Dodaj do ulubionych

siniaki które same sie robią? czy to możliwe?

11.08.05, 13:21
mojej koleżance wychodza na nogach siniaki , jest pewna że sie nie uderzyła!
ma je na łydkach i udach... dośc sporo! nie wygląda to za ciekwawie...
poradziłam jej żeby poszła do lekarza ale moze ktoś sie zetknał z czymś takim?

dzieki
Obserwuj wątek
    • indiaaa Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 13:26
      Wylaciało mi teraz głowy ale jest taka choroba, że nawet jak sie minimalnie
      człowiek uderzy to powstaje siniak. Może ktoś inny będzie pamiętał o jakie
      choróbsko dokładnie chodzi.
    • hpm3 Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 13:26
      Nie chcę cie martwić ale u mmnie wrodzine był taki
      przypadek,diagnoza...białaczka(rak krwi)Moja babcia była calusieńka w
      mniejszych lub większych siniakach,wyglądała jak ofiara przemocy nawet ludzie
      zaczęli się interesować czy dziadek lub ktoś inny się nad nią nie
      znęca.Oczywiście to nie musi być to,życzę dużo zdrowia dla znajomej.pozdr.
      • headonshoulders Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 13:33
        ja to mialam,cale nogi w siniakach , lydki piszczele, uda. I tylko nogi wlasnie. Zmartwilam sie, zrobilam
        wszystkie badania. Zazwyczaj jest to znak obnizonej krzepliwosci krwi. Lekarz wyslal mnie na wszystkie
        testy wlaczajac badania na bialko ( proteinogram), morfologie oraz proby watrobowe. Mnie przeszlo jak
        zaczelam sie wysypiac i jest suplementy witaminowe, z krzepliwoscia podobno mam wszystko ok.
        to moze byc po prostu niedobor witamin. Mozliwe tez, ze kolezanka uderzyla sie bardzo lekko i nawet
        tego nie pamieta, u niektorych po prostu bardzo latwo robia sie siniaki, ja podejrzewam ze tez wlasnie
        tak mialam...w calym zamieszaniu po prostu tu mnie dzieciak lekko kopnal, tutaj walnelam sie o lozko,
        tam gdzies stuknelam i pewnie dlatego ze naqwet nie zabolalo to nie zauwazylam.. Lekarz odeslal mnie
        do domu z komentarzem ze mam brac witaminy i uwazac na kanty smile No i przeszlo prawie calkiem,
        teraz to musze sie porzadnie huknac zeby miec siniorki.
        • aniarad1 Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 13:34
          Ale lepiej wykluczyc najgorsze i gruntownie się przebadać.
          Życzę wszystkiego dobrego,
          Ania
      • sowa_hu_hu Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 13:34
        też mi sie to kojarzyło z jakąś powazną chorobą sad
        musze ją namówić na jak najszybsza wizyte u lekarza!!!
        nawet nie chce myslec o czyms takim...
    • mieszkowamama Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 13:36
      Ja mam tak, że tylko się dotknę, siniol. To brak rutyny. Ale jeśli nie, to...
      tragedia, często pierwszymi objawami białaczki są właśnie siniaki. Dokładnie
      nie wiem, ale chyba są one wtedy inne, niż normalne, po uderzeniu.
    • aniask_mama Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 13:43
      Ja mam od zawsze ten problem, nawet jeśli mnie ktoś niezbyt mocno ściśnie za
      rękę - siniak.
      Wynik badania: mało płytek krwi.
      Jeśli łykam B12 jest nieco lepiej.
      • katse Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 14:21
        tez tak mam
        lekko sie stukne siniak, nawet jak sie otre o kant czegos to mam siniaka
        i tez mam wrazenie ze siniaki sa z niczego

• isma Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 14:39
      Mozliwe, niestety ;-(((.
      Sowa, oprocz tego, o czym pisza dziewczyny, jesli kolezanka ma oprocz siniakow
      problemy typu: obfite i dlugotrwale miesiaczki, dlugie krwawienia po urazach,
      krwawienia z nosa, to warto zrobic badania krzepliwosci krwi, najpierw te
      najprostsze (plytki), a jesli te nic nie dadza, wysepic od lekarza skierowanie
      i podreptac na hematologie na Kopernika i poprosic o badanie w kierunku choroby
      von Willebranda. To jest skaza krwotoczna, podobna jak u mezczyzn hemofilia -
      rzadko prawidlwo diagnozowana, a dosc powszechnie wystepujaca, z roznym
      nasileniem.
    • pavlaczka osobiście.. 11.08.05, 14:54
      zetknęłam się z tym osobiście...ostatnio właśnie mam mase takich
      siniaków,wystarczy,że się czegoś dotknę i juz siniak...nie mam pojęcia od czago
      to jest więc jak wymyslicie cos mądrego to dajcie znać...smile
      • babka71 Mam tak samo 11.08.05, 15:42
        nie byłam co prawda u lekarza i nie zamierzam ale zaczynam mieć wątpilowści...
        może czas na przebadanie się????
        • sowa_hu_hu Re: Mam tak samo 11.08.05, 15:43
          ja bym na 100% udała sie do lekarza!
          • babka71 Re: Mam tak samo 11.08.05, 16:20
            EEE tam gadanie
            • sowa_hu_hu Re: Mam tak samo 11.08.05, 16:23
              zadne gadanie...
              ja bym poszła i tyle smile
              • mm_s Re: Mam tak samo 11.08.05, 16:25
                Mój mąż ma tę samą przypadłość, był z tym u lekarza, po moich namowach. Lekarz
                stwierdził, ze po prostu już z niego taki typ, że jest to związane z
                krzepliwością krwi i słabymi naczyniami krwionośnymi. A wyleczyć się z tego nie
                da, można tylko wzmocnić. Czyli da się z tym żyć, ale jest to czasem bardzo
                niebezpieczne...Wiadomo, krzepliwość krwi i zagrożenie zycia to "wybuchowa
                mieszanka"..
              • babka71 Jak się ma 55 kg 11.08.05, 16:36
                i skórę jak pergamin to każde uderzenie powoduje siniaka....
                Spoko i tak nie pójde
                • sowa_hu_hu Re: Jak się ma 55 kg 11.08.05, 16:38
                  ja waże 57 kg i absolutnie nie uwazam sie za chudzielca - wprost przeciwnie -
                  przydałoby sie coś zrzucić smile

moja kolezanka wazy wiecej niz ty i nie ma pergaminowej skóry - ja ja tam wyśle
                  do lekarza choćby po witaminy smile
    • lolinka2 Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 18:18
      Początek żylaków...skaza krwotoczna...wszelkie nowotwory krwi... Więcej mi nie
      przychodzi do głowy. Tak czy siak, zaczyna się od morfologii.
      • utalia Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 20:52
        Do lekarza udac sie nie zaszkodzi i zrobic wszystkie badania aby byc
        spokojniejszym. Ale wcale to nie musi oznaczac niczego poza takim typem. Na
        pocieszenie dodam, ze moja ciotka od zawsze tak miala (opowiesci jeszcze mojej
        mamy, kiedy mnie nasiwecie nie bylo), ze wystarczylo Gosie scisnac a juz miala
        sinika... I ma tak do dzisiaj a poza tym ma sie dobrze i odpukac zdrowa kobita!
        Pozdrawam Utalia
        • monisia98 Re: siniaki które same sie robią? czy to możliwe? 11.08.05, 21:11
          no to wlasnie sie dowiedzialam co mi dolega : albo zylaki , albo rak albo skaza
          krwotoczna, czesto mam siniaki, pekaja mi naczynka na nogach a od dluzszego
          czasu mam siniaka tak 1,5 mies. - dzieki po waszych wywodach napewno pojde do
          lekarza !!! wczesniej doostalam tylko tabletki na naczynka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka