marzena.rus71 14.02.05, 19:21 Proszę napiszcie bo już sama nie wiem komu wierzyć. O Biseptolu pani w aptece powiedziała, że to antybiotyk a pediatra, że nie. A Bactrim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penelina Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:24 Bactrim - nie wiem. Biseptol - nie,nie,nie.Biseptol to sulfonamid. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:44 Baktrim ma działanie bakteriobójcze ale antybiotykiem nie jest-tak mi sie wydaje Biseptol zaś należy do grupy probiotyków Odpowiedz Link Zgłoś
saskia123 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:54 Bactrim to nie antybiotyk, ale sulfamid, tak jak biseptol. Generalne to to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:55 O właśnie Twój post poszedł szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
saskia123 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:56 sulfonamid oczywiście (nie sulfamid) Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia75 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 09:56 Matko, nie, nie! Biseptol to nie probiotyk!!!! Biseptol i Bactrim to to samo, jak dziewczyny poniżej napisały. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 14.02.05, 19:54 Poszukałam trochę w sieci.Wygląda na to,że Biseptol i Bactrim to to samo. Patrz: biseptol: www.leki.med.pl/lek.phtml?id=42&idnlek=106&menu=4 bactrim: www.leki.med.pl/lek.phtml?id=42&idnlek=105&menu=3 Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 08:20 usłyszałam od dr. z CZD, że Baktrim popularny jest w stanach u nas ten sam lek znany jest jako Biseptol. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 08:43 laskosia napisała: > usłyszałam od dr. z CZD, że Baktrim popularny jest w stanach u nas ten sam lek > znany jest jako Biseptol. Pamiętam, że Bactrim dawałam starszej córce już prawie 12 lat temu. Wtedy był to bardzo ropowszechniany lek w Polsce. W każdym gabinecie lekarskim, w każdej przychodni wisiały plakaty reklamowe. Lekarka mi mówiła, że odchodzi się już od Biseptolu, jako od leku przestarzałego, a zastąpić ma go właśnie Bactrim. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 09:12 To ta sama substancja czynna. Roznia sie tylko "nosnikiem" )). Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 09:34 isma napisała: > To ta sama substancja czynna. Roznia sie tylko "nosnikiem" )). Wiem, że ta sama ). Tekst lekarki był z pewnością pod wpływem przedstawiciela rozprowadzającego Bactrim. Mi chodziło o to, że nie prawdą jest, jakoby Bactrim nie byl znany w Polsce tylko w Stanach. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Uma 15.02.05, 09:54 Uma widzisz ja tak mam, że jak piszę to "czytający" nie zawsze dobrze zrozumie moje intencje Baktrim znany jest również w Polsce- sama moją Igę faszerowałam Baktrimem albo Biseptolem - na słowo wierzę pani doktor (bardzo dobrej i oddanej pani doktor), że jedno i drugie to ten sam lek- tylko u nas można go spotkać pod obiema nazwami a tam jest ponoć tylko Baktrim... tak słyszałam pozdrawiam serdecznie Kasia Uma mam jeszcze małe pytanko- jak czuje się mała córeczka Twojej koleżanki o której nam pisałaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Uma 15.02.05, 11:02 laskosia napisała: > Uma mam jeszcze małe pytanko- jak czuje się mała córeczka Twojej koleżanki o > której nam pisałaś ? Przepraszam, że nie przekazywałam wieści ). Mała od środy jest już w swoim domku, dużo śpi i je, ładnie przybiera ). Za 2 tygodnie mają się z nią zgłosić do neurologa. Generalnie jest DOBRZE (tfu, tfu!) Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Re: Uma 15.02.05, 11:21 umasumak napisała: >Mała od środy jest już w swoim > domku, dużo śpi i je, ładnie przybiera ). Za 2 tygodnie mają się z nią > zgłosić do neurologa. Generalnie jest DOBRZE (tfu, tfu!) to fantastyczna informacja ))) bardzo się cieszę, że malutka dała sobie radę, życzę jej duuuuuuużżżżżżżoooo zdrowia i uśmiechu, niech zawsze będzie taką dzielną istotką ) buziaki Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 10:38 A, to sie zgadza. Zeby bylo smieszniej, moja Mama jest np. uczulona wlasnie na jakis skladnik "nosnika" w Bactrimie, i musi niestety leczyc sie tym "przestarzalym Biseptolem" )). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 11:17 Bactrim i Biseptol to właściwie to samo, sulfonamidy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 15.02.05, 22:43 to odpowiedniki i nie sa antybiotykami Odpowiedz Link Zgłoś
keri5 Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 16.02.05, 19:20 Ja jestem akurat uczulona na te leki i wiem że obydwa to antybiotyki, a skąd wiem? zawsze kiedy jestem chora na gardło moja internistka chcąc mi dawać antybiotyk proponuje właśnie te a ja jej zawsze przypominam że jestem uczulona na nie. Z tego co wiem to nie ten sam lek, kiedyś w książce medycznej czytałam o lekach z grupy sulfo... i ona były podane osobno a był tam jeszcze merafin oraz jeszcze chyba jeden którego nazwy nie pamięam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: BACTRIM, BISEPTOL - czy to antybiotyki? 16.02.05, 19:46 keri5 napisała: > Ja jestem akurat uczulona na te leki i wiem że obydwa to antybiotyki, a skąd > wiem? zawsze kiedy jestem chora na gardło moja internistka chcąc mi dawać > antybiotyk proponuje właśnie te a ja jej zawsze przypominam że jestem uczulona > na nie. Z tego co wiem to nie ten sam lek, kiedyś w książce medycznej czytałam > o lekach z grupy sulfo... i ona były podane osobno a był tam jeszcze merafin > oraz jeszcze chyba jeden którego nazwy nie pamięam. Pozdrawiam No to masz trochę niedouczoną internistkę, albo sama coś przekręcasz. Biseptol, Bactrim i Merafin również, są to sulfonamidy czyli potocznie mówiąc PÓŁantybiotyki, ale z całą pewnością nie antybiotyki. A w książce medycznej którą kiedyś czytałaś, mogło nic nie być bactrimie, jeżeli to jakieś starsze wydanie, ponieważ w Polsce pojawił się on stosunkowo niedawno (około 15 lat wstecz). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Sorry 16.02.05, 19:50 Teraz doczytałam, że Bactrim był również w tej książce, ale osobno. MImo to, bactrim to to samo co biseptol. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś