Dodaj do ulubionych

zawod: logopeda

11.01.05, 10:33
Zawsze mi sie podobal ten zawod, a teraz mam szanse zrobic studia podyplomowe
z logopedii szkolnej. Tylko czy to sie oplaca? Jakie sa szanse na znalezienie
pracy w tym zawodzie i jak sie zarabia? Dajcie znac, jesli wiecie cos na ten
temat.
Obserwuj wątek
    • joasiiik25 Re: zawod: logopeda 11.01.05, 10:39
      Moim zdaniem warto zrobic studia podyplomowe w tym zakresie, mimo iz w
      szkolnictwie jest ciezko o "posade" logopedy (nie w kazdych szkolach jest
      logopeda) to zawsze mozna zalozyc prywatny gabinet, lub wspolpracowac z
      poradnia (a tych jest wiele)

ja jako studia podyplomowe robie :psychopatologie spoleczna
      tak samo ciezko z praca jak po mojej pedagogice op-wychsmile
      • mayessa Re: zawod: logopeda 11.01.05, 13:59
        Logopeda oprócz szkoly moze pracowac tez w poradni pedag.-
        psychologicznej.Albo "na godziny" w róznych szkolach
        • gagunia Re: zawod: logopeda 11.01.05, 14:09
          tak, ja wiem. tylko jakie sa szanse na znalezienie takiej pracy? mam wrazenie,
          ze w poradniach od lat siedza te same kobiety,a w szkolach tak za bardzo nie ma
          na co liczyc. gabinet swoj otworzyc mozna - tyko trezba miec jakies
          dswiadczenie, zeby ktos zapukal do drzwi smile
      • izka100 Re: zawod: logopeda 11.01.05, 21:27
        CZe Joasik!!
        JA tez skonczyłam opiekuńczo-wychowawczą!!!smile
        Podyplomowo zrobiłan Diagnozę i terapię pedagogiczną!!
        Pracuję w zawodzie, na razie hehe!
        A myslałam zeby zrobic jeszcze logopedię albo socjoterapię. Zobaczymy jak z
        kasa będzie
        izka i 2 letni Kubuś
        • ariana1 Re: zawod: logopeda 11.01.05, 21:42
          Ja też jestem po opiekuńczo - wychowawczej i uważam ,że te studia są
          świetne........ ale tylko jako podstawa do innych studiów. Same w sobie są za
          ogólne. Nigdy w życiu nie zdecydowałabym się drugi raz na takie studia. Na
          szczęście mam 2 podyplomówki: ologofreno i przedszkolną. Te dopiero dają mi
          konkretny zawód.
    • kingaolsz Re: zawod: logopeda 11.01.05, 14:14
      Moja mama jest logopeda z ponad 20-letnim doswiadczeniem. Pracuje w poradni
      psych.-pedag. na pelen etat i ma kilka dodatkowych godzin w jednej szkole. O
      prace jest ciezko, a placa jest naprawde marna niestety. Ona kocha to co robi,
      ale czasem plakac sie chce po "pierwszym".

Pozdrawiam
      Kinga
      • gagunia Re: zawod: logopeda 11.01.05, 14:22
        dzieki KInga, o to mi chodzilo. w takim razie zrobie rozpytanie w poradniach.
        co lepsze : zawod, ktory chcialoby sie wykonywac z pasja za mala kase, czy jakis
        wkurzajacy i stresuacy za wieksza? smile dylematy.........
    • ariana1 Re: zawod: logopeda 11.01.05, 15:14
      Generalnie ciężko jest z pracą w zawodzie nauczycielskim. Bez względu na to czy
      to logopeda czy pedagog czy nauczyciel przedmiotu czy przedszkola. Największe
      szanse na pracę mają jeszcze psycholodzy. Ale i to pewnie szybko się skończy.
      Jeżeli masz znajomości ( niestety) , to możesz liczyć na pracę w zawodzie. Z
      drugiej jednak strony zbliza się rok 2006, przełomowy dla nauczycieli. Odejdzie
      ich sporo: ci , którzy nie mają kwalifikacji oraz ci , którzy nabywają
      uprawnienia emerytalne. Może być duży ruch kadrowy smile
      • gagunia Re: zawod: logopeda 11.01.05, 15:38
        no wlasnie, ruch kadrowy smile jedna z moich kolezanek winkz bylej pracy odchodzi w
        tym roku na emeryture i teoretycznie moge wrocic do pracy w szkole od wrzesnia.
        a jak bedzie - czas pokaze. wolalabym miec cos w zanadrzu.
        • ariana1 Re: zawod: logopeda 11.01.05, 15:43
          A jaki masz teraz zawód? Rozumiem ,że nauczyciel przedmiotu i chciałabyś robić
          dodatkowo logopedię?
          • silije.amj Re: zawod: logopeda 11.01.05, 16:35
            Ja kończę wiosnę podyplomową logopedię w Poznaniu. Czy znajdę pracę - tego
            jeszcze nie wiem, ale studia są naprawdę interesujące smile.
          • gagunia Re: zawod: logopeda 11.01.05, 16:55
            uczylam przedmiotu, chociaz nie jestem "zawodowym" nauczycielem smile do szkoly
            trafilam przypadkiem i sie nieco przekwalifikwalam. i wcale tak bardzo nie marze
            o powrocie do bandy rozhukanych wyrostkow.
            kurcze zawsze mi sie ten zawod (logopeda) podobal i nie watpie, ze studia sa
            interesujace. tylko czy nie ukrece kolejnego bata na swoj tylek? smile
            • iizaa Re: zawod: logopeda 11.01.05, 18:04
              Ja jestem logopedą. Skończyłam filologie polską ze specjalizacją logopedyczną,
              czyli uprawnień pedagogicznych nie mam. A niestety wydaje mi sie , że logopeda
              na rynku pracy musi je mieć. Do pracy w poradni pedag.- zaw. te uprawnienia są
              niezbędne.
              W praktyce wyglada to tak, że przedszkola nie zatrudniają logopedów na etat.
              Przynajmniej jest tak w Trójmieście. Wymagaja załozonej działalności
              gospodarczej i wystawiania co miesiąc rachunku. A ceny , hmmm. U nas najwiecej
              mozna dostać miesięcznie za dziecko w przdszkolu 9 zł- 12zł miesięcznie.
              Niestety jest to mało, zwłaszcza, że ZUS jest koło 700 zł.

Studia sa bardzo ciekawe, ja miałam łacznie 900 godzin na specjalizacji czyli
              wiecej,niz na podyplomowych. Bardzo pomagaja w domu <nie ma nic gorszego niż
              matka polonistka - logopedatongue_outP>, sa bardzo rozwijające. Ale niestety z praca
              jest krucho.
              A praca z dzieciaczkami , takimi małymi jest super, bo naprawde widac efekty
              swojej pracy.

pozdrawiam
              • gagunia Re: zawod: logopeda 11.01.05, 18:26
                dzieki iizaa. ja mam uprawnienia pedagogiczne od kilku lat. nie mozna uczyc w
                szkole dluzej niz rok bez przygotowania pedagogicznego.
                skonczylam uczelnie techniczna, wiec szanse na logopedie bylyby bliskie zeru,
                gdyby nie staz pracy w szkole i te uprawnienia.

coz, zrobie jednak rozpytanie we wszystkich mozliwych instytucjach, jakie sa
                szanse na prace. moze znajde jakis bardziej oplacalny kierunek, chociaz nic mnie
                ostatnio tak nie pociagalo jak logopedia wlasnie sad
                • silije.amj Re: zawod: logopeda 12.01.05, 18:52
                  iizaa dlaczego nie ma nic gorszego niż matka polonistka logopeda? smile Ja jestem
                  właśnie taka podwójna matka. A starsza córka - o zgrozo - przejawia te same
                  zainteresowania smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka