paproszek57 21.05.06, 15:16 czy jednak rodzice chrzestni muszą byc obojga płci? moze to nie jest pytanie na to forum, ale nie wiedziałam gdzie je umieścic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 15:32 Wydaje mi się,że powinno być dwoje RODZICÓW chrzestnych, bo oni mają zastępować dziecku prawdziwych rodziców w awaryjnej sytuacji. Tak to chyba tłumaczy kk. Czyli dwie matki nie wchodzą w grę. Moze wypowie się ktoś bardziej oblatany w sprawach wiary katolickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 15:42 Moze, znam ludzi ktorzy tak zadecydowali dla swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 16:36 W kosciele ewangelickim moze (w ostatnia niedziele ogladalam taki chrzest)... W katolickim: kiedys na pewno nie, a teraz - kto wie? Nie latwiej spytac sie ksiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 18:05 turzyca napisała: > W katolickim: kiedys na pewno nie, a teraz - kto wie? W średniowieczu dopuszczano trzy pary rodziców chrzestnych. Dzisiaj jest to również możliwe. Wystarczy przekonać księdza i sensownie uzasadnić. M. Odpowiedz Link Zgłoś
betelka Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 19:27 moja coreczka ma dwie matki chrzestne ) -- Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 19:32 moze byc nawet jeden rodzic... Odpowiedz Link Zgłoś
gotha_martik Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 20:23 dzisiaj też się nad tym zastanawiałam ale czy moze byc 2ch ojców chrzestnych myślę jednak że musi to być kobieta i mężczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiap76 Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 20:49 u mnie w rodzinie kuzyn dla jednego syna wziął dwie kobiety a dla drugiego syna dwóch wujków(chrzestni) należą do katolików i podobno nie było żadnych problemów z księdzem . Jeżeli komuś to odpowiada to czemu nie jednak ja bym tak nie zrobiła . Odpowiedz Link Zgłoś
basia_zz Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 21.05.06, 21:34 Moja siostrzenica ma jedną matkę chrzestną i dwóch ojców chrzestnych. Razem troje. Rzecz się działa w Kościele katolickim w Niemczech, trzy lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenas10 episkopat!! 21.05.06, 22:03 oto co mówia przepisy kościelne: 5. Rodzice chrzestni Dla każdego dziecka należy wybrać dwoje chrzestnych: ojca i matkę (por. Chrzest nr 6). Wybór chrzestnych należy do rodziców dziecka, natomiast duszpasterz sprawdza, czy przedstawieni kandydaci spełniają warunki określone przez Kościół i gdy okaże się, że tak, zatwierdza wybór rodziców. Przymioty wymagane przez Kościół do pełnienia funkcji rodziców chrzestnych podaje rytuał (Wtajemn. nr 10 i Chrzest, nr 6). Ze względu na zadanie chrzestnych w wychowaniu dziecka, zawarte tam przepisy należy stosować w polskich warunkach duszpasterskich w następującym rozumieniu: Chrzestni powinni ukończyć 15 lat; chrzestni mają być katolikami wyznającymi swą wiarę życiem zgodnym z nauką Kościoła nie wolno np. dopuszczać do pełnienia tej funkcji osób żyjących w niesakramentalnym związku małżeńskim oraz młodzieży nie uczęszczającej na katechizację (żądać odpowiednich zaświadczeń). Duszpasterze niech doradzają rodzicom, aby szukali chrzestnych wśród bliższej rodziny i sąsiadów. Należy przeciwstawiać się zdarzającym się zwyczajom zapraszania na rodziców chrzestnych ludzi przygodnych, dobrze sytuowanych, którzy jak można przypuszczać nie będą się interesowali wychowaniem religijnym chrześniaka. Duszpasterz powinien żądać od rodziców chrzestnych, których nie zna, odpowiedniego świadectwa kwalifikacyjnego z parafii, w której mieszkają. Zgodnie z Wtajemn. nr 10 c i Dyrektorium Ekumenicznym, nr 48, wierny Kościoła Prawosławnego może być powołany na chrzestnego jeśli: a) życzą sobie tego rodzice dziecka dla uzasadnionych powodów, b) wychowanie dziecka w wierze katolickiej jest zapewnione, e) na pierwszego chrzestnego powołany jest katolik (mężczyzna lub kobieta), d) kandydat został ochrzczony w Kościele prawosławnym, którego wiarę wyznaje i ukończył 15 lat. Wpisując personalia chrzestnego do aktu chrztu dziecka, należy wyraźnie podać jego wyznanie. Chrześcijanie z innych wspólnot odłączonych, wyznający wiarę Wspólnoty w której zostali ochrzczeni, mogą być dopuszczeni do udziału w liturgii jako świadkowie chrztu, a nie jako chrzestni (Wtajemn. nr 10 c, Dyrektorium Ekumeniczne, nr 57). Warunki powołania na świadka chrztu są takie, jak mutatis mutandis przy dopuszczeniu chrzestnych z prawosławia. Personalia świadka wpisuje się do aktu chrztu, a w rubryce "Uwagi" podaje wyraźnie, w jakiej funkcji występował i do jakiej Wspólnoty należy. Świadek podpisuje akt chrztu razem z rodzicami i chrzestnym katolikiem. www.kkbids.episkopat.pl/dokumentydlep/chrzest.htm Odpowiedz Link Zgłoś
paproszek57 Re: episkopat!! 22.05.06, 11:02 bardzo bardzo dziekuję, szczególnie za link Odpowiedz Link Zgłoś
belen73 Re: czy dziecko może mieć dwie matki chrzestne 22.05.06, 11:34 Może, sama jestem jedną z dwóch matek chrzestnych - w kościele katolickim. To było w 1991 r. w parafii św. Andrzeja w Zabrzu. Odpowiedz Link Zgłoś