Dodaj do ulubionych

pytanie o allegro

10.03.05, 08:45
raczkuje dopiero na allegrowink a do tego niespecjalnie mam czas zaglebiac sie
w regulaminy, mam wiec ogromna prosbe, moze mnie oswiecicie: wystawilam
niedawno pierwsza aukcje i juz dostalam 2 propozycje zakonczenia aukcji przed
terminem. nie do konca rozumiem jaki ma to sens: czy kupujacym tak sie
spieszy, czy obawiaja sie ze cena za bardzo wzrosnie; moje pytanie brzmi; czy
oplaca mi sie taki sposob zakonczenia aukcji i czy jest on zgodny z
regulaminem?
Obserwuj wątek
    • setia Re: pytanie o allegro 10.03.05, 08:47
      ach i jeszcze: jak wtedy formalnie wyglada zakonczenie aukcji?
    • agnisiaz Re: pytanie o allegro 10.03.05, 08:57
      z tego co sie orienuje można zakończyc w dwojaki sposób wystawic do aukcji
      opcje kup teraz aby osoba chetna skorzystała z niej lub zakończyc aukcje bez
      podania przyczyny i sprzedac poza allegro ta druga opcja jest chyba nie zgodna
      z regulaminem, przy pierwszej opcji zyskujesz prawie pewność że kupujący nie
      wycofa sie z kupna a i komentarz Ci wystawi przy drugiej nie masz żadnych
      gwarancji że transakcja dojdzie do skutku
      aga
    • weronikarb Re: pytanie o allegro 10.03.05, 09:06
      O ile wiem nieraz tak robie ze koncza aukcje przed czasem, jednak wiem ze
      zawsze to zastrzezenie jest w opisie aukcji, jak to jest prawnie to niewiem.
      Myślę że nie sprzeadwaj przed czasem, bo to jest albo chec kupienia taniej,
      albo moze faktycznie ktos sie spieszy bo ma wazny powod, a chce to miec. Jednak
      mysle ze zobacz ten pierwszy raz jak pojdzie aukcja, co ci sie bedzie bardziej
      oplacac. Zycze powodzenia w sprzedawania i dobrych klientow smile
    • setia Re: pytanie o allegro 10.03.05, 09:31
      dzieki serdeczne, dziewczyny
      chyba faktycznie pozostawie aukcje swojemu wlasnemu biegowismile
    • lola211 Re: pytanie o allegro 10.03.05, 11:50
      Mozesz zakonczyc przed czasem, tylko ze wtedy mozesz stracic, bo byc moze ktos
      by wylicytowal wiecej.Dla allegro tak czy siak zaplacisz, prowizje pewnie tez,
      skoro ktos zalicytowal.Mysle, ze to jest zgodne z regulaminem, bo niektorzy
      pisza to oficjalnie na swojej stronie.
      Z drugiej strony komus moze zalezec na szybkiej transakcji i dlatego chcialby
      juz jej zakonczenia.
      Kupujacy musialby przedstawic naprawde wazny powod, cena musialaby mnie
      satysfakcjonowac- tylko wtedy zakonczylabym aukcje.Według mnie nie jest to
      najlepsze, poniewaz sporo osob(w tym ja) licytuje przed samym koncem, i wkurza
      mnie, gdy znikaja mi przed czasem aukcje z opcji "obserwuje".
      • ewis Re: pytanie o allegro 12.03.05, 15:34
        Moim zdaniem się nie opłaca - ja raz skończyłam aukcję przed czasem a gość się
        wtedy wycofał... I musiałam wystawiać ponownie. Od tej pory nigdy nie kończą
        przed czasem, ot nauczka smile
    • mamadwojga Re: pytanie o allegro 11.03.05, 17:49
      Z reguły NIE opłaca się kończyć przed czasem. Kilkakrotnie już okazało się że
      cena jaką uzyskałam za "wytrzymanie do końca" była o wieeeeele wyższa niż
      proponowano mi poza aukcją. Obserwuj końcówkę aukcji, cena potrafi się podwoić
      i więcej podczas ostatniej minuty smile
      Aukcję z licytacją (z tego co wiem) przed czasem możesz zakończyć jeśli nie
      pojawił się jeszcze żaden kupiec.
      • jk Re: pytanie o allegro 12.03.05, 16:36
        niezupelnie,
        aukcje z licytacja mozna zkoanczyc w dowolnym momencie - wybierasz tylko czy chcesz odwoloac wszystkie oferty (wtedy pojawi sie info, ze nie bylo ofert kupna) albo konczysz bez odwolywania ofert (wtedy wygrywa osoba, ktora zaproponowala w momencie zakonczenia najwiecej)
        (ww. uwagi tycza sie aukcji bez ceny minimalnej)
        • chuda20 Re: pytanie o allegro 14.03.05, 06:49
          Hej :o)
          A ja robię tak-jeśli ktoś chce kupić wcześniej wymyślam cenę satysfakcjonującą
          mnie.Pisze temu komuś ile chcę za daną rzecz.Jeśli i temu komuś cena odpowiada
          składa ofertę oficjalnie przez allegro a ja zakańczam aukcję.Oferta złożona
          przez allegro jest niższa od mojej ceny ale ten ktoś płaci mi tyle na ile się
          umówiliśmy.
          Ten sopsób wydaje mi się idealny gdyż:
          a)nikt nie może się wycofac z transakcji-została zawarta oficjalnie przez
          allegro :o)
          b)płacę dużo mniejszą prowizję
          czy to jest zgodne z regulaminem nie wiem ale jak do tej pory nikt się do mnie
          nie przyczepił za takie zakańczanie aukcji :o)
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka