Dodaj do ulubionych

BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki?

14.02.05, 19:21
Proszę napiszcie bo już sama nie wiem komu wierzyć. O Biseptolu pani w aptece
powiedziała, że to antybiotyk a pediatra, że nie. A Bactrim?
Obserwuj wątek
    • penelina Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:24
      Bactrim - nie wiem.
      Biseptol - nie,nie,nie.Biseptol to sulfonamid.
      • jasmina251 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:44
        Baktrim ma działanie bakteriobójcze ale antybiotykiem nie jest-tak mi sie wydaje
        Biseptol zaś należy do grupy probiotyków
        • saskia123 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:54
          Bactrim to nie antybiotyk, ale sulfamid, tak jak biseptol.
          Generalne to to samo.
          • penelina Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:55
            O właśniesmile
            Twój post poszedł szybciejsmile
          • saskia123 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:56
            sulfonamid oczywiście (nie sulfamid)
        • szyszunia75 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 09:56
          Matko, nie, nie! Biseptol to nie probiotyk!!!! Biseptol i Bactrim to to samo,
          jak dziewczyny poniżej napisały.
      • penelina Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:54
        Poszukałam trochę w sieci.Wygląda na to,że Biseptol i Bactrim to to samo.
        Patrz:

biseptol:

www.leki.med.pl/lek.phtml?id=42&idnlek=106&menu=4
        bactrim:

www.leki.med.pl/lek.phtml?id=42&idnlek=105&menu=3
        • laskosia Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 08:20
          usłyszałam od dr. z CZD, że Baktrim popularny jest w stanach u nas ten sam lek
          znany jest jako Biseptol.
          • umasumak Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 08:43
            laskosia napisała:

> usłyszałam od dr. z CZD, że Baktrim popularny jest w stanach u nas ten sam
            lek
            > znany jest jako Biseptol.

Pamiętam, że Bactrim dawałam starszej córce już prawie 12 lat temu. Wtedy był
            to bardzo ropowszechniany lek w Polsce. W każdym gabinecie lekarskim, w każdej
            przychodni wisiały plakaty reklamowe. Lekarka mi mówiła, że odchodzi się już od
            Biseptolu, jako od leku przestarzałego, a zastąpić ma go właśnie Bactrim. Pzdr
            • isma Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 09:12
              To ta sama substancja czynna. Roznia sie tylko "nosnikiem" wink)).
              • umasumak Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 09:34
                isma napisała:

> To ta sama substancja czynna. Roznia sie tylko "nosnikiem" wink)).

Wiem, że ta sama smile). Tekst lekarki był z pewnością pod wpływem przedstawiciela
                rozprowadzającego Bactrim.
                Mi chodziło o to, że nie prawdą jest, jakoby Bactrim nie byl znany w Polsce
                tylko w Stanach. Pzdr
                • laskosia Uma 15.02.05, 09:54
                  Uma widzisz ja tak mam, że jak piszę to "czytający" nie zawsze dobrze zrozumie
                  moje intencje sad Baktrim znany jest również w Polsce- sama moją Igę
                  faszerowałam Baktrimem albo Biseptolem - na słowo wierzę pani doktor (bardzo
                  dobrej i oddanej pani doktor), że jedno i drugie to ten sam lek- tylko u nas
                  można go spotkać pod obiema nazwami a tam jest ponoć tylko Baktrim... tak
                  słyszałam
                  pozdrawiam serdecznie Kasia
                  Uma mam jeszcze małe pytanko- jak czuje się mała córeczka Twojej koleżanki o
                  której nam pisałaś ?
                  • umasumak Re: Uma 15.02.05, 11:02
                    laskosia napisała:

> Uma mam jeszcze małe pytanko- jak czuje się mała córeczka Twojej koleżanki o
                    > której nam pisałaś ?

Przepraszam, że nie przekazywałam wieści smile). Mała od środy jest już w swoim
                    domku, dużo śpi i je, ładnie przybiera smile). Za 2 tygodnie mają się z nią
                    zgłosić do neurologa. Generalnie jest DOBRZE (tfu, tfu!)
                    • laskosia Re: Uma 15.02.05, 11:21
                      umasumak napisała:
                      >Mała od środy jest już w swoim
                      > domku, dużo śpi i je, ładnie przybiera smile). Za 2 tygodnie mają się z nią
                      > zgłosić do neurologa. Generalnie jest DOBRZE (tfu, tfu!)

to fantastyczna informacja smile))) bardzo się cieszę, że malutka dała sobie radę,
                      życzę jej duuuuuuużżżżżżżoooo zdrowia i uśmiechu, niech zawsze będzie taką
                      dzielną istotką smile)
                      buziaki Kasia
                • isma Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 10:38
                  A, to sie zgadza. Zeby bylo smieszniej, moja Mama jest np. uczulona wlasnie na
                  jakis skladnik "nosnika" w Bactrimie, i musi niestety leczyc sie
                  tym "przestarzalym Biseptolem" wink)).
                  • andaba Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 11:17
                    Bactrim i Biseptol to właściwie to samo, sulfonamidy.
    • mamaluna Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 22:43
      to odpowiedniki i nie sa antybiotykami
      • keri5 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 16.02.05, 19:20
        Ja jestem akurat uczulona na te leki i wiem że obydwa to antybiotyki, a skąd
        wiem? zawsze kiedy jestem chora na gardło moja internistka chcąc mi dawać
        antybiotyk proponuje właśnie te a ja jej zawsze przypominam że jestem uczulona
        na nie. Z tego co wiem to nie ten sam lek, kiedyś w książce medycznej czytałam
        o lekach z grupy sulfo... i ona były podane osobno a był tam jeszcze merafin
        oraz jeszcze chyba jeden którego nazwy nie pamięam. Pozdrawiam
        • umasumak Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 16.02.05, 19:46
          keri5 napisała:

> Ja jestem akurat uczulona na te leki i wiem że obydwa to antybiotyki, a skąd
          > wiem? zawsze kiedy jestem chora na gardło moja internistka chcąc mi dawać
          > antybiotyk proponuje właśnie te a ja jej zawsze przypominam że jestem
          uczulona
          > na nie. Z tego co wiem to nie ten sam lek, kiedyś w książce medycznej
          czytałam
          > o lekach z grupy sulfo... i ona były podane osobno a był tam jeszcze merafin
          > oraz jeszcze chyba jeden którego nazwy nie pamięam. Pozdrawiam

No to masz trochę niedouczoną internistkę, albo sama coś przekręcasz. Biseptol,
          Bactrim i Merafin również, są to sulfonamidy czyli potocznie mówiąc
          PÓŁantybiotyki, ale z całą pewnością nie antybiotyki. A w książce medycznej
          którą kiedyś czytałaś, mogło nic nie być bactrimie, jeżeli to jakieś starsze
          wydanie, ponieważ w Polsce pojawił się on stosunkowo niedawno (około 15 lat
          wstecz). Pzdr
    • umasumak Sorry 16.02.05, 19:50
      Teraz doczytałam, że Bactrim był również w tej książce, ale osobno. MImo to,
      bactrim to to samo co biseptol. Pzdr
      • umasumak To było do keri ;)) 16.02.05, 19:51

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka