cocosek1 03.06.05, 09:01 właśnie zamierzałam zmierzyć małemu temperaturę kiedy wytrącił mi termometr z ręki. Co robicie w takiej sytuacji? ja odkurzyłam, czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa2233 Re: rozbity termometr rtęciowy 03.06.05, 09:02 Nie wiem, co z rtęcią zrobić (gdzie się ją wyrzuca) ale ważne jest to, że trujące są OPARY rtęci. ------------------------------------------------------ çççççççççççççççççççççĂçççççç Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: rozbity termometr rtęciowy 03.06.05, 09:02 wystarcy. Tylko musi być porządie odkurzone, żeby żadna kuleczka rtęci później przypadkiem w buzi dziecka nie wylądowała. chociaż tak mała dawka rtęci pewnie mu znacząco by nie zaszkodziła, ale lepiej chuchać na zimne. No, i to jest powód do kupienia termometru elektronicznegoW aptekach najtańsze modele kosztują poniżej 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
lolka11 Re: rozbity termometr rtęciowy 03.06.05, 09:04 No i koniecznie wyrzucic worek z odkurzacza.... Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: rozbity termometr rtęciowy 03.06.05, 15:10 anek.anek napisała: > Tylko musi być porządie odkurzone, żeby żadna kuleczka rtęci później > przypadkiem w buzi dziecka nie wylądowała Rtęć nie jest szkodliwa dla organizmu, więc w razie zjedzenia - nic się nie stanie. Nie jest wchłaniana. Przelatuje przez cały układ pokarmowy nie czyniąc żadnej szkody. Szkodliwe są tylko opary rtęci. dlatego nie moze pozostać w odkurzaczu, tzreba worek wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: rozbity termometr rtęciowy 03.06.05, 23:42 No fakt Jakoś sobie wyobraziłam, że połknięta będdzie się uwalniać w żołądku, ale przecież tam nie ma tlenu z którym mogłaby wejść w rekację( Przepraszam, oczywistą bzdurę napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: rozbity termometr rtęciowy 03.06.05, 09:19 i co z rtecia w odkurzaczu? na smietnik? przeciez to zatruwanie srodowiska! Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: rozbity termometr rtęciowy 03.06.05, 09:31 A pokaż mi w W-wie np. miejsce gdzie możesz składować takie odpady??? Nawet z najprostszymi bateriami jest problem. Rtęć w tak śladowych lościach nie spowoduje szkód. Pamietaj, że występuje ona również naturalnie w środowiskui jest metalem szlachetnymBa, nawet jej śladowe ilości znajdują się w naszym pożywieniu! Chociaz na terenie Polski wynka to nie ze złóż rtęci, ale raczej z zanieczyszcenia środowiska. rtęć wytrąca się podczas obrabiania ropy naftowej, i jest stałym skąłdnikiem ścieków komunalnych - co wiżę sięz tym, że rybki w morzu Bałtyckim są mocno zanieczyszczone (morskie ryby lepiej wchłaniają niż słodkowodne). Ręć można zneutralizować jakimiś związkami chemicznymi - nie pamięam już czym, ale normalnie to raczejn ie jest dostępne. Jeśli więc zależy ci na środowisku (co jest chwalebne) to chyba jedyne co to można zadzwonićdo najbliżzego Sanepidu i zapytać co zrobić? Może podrzucić im ten worek z odkurzacza? Nic innego do głowy mi nie przychodzi. Ale podejrzewam, że przy takiej ilości, to machną ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell neutralizacja Hg 03.06.05, 11:31 naefektywniej jest posypac rozlana rtec siarka krystaliczna konia z rzedem, kto ma takowa w domu juz widze, jak zbiorowo skrobiemy zapalki zeby uzupelnic kacik pierwszej pomocy )) Odpowiedz Link Zgłoś
tunia78 Re: neutralizacja Hg 03.06.05, 11:41 kochane nie po[padajcie w przesadę) Ja będąc dzieckiem-jakieś 5-7 lat rozbiłam termometr rteciowy i nawet przez chwilę bawiłam sie tymi kuleczkami i jkak na razie nic mi nie jest. Posprzataj i kup nowy termometr to NAPRAWDĘ wystarczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: neutralizacja Hg 03.06.05, 16:43 i uwaga na obrączki! rtęć wyżera złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: neutralizacja Hg 03.06.05, 16:52 Całe dziecinstwo, ja, moje kolezanki, mój mąż i większość klasy mojego męża (wiem, bo specjalnie pytalismy) zbierała rtęć z rozbitych termometrów (ileż termometrów "zbiło się" przypadkiem...) w pudełeczkach i potem bawiła się kuleczkami, radośnie wdychając opary rtęci. Bez przesady. Rtęć jest faktycznie bardzo szkodliwa, ale nie w mikroskopijnych ilosciach. Nic nikomu się nie stanie, nawet jak znikome ilosci pozostaną przypadkiem między deskami podłogi. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: rozbity termometr rtęciowy 03.06.05, 23:33 rozlana rtec neutralizuje sie siarka to metoda laboratoryjna, malo kto jednak posiada w domu siarke... Odpowiedz Link Zgłoś