płynów do 2 litrów, nie musisz wyjmować z bagażu elektroniki/płynów.
    • nadkomisarz_przyzwoita Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 09:44
      Tak. Terminal 2 kieruj się do skanerów na prawo (po lewej nadal stare - w każdym razie miesiąc temu były jeszcze stare). Żaden fast track.
    • partytura2026 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 10:49
      Jaki to jest biznes…
      Te nowoczesne skanery wykrywają skład płynów?
      Czy to tylko pretekst do zakupu sprzętu za grubą kasę, zamiast przyznania, że przepis o pojemności 100 ml był idiotyczny i też stanowił źródło ogromnej kasy dla producentów kosmetyków?

Zawsze mnie śmieszyło, że jak zamachowiec porozlewa niebezpieczne materiały na 10 buteleczek po 100 ml, staną się one mniej niebezpieczne niż wlane do butelki o pojemności litra.

• andace Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 11:01
        Skanery wykrywały rodzaj płynu, nawet te starsze, skaner rozróżniał czy to krem, czy perfumy czy małpka alkoholu, jak rodzaj płynu się nie zgadzał, to była dodatkowa kontrola (nie pamiętam dokładnie jak to działało, ale mieli informacje również od producentów).

W Warszawie nowe skanery są na starym terminalu, czyli część A i B i fast track na tej części. Wszystkie bramki mają nowe skanery i we wszystkich można przewozić płyny, ale nadal są limity, do 2 litrów.
        Leciałam 2 tygodnie temu i rozmawiałam z ludźmi na skanerach, w “nowym” terminalu też będą montowane, ale etapami.
        • partytura2026 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 11:17
          A jak się zgadzalnosc miała do tych podróżnych opakowań do których można przelać płyn? 🤓

• andace Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 12:25
            Nie znam się na technologii, wiem tylko to co usłyszałam od znajomych ze straży granicznej, wg gęstości i rodzaju płynu, widać je w różnych kolorach na ekranie (przy czym kontrola bezpieczeństwa na polskich lotniskach nie zajmuje się już staż graniczną tylko wynajęte firmy i są one nadzorowane przez straż graniczną).

Tak samo z bramki, są różne czułości i różne ustawienia, np na Okęciu bramki są ustawione na dość wysokie parametry i ja zawsze “piszczę”, na innych lotniskach w Europie zdarza się to sporadycznie.
            • mdro Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 13:54
              "np na Okęciu bramki są ustawione na dość wysokie parametry"

A, to dlatego, jeśli zapomnę włożyć "podróżny" stanik, musi mnie pani dodatkowo sprawdzać. Na innych lotniskach nieraz przechodzę bez problemów i nie muszę tłumaczyć, że to "bra underwires".
              • partytura2026 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 12.09.26, 23:08
                To chyba nie stanik. Latam bez stanika, a piszczę zawsze. Oraz moje dziecko. Obstawiam antyperspirant.
                • andace Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 13.09.26, 09:22
                  Zapytaj następnym razem w którym miejscu piszczy (na jakiej wysokości) to może będzie to jakaś wskazówka, ale też nie słyszałam żeby piszczał antyperspirant.

U mnie na Okęciu piszczy biustonosz, na innych lotniskach raczej to się nie zdarza.
                  • mikams75 Re: Lotnisko Chopina -odprawa- sytuacja aktualna 13.09.26, 10:43
                    u mnie kiedys pikal papierek od gumy do zucia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka