Dodaj do ulubionych

Curry z warzywami.

12.09.26, 21:47
Czyli teraz będą tylko okropne obyczajowe wątki?
A ja bym chętnie zrobiła jutro curry z warzywami, z kurczakiem już często jemy jest fajnie ale
Mam mleczko kokosowe, szalotki, ziemniaki i coś mi się snuje,że fasolka szparagowa by pasowała, albo groszek?
Z ryżem albo cuscus/ nigdy nie próbowałem/
Popiszemy o jedzeniu, jutro niedziela
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Curry z warzywami. 12.09.26, 21:59
      Lubię obyczajowe wątki, chyba najbardziej ze wszystkich wątków na ematce.
      A jutro na obiad resztki z dzisiaj, co kto złapie. Jest porcja kurczaka w sosie kurkowym, porcja pulpetów z szynki w sosie pomidorowym, trochę barszczu, trochę pomidorówki. Jakiś gulasz, chyba jakieś leczo (małeporcyjku, takie połówki). Nikt głodny nie będzie, a zjeść trzeba, bo inaczej się zmarnuje.
    • pepsi.only Re: Curry z warzywami. 12.09.26, 22:34
      U mnie curry, to danie na szybko, w tygodniu, a nie na niedzielę tongue_out

Pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki pieczone, i sałatka z buraczków.
      Ale mam śliwki, i może zignoruję dietę, i zrobię też deser- crumble ze śliwkami smile)
    • ga-ti Re: Curry z warzywami. 13.09.26, 00:21
      Na curry chodzę do "chińczyka". I zależnie od chęci, do takiego szybkiego, biorę na wynos, może nie fachowe jest, ale smaczne. Albo do bardziej wypasionego, droższe, fajnie podane, smaczne, te jadam na miejscu.

Jutro gołąbki, z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym, dziś zrobilismy spory garnek. Jeśli będzie się nam chciało to z ziemniakami, a jak nie to z bułką albo same po prostu.

Coś słodkiego zjem na wycieczce rodzinno-niedzielnej 🙂
      Choć pewnie jakieś ciasto zrobimy, bo mam dużo śliwek.

Ps. No nudnawo tu troszeczkę. Dzieci urósły i wątków szkolnych, mimo września, niewiele. Z teściowymi się dogadałyśmy albo na wieki pożegnałyśmy. Na wesela już wszystkie wystrojone. Może jakaś drama poerwszolistopadowa będzie? Bo jak nie to dopiero przed świętami się rozkręci 😄
    • senin11 Re: Curry z warzywami. 13.09.26, 02:25
      ale jakie to curry ma byc? Bo jak tajskie (to mleko kokosowe sugeruje) to lepiej chyba bez ziemniakow. Fasolka czy groszek jak najbardziej.

Jak jakies 'indyjskie' to ziemniaki owszem, ale lepiej osobno z przyprawami, albo bez mleka kokosowego. Jakos mleko kokosowe i ziemniaki sie wykluczaja jak dla mnie

No chyba, ze masz w planie jakas fusion smile , to rob, ale koniecznie napisz jak wyszlo
    • qrka Re: Curry z warzywami. 13.09.26, 07:41
      Z fasolką szparagową nie robię, ale za to często dodaję kalafiora, kolorowe papryki i ciecierzycę ze słoika.
      Dziś na obiad będzie babka z kaszy gryczanej i pieczarek.
    • husky_cat Re: Curry z warzywami. 13.09.26, 11:04
      Ziemniaki nie, ale batata czy dynie zdarza mi się dorzucić. Oprócz tego papryka, marchew, cukinia, soczewica (albo kurczak, ryba czy ciecierzyca).
      Zwykle jemy curry z kaszą gryczana☺
    • volta2 Re: Curry z warzywami. 13.09.26, 11:24
      osatnio robiłam tajskie, bo kończy mi ważność pasty przywiezionej z tajlandii. (pierwszy raz rob robiłam z pasty kupionej, zwykle robię samodzielnie od podstaw).
      dodałam cukinię, kabaczka, fasolkę, kolorowe papryki i na koniec garść szpinaku i liści bazyli tajskiej)

pierwszego dnia wyszła strasznie ostra, na kolejny dzień dałam mniej pasty, więcej mleka bo i porcja była na 3 osoby, wyszło obłędne. a i tu było gotowanie kurczaka w sosie, dzień wcześniej wrzuciłam upieczonego, więc trochę było oszukane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka