Dodaj do ulubionych

w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam ....

07.04.06, 19:57
wziac sie za siebie....ja tez czuje sie biedna nieszczesliwa, mam dosc siedzenia w domu, nianczenia dzieciaka, ktory daje mi tak w kosc ze mam ochote skakac z balkonu (to nie zart) ale.... no wlasnie...czytajac te wszystkie zlosliwem odpowiedzi na niektore watki stwierdzam ze poza zlosliwoscia jest w nich sporo racji, ja jestem osoba ktorej tez czasem trzeba kopa w dupe na rozped......przechodze do meritum....w zwiazku z tym ze siedze w domu, nie mam swoich pieniedzy wiec mam ograniczone pole dzialania to:
- zaczelam uczyc sie angielskiego - keidys sie go uczylam w szkole ale lepiej mi idzie uczenie sie w domu samej i sa efekty, jestem na poziome pre-intermediate......robilam test w szkole jezykowej wink
- zaczynam sie uczyc rowniez niemieckiego, ale z tym to gorzej, bo co prawda tez sie kiedys uczylam ale to bylo dawno i nie mam takiego kontaktu z tym jezykiem jak z angielskim
- chce nauczyc sie wreszcie porzadnej obslugi kompa, opanowac programy finansowe, bo chcialabym wrocic do zawodu a nie musiec pracowac w obrzydliwym markecie za kijowe pieniadze

macie jeszcze jakies rady? czego mozna sie jeszcze uczyc siedzac w dumu i nie majac kasy na kursy???
Obserwuj wątek
    • driadea Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 07.04.06, 20:01
      W sumie wszystkiego. Ja polecam filozofię (niekoniecznie Tatarkiewicza czy
      Kołakowskiego, czasem wystarczy po prostu powieść Jeanette Winterson - polecam
      gorąco!) smile
      • agamamaani Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 07.04.06, 20:16
        można chodzić na uniwerek na różne wykłady (a ty masz w sumie niedaleko)..

Aga i Andzia i Małe maleństwo
        za wszystkie błędy ortograficzne serdecznie przepraszam - wynikają one z mojego
        niedbalstwa i pośpiechu..
        • shady27 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 07.04.06, 20:21
          no tak, ale za to sie chyba buli co? i jestem ciekawa na jakie wyklady? wiesz moze cos o tym? smile
          • agamamaani Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 07.04.06, 22:13
            na każdy wykład możesz wejść bez problemu za darmo.. nikt nie sprawdza
            legitymacji przecież..
            pozatym są równiez wykłady wolne, lub dla tzw. wolnych słuchaczy.. ja chodziłam
            swego czasu na wykłady na karową na socjologię.. nikt się nie dziwił, że jakas
            obca osoba przychodzi smile a mnie interesowało to bardziej niż część studentów smile
            poszukaj ciekawych wykładów na stronach UW .. jak masz pytania wal na GG..
            • shady27 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 07.04.06, 22:17
              ooooo to musze z Toba pogadac smile
      • utalia Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 07.04.06, 20:18
        Ja filozofii nie polecam. Mialam ja w tzw. malym palcu jako wymog (egzamin)
        przed przystapieniem do obrony doktoratu. Filozofia nie jest dziedzina, ktorej
        uzywa sie na codzien. Moze uizywa sie na codzien, bo pofilozofowac kazdy lubi
        ale historie owej filozofii po roku juz mialam opanowana w stopniu minimalnym a
        po 3 latach....pamietam mgliscie.
        • driadea Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 12:52
          Nie chodziło mi o filozofię typu "Historia..." Tatarkiewicza, co zresztą
          wyraźnie napisałam - to ani ciekawe ani przyjemne.
          Filozofia to nie tylko nudne wykłady Kołakowskiego, czasem wystarczy dobra
          książka. I jeszcze coś - jeśli chcesz się uczyć tylko po to, by używać wiedzy
          na codzień, a nie po to, by najzwyczajniej w świecie rozwijać siebie, lepiej
          nie uczyć się wcale (choć, przyznam, fajnie, gdy można obie ewentualności
          zintegrować, a jakże!).
          Pozdrawiam.
          • sutra Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 13:12
            driadea napisała:

> Nie chodziło mi o filozofię typu "Historia..." Tatarkiewicza, co zresztą
            > wyraźnie napisałam - to ani ciekawe ani przyjemne.
            > Filozofia to nie tylko nudne wykłady Kołakowskiego, czasem wystarczy dobra
            > książka.

??!!
            Opowiem mojej matce (dr filozofii), uśmieje się.
            Problemy filozoficzne możesz znaleźć wszędzie, ale żeby je dostrzec i mieć
            narzędzia do myślenia nad nimi, musisz dysponowac wcześniej nabytą wiedzą.
            • driadea Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 13:59
              Jak już wyraźnie pisałam, nie chodzi o posiadanie wiedzy filozoficznej
              (zresztą, można ją znaleźć nie tylko w rozprwach profesorów, ale pewnie o tym
              wiesz, jako dziecko z rodziny folozofów), ale o samokształcenie, rozwój
              własnego ja, praca nad sobą, nieustanną chęć dążenia do doskonałości.
              I wierz mi, jeśli dysponowanie wcześniej zdobytej wiedzy ma na celu wyśmiewanie
              się z ludzi, to może rzeczywiście olejmy całą naukę...
              Pozdrawiam. I ukłony dla mamy.
              • driadea Przeprszam za literówki nt 08.04.06, 14:01

• paszczakowna1 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 13:18
      Bardzo popieram samodzielna nauke jezykow!

Dziwia mnie pojawiajace sie czasem posty: 'nie mam pracy, bo nie znam
      angielskiego, i nie mam pieniedzy na kurs'. Faktem jest, ze kazdego w miare
      popularnego jezyka indoeuropejskiego mozna sie nauczyc w komunikatywnym zakresie
      samej, przy niewielkich nakladach finansowych (ksiazka z kasetami/plytami, maly
      slownik). Z angielskim jest nawet latwiej niz np. z hiszpanskim czy wloskim, bo
      jest mnostwo darmowych materialow (np kursy BBC).

Jesli juz osiagnelas poziom pre-indermediate, to chyba najlepsza i najbardziej
      bezbolesna metoda dalszego rozwoju jest czytanie (i sluchanie) ksiazek po
      angielsku. Osobiscie polecam bardzo kryminaly Agathy Christie - dosc prosty
      jezyk, ale ladny. I do czytania, i do sluchania. Mozesz sie zapisac do
      biblioteki British Council - troche kosztuje, ale maja i ksiazki, i kasety/plyty
      (takze podreczniki), a takze filmy video i dvd. A w sieci sa darmowe e-texty
      (sprzed 1923 roku bodajze nawet legalne, zobacz strone Project Gutenberg).

To samo tyczy zreszta niemieckiego - instytut Goethego tez ma biblioteke.
      • shady27 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 13:47
        tak, ja osiagnelam ten poziom sama uczac sie jezyka smile tylko ze ja wczesniej ciut ciut uczylam sie w szkole (ale co to za nauka, jesli pani od angielskiego uwaza ze nie ma takiego zwrotu w jezyku angielkim May I hihi)wiec podstawy jakies sie ma, malo tego duzo sie sluchac chociazby piosenek, czy oglada tv....wszedzie anielski.....natimiast jesli bym miala uczyc sie jezyka ktorego nigdy na oczy nie widzialam sama bym sie tego nie podjela....

co do biblioteki, to mnie ogolnie interesuje angielski amerykanski, a nie brytyjski, wiec wiecie moze czy jest w warszawie biblioteka z amerykanskim angielskim?? a do Goethego jestem zapisana smile
        • mamipatryka Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 14:23
          Polecam tą stronkę :
          www.ang.pl/

Tam są też inne języki, np moj ukochany hiszpański, za który jakoś nie mogę się
          zabrać, hehe
          Pozdrawiam. Jola
        • paszczakowna1 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 09.04.06, 22:36
          Angielski brytyjski czy amerykanski, w ogole sobie tym glowy nie zawracaj. W
          literackim jezyku pisanym, roznice sa minimalne (ortografia glownie). Ucz sie po
          prostu angielskiego w ogole, a z czasem zaczniesz rozpoznawac, ktore
          slowa/zwroty sa brytyjskie, a ktore amerykanskie (czy australijskie). Co innego
          w mowie - ale tyle jest dialektow i akcentow angielskich, ze tym tez sie nie
          nalezy przejmowac. Zreszta, wielu wyksztalconych Amerykanow stara sie mowic po
          'atlantycku' - czyli czyms posrednim miedzy amerykanskim a brytyjskim
          angielskim. wink A wielu autorow brytyjskich uzywa jezyka bardziej zblizonego do
          amerykanskiego (i umieszcza akcje w Stanach, jak np. Neil Gailman).

> natimiast jesli bym miala uczyc sie jezyka ktorego nigdy na ocz
          > y nie widzialam sama bym sie tego nie podjela....

Ja sie nauczylam calkiem sama podstaw wloskiego - ale przedtem sie troche
          otarlam o lacine i francuski.
    • pimenta Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 14:48
      Tez popieram cala soba nauke jezykow w taki sposob jaki tylko sie da! Sama
      nauczylam sie portugalskiego(znalam wczesniej wloski co bardzo ulatwilo sprawe)
      Uczylam sie "bezwiednie" z piosenek czytajac teksty i z telenowelsmile))
      kiedy przyjechalam do Brazylii moglam sie komunikowac, a teraz po roku
      mieszkania tu moj portugalski jest swietny(nie chwalac sie) i mowie poprawniej
      niz wielu brazoli(duzo osob w potocznej mowie nie uzywa liczby mnogiej, lub
      zmienia np l na r i zamiast problem mowi pobremsmile nawet prezydent!!)
      a teraz staram sie nie stracic kontaktu z angielskim i z wloskim wiec sobie
      czytam, albo szperam w internecie.
      samemu mozna naprawde duzo zrobic! pozdrawiam i przyjemnego uczenia!
      • shady27 jak nauczyc sie gadac??? 08.04.06, 15:05
        dzieki serdeczne.....qrcze nie sadzilam ze jest tyle zwolenniczek takiej nauki, myslalam ze jezyka nie bardzo mozna sie samemu nauczyc....aha i jeszcze jedno....ja angielski jak napisalam mam na clakiem niezlym poziomie ale w czytaniu i pisaniu bo w mowie...tragedia,wiec bierna znajomosc no ale jednak.....wiecie jak sie ucze mowic i pisac??? siedzac na amerykanskich czatach na yahoo....mam juz paru znajomych i nawet rozumieja co mowie czy pisze, ale moim zboczeniem jest to ze najpierw musze sobie cos napisac dopiero ozniej to powiedziec...jak to przezwyciezyc?? wiecie moze?
        • pimenta Re: jak nauczyc sie gadac??? 08.04.06, 15:11
          ja gadalam i wszystko bylo mi jedno czy dobrze czy zle. wazne zeby rozumieli.
          dobrze jak ktos poprawia a ty uwaznie sluchaj tego co mowia i zapamietuj
          poprawne formy.ja mieszkam w rio a tu jest duzo turystow wiec sobie do nich
          zagaduje po angielsku.wszystko mi jedno czy mysla ze jestem stuknieta. wazne
          zeby gadac!!!!
        • niebieskadziewczyna Re: jak nauczyc sie gadac??? 08.04.06, 17:54
          samo przyjdzie z czasem. Ja rozmawialam z jedna ze swoich kolezanke tylko po
          angieslku. Fajnie bylo, bo ona byla po anglistyce i mowila b. dobrze a ja tak
          sobie, i bardzo sie przy niej podciagnelam
    • kaszka13 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 16:41
      a moze tam gdzie mieszkasz sa kursy dla bezrobotnych. w koncu jesli nie
      pracujesz, to moze udaloby ci sie na taki zalapac. chociazby na obsluge
      komputera czy cos podobnego?
      • shady27 kursy dla bezrobotnych . 08.04.06, 16:44
        no wlasnie musze sie dowiedziec, bo jak narazie teoretycznie mam umowe o prace ...do konca maja jestem ma wychowawczym - umowa na czas okreslony, teraz sie dowiem a jak zostane oficjalnie bezrobotna to sie zapisze na jakis kurs....cholerka nawet nie wiecie jak watek 00q na mnie podzialal.....a tak sie bulwersowalam wink
    • dagi80 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 16:47
      Powiedz mi shady czy wszystkie te kursy: obsługi kompa, programy finansowe, język uczysz się poprostu z książek czy może korzystasz z jakiś kursów wysyłkowych lub internetowych. Też chciałabym coś porobić w domu. Skończyłam studia 2 lata temu i cały czas siedzę w domu z dzieckiem a zaraz z dwoma i chciałabym się podszkolić w tym zakresie przed zaczęciem poszukiwania pracy, bo po studiach oprócz wiedzy teoretycznej z zakresu administracji i prawa nie umiem kompletnie nic.
      • shady27 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 21:20
        ucze sie sama..... podstawy angielskiego mialam ze szkoly wiec kupilam pare dodatkowych ksiazek i sie ucze, wlasnie czytajac, siedzac w necie na stronach amerykanskich:yahoo, aol ... a obslugi kompa ucze sie metoda prob i bledow, korzystajac z wysylanych broszurek "twoj komputer" fajna sprawa smile polecam
    • mama007 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 19:21
      poszukajcie DARMOWYCH kursow finansowanych z funduszow UE - jest tego w tej
      chwili w cholere. dla pracujacych, bezrobotnych, matek, mezatek, niezameznych,
      bla bla bla - do wyboru, do koloru. trzeba tylko poszukac.
      wiem o czym pisze, bo zajmuje sie jednym z takich projektow i uwierzcie, ze jest
      tego naprawde duzo smile zanim dostalam te prace tez bylam tego nieswiadoma, ale
      warto czasem poszukac, bo niektore sa fajne (w tym np jezykowe za darmo...)
      pozdr
      i dalszego takiego samozaparcia smile
      aga
      • shady27 Re: w zwiazku z niektorymi watkami postanowilam . 08.04.06, 21:21
        serio???? a wiesz moze gdzie tego szukac? w necie czy w posredniakach? nie mysl ze ja czekam na gotowe wink jestem tylko ciekawa, bo podoba mi sie taka opcja nauki
      • shady27 moj maz jest za... . 08.04.06, 22:16
        stwierdzil ze to super pomysl, bo jesli nawet nie dostane po tych kursach pracy takiej jaka chce to pzynajmniej bede wiedziala ze zrobilam wssystko aby zmienic sytuacje smile
        • mama007 do shady27 09.04.06, 22:51
          to zalezy - jesli jestes bezrobotna to w UP, jak pracujesz to poszperaj w necie
          najlepiej, jesli studiujesz to przez biura karier albo zrzeszenia studencie -
          darmowe kursy albo za grosze czesto sa, a bardzo fajne. ja np jestem zatrudniona
          w Fundacji UMCS - organizujemy tlyko kursy dla pracujacych. w woj lubelskim
          pozdrawiam
          aga
          • anna-pia Re: do shady27 10.04.06, 11:15
            popatrz tu
            www.nbportal.pl/pl/np
            GPW też ma kursy, słowniczki itp.
            ja tego szukałam patrząc na Onecie na wiadomości gospodarcze - jak pisali np. o
            banku, to wrzucałam w wyszukiwarkę i zawsze cos wyskoczyło ciekawego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka