amelia791 27.10.05, 16:57 Bardzo proszę o przepis na sprawdzone i dobre ciasto na pizze. Chciałabym wreszcie sama zrobić dobrą domową pizze, a gotowe spody kupione w sklepie nie są zbyt smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kejtka1 Re: Ciasto na pizze 27.10.05, 17:30 Witaj. Ten spód do pizzy robię od dłuższego czasu ponieważ po wielu eksperymentach tan nam najbardziej smakuje: półtorej szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka masła lub margaryny 2/3 szklanki zimnego mleka pół łyżeczki soli Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: Ciasto na pizze 27.10.05, 20:59 Pół kg mąki,pół paczki drożdży,sół,ciutkę cukru,woda (ja dodaję jeszcze do środka oregano) Odpowiedz Link Zgłoś
amelia791 Re: Ciasto na pizze 29.10.05, 18:11 Nadka mam parę pytań, kupiłam drożdże w proszku ale tam jest napisane że paczka na pól kilo mąki, a ty stosujesz o połowę mniej ? Poza tym jak już połączę wszystkie składniki to jak długo ciasto ma rosnąć i czy pod przykryciem ? Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: Ciasto na pizze 29.10.05, 19:20 Ja jeśli kupuje dożdże w proszku to nie czekam wcale aż urośnie ale zazwyczaj używam świeżych i wtedy pod przykryciem trzymam dość długo bo minimum 2 godziny.Pomimo to wolę świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: Ciasto na pizze 03.11.05, 11:05 czy może być soda zamiast proszku do pieczenia? czy słyszałyście o cieście , do którego dodaje się ziemniak? podobno b dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
kejtka1 Re: Ciasto na pizze 03.11.05, 17:36 > czy może być soda zamiast proszku do pieczenia? Nigdy nie eksperymentowałam z sodą więc nie wiem. A o cieście z ziemniakami nigdy nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: Ciasto na pizze 03.11.05, 17:51 Ja też pierwsze słyszę o ziemniaku w takim cieście,sody nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania970 Re: Ciasto na pizze 04.11.05, 18:31 Mój przepis: 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki ciepłej wody, 4 dag drożdży świeżych, 2 łyżki oliwy, sól. Ostatnio wyczytałam o dodawaniu ziemniaka ugotowanego i poduszonego i spróbowałam. Ciasto było bardziej klejące, dodałam trochę więcej mąki, ale pizza wyszła boska. Ciasto po upieczeniu było chrupiące, ale mniej twarde niż tradycyjne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 dzięki za tego ziemniaka, pytałam właśnie 04.11.05, 20:35 Proszę powiedz, ile go? dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
ania970 Re: dzięki za tego ziemniaka, pytałam właśnie 05.11.05, 18:13 Ja do 2 szklanek mąki dodałam dwa średnie, które zostały od obiadu. Ciasto najbardziej klejące było po wyrosnięciu, więc dosypałam trochę mąki (tak na oko) i zagniotłam jeszcze raz. Robiłam to pierwszy raz, ale wyszło. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: dzięki za tego ziemniaka, pytałam właśnie 06.11.05, 21:01 No to ja tez sie dopisze Po kilku probach wreszcie mam super proste i swietne ciasto na pizze, no i cienkie wychodzi, a my takie lubimy. 2-3 szklanki maki wymieszac z sola i lyzka oleju. W szklance mleka (cieplego) rozpuscic 10 dkg drozdzy i dodac zaczyn do maki, wymieszac i ugniesc do odpowiedniej konsystencji, poczekac 30 min az wyrosnie, Zawsze wychodzi, jestem na swiezo, bo dzisiaj robilam na obiad pizze Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: dzięki za tego ziemniaka, pytałam właśnie 07.11.05, 07:55 A ja choć robię ciasto na pizzę ze specjalnej mąki przeznaczonej do tego rodzaju wypieków, dalej nie wychodzi taka jak we Włoszech - tzn. z takimi pojedyńczyni bąblami powietrza w cieście i taka chrupka. Odpowiedz Link Zgłoś