Dodaj do ulubionych

Wasza wymarzona profesja

14.09.05, 11:39
Jeżeli miałybyście możliwość wyboru zawodu (oczywiście w naszych realiach
czysto teoretycznie) to jaki jest Wasz wymarzony zawód. Kim chciałybyście
być? Jakie są Wasze marzenia? Do jakiego zawodu macie kwalifikacje,
predyspozycje czy zdolności. A może serce? Zakładając, oczywiście, że
stanowisko byłoby dobrze płatne (nie biorąc pod uwage aspektu finansowego).
Obserwuj wątek
    • margosia.kr Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 12:02
      Będąc dzieckiem chciałam być nauczycielką, nie jestem i chyba dobrze. Natomiast
      w już bardziej poważnym wieku myślałam o psychologi, psychoterapi. Dalej o tym
      myślę. Moje życie potoczyło się troszkę inaczej niż zakładałam i dopiero teraz,
      mając dwoje dzieci zdecydowałam się na studia zaoczne. Będę studiować
      pedagogikę resocjalizacyjną, a potem mam w planie podnoszenie kwalifikacji w
      psychoterapi.
      Zawsze byłam osobą do której ludzie przychodzili ze swoimi problemami, zawsze
      potrafiłam wskazać mniej lub bardziej właściwe rozwiązanie. Gdzieś w głębi
      serca czuję, że właśnie psychoterapia jest tym, czym chcę się zajmować w życiu
      i myślę, że mogę się w tym nieźle sprawdzić. Zawsze fascynował mnie człowiek,
      jego zachowania, reakcje, postrzeganie świata.
      Pozdrawiam - Małgosia
    • e_r_i_n Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 12:06
      Skrzypaczka grajaca w orkiestrze smile Skonczylam szkole muzyczna w klasie fortepianu, ale od mniej wiecej polowy edukacji zalowalam, ze nie poszlam na skrzypce (choc moi rodzice pewnie mniej wink).
      A poza tym zawsze wiazalam swoje plany z szeroko pojeta ekonomia - tyle,
      ze dokladna profesja mi sie zmieniala. Zaczelam od maklera gieldowego (ale malo to sprzyjajacy rodzinie zawod wink), teraz jestem na etapie rachunkowosci i przy tym, mysle, zostane.
    • madic Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 12:07
      Zawsze marzyłam, że zostanę architektem, ale coś mi nie idzie; po 4 latach
      spokojnego studiowania musiałam zrobić przerwę, wróciłam, w piątek ostatni
      egzamin i na wiosnę obrona (jeżeli zdam). To moja wymarzona profesja, ale czy
      będę pracować w zawodzie to inna historia...
      • mamaestery Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 13:23
        hmm.marzenia chcialabym miec chodowle konismile albo tworzyc sobie w domku,rysowac
        ,malowac,raczej to zadna profesja ale jakbym kiedys miala czas...kto wie...
    • mieszkowamama Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 13:50
      Nauczyciel, z miłości, predyspozycji, zawodu... A nie pracuję w zawodzie sad((
      Będę kiedyś, na pewno wink
    • czajkax2 Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 13:58
      Bardzo bym chciala pracować z dziećmi specjalnej troski,albo chociaz z dziećmi.
      Generalnie zawód jest (pedagogika opiekuńczo-wych), tylko miejsc pracy braksad(
      Gdybym miala kase na naukę to bardzo chętnie zostałabym psychoterapeuta.
      • balba_77 Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 14:14
        hi hi a ja niedawno odkryłam że zawód lekarza- hirurga to byłoby to. , ale juz
        za późno wink
        Ale i tak sytuacjemam nienajgorszą bo i tak robieto co luibię i otwiera mi się
        piękna szeroka droga w tym kierunku, duuuuuuuużo perspektyw. Tylko muszę
        siejeszcze nauczyć wszystko dobrze organizować.... oj namieszało mi dzieciew
        życiorysie, namieszało wink)))))
        • balba_77 Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 18:35
          Mi to dzisiaj coś na mózg padło, "zjadam" spacje jedna za drugą, że o
          przecinkach nie wspomnę i do tego jeszcze ten "hirurg". Miało być "chirurg" ;-
          )
    • przedszkolak2 Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 18:40
      Zawsze chciałam być lekarzem i zrealizowałam to marzenie. Gdybym dokonywała
      wyboru w tej chwili, zostałabym ogrodnikiem.
    • asientos Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 19:44
      mogłabym się zaszyć w bibliotece i po cichu napisać książkę, pod pseudonimem,
      bom tchórz.
      mogłabym projektować place zabaw i meble dla dzieci
      mogłabym wymyslać reklamy...

ehhh, pracuję w kadrach i chyba to lubię...
      • l.e.a Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 21:22
        mam parę takich pomysłów i niespełnionych marzeń smile

wokalistka zespołu jazzowego, może być też rockowo-bluesowego
        chciałabym prowadzić rodzinny dom dziecka - ale to chyba nie jest wykonywany
        zawód ?
        i mieć własną knajpkę, w bardzo fajnym klimacie, oczywiście byłabym szefem
        kuchni - jedzonko i ciasta TYLKO zdrowa, domowa żywność, żadne ulepszacze !
        KOCHAM PICHCIĆ !
        i hobbystycznie pisanie gwarą... smile
        • asientos Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 21:44
          knajpka, pensjonacik w różnych klimatach np. pokój więzienny z nocnikiem pod
          pryczą, do którego wchodziłoby się przez dziurę w ścianie, obowiązkowe kratki w
          oknie...pokój marynarski, starowiejski, różowo-fikuśny...aaaaa
          • aleksaa1 Re: Wasza wymarzona profesja 14.09.05, 21:50
            Zawsze chciałam być pisarką...
      • buba27 pisarstwo 15.09.05, 21:33
        ja też. Nie mam chyba specjalnie talentu ale od zawsze marzyłam, żeby być
        pisarką. Napisałam nawet jedną ksiażkę mając 13 lat ale skrytykowano ją jako
        zbyt brutalną. Potem zaczynałam pisać chyba z 6 książek ale żadej nie
        skończyłam. Ciągle marzę że znajdę czas zeby coś skrobnąć i wydac oczywiście
        pod pseudonimem, nawet mam taki: DARIJKA (to imię - może znajdzie się wśród was
        dziewczyna z mojej młodości, która będzie wiedzieć o co chodzi, straciłysmy
        kontakt ale obie miałyśmy wielkie plany pisarskie).
        W realu zajmuję sie czyms zupelnie innym, jestem wiecznie zajeta i
        prawdopodobnie wolny czas bede miala na emeryturze wink
        • wegatka Re: pisarstwo 15.09.05, 21:39
          A ja bym chciała śpiewaniem na życie zarabiać smile
          • goniag33 A ja to jakas dziwna jestem... 15.09.05, 21:44
            ...bo marzy mi sie prowadzenie ciezarowki,popularnego TIR-a.Zza kolka to ja
            moglabym nie wysiadac...
            • ekan13 Re: A ja to jakas dziwna jestem... 16.09.05, 00:14
              Eeee ja chyba dziwniejsza. Mnie się marzy nicnierobienie. Czytałabym książki, robiła na szydełku i drutach, pichciła, piekła, robiła zaprawy, łaziła po mieście bez celu...
    • alisek88 Re: Wasza wymarzona profesja 16.09.05, 00:21
      jako dziecko najgorecej pargnelam byc KURA DOMOWA, serio. potem sukcesywnie -
      weterynarzem, biologiem, malarka, znowu biologiem, nauczycielem akademickim.
      nauczycielem zostalam, akademickim owszem, teraz mysle, ze kura domowa to
      calkiem mile stworzonko... smile
      podobalo mi sie, kiedy moja rodzona matka na takie wlasnie pytanie
      odpowiedziala mi: 'kierowca rajdowym, corus"
    • lollypop Re: Wasza wymarzona profesja 16.09.05, 03:25
      Dolaczam do mam ktore chchcialyby byc pisarkami...

Ja napisalam dotychczas 2 ksiazki dla dzieci - pirwsza zwrocilo w tempie
      ekspresowym 11-stu wydawcow, druga wyslalam tylko do Penguin (jestem zagranica)
      gdzie nawet byla nadzieja bo dostalam list z prosba o dluzsze przetrzymanie
      manuskryptu jako ze jest brany pod uwage ale niestety po 9-ciu miesiacach
      przyszla odmowa, okazalo sie ze wlasnie mieli w druku inna o podobnej tematyce.

Teraz mecze ksiazke dla doroslych i po polsku, moze kiedys skoncze...
      • martag2 Re: Wasza wymarzona profesja 16.09.05, 11:55
        Mam dar do pracy z dziećmi. Bardzo chciałbym pracować w przedszkolu.
        Ale niestety, skończyłam zupełnie inne studia, robię co innego i odliczam dni
        do emerytury, a dużo jeszcze ich duzo.
        Straszne jest pracować w zawodzie, którego się zupełnie nie czuje. Ale plusem
        jest dobra pensja. W przedszkolu czas mijał by mi miło, ale na co wystarczyła
        by mi ta pensja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka