anna_geras 04.03.06, 20:35 Zadnych imprez, alkoholu, miesa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sutra Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 20:44 To chyba ja, ale dlatego że jestem wegetarianką i prawie nie piję. Post mnie wcale nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 20:49 Ja tez nie zamierzam bo nie jestem katoliczka ale jestem ciekawa jak praktykujace sie maja do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 20:57 a co masz zamiar zrobić ankietę??,..i wysłać do GW? Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 20:59 Babka jestem poprostu ciekawa. Wyluzuj i jesli chcesz to mozesz odpowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 anna_geras?? 04.03.06, 21:09 J.Urban na prezydenta......jeśli to dla Ciebie jest śmieszne to wybacz..ale postoje hmnn nie mam poczucia humoru i nie wyluzuję... "media coś tam" nie dla idiotów... Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: anna_geras?? 04.03.06, 21:13 jednak dretwa kobieta z Ciebie babka. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: anna_geras?? 04.03.06, 21:26 dretwa powiadasz??..hmnnn... kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
ania.freszel Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 20:59 Jesli zadnych imprez alkoholu, to ja bo ostatnio w pracy mam samie wieczorne dyżury, więc tak jakoś odgórnie post mi został narzucony. Jeśli chodzi o mięso to nie przepadam więc mogę nie jeść i post zaliczony pozytywnie. Bardzo wierząca, mało praktykująca. Odpowiedz Link Zgłoś
e.leszkiewicz Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 21:26 nie piję alkoholu bo karmię nigdzie nie chodzę bo zajmuję sie dzieckiem to chociaz trochę mięska skubnę jestem wierząca ale raczej omijająca kościół z daleka pomimo, że starsza córka chodzi do katolickiej szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 21:38 Jak narazie wygrywa przymus... Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 21:42 Serio? Naprawde zadnego miesa? Dasz rade? Naprawde jestem ciekawa bo nikt z moich znajomych nie zadeklarowal sie mimo,ze sa katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 21:44 W każdym razie spróbuję. Jest przecież tyle innych rzeczy, które można jeść, że to naprawdę nie problem Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 21:43 anna_geras napisała: > Zadnych imprez, alkoholu, miesa... scisly obowiazuje tylko dwa dni w roku, sroda popielcowa i wielki piatek, w pozostale nie jest narzucony z gory wiec nie trzeba poscic, post jest dla ciebie nie dla kosciola zabijaja mnie przesmiewcze teksty kiedy ktos nie zada sobie trudu aby cokolwiek sie na ten temat dowiedziec tylko sie obsmiewa, tak tak, to przejaw TOLERANCJI RELIGIJNEJ polskich TOLERANCYJNYCH ateistow Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 21:45 Twierdzisz,ze ja sie nasmiewam? Zapewniam Cie,ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 22:09 widzisz anno to ja odpowiem ci ze post i poszczenie to osobista sprawa kazdego poza wielkim piatkiem i popielcowa sroda nie jest narzucony... ton twoich wypowiedzi sugeruje ze brak imprez i miesa w posilkach to dla ciebie bardzo zabawna i nie "trendi" sytuacja skoro nawet twoi znajomi katolicy nie maja zamiaru w ten sposob poscic niech sobie kazdy robi co chce ty bedziesz jadla mieso inny nie, czy to na prawde taka wazna sprawa dla osoby niewierzacej ile osob z forum bedzie poscilo czterdziesci dni?? ankiete robisz jakas ? czy to kolejny watek aby "pozbijac" sie z tradycji koscielnych Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 22:14 Normalne pytanie a Ty sie doszukujesz niewiadomo czego... spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polka33 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 22:21 O poście myśle jako o wyrzeczeniu się czegos co łączy soię z rozrywką i przyjemnością, i raczej nabiera dla mnie znaczenia gdy zmuszona bym była odmówic sobie czegoś, co jest dla mnie kuszące,co ciężko mi sobie odmówić- zatem nie mięso i alkohol,ale słodycze i inetrnet Odpowiedz Link Zgłoś
skrzynka3 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 22:31 Dla mnie Wielki Post jest wazny ale nie w znaczeniu nie jedzenia miesa przez 40 dni bo zupelnie nie na tym on ma polegac. W Polsce Katolicy zwyczajowo nie jedza miesa w piatki (caly rok nie tylko w Wielkim Poscie), post scisly obowiazuje dwa razy w roku.Tak wiec Postu bede przestrzegac ale troche inaczej niz Ty sobie wyobrazasz. Skrzynka Ps Acha jesli chodzi o alkohol i imprezy to akurat rzeczywiscie w tym czasie nie ) Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 04.03.06, 23:11 Hihi - no wychodzi na to, ze ja Ale tylko dlatego, ze jestem w ciązy i jestem wegetarianką)) Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 wyjaśnienie 04.03.06, 23:14 Właśnie przeczytałam wszystkie wpisy i chciałam dopisać, ze nie było moim celem urażenie kogokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa ja!!!!!!!! 04.03.06, 23:24 anna_geras napisała: > Zadnych imprez, alkoholu, miesa... Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: ja nie!! 05.03.06, 10:05 A skąd pomysł, że to akurat mięsa w poście mamy nie jeść? Dla wegetarian to żaden post. A może by tak szlabanik na słodycze, kawę, czytanie książki czy co tam jeszcze lubicie. A co do pytania- nie poszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: ja nie!! 05.03.06, 12:10 Dla wegetarian post powinien chyba polegać na jedzeniu mięsa W końcu to ma być umartwienie, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia sutra, anna_geras 05.03.06, 12:36 sutra - trafiłaś w sedno chodzi o umartwienie, a nie mięso czy alkohol; ja mięsko jadam rzadko, więc dla mnie to nie ma znaczenia; alhokol - po 2 ciążach upijam się butelką wina, samochód i tak ja prowadzę, więc nie piję i tak a imprezy przy 2 małych dzieci? w nocy to ja bym chciała pospać!! raczej wyrzeknę się slodyczy (i tak mi to dobrze zrobi :p), zmniejszę czas siedzenia na necie itp. Anno_geras: twoje pytanie przywiodło mi na myśl post Lavransa, he he Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: sutra, anna_geras 05.03.06, 14:09 > raczej wyrzeknę się slodyczy (i tak mi to dobrze zrobi :p), Anno, czy w takim razie nie powinnaś raczej, w ramach postu, wcinac słodyczy na potęgę? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia marychna 05.03.06, 22:39 to wtedy na Wielkanoc nie zmieszczę się do samochodu ;p ale pomyślę o twojej cennej sugestii ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoskarka Re: kto przestrzegac bedzie postu? 05.03.06, 13:57 Ja, nie jem miesa w srody i piatki, zero alkoholu, imprez i ... slodyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: kto przestrzegac bedzie postu? 05.03.06, 15:35 ale post niekoniecznie oznacza to, co napisałaś. Postawa postna może mieć różny charakter. Dla kogoś taką posatwą może być solidniejsza praca, dla kogoś niejedzenie słodyczy, a dla kogoś wyłączenie wieczorem telewizora Odpowiedz Link Zgłoś
ola07 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 05.03.06, 18:27 Trochę bez sensu jest ten twój post.Ja jestem praktykującą katoliczką,ale nigdy nie było tak żebym przez cały okres postu nie jadła mięsa ,nie jem tylko w piątki.Natomiast teraz jestem w ciąży więc siłą rzeczy nie piję alkoholu i nie imprezuję Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 05.03.06, 20:49 A ja jestem osobą niewierzącą, ale wielu rzeczy sobie odmawiam na codzień.W ramach samodyscypliny? Tego typu listy są dla mnie dziwne, co za znaczenie ma to, jak kto pości i czy pości? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 06.03.06, 12:28 A mnie interesuje post piątkowy-niejedzenie mięsa-jak to jest??D tej pory obowiązywał tylko przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem a teraz po zmianie cały rok.To co kiedyś nie było grzechem teraz nagle jest?? Jestem katoliczką,staram się postu dotrzymywać ale nie zawsze mi to wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: kto przestrzegac bedzie postu? 06.03.06, 13:28 pierwsze słysze ze kiedys nie obowiazywał.. całe moje zycie wiedziałam ze W KAZDY piatej obowiazuje post - chyba ze jest jakies swieto "znoszace" takowy.. no i post w Wielkim Poscie to nie jest niejedzenie miesa - ale raczej własnie wyrzeczenie jakiejs przyjemnosci i owszem, zastosowałam takie wyrzeczenia tak jak i w piatki przez cały rok staram sie nie jadac miesa, ostecznie to nawet nie jest takie wielkie wyrzeczenie? kto dzień w dzien ma ochote wcinac mieso? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 06.03.06, 13:32 procesor napisała: > pierwsze słysze ze kiedys nie obowiazywał.. > całe moje zycie wiedziałam ze W KAZDY piatej post piątkowy nie obowiązywał cały rok tylko w okresie poprzedzającym święta- m.in.wielkanocne-zmieniło się to bodajże rok czy dwa lata temu jak zmieniali mi.in przykazania kościelne. co do tradycji-mieszkam na śląsku-to rodowici ślązacy z dziada pradziada pościli i poszczą nadal w każdy piątek przez cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: kto przestrzegac bedzie postu? 06.03.06, 14:01 Obawiam sie, ze w Polsce post piatkowy obowiazywal rowniez przed zmiana przykazan koscielnych )). A co do meritum, to ja mysle, ze nie nalezy mylic postu z dieta ;_))). Post jest wyrazem milosci. Post jest - dla mnie przynajmniej - nawet nie umartwieniem, bo dosc chyba nierozsadnie jest wyobrazac sobie, ze rezygnacja z tego czy tamtego zdolam sobie "zahandlowac" z Panem Bogiem i zaskarbic jego milosierdzie, ale jest uswiadomieniem sobie tego, co po(d)stawowe. Ze, an przyklad, ej mo po, zeby zyc, z nie zyje po to, zeby jesc. Ze czasem imprezuje, bo zyje, ale nie zyje po to, zeby imprezowac. Post, tak mysle, jest po to, zeby sobie uswiadomic, po co sie zyje )). Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: kto przestrzegac bedzie postu? 06.03.06, 14:22 Chi, chi, ale mi chinszczyzna wyszla. Czasem piszacemu bezwzrokowo sie palec omsknie )). Na przyklad jem po to, zeby zyc, a nie zyje po to, zeby jesc - mialo byc )) Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: kto przestrzegac bedzie postu? 06.03.06, 22:04 beata985 napisała: > post piątkowy nie obowiązywał cały rok tylko w okresie poprzedzającym święta- > m.in.wielkanocne-zmieniło się to bodajże rok czy dwa lata temu jak zmieniali > mi.in przykazania kościelne. obowiązywał, obowiązywał.. a ten mit że tylko w WP to dość żywy - moja teściowa też mi tak mówiła.. jak mnie w piątek raczyła mięskiem.. i dziwiła się że ja inaczej uważam teraz jakoś przestrzega - i nie widzi w tym problemu.. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: kto przestrzegac bedzie postu? 06.03.06, 13:53 ja o ile pamietam to przestrzegam. Niemniej z okazji postu wibrator wyladowal w sejfie z bronia do ktorego dostep ma tytlko mojmaz No!! Ten czas wymaga wielkich wyrzeczen Odpowiedz Link Zgłoś