Dodaj do ulubionych

ból kręgosłupa od noszenia dziecka

20.12.04, 14:44
która z Was nie doświadczyła bólu kręgosłupa od noszenia dziecka, może
nieliczne się znajdą? ten problem dotyka chyba większość mamuś
jak sobie z tym radzicie? jakieś ćwiczenia wykonujecie, może basen?
a może masaże? co polecacie?
ja dźwigam juz niezłego bobasa , bo ma 9 kg a dopiero 4,5 miesiąca i plecki
mi odmawiają posłuszeństwa, zwłaszcza w nocy odczuwam ból miedzy łopatkami.
na razie robie koci grzbiet i ogólne przeciąganie się, a moze któraś z Was
chodziła na masaż? czy to moze pomóc?
Obserwuj wątek
    • bachak Re: ból kręgosłupa od noszenia dziecka 20.12.04, 15:28
      Mój waży 17 kg (2,4 lata) i czasami musze go wnieść na czwarte piętro bo jest
      wykończony bieganiem po dworze. Bylam na dwóch masażach - pomogło. Ale
      dodatkowo zalecono mi noszenie pasa (firmy PANI TERESA - w aptekach są), co
      pomaga uniknąć zwiotczenia mięśni. Mnie jednak nie boli między łopatkami, tylko
      bardziej krzyż. Zalecono mi też chodzenie na basen.
      Pozdr.
      • miniakoz Re: ból kręgosłupa od noszenia dziecka 20.12.04, 16:20
        moja wazy 11kg i ma 11m i boli podobnie.Pomagaja proste ćwiczenia koci grzbiet,
        na leząco noga do ręki, ćwiczenia na miesnie brzucha,podnoszenie z kucków a nie
        nachylanie sie w miare możliwości. Mam też masażer Zeptera ale dla mnie za
        słaby! Marzy mi sie profesjonalny masaż.A jak bym miała czas i pieniądze to z
        pewnością basen. Bachak - co to jest ten pas Pani Teresa i jak działa i ile
        kosztuje???
      • ksaga Re: do bachak 20.12.04, 18:51
        bachak- dzieki za wskazówki, nie wiesz może czy na ten pas jest refundacja choc
        częsciowa?
        i opisz jak wyglądał masaż, tzn. jak długo trwał? jak długo czułas sie po nim
        lepiej? i na co powinnam zwrócić uwage wybierając gabinet masażu i masazyst(k)ę?
        basen- fajna sprawa, w ciązy pływałam, ale teraz kasy braksad
        pozdrawiam
        • cesarus Re: do bachak 22.12.04, 00:13
          ja staram sie regularnie korzystac z uslug masazysty i wiem, ze to pomaga!!!!!
          juz po pierwszym masazu czulam sie jak nowo narodona. moj problem glownie
          polega na tym, ze od noszenia wyskakuje mi jeden krazek. tym musi sie zajac
          specjlista. sam basen nie wystarczy. ja polecam masaz, ale tylko u prawdziwego
          specjalisty, aby sie nie okazalo, ze tylko wydalas kase. no i polecam faceta!!!
          moj masazysta po zabiegu jest caly mokry a ja jak po torturach, ale robi to
          naprawde fachowo. polecam masaze przede wszystkim jednak prywatne, bo wtedy
          mozna zajac sie calym kregoslupem. gdy dostalam skierowanie do NFZ tylko na ten
          odcinek, ktory jest "znieksztalcony" i zabieg trwal moze 10 min. to nic nie
          dalo, a tylko sie wyczekalam, bo terminy okrutnie dlugie.bez sensu!
          pozdrawiam
          ania
    • olna Re: ból kręgosłupa od noszenia dziecka 21.12.04, 15:01
      mnie pomagaly normalne cwiczenia na kregoslup typu sklony,koci grzbiet itp.ale
      zauwazylam,ze pomagaja dopiero po kilku dniach systematycznego cwiczenia.ja to
      robie zawsze rano po wstaniu,wystarczy ok 5-10 minut rozciagania miesni.
    • michatka Re: ból kręgosłupa od noszenia dziecka 21.12.04, 22:53
      cześć
      bóle kręgosłupa zaliczyłam przy starszym - był dużym dzidziuchem
      teraz przy młodszej bardziej się pilnuję, czyli:
      podnoszę i noszę tylko jak muszę
      przytulam, lulam itd na siedząco / leżąco
      przestałam zupełnie nosić wózek - nauczyłam się zjeżdżać i wjeżdżać po schodach
      (na szczęście parter)
      w kwestii ćwiczeń - polecam pływanie i wszelkie rozciągania (stretching, joga)

pozdro
      Ania
    • kurova Re: ból kręgosłupa od noszenia dziecka 21.12.04, 23:32
      Akurat dzisiaj jestem po ostatnim zabiegu.Chodziłam na lampę Solux i laser,z
      tym że ja miałam problem od noszenia dziecka na biodrze.Laser super sprawa,
      zabiegi przepisuje rodzinny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka