Dodaj do ulubionych

Jaka antykoncepcje stosujecie?

07.03.05, 12:25
....i z jakim skutkiem?
Witam,
4 miesiace temu urodzilam syna i chyba zaczynam miec problem z doborem
antykoncepcji. Do tej pory (do czasu przed ciaza) stosowalam tylko tabletki,
bylam bardzo zadowolona, tylko niestety po wykonaniu dokladnych badan
hormonalnych okazalo sie ze z tabletkami musze sie pozegnac. Druga na liscie
skutecznosci jest chyba prezerwatywa- aczkolwiek kiedys natknelam sie na
watek o ciazach "z prezerwatywy"- po lekturze wszystkich postow autentycznie
mozna dojsc do wniosku ze prezerwatywa ma ok. 50 % skutecznosci. Spirala-
odpada, poniewaz nasila bolesnosc miesiaczek, a ja i tak bardzo cierpie, nie
chce wiecej bolu, no a poza tym dziala (rowniez) wczesnoporonnie. Globulki-
niepraktyczne, za malo skuteczne. O metodach naturalnych nie wspomne.
Zaczelam zastanawiac sie nad sterylizacja (podwiazanie jajowodow) ale wzdraga
mnie mysl , iz jest to metoda nieodwracalna i ponadto wiaze sie sie
koniecznoscia "operacji".
Kobitki, a jak jest u Was? Jak sie zabezpieczacie? Dziala?
pozdr.
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 12:34
      Ja mam spiralę, Mirenę. Chwalę ją sobie niezmiernie, bo nie mam krwawień (choć
      menstruacja wrociła, miast krwawienia mam słabe comiesięczne plamienie), a co
      za tym idzie, nie miewam bólu menstruacyjnego. Nie muszę codziennie pamiętać o
      tabletkach (a to byloby dla mnie uciążliwe, nie jestem sumienna w tym temacie)
      no i mam spokój smile I wcale nie dziala tak, jak napisałaś...
      Nie wiem, czy moja wiedza jest aktualna, ale do niedawna (jeśli nie nadal)
      podwiązanie jajowodow było w Polsce nielegalne. A z metod "niehormonalnych" to
      rzeczywiscie wybór masz raczej niewielki. Najlepiej, jakbyś poradziła się
      lekarza.
      Pozdrawiam.
      • kajka68 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 12:43
        ja też mam spiralę.tabletek brać nie mogę.mam trochę obfitszy okres przez 3 dni
        reszta to plamienia.bóle brzucha takie jak przed czyli nic się nie zmieniło
        poza spokojem...nie wolno mi mieć więcej dzieci.w czasie cesarki prosiłam o
        podwiązanie jajowodów ale lekarze się nie zgodzili nawet w takiej sytuacji że
        kolejna ciąża jest dla mnie zabójcza.nie wolno im jednak tego zrobić -tak mi
        tłumaczyli...
      • black_currant Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 12:48
        Tak samo jak Driadea - zdecydowałam się na Mirenę. Mam ją dopiero kilka dni,
        więc ciężko mi mówić o ewentualnych skutkach ubocznych, ale mam nadzieję, że
        będzie ok.
        Zdecydowałam się, bo ciągle zapominałam o tabletkach.

---------------------------------------
        Ania - podwójna mama październikowa smile
        Emilka (1.10.2001)
        Grześ (18.10.2004)
      • petto driadea 07.03.05, 13:24
        ty to wkólko ta mirena i mirena, dajże spokuj
        • driadea Re: driadea 07.03.05, 13:34
          Moja droga petto, stosuję tę metodę, zatem na postawione pytanie odpowiadam,
          zgodnie z prawdą, Mirena. A że w kółko ktoś zadaje to samo pytanie, miast użyć
          wyszukiwarki, to już, sama przyznaj, nie moja wina.
          Jeśli przeszkadzają ci moje wypowiedzi, możesz skorzystać z
          funkcji "wygaszania" w "Moim forum", lub po prostu nie czytać.
          Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

P.S. Proponuję także zaznajomienie się z podstawami ortografii polskiej.
          • gagunia hihi :) n/t 07.03.05, 16:41

• nordman Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 10:00
        Witam
        Przed ciążą stosowałam Cilest, byłam bardzo zadowolona. Tabletki odstawiłam w
        październiku, a w ciążę zaszlam w połowie lutego. 6 tyg. po porodzie
        zdecydowałam się na zastrzyk (Depo Provera) czy jakoś tak podobnie brzmiący
        szczerze mówiąc jest tragiczny ten rodzaj antykoncepcji, i tu chciałam ostrzec
        żeby nikt sie na to nie zdecydował, miesiączki długie i obfite jedyny plus tego
        jest taki że zastrzyk starcza na 90 dni i kosztuje zaledwie ok 25 zł, można
        również karmić piersią. Obecnie mam wkładkę domaciczną Mirena. Jest rewelacyjna,
        bardzo ekonomiczna, dolegliwości minimalne.
        • napi24 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 22:58
          Witam nordman!
          Napisz proszę jak dlugie miałaś te miesiączki?Ja jestem dwa miesiące po.Pierwsza
          trwała prawie trzy tygodnie,teraz mam drugą-dziś 6 dzień i nie wygląda mi to na
          zakończeniesad.
          Pozdrawiam.
      • p_swiat Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 13.03.05, 20:09
        Ja zdecydowałam sie jakis czas temu na tabletki. Nigdy wczesniej tego nie
        stosowałam tylko metody naturalne które zawiodły, zresztą biorąc tabletki mam
        bardzo regularnie okres, nie bolesny kiedy przed ciażą i po miałam kres z
        wyciem z bólu i do tego nigdy nieregulrnie raz po 30 dniach raz po 24, albo 45
        DRAMAT teraz jest oksmile Polecam tabletki
    • nchyb Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 12:48
      Stosuję tabletki, nienarzekam, jest tak, jak oczekiwałam.

Co do sterylizacji i obaw przed poważną operacją, zdaje się, że ten zabieg
      można wykonać również laparoskopowo, przy niewielkich tylko nacięciach, bez
      konieczności olbrzymiejoperacji. Tylko, jak to już wspomniano, faktycznie jest
      to nieodwracalne (zdaje się, że próbowano przywracania płodności, aleudaje się
      w procentach, o ile nie promilach). No i jest to nielegalne w Polsce.

Piszesz o badaniach hormonalnych, a może są środki hormonalne z inną
      zawartością hormonów (jakieśjednoskładnikowe, minipigułki),które mogłabyś
      stosować? Jeżeli nie,tonie pozostaje ci nicinnego, jakpołączenie kilku metod na
      raz, np. pianki, globulki lub żele plus prezerwatywa i do tego jeszcze
      obserwacja śluzu czy coś tam jeszcze? Więcej pewności będzie (chcociaż na 100-
      procentową bym nie liczyła).
      Pozdrawiam
    • sonnja1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 13:15
      Co sie tyczy spirali: moja wiedza jest tylko teoretyczna, broszury i ulotki
      podaja iz nasila krwawienie i bolesnosc, to zachecajace, ze najwyrazniej nie w
      kazdym przypadku!! No i jeszcze kwestia czy jest to srodek wczesnoporonny...
      Driadea, piszesz ze nie jest, ale jednak wiele zrodel podaje ze jestsad(

Natomiast sterylizacja tu gdzie mieszkam (Szwecja) jest legalna, tak ze
      moglabym zrobic, ale..
      • driadea Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 13:31
        Nasila krwawienie spirala miedziana. Mirena to wkladka hormonalna (ale działa
        bezpośrednio na macicę, nie na cały organizm, ilość hormonu przedostana do krwi
        jest śladowa); Mirena dziaa odwrotnie (dot. kwestii nasilonego krwawienia),
        tzn. hamuje nadmierne, nierzadko w ogóle niweluje krwawienie.
        Jeśli chodzi o "wczesnoporonność" spirali... cóż. Poronienie to zakończenie
        ciąży przed 22 tc. Miedziane spirale powodują w macicy permanentny stan
        zapalny, który uniemożliwia zagnieżdżenie się zapłodnionego jaja (ciąża to
        zagnieżdżone zapłodnione jajo. Jeśli nie doszło do zagnieżdżenia, nie można
        mówić o ciąży,a tym samym o poronieniu!). Spirala hormonalna uniemożliwia nie
        tylko zagnieżdżenie, ale i zapłodnienie jajeczka, w ogóle działa nieco inaczej
        i na szerszym spectrum.
        Kiedyś (przy trzecim porodzie mojej mamy, czyli ok. 25 lat temu) moja mama
        chciała, by podwiązali jej jajowody, wtedy jeszcze było to legalne w Polsce.
        Lekarz powiedział "Pani Danusiu, a co pani zrobi, jeśli, nie daj Boże, wyśle
        pani córeczki (jest nas 3) na kolonie i wrócą 3 trumienki..?"
        Cóż, ja wolalabym jednak mieć możliwość urodzenia jeszcze jednego
        (przynajmniej) dzieiątka...
        Pozdrawiam serdecznie, Aga
    • bea.bea Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 13:43
      potwierdzam wszystko co napisała driadea , ja mam juz trzecia spirale , jedno
      dziecko....i po spirali nie miałam problemów z zajściem ...od "demontarzu " do
      ciązy upłunęło 4 miesiące....polecam....
      • aneczka10 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 15:39
        Metody naturalne - 100% skuteczności. Koniec i kropka.
    • anusia151 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 13:50
      Ja obecnie stosuje wspaniałą metode-abstynencję sad Wcześniej były metody
      naturalne i działały.
      pozdrawiam
    • grenta Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 16:07
      sonnja1 napisała:
      O metodach naturalnych nie wspomne.

To mało wiesz o metodach naturalnych!!! Może warto się trochę zainteresować, a
      nie oceniać. Ja stosuję metody naturalne z bardzo pozytywnym skutkiem, zarówno
      w zakresie planowania ciąży jak i unikania. Pozdrawiam.
    • jo_anna75 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 16:26
      Ja mam spiralę miedziana i uważam, że jest to rewelka. Okren na poczatku trochę
      bardziej obfity, ale później wszystko wraca do normy. Zadnych bóli itp no nie
      muszę apmiętać o codziennym rytuale tabletki.
      W ulotce wyczytałam właśnie, że spirala miedziana "zaburza transport plemników
      i załodniene komórki jajowej" n ie jest więc chyba srodkiem wczesnoporonnym.
      Co do innych srodków to nie mam doswiadczenia, ale nie wyobrażam sobie używać
      jakis globulek, czyżelów (ble>>>wink, a w naturalnę sposoby po prostu nie wierzę
      zbyt dużo widziałam takich "kalendarzykowych" dzueci i nikt mnie do tego nie
      przekona.
      Ale wybór nalezy do ciebie,
      • mamago1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 12:09
        Nie myl metody naturalnej: objawowo-termicznej z kalendarzykową - faktycznie
        mało skuteczną :o)
    • patka.f Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 19:22
      Polecam metody naturalne. Sama stosuje od 7lat i maja najwieksza skutecznosc (z
      wzej wymienionych) - oczywiscie trzeba wiedziec o czym sie mowi..smile Gdybys byla
      zainteresowana to polecam forum o naturalnym planowaniu rodziny (NPR)- tam ci na
      pewno pomoga... Pozdrawiam.
      • justimic Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 07.03.05, 21:15
        A ja polecam tabletki.
        Biorę Cilest już 9 lat z małą 10-miesięczną przerwą w czasie której urodziłam
        moją kochaną dokładnie zaplanowaną córcię i na nic nie narzekam. Wszystkie bóle
        zniknęły(widać ilości hormonów dobrze mi służą), nie mam żadnych plamień i na
        pewno mgę spać spokojnie, bo pigułki są wciąż najskuteczniejszą metodą
        antykoncepcji, tyle że muszą być odpowiednio stosowane.
        A jest obecnie na rynku taki wybór, że na pewno każda mama znajdzie coś
        odpowiedniego dla siebie.

Pozdrawiam serdecznie.
    • opieniek1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 09:25
      Dziewczyny, sonnja pisze że jest 4 miesiące po porodzie. Nie wiemy czy karmi (
      wtedy tabletki raczej odpadają). Po 4 miesiącach nie wszystko wróciło
      hormonalnie do normy, więc pewnie i metody naturalne nie na wiele się
      przydadzą.
      Ja jestem 2,5 miesiąca po porodzie i niedługo zakładam spiralę.
      • agnisiaz Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 10:23
        witam
        ja tez łykam tabletki i wszystko jest ok, jak bym zdecydowała sie na planowanie
        naturalne jestem w 100% pewna że miałabym ju przynajmniej z kilkoro
        nieplanowanych pociech, przy takiej metodzie trzeba dobrze znac swój organizm,
        ale nie kazdy organizm daje sie poznac tak jak mój
        pozdrawiam aga mama wiki
        • mamakini Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 12:04
          Ja stosuję metody naturalne od 9 lat. Mam jedno (planowane) dzieciątko. Od razu
          mówię, że mam bardzo wyraźne objawy owulacji, nie do pomylenia z czymkolwiek
          innym. Nie wiem jak wygląda to u Ciebie dlatego trudno jest mi cokolwiek
          radzić. Pozdrawiam i życzę rozsądnego wyboru.
          • beti262 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 12:23
            Witam!My stosujemy tylko prezerwatywe i jestesmy zadowoleni.Tabletek nie
            biore,bo zapominalam je brac a spiralki nie moge miec.W ostatniej ciazy bylam 7
            lat temu i jakos nic nam sie do tej pory przez gumki nie przytrafilo.Pozdrawiam
            • nordman Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 12:33
              Prezerwatywa jest dobra dla osób które nie ufają swojemu partnerowi, czyli dla
              małolatów.
              • driadea Re: Jaka antykoncepcje stosujecie?/do nordmana/y 08.03.05, 12:48

A cóż to za przedziwny pogląd? Proszę, wyjaśnij swe stanowisko (którego ja nie
                podzielam, ale to inna sprawa).
                Pozdrawiam.
              • cruella Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 15:25
                Miło mi słyszeć,odmłodniałam o naście latsmile))

Niestety, ja nie mogę mieć ani spirali (zakładałam trzykrotnie) ani tabletek
                (przetestowałam na własnej wątrobie ładnych kilka rodzajów) ani plastrów
                (problemy ze skórą i wchłanianiem hormonów oraz trzymaniem się samego plastra).

Używamy prezerwatywy (niestety) i znając nasz temperament, tylko czekam aż coś
                z tego wynikniesad(((((
                Dzieci w planowanej ilości już mamsmile)
                • sonnja1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 10.03.05, 05:40
                  cruella napisała:

> Miło mi słyszeć,odmłodniałam o naście latsmile))
                  >
                  > Niestety, ja nie mogę mieć ani spirali (zakładałam trzykrotnie

***czy moge zapytac, co sie dzialo? (przepraszam jesli zbyt osobiste pytanie)
                  • cruella Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 10.03.05, 14:30
                    Ładnych ...lat temu pierwszą wkładkę, podbrzusze tak mnie bolało, że chodziłam
                    zgięta w pół. Potem miałam CooperT, była ok ale zdecydowaliśmy się na dziecko
                    więc wyjęłam. Po ciąży założyłam ponownie CooperT i niestety, znów bolało. Przy
                    kolejnej wkładce bardzo obficie krwawiłam.

Zastanawiałam się też na zastrzykami ale (jak mój gin powiedział) bardzo
                    reaguję na dawki hormonów i zastrzyki są nie dla mnie (nie da się zatrzymać
                    działania).

I tak siedzę i myślę.
                    Mój gin też ręce rozkłada.

(robiłam za każdym razem badania, poziomy hormonów, często usg, nie mam żadnych
                    narośli, zmian, więc to nie o to chodzi)
            • monikadabr Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 14:17
              my tez narazie prezerwatywy, ale chce spróbowac plasterek.
              A co myślicie, dobry jest? do tych które stosują?
              Czy mogę zaufac bo jakoś nie mam przekonania, czy pigułki dają lepsze
              zabezpieczenie?
    • rufusowa Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 08.03.05, 15:23
      Ja też stosuję pigułki i jestem bardzo zadowolona z ich skuteczności A tu masz
      krotki przegląd metod, może znajdziesz coś dla siebie
      kobieta.gazeta.pl/poradnik_domowy/0,57322,2216461.html
    • sonnja1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 12:05
      Dzieki za odpowiedzi. Widze ze przewazaja tabletki. Coz, tabletek, niestety,
      brac nie moge, choc to chyba jedyny srodek ktory dawal mi komfort psychiczny.
      Jeszcze pyt. odnosnie spiral- czy istnieje taka, ktora dziala tylko i wylacznie
      nie dopuszczajac do zaplodnienia, bez efektu wczesnoporonnego? (Driadea- wiem
      ze ciaza nazywa sie zarodek ktory sie zagniezdzil, no ale ja po prostu nie
      moglabym miec spirali wiedzac iz przyczynia sie do wydalania zywego jednak
      zarodka. Daleka jestem od wydawania opinii- po prostu chce byc w zgodzie z
      wlasnym sumieniem)
      A tak na marginesie- absolutnie nie planuje juz wiecej dzieci, wiec moze jednak
      ta sterylizacja...
      • driadea Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 17:20
        Sonnju1, oczywiście, rozumiem.
        Tak, istnieje spirala, która zapobiega zapodnieniu, to Mirena; uwalnia
        lewonorgestrel (pochodna hormonu naturalnie występującego w
        organizmie kobiety) 20 ug/dobę. Działa bezpośrednio na macicę, zapobiegając
        przerostowi śluzówki macicy oraz m.in. zagęszczając śluz szyjkowy. W rezultacie
        śluzówka nie reaguje na działanie estrogenu, a zmiany w składzie śluzu
        uniemożliwiają penetrację plemników w kier. jajowodów.
        Pozdrawiam smile
        • gawliki Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 19:53
          ja mialam 2 razy depo provere-niby ok-koszt 45zl-nie 25?na 3 mies-ja nie mialam
          ani 1 miesiaczki po zastrzykach!!!!!!!!!!!!!!nie wiem czy przez to ale
          przyttlam z 8kg!po ciazy mi spadlo wygladalam super a po zastrzykach-jestem w
          szoku
        • mama_zuzi1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 20:17
          Witam!

Driadeo, mam pytanie, ile kosztuje założenie spirali i jak to sie w ogóle
          odbywa, ponieważ noszę sie z zamiarem "zainstalowania" takowej bo o tabletkach
          zapominam, prezerwatywy mnie wkurzaja a metody naturalne- nie dla mnie!

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam

Dominika
          • driadea Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 21:31
            Mamo_zuzi1, spojrzyj, tu już napisane smile
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=21368408&v=2&s=0
            • mama_zuzi1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 10.03.05, 11:37
              Dzięki, zauważyłam ten wątek zaraz po napisaniu postu wink)
              Pozdrawiam
      • e_r_i_n Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 19:57
        Nie mozesz stosowac pigulek, czy w ogole hormonow? Bo zamiast pigulek mozesz
        uzywac plastrow hormonalnych.

sonnja1 napisała:

> A tak na marginesie- absolutnie nie planuje juz wiecej dzieci, wiec moze
        > jednak ta sterylizacja...

Tak jak już ktos napisal, w Polsce strylizacja jest nielegalna. Poza tym nigdy
        nie wiesz, co Cie w zyciu czeka, wiec moze lepiej nie podejmowac takich
        nieodwracalnych decyzji...
        • wiatr_na_szczycie Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 09.03.05, 23:23
          wszystko fajnie tylko sterylizacja jest jak najbardziej odwracalna, co wiecej
          skutecznosc ma taka jak mirena (tak, tak, nawet podwiazanie jajowodow nie daje
          100% skutecznosci) to nie to co kotkom robimy wycianac im maciczke i jajniki....
          • wiatr_na_szczycie o prosze linka ;) 09.03.05, 23:24
            www.plannedparenthood.org/pp2/portal/files/portal/medicalinfo/birthcontrol/pub-tubal-sterilization.xml
          • driadea Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 10.03.05, 00:01
            Niby tak, ale nie zawsze udaje się na powrót udrożnić jajowody.
            Ale zgadzam się, nie jest to niemożliwe.
            Pozdrawiam.

P.S. Ulotka Mireny gosi, że jej skuteczność jest równorzędna z podwiązaniem
            jajowodów.
          • sonnja1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 10.03.05, 05:37
            wiatr_na_szczycie napisała:

> wszystko fajnie tylko sterylizacja jest jak najbardziej odwracalna

*** ale przeciez jajowody przecina sie (i podwiazuje). Jak mozna to odwrocic?
        • sonnja1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 10.03.05, 05:35
          _r_i_n napisała:

> Nie mozesz stosowac pigulek, czy w ogole hormonow? Bo zamiast pigulek mozesz
          > uzywac plastrow hormonalnych.
          >
          **Nie moge stosowac hormonow. Zalecenie lekarza endokrynologa.
          Przy okazji- dziewczyny biorace pigulki- badajcie poziom hormonow, to bardzo
          wazne. "Niedopasowanie" skladu tabletek do poziomow hormonow w organizmie moze -
          tu cytuje lekarza- "doprowadzic do tragedii".

>
    • echna Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 11.03.05, 11:21
      Hej, ja odnosnie sterylizacji. Ja byłabym bardzo za, ale uważa się mnie chyba
      za nieodpowiedzialną osobę, która nie zniesie konsekwencji swego wyboru. Jeśli
      faktycznie nie chcę więcej dzieci i podejmę taką decyzję, to nie moe ponieść
      konsekwencji takiej decyzji? Dlaczego traktuje się mnie jak jakąś niedojrzałą
      smarkulę? Mam w końcu skończone 31 lat i wiele spraw mam przemyślanych. A co ze
      sterylizacją facetów. Za granicą wiem że coś takiego się wykonuje. Mój facet ma
      limit już wyczerpany, bo razem z naszym synkiem, ma 4 dzieci (jest wdowcem).
      Czemu to zazwyczaj kobieta ma cierpieć i być odpowiedzialna za antykoncepcję?
      Pozdrawiam.
      • malgosiek2 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 11.03.05, 11:54
        Sterylizacja w polskim prawie jest zabronoina.Wykonuje się ją baaaaaardzo
        rzadko.Znam jak na razie tylko jeden przypadek,a pracowałam wtedy na patologii
        ciąży.
        Więc nie macie co marzyć kobietkismile)Pozdrawiam Gosia
        • echna Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 11.03.05, 12:10
          Moja koleżanka ma podwiązane jajniki. Kolejna ciąża byłaby zagrożeniem dla jej
          życia. Ma synka 9 lat, w międzyczasie kilka poronień i 3-letnie bliźniaczki.
          Przy cesarce z bliźniaczkami podwiązano jej jajniki. Co dziwne, gdy dzwoniłam
          po ginekologach z ogłoszeń gdzie robią wszystko i zadawałam pytanie o
          sterylizację, to mówiono mi że z usunięciem ciąży nie ma problemu, ale jeśli
          chodzi o sterylizację to tego nie wykonują. Czy to nie paranoja? Zabić
          człowieczka można bez problemu, a zaplanować rodziny to nie.
          • sonnja1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 11.03.05, 16:34
            Echna, a czy ta kolezanka miala jakies skutki uboczne sterylizacji?
            • echna Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 11.03.05, 18:29
              Sonnja1
              Moja koleżanka jest już trzy lata po sterylizacji i z tego co mówi czuje się
              znakomicie. Pomiędzy porodami ze względów zdrowotnych musiała uważać aby nie
              zajść w ciąże brała przez pewien czas tabletki i dość znacznie przytyła i
              czuła się fatalnie. Poza tym ten stres przed ciążą. Teraz mówi że jest całkiem
              inaczej. Bezstresowo może się kochać z mężem, jest szczęśliwa i zadowolona.
              Chociaż czasem zmęczona ( w końcu 3 letnie bliźniaczki w domu i jeden
              nadpobudliwy 9-latek). Ma tylko bliznę po cesarce i nawet nie odczuwa tego że
              ma podwiązane jajniki. Jedynie ten komfort psychiczny. Pozdrawiam.
              • driadea Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 11.03.05, 18:47
                Ależ oczywiscie, ze jest coś takiego jak sterylizacja mężczyzn, inaczej
                wazektomia, polega na usunięciu nasieniowodow.
                Poza tym autorka wątku nie mieszka w Polsce, a w Szwecji, gdzie takie metody są
                jak najbardziej dozwolone.
                W Polsce nie, gdyż są niezgodne z konstytucją:
                Art. 156. § 1. Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci:
                1) pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia,(...)
                podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

Pozdrawiam, Agnieszka
    • ania.freszel Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 13.03.05, 18:58
      Ruletke Watykanska, albo abstynencja. Wynik : Max 3 lata
    • kawka74 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 13.03.05, 19:21
      właśnie wróciliśmy do starych dobrych gumek. Siedem miesięcy bezskutecznie staraliśmy się o dziecko, teraz postanowiliśmy dla mojej i męza higieny psychicznej dać sobie na wstrzymanie na kilka (lub kilkanaście) miesięcy, zwłaszcza że w moim życiu to bardzo niedobry moment na ciążę i dziecko. Niby jakoś nie mogę zajść, a jak znam życie teraz, gdy nie chcemy na razie dziecka, jeśli tylko nie zastosujemy antykoncepcji, ciążę będę miała jak w banku.
      Aha, antykoncepty stosowałam przez miesiąc, Microgynon. Fatalnie to znosiłam i odstawiłam po pierwszym i ostatnim cyklu.
    • agacz2905 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 13.03.05, 19:57
      Nie stosuję żadnej metody, bo przy okazji ostatniego c.c. zastosowano u mnie
      tę "prawem niedozwoloną" Była to moja i męża (oraz rzecz jasna naszego lekarza)
      b. przemyślana decyzja, nie żałuję. Jedyne co mnie martwi, to słowa tegoż
      lekarza (mniej więcej cytuję) "Państwa sposób myślenia musi zakładać, że jednak
      MOŻE być kolejne dziecko". Po urodzeniu Szymka stosowaliśmy prezerwatywy (gdy
      dziecka nie chcieliśmy począć) lub krople homeopatyczne Mastodynon N (gdy
      chcieliśmy Agatkę, a ponoć mam (miałam) duże problemy z płodnością.
      Agnieszka
    • sonnja1 Re: Jaka antykoncepcje stosujecie? 14.03.05, 08:23
      Odnosnie prezerwatyw-
      ktore polecacie a ktore zdecydowanie odradzacie (jestem w tym temacie nie
      bardzo uswiadomiona)smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka