Dodaj do ulubionych

co z żelkami

14.06.06, 09:08
Kiedyś przeczytałam że żelki to jedne z lepszych słodyczy fakt że nie wnoszą
do organizmu jakiś specjalnych substancji odżywczych ale i nie szkodzą. Pełna
więc optymizmu kupowałam dziecku te słodycze w zamian za lizaki i wszelkiego
rodzaju mamby. Wczoraj jednak koleżanka stwierdziła że czytała artykół w
jednym z kobiecych pism (nie pamiętała w jakim)że żelki są ogólnie be,
rakotwórcze i trujące. Jak to jest naprawdę może wy dziewczyny coś wiecie na
ten temat. Martwię się ze dziecku zafundowałam raka.
Obserwuj wątek
    • mammutka Re: co z żelkami 14.06.06, 09:13
      popatrz na skąłdniki - te co zawierają samą żelatynę i syrop owocowy nie są
      złe..bo żelatymna to kości ( gdzie tu coś rakotwórczego) a syrop owocowy to
      syrop - patrz aby jak najmniej tych Ecóśtam miały..

jednak MAMBA jest fatalna - to sam cukier oblepiający zęby - po tym natychmiast
      powinno się żąbki umyć coby do próchnicy nie doprowadzić.. moim skromnym zdaniem
      jeżeli chodzi o zęby to już lizzaki są lepsze..

a jeżeli chodzi o raka to tyle rzeczy wokól go powoduje, że ja już przestałam
      się tym martwić smile przecież nasze niezdrowe powietrze też ponoc raka płuc
      powoduje.. i co zakazac oddychać smile
      pozdrawiam
    • benitaa2 Re: co z żelkami 14.06.06, 09:24
      Ooo właśnie-wystarczy przeczytać skład na opakowaniu.
      Ja do tej pory edukuje teściów,że jeśli juz chcą przywozić wnukom słodycze (bo
      soczek lub owoce to im przez gardło w sklepie nie przejdą) to najlepiej
      cukierki czekoladowe,albo batonik.Sama nie kupuje mamby,chipsów,żelków.Chociaz
      to nie znaczy,że tego nie jedzą-w weekend dzieci maja impreze organizowaną
      przez pracę mojego M. i tam jak zwykle dostana wór słodyczy...
      • monisia98 Re: co z żelkami 14.06.06, 11:24
        ja mysle ze wszystko z umiarem - ostatnio przeczytalam ze nawet wit. c brana w
        codziennie przez drugi okres czasu moze zaszkodzic ... wiec jak widzisz chyba
        wszystko moze byc szkodliwe dla organizmu jesli bedziesz jadla czy brala non
        stop "moja zasada uwazaj bo rogi ci wyrosna"
        Moja przyjacioka ostanio w rozmowie zdala sobie sprawe ze brala 8 lat srodki
        antykoncepcyjne bez zadnej przerwy.... malo nie padlam jak to powiedziala... no
        co ... a zaczelo sie od rozmowy ze zle sie czuje.... ze ciagle boli ja glowa
        itd
        Mysle ze zelki to jedna sztucznosc lepiej zastap je bananem, jabkiem , kiwi -
        kazdy owoc a na koncu zelki - to twor koncernow - kiedys nie bylo tego i dzieci
        jadly owoce i warzywa i byly zdrowsze i nic im nie brakowalo.
        • verdana Re: co z żelkami 14.06.06, 13:00
          Nie były zdrowsze... tak naprawdę, to teraz dzieci sa zdrowsze niż kiedykolwiek.
          pamietam welka akcję, ze pomidory sa rakotworcze. Z rakotworczych przerabiałam
          tez , o ile pamietam, kawę.
          Ze słodyczy należy (wg. kardiologów własnie NALEŻY) podawac dziecku czekoladę -
          nie cukierki, nie batoniki, tylko ze dwa kawałki czekolady dziennie.
    • mama_kotula Re: co z żelkami 14.06.06, 13:38
      Kolejna schiza rakowa, tym razem żelkowa? smile))))
      Jak zawsze polecam umiar we wszystkim. Jak dziecko raz na 3 tygodnie wtrąbi
      paczkę Haribo, raczej nie umrze z tego powodu. Podobnie, jak raz na jakiś czas
      zje mambę czy lizaka. Czekoladę warto częściej ze względu na zawartość magnezu.
      A tak naprawdę - wg mnie - najlepszymi słodyczami są lody smile)))))
      • verdana Re: co z żelkami 14.06.06, 13:40
        Pewnie - mojemu niejadkowi pediatra radzila dawać lody. Dodatkowo lody na
        anginę - jako lekarstwo.
      • marghe_72 Re: co z żelkami 14.06.06, 13:53
        mama_kotula napisała:

> Kolejna schiza rakowa, tym razem żelkowa? smile))))
        > Jak zawsze polecam umiar we wszystkim. Jak dziecko raz na 3 tygodnie wtrąbi
        > paczkę Haribo, raczej nie umrze z tego powodu. Podobnie, jak raz na jakiś czas
        > zje mambę czy lizaka. Czekoladę warto częściej ze względu na zawartość
        magnezu.
        > A tak naprawdę - wg mnie - najlepszymi słodyczami są lody smile)))))
        >
        >
        się zgodzę
        z tą róznicą, że najlepsza jest Nutella big_grinDDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka