wiola11 26.01.05, 09:34 witajcie gdzie w warszawie mogę ochrzcić synkaproblemem jest to że z mężem mamy tylko śłub cywilny i to jest problem czy ktoś miał podobny problem z was Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria_rosa Re: kto mi pomoże 26.01.05, 09:37 Bez problemu zrobisz to na ul.Karolkowej na Woli. pozdro, Odpowiedz Link Zgłoś
wiola11 Re: kto mi pomoże 26.01.05, 11:38 a mam pytanie na karolkowej to do jakiego księdza mam iść czy ty miałaś ten sam problem czy do obojetnie jakiego księdza który tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
aari Re: kto mi pomoże 26.01.05, 11:55 Z tego co ja wiem ... to nie musicie mieć ślubu kościelnego aby ochrzcić dziecko - najważniejsze jest to byście wybrali chrzestnych, którzy żyją zgodnie z zzasadami wairy katolickiej i by Ci właśnie chrzestni byli wcześniej u spowiedzi. Wg. przepisów kościelnych - to, ze rodzice nie przestrzegają zasad kościoła katolickiego nie może być powodem odmowy dziecku, które chcą ochrzcić. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: kto mi pomoże 26.01.05, 13:30 Tez nie mamy koscielnego i tez chcielismy mala ochrzcic. szukalam kosciola az trafilam na ksiedza, ktory zadal mi madre pytanie : PO CO CHCE CHRZCIC dziecko? I wiecie, ze nie wiedzialam, co odpowiedziec? Kogos, kto bierze koscielny ropzumiem, chce "chrzcic dziecko w swojej wierze", jak to ujal ksiadz. Zeby je potem dalej w tej wierze wychowywac... Ale skoro my koscielnego nie bralismy, nie sa dla nas wazne te sakramenty to jaki sens chrzczenia? Bedzie chciala, to moze sama przyjsc - to slowa ksiedza. I zastanawialam sie nad tym dlugo i przyznalam mu racje. Chrzest jest sakramentem oddania dziecka Bogu i przyjecia przez dziecko wiary katolickiej a ja nie wiem, jaka wiare ona przyjmie. Moze zostanie buddystka? Zaprowadze ja, oczywiscie, do kosciola katolickiego sama ale...dalej niech sama soba kieruje. Sorry, ze sie roz[pisalam ale takk mi ten ksiadz dal do myslenia. Chcialam ja ochrzcic tak "na zas", zeby miala, zeby rodzina sie cieszyla ale chyba zrezygnujemy jednak... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś