Dodaj do ulubionych

ile za ślub kościelny

30.04.05, 11:16
czy ktoś mógłby nam podpowiedzieć, ile powinniśmy zapłacić za ślub kościelny,
dodam, że ma jednej mszy będzie nasz ślub kościelny ( cywilny mamy od 5 lat)
i chrzciny naszego synka. Jedna znajoma powiedziała, że za sam ślub
powinniśmy 500zł - myslałam, że żartuje. A jak jest u Was, jeśli można
wiedzieć? Mieszkamy w średniej wielkości mieście.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: ile za ślub kościelny 30.04.05, 13:07
      Ja juz mezatka ósmy rok, ale moze wątki z płockiego forum coś ci pomogą, jak
      juz sie przebijesz przez błoto:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=23049073&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=23001688&v=2&s=0
      Płock ma ok. 130 000 mieszkanców. Katedra wspominana w watkach jest zabytkiem
      klasy 0, w miescie mie ma innego romanskiego koscioła.
    • olka444 Re: ile za ślub kościelny 30.04.05, 13:41
      nam 3 lata temu pani cos a la sekretarka powiedziała ze daja ludzie 200-300 zł,
      zapytalam proboszcza i stwierdził ze jestesmy oboje studentami wiec 50zł
      wystarczy, oprocz tego 50 dla organisty, miasto 60tys, kilka kosciołow...za
      chrzest w krakowie tez dalismy 50 i było oksmile
      • cz.wrona Re: ile za ślub kościelny 30.04.05, 16:35
        Zero
        ŚŁub kościelny to sakrament a te sa BEZPŁATNE. Można zapłacić za tzw. dodatkowe
        przyjemności- czyli czerwony dywan, kwiaty, organistę etc. Wystarczy dac na tac
        większy datek. Tak jest u nas w parafii w Warszawie.
        • agusia_o Re: ile za ślub kościelny 04.05.05, 10:30
          cz.wrona napisała:

> Zero
          > ŚŁub kościelny to sakrament a te sa BEZPŁATNE.

KOściół to miejsce, gdzie zazwyczaj odbywa sie jakiś sakrament, ale księża
          zarabiają dzięki nam, opłata w postaci mleka, kur czy czleba juz dawno minąła,
          jeśli dcydujemy sie na przyjęcie tego sakramentu w kościele, to w takim razie
          dziekujęmy także opłatą (jak wszędzie) Myślę tylko, że 500 zł to zbyt za duzo,
          ale ślub + chrzest to gdzieś w granicach 150 zł będzie w porządku. Za ślub
          cywilny też sie płaci (poza tym światło, sprzątanie kościoła, czas - za to też
          księża płącą), pozdrawiam Aga. Aha, ja za swój ślub w okolicach Warszawy w 2002
          r. zapłaciłam 100 zł, plus organista 50 zł.
    • isma Re: ile za ślub kościelny 30.04.05, 19:33
      Czarna Wrona ma racje, to jest sakrament, a za sakrament sie nie placi. Gdyby
      probowano Ci zasugerowac jakas taryfe, masz prawo sie poskarzyc do kurii.
      Dajesz ofiare, na ile Cie stac.
      Mysmy w Krakowie, w "obcym", gotyckim kosciele (nie nasza parafia) dawali 700
      zl.
      • barbamama Re: ile za ślub kościelny 01.05.05, 18:17
        Bralismy slub w zeszła niedzielę i na tej samej mszy chrzcilismy nasze
        najmłodsze dziei. Gdy podpisywalismy dokumenty w kancelarii ksiadz zapytał czy
        juz dawalisy ofiare na kościół??? Dalismy 200.... Parafia w centrum Wawy
    • smagliszka Re: ile za ślub kościelny 05.05.05, 23:42
      U nas są 'ceny' 500-700 złotych, na wsi, ale nie daliśmy tyle bo nie było nas
      stać. I nikt nie robił żadnych problemów.
      • malgog Re: ile za ślub kościelny 08.05.05, 17:21

7 lat temu u Wizytek w W-wie (Krakowskie Przedmieście) więc samo centrum
        daliśmy 500 zł

Siostry nie wyglądały na specjalnie zaskoczone kwotą
        (w sensie, że dużo).

Kościół był przepięknie ubrany z wszelkimi szykanami.
        Za organistę oddzielnie nie płaciliśmy.

• nisiabu Re: ile za ślub kościelny 10.05.05, 22:05
      My braliśmy ślub 2 lata temu w Warszawie, ksiądz pokazał nam skrzykę do której należy wrzucić ofiarę i nie patrzył ile wrzucamy - wrzuciliśmy 200, za organistę płaciliśmy osobno (był nie z tej parafii). Myślę, że trzeba pamiętać, że kwiaty w kościele całkiem sporo kosztują i praca tych co je układają też powinna być wynagrodzona, a z drugiej strony nie chodzi o to, żeby się zrujnować. Jeśli masz wątpliwości, rozważ to wszystko i pomódl się, otwórz sobie pismo święte i na pewno znajdziecie dobre wyjście.
      Wszystkiego dobrego!
      nisia
      • sylwiksylwik Re: ile za ślub kościelny 13.05.05, 15:48
        im mniejsze miasto tym wiecej niestety sad(
        u nas 10000mieszkancow 4 lata temy bylo 600 zl (za msze, zpowiedzi i organiste).
        Przystrojenie kosciola we wlasnym zakresie.
        w miasteczko dwa koscioly ale w drugiej parafii bylo to samo.
        W Toruniu, gdzie studiowalam mozna bylo co laska np w akademickim na starym
        rynku, ale rodzina...
        Nawet sie zdarzylo ze jedna para naprawde nie miala pieniedzy i dala 200 zl,
        ksiadz pokrecil glowa i powiedzial ok. Para i goscie przyszli ale nie bylo dla
        nich miejsca przed oltarzem. Para usiadla w pierwszej lawce. Ksiadz w czasie
        mszy ani slowem nie wspomnial o slubie. Po mszy do nich podszedl... To historia
        slubu mojej kolezanki. Ona i jej rodzina nie byli od tego czasu w tym kosciele -
        parafialnym.
        pozdrawiam
        • mamajulii2 Re: ile za ślub kościelny 17.05.05, 15:39
          W Warszawie u Wizytek 13 lat temu (!) 500 zl - tyle wtedy dawali rowniez nasi
          znajomi w innych kosciolach w centrum miasta. Siostry nie bylyby zaskoczone,
          gdyby nic nie dostaly, bo to bardzo porzadne siostry. Oczywiscie, ze nie placi
          sie za Sakrament, to dobrowolna ofiara na koszty zwiazane z utrzymywaniem
          kosciola.
          Fotograf, kwiaty, przyjecie, samochod tez kosztuja, prawda? A nikt sie nie
          oburza.
    • mamniunia Re: ile za ślub kościelny 17.05.05, 20:17
      Ja 5 lat temu płaciłam 100 lub 200 zł. (nie pamiętam, ale u nas w parafii nie
      ma cennika wszystko jest co łaska i nikt na nikogo nie patrzy krzywo, nawet nie
      chcą powiedziec ile daje sie srednio). W tym oczywiscie byl dywanwinktam gdzie
      jest kościelny, on to robi i wtedy tez mu trzeba coś odpalić. Organista dostał
      ok stówki. No i kwiaty, my akurat kupiśmy sami a siostry juz same kościół
      przystroiły. Natomiast dokładnie znam cennik chrztów, przechodziłam to miesiąc
      temu. Zapłaciłam 100 zł. i to podobmo była wyższa średnia - tak powiedzieli
      znajomi. Mieszkam pod Warszawą, miejscowość liczy 8000 mieszkańców.
      Wszystkiego najlepszego!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka