m_mar 08.10.05, 20:29 Odnośnie błędów czy zdanie : "...możesz pogadać o kłopotach ZE samym sobą" jest poprawne? Mam na myśli "ze sobą" czy nie powinno być "z sobą"? W końcu to wizytówka tego forum. Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: Czy tam na górze jest błąd? 08.10.05, 20:32 Tam jest napisane: ze sobą. Nie ma słowa: samym. Odpowiedz Link Zgłoś
m_mar Re: Czy tam na górze jest błąd? 08.10.05, 20:34 Tak. Ale czy to jest poprawnie? Jeśli tak to przepraszam. Jakoś tak mi to dziwnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Czy tam na górze jest błąd? 08.10.05, 20:36 jest poprawnie jak najbardziej jesli słowo zaczyna sie na "s to piszemy "ze" a nie "z" zazwyczaj np. ze słoniem, ze smalcem.... są też wyjątki np. z sokiem Odpowiedz Link Zgłoś
m_mar Re: Czy tam na górze jest błąd? 08.10.05, 20:45 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56436 tutaj jest "z sobą" więc już sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_mar Re: Ok mam odpowiedź 08.10.05, 21:05 Obie formy są poprawne: "ze sobą" i 'z sobą" z sobą czy ze sobą? Jak powinno się mówić i pisać: z sobą czy ze sobą? Słowniki mówią, że powinno być z sobą, natomiast mówi się i pisze przeważnie ze sobą (m.in. w odpowiedziach w Poradni). Dziękuję i pozdrawiam. Nie wiem, o których słownkach Pan myśli. Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN w haśle sobą daje przykład: „Rozmawiacie ze sobą jak wrogowie”. W tekstach ze sobą jest częstsze niż z sobą, ale obie wersje są poprawne. — Mirosław Bańko, PWN Odpowiedz Link Zgłoś
marcelino1 Re: Czy tam na górze jest błąd? 08.10.05, 21:12 Poza tym to chyba "u góry", a nie "na górze". Odpowiedz Link Zgłoś
m_mar Re: marcelino obydwie formy są poprawne 08.10.05, 21:16 i "na górze" i "u góry" slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=na+g%F3rze&kat=19 Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: Czy tam na górze jest błąd? 08.10.05, 21:36 No i po co zakładac taki watek? Miałas wątpliowśc,sprawdziłas w słowniku. Trzeba az wątek na taki doniosły temat zakładac? Bez sensu moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
agawa79 Re: Czy tam na górze jest błąd? 08.10.05, 21:52 "Możesz pogadać o kłopotach z sobą" - gadasz do samego siebie. "Możesz pogadać o kłopotach ze sobą" = "o kłopotach, które sam sobie sprawiasz, o swoich schizach czy czymś takim". Tak to ja rozumiem - przecież za "ze sobą" stoi "z mężem, z teściową..." - a chyba nie chodzi o to, żeby gadać z nimi, tylko o nich. Odpowiedz Link Zgłoś