kasiamw 20.12.04, 13:04 Chcę upiec sernik na święta ale nigdy jeszcze nic nie piekłam Pomóżcie! Mam blaszkę 25x30 Musi się udać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
umasumak Re: sernik !!! pomocy!!! 20.12.04, 13:13 Masz tu kilka fajnych przepisów ) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=18671107 ja ze swej strony mogę Ci polecić sernik dla początkujących (na początku tylko taki piekłam, bo jest łatwy i naprawdę pyszny). Musisz kupić SERNIX Dr Oetkera i z tyłu na opakowaniu masz przepis. Ja oprócz podanych składników dodaje jeszcze np brzoskwinię z puszki albo kokos. Dodaje także nieco więcej cukru - pudru. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: sernik !!! pomocy!!! 20.12.04, 13:18 Ja robie taki sernik kokosowy.Suuuper.Chyba lepszy niz zwykly.Jak cos to moge podac przepis Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: sernik !!! pomocy!!! 20.12.04, 13:26 To ja Ci pomogę. Rzadko, które ciasta mi wychodzą, ale ten sernik wychodzi zawsze i jest pyszny. Wszyscy później chcą przepis: Składniki: Ciasto (spód): 3 żółtka, 2/3 masła lub margaryny, 2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera do wypieków (taki w wiaderkach), 3 budynie waniliowe lub śmietankowe, 4 żółtka, 2 jajka, 1/2 l. mleka, 1/2 szkl. oleju, 1 szkl. cukru cukier waniliowy. Na wierzch: pozostałe białka, cukier, wiórki kokosowe (cała paczka) Czynności: Ciasto wyrobić ręcznie, wyłożyć nim blachę. Składniki na masę serową wymieszać i wylać na ciasto. Niech Cię nie przestraszy, że ta masa serowa jest taka "wodnista", taka ma być. Piec razem 45 min - 200 stopni. W między czasie ubić pianę z białek, dodać cukier (do smaku) i wiórki kokosowe. Wyjąć nałożyć masę wiórkową i dopiec 35 min w 150 stopniach. Daj znać, czy się udało. Też będę robic ten sernik na święta. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamw Re: sernik !!! pomocy!!! 20.12.04, 13:38 budyniu nie rozpuszczam tylko dodaję proszek tak? ja wyciągasz ciasto to nie robi się zakalec? czy wlewasz masę w piekarniku? chyba zrobię )) Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: sernik !!! pomocy!!! 20.12.04, 14:04 Tak budyń wsypujesz poprostu z torebki. Najpierw piecze się razem spód i sernik. Nie podpieka się najpierw spodu. Dopiero później wyciągam ciasto na wierzch, żeby dodac mase kokosową. Oczywiście nie robię tego gwałtownie, najpierw na troche zostawiam je w otwartym piekarniku, żeby się "przyzwyczaiło" do niższej temperatury. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: sernik !!! pomocy!!! 20.12.04, 14:09 Tylko,ze brytfanka 25/30 to troche mala.Lepsz bylaby tak mniej wiecej 40/30 czy cos kolo tego Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamw Re: sernik !!! pomocy!!! 27.12.04, 12:55 Cześć!!! Udało się !!! Ciasto super!!! Tylko mój mąż nie poznał, że to sernik, ale mu smakowało ) Wielkie dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: sernik !!! pomocy!!! 20.12.04, 13:48 Moj przepis nieco sie rozni (ale malo) SERNIK KOKOSOWY ciasto: 2 szkl maki 1 jajko , 3/4 szkl cukru, 1/2 paczki masla roslinnego, 1 lyzeczka proszku do piecz., 2 lyzki gestej smietany. Zagniec to ciasto, wyloz na blache i posyp kakao Teraz masa: 1kg-1.20 sera poltlustego(np.z wiaderka), 8 jajek, 1 szkl cukru, 1/2 szkl oleju, 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek, nie gotowane), 2.5 szklanki mleka. 6 zóltek+2 cale jajka+1 szkl cukru utrzec mikserem.Dodac ser, olej budynie+ 1 szkl mleka.Dalej miksowac. Pod koniec dodac stopniiowo 1.5 szkl mleka i chwile mixowac.Masa bedzie prawie jak woda ale sie nie przejmuj.Wylej ja na przygotowane ciasto. Piecz ok. 1 godziny w 180-200 stoipniach. Wyjmij z piekarnika , posmaruj ubitymi bialkami (z cukrem ubite- 6 bialek-6 lyzek cukru), ktore zostaly przy robieniu masy, posyp solidnie wiorkami kokosowymi i jeszcze na 10 minut do piekarnika Odpowiedz Link Zgłoś