Dodaj do ulubionych

a moze oddacie krew?

19.07.06, 08:12
BRAKUJE KRWI W WARSZAWIE I WOJEWÓDZTWIE MAZOWIECKIM !!!

Ty też możesz uratować komuś życie !!!

W związku z drastycznymi brakami krwi Regionalne Centrum Krwiodawstwa i
Krwiolecznictwa w Warszawie apeluje do wszystkich ludzi dobrej woli wrażliwych
na los bliźnich o oddawanie krwi.
Brakuje przede wszystkim grup krwi: 0 Rh +, 0 Rh - oraz A Rh +
Zapraszamy osoby dorosłe (18 – 65 lat) legitymujące się dowodem tożsamości
ze zdjęciem

www.rckik-warszawa.com.pl/ekipy.php
Obserwuj wątek
    • oliwia.x Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:24
      ja mialam przetaczana krew po cesarce 3 jednostki i wiem ze tez oddam swoja
      krew zeby komus pomoc.mam rzadka gupe 0rh- tylko nie wiem czy jak sie karmi
      jeszcze piersia to mozna? pamietam jak czekalam na to przetaczanie bo nie bylo
      krwi dopiero po 8 godz udalo sie cos zdobyc. takze ja rowiniez serdecznie
      wszystkich namawiam
      • mama007 Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:34
        dodam tylko, ze brakuje krwi nie tylko w wawie. w calej polsce jest tak
        tragiczna sytuacja, ze dawno takiej nie bylo. ludzie wyjechali na wakacje,
        mlodzi ludzie za granice do pracy, jest taki deficyt, ze heya... rozmawialam
        ostatnio z lekarka jak bylam na donacji.
        idzcie jesli tylko mozecie, to nic nie kosztuje, a tak bardzo mozecie pomoc...
        aga
      • wieczna-gosia Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:37
        nie oliwia jak karnmisz to nie mozna. Spokojnie poczekaj do zakonczenia
        karmienia, zregeneruj sie i oddaj. Jest mnostwo ludzi ktorzy akurat nie karmia smile
    • siasiuszek Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:36
      Ja 3 lata temu zgłosiłam się do punktu krwiodawstwa w swoim szpitalu w celu
      oddania krwi i okazało się ze niestety nie mogę oddać. Już nie pamiętam, ale
      mam za mały stosunek krwinek białych do czerwonych czy tez odwrotnie.
      • wieczna-gosia Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:38
        siasiuszek a moze teraz mozesz? Stosunek krwinek nie jest trwaly smile)))
        • siasiuszek Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:41
          Pojdę sprawdzę mam 0 Rh +. I wyśle męża on swego czasu oddawał dużo krwi, więc
          wiem ze na pewno może.
    • e_r_i_n Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:37
      Sie wybieram, tym bardziej, ze mam O Rh-.
    • e_r_i_n Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:38
      Hmm i chyba wezme meza (A Rh+).
      • wieczna-gosia tez mam 0rh minus :) 19.07.06, 08:39
        niestety musze czekac do wrzesnia bo oddalam w czerwcu dla kolezanki mamy sad

ale kolezance sie przydalo smile))
        • kasia0802 Re: tez mam 0rh minus :) 19.07.06, 08:41
          bardzo bym chciała odac ale nie mogę.Miałam żółtaczkę zakaźną.Moje marzenie
          jest oddac krew ale juz nigdy nie bede tego mogła zrobic! Dziewczyny oddajcie
          krew jesli nie macie przeciwskazań.
          • kika_78 A Rh+ 19.07.06, 08:45
            Oddawałam już kilka razy. W najbliższym czasie też się wybieram.
            Męża niestety nie udało mi się do tej pory nakłonić sad((
            • wieczna-gosia Re: A Rh+ 19.07.06, 08:46
              moj oddaje raz w roku na urodziny- taki prezent smile)
              • kika_78 Re: A Rh+ 19.07.06, 08:51
                A mój cykor jest wink)

Ale może w końcu uda mi się go nakłonić ...
        • wieczna-gosia Re: tez mam 0rh minus :) 19.07.06, 08:45
          dodam jeszcze ze w warszawie (jak z innymi miastami nie wiem) po mniej wiecej 8
          latach oddawania krwi (zalezy jak czesto komu wypadnie, czy krew pelna czy
          elementy itd) mozna jezdzic za darmo, co daja okragla sumke pewnie 700- 800
          zlotych rocznie.
          i na leki ma sie znizki smile

czyli altruizm, altruizmem, ale wymierne korzysci tez sa smile)
          • kika_78 Po ilu latach ???? 19.07.06, 08:49
            Jak to obliczyłaś ? Trzeba oddać 30 litrów krwi, żeby jeździć za darmo !
            W 8 lat to nieosiągalne.
            • wieczna-gosia Re: Po ilu latach ???? 19.07.06, 08:52
              w warszawie trzeba oddac 15 litrow. a mezczyzni 18 chyba....
              • wieczna-gosia Re: Po ilu latach ???? 19.07.06, 08:53
                no w kazdym razie ja jezdze, a oddaje krew 12 lat z przerwami na ciaze i
                karmienia, pewnie 7 lat sie zbierze...
                • ma.dzia Re: Po ilu latach ???? 19.07.06, 09:15
                  Czy to prawda,ze nie mozna oddawac krwi jak sie ma tatuaz? Czy tylko jakis
                  okres po zrobieniu? Cos mi sie o uszy obilo kiedys a chetnie bym oddala. Poki
                  co od kilku lat jestem w bazie dawcow szpiku.
                  • wieczna-gosia tatulaz kolczyki 19.07.06, 09:17
                    6 miesiecy po zabiegu
                  • jowita771 Re: Po ilu latach ???? 19.07.06, 11:02
                    ja też bym chciała być w bazie, zgłosiłam się już dwa razy. nawet namówiłam
                    ówczesnego narzeczonego. powiedzieli, że trzeba zaczekać, a potem przysłali nr
                    konta, gdzie wpłacić pieniądze. na taką pomoc mnie nie było stać. po paru
                    latach zgłosiłam się znowu, zadzwonili, że jest kolejka chętnych i będą
                    dzwonić, żeby umówić się na termin badania, ale to może potrwać nawet koło
                    dwóch lat. a Polska ma mniej zarejestrowanych w banku szpiku niż taka mała
                    Szwajcaria np.
                    a krew też oddaję, teraz przerwa, jeszcze karmię , ale jak się podkuruję, to
                    wracam do tego. też boicie sie igieł? ja zawsze patrzę w drugą stronę, żeby nie
                    uciec.
                • kika_78 A gdzie się dostaje taką legitymację ? 19.07.06, 10:54
                  To jest jakaś inna od tej, w którą wstemplowują w punkcie krwiodastwa datę i
                  ilość oddanej krwi ???
                  Dają ją automatycznie po osiągnięciu wymaganych "litrów" czy trzeba gdzieś się
                  zgłosić ?
                  Trzeba być członkiem PCK ?
                  • wieczna-gosia Re: A gdzie się dostaje taką legitymację ? 19.07.06, 11:02
                    po tych 15 litrach dostaje sie taki kartonik- zasluzony honorowy dawca krwi 1
                    stopnia- ze zdjeciem i pieczatka. nie trzeba byc czlonkiem PCK a dostaje sie ja
                    w punkcie krwiodawstwa po przekroczeniu magicznej dawki smile z tego co pamietam
                    trzeba sie upomniec smile
    • agaa_p Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:47
      dopóki istniał w mojej mieścinie punkt krwieodawstwa oddawałam krew regularnie. teraz żeby oddać musiałabym jeździć do byłego wojewódzkiego miasta i tu niestety był problem z czasem. teraz kiedy mam czas i mogłabym - karmię.
      swoją drogą...krew jest droga w sensie swej wartości ratując życie, ale wiecie jak drogia jest cała procedura związana z jej pobraniem, zbadaniem itd.? to właśnie dlatego polikwidowali oddział w małych miastach, a pamiętam, że zawsze było wielu chętnych.
    • skubany_kotecek Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 08:51
      mojej krwi i tak by nikt nie chciał z dodatnim hbs-em
    • magdalenkaaa78 Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 09:24
      Oddaję regularniesmile Kiedyś moja mama miała operację i przed tą operacją cała
      zdrowa rodzinka oddawała krew, tak się zaczęło. Najbardziej wkurzają mnie
      formalności ( tak, wiem, wiem, że muszą mieć te wszystkie papierki ) gdy oddaje
      się krew w danym miejscu po raz pierwszy.
      męza też jakoś namówić nie mogę. Oddał cały raz - w Cnetrum Zdrowia Dziecka.
      Podeszła do grupki rodziców pielęgniarka, powiedziała: pan, pan i pan oddadzą
      panowie krew. I wszyscy panowie poszli smile Za to mój teść oddaje regularnie od
      lat.
    • oxygen100 Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 09:28
      ja to nawet nie wiem jaka mam grupe wiec jakby cos to pewnie szybciej
      poopowiadam robakom w piachu swe ckliwe historie...tongue_out a tak powaznie moze bym i
      oddala ale moja krew jest skazona roznymi lekami dopoty dopoki w proch sie nie
      obrocetongue_outtongue_out
      • guderianka Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 09:51
        jak tylko usłyszałam apel napisałam do centrum krwiodawstwa w moim mieście.
        pytałam czy będąc 6 tyg po porodzie moge oddac krew bo chce bardzo(akurat
        poszukiwana była moja krew "AB Rh minus)nie dostałam odpowiedzi do dziś.(od
        19maja).
        poza tym karmię piersią
        • wieczna-gosia Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 11:03
          nie mozesz oddac krwi w czasie ciazy i karmienia.
          • moofka Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 11:13
            a po zakonczeniu karmienia to ile czekac trzeba?
            • wieczna-gosia Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 11:22
              po porodzie trzeba czekac 9 miesiecy, po karmieniu mozna oddac i nastepnego dnia
              (teoretycznie), w praktyce mi lekarz poradzil odczekac mieisac bo to tuzy
              wydatek kaloryczny na organizmu mleka naprodukowac, a brak pol litra krwi to tez
              jest oslabienie (chociaz oczywiscie nie jest niebezpieczne)
              • barbs Re: a moze oddacie krew? - do wiecznej 19.07.06, 11:48
                Wieczna Gosiu, od dawna się przymierzam, teraz jak jest kiepsko chętnie bym
                poszła tylko pytanie - jestem rok po porodzie, niby karmię piersią, ale już
                minimalnie - tzn tylko wieczorem i w nocy - wszystkiego nie wiem czy 200-300 ml
                produkuje na dobę - nawet trochę ostatnio przytyłam smile Braków witaminowych ani
                minerałowych jakoś nie odczuwam - mogłabym? Jak myślsz?
                Barbs
    • aga55jaga co do przejazdówKomunikacją Miejską 19.07.06, 11:58
      to aby jeździć nimi za darmo limit oddanej krwi dla każdego województwa lub
      miasta (mąż dokładnie nie wie) jest inny. W moim mieście wynosi 6 litrów. Są
      jeszcze inne plusy. Część leków wypisywanych np przez lekarza pierwszego
      kontaktu dla Honorowego Dawcy objęte są specjalną zniżką, do niedawna można
      było odliczyć jeszcze darowiznę na rzecz służby zdrowia od dochodu - w tym roku
      w moim mieście już nie można było - nie wiem jak jest w innych. No i jeden moim
      zdaniem najważniejszy plus - dokładne badanie próbki krwi co kilka tygodni,
      czli niezła profilaktyka - jeżeli tylko z parametrami krwi, enzymami
      wątrobowymi jest coś nie tak Krwiodastwo od razu powiadamia
    • izabela_741 Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 12:12
      Niestety, maz ma hbs i wyklucza mnie to na stale z mozliwosci oddawania krwi
      (wg. informacji z punktu krwiodawstwa).
      A chcialabym oddac... Raz w zyciu oddawalam i bylo ok. (chociaz tez
      nielegalnie, bo nie mialam pelnych 18 lat)smile
    • elag3 Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 12:50
      wprawdzie wkurza mnie to że szpitale płacą ciężki pieniądze za krew a ludzie
      oddają za darmo i dużo krwi jest marnowane ale oddam w sierpniu jak już minie
      rok od porodu tzn ja oddaję osocze bo mam AB+
    • mika_p Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 12:59
      Niestety, jeszcze karmię, chociaż usiłuję zakonczyć ten proceder.
      Dwa razy w życiu oddałam, przy trzecim mi podziękowano (niskie ciśnienie), ale
      już od dawna czuję w sobie nacisk wewnętrzny.
      Pewnie pod koniec wakacji wyląduję.
    • chipsi Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 13:21
      Oddawałam krew dość regularnie, mąż też zaczoł. Teraz jestem w ciąży więc przerwa.
      Zauważyłam ze kobitki chętniej oddają (mimo że rzadziej mogą). Jeszcze na
      studiach, gdy na auli była zbiórka krwi, to poszły same dziewczyny, chłopaków
      koniami nie mozna było zaciągnąć! Nie mam pojęcia dlaczego uncertain
      • elag3 Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 13:40
        Bo żaden nie był trzeźwy.
        • agaa_p Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 13:51
          hehe elag cała prawda smile))
          pmiętam, że nigdy ne widziałam w punkcie krwiodawstwa młodych chłopaków tylko zawsze takich koło 40-50 i to jakby "wczorajszych" z kacem, którzy potrzebowali dnia wolnego od pracy żeby się wykurowac
    • karambol45 Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 14:20
      a czy jak pobierają krew pierwszy raz to czy robią jakieś badania, wiem że
      robią ale jakie
      czy to ja muszę wiedzieć czy czegoś nie mam?
      • elag3 Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 15:03
        Najpierw pobiorą ci krew do analizy i lekarz cię zbada tzn osłucha serce i
        zmierzy ciśnienie. Dopiero potem pobierają jednostkę krwi. Takie badanie
        przechodzisz każdorazowo. Po kilku dniach możesz odebrać swoje wyniki baań.
      • malamadre Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 18:09
        Za każdym razem wypisujesz ankietę z pytaniami dotyczącymi twojego zdrowia i przebytych chorób (np. żółtaczka) (pytania są łatwe i oczywiste), lekarz bada ciśnienie, badają ci poziom hemoglobiny i gęstość krwi (to na miejscu) i robią inne jeszcze bardziej szczegółowe badania. Wyznaczają ci też grupę krwi. Jeśli wszystko jest w porządku, dostajesz do domu pocztą legitymację. Jeśli nie jest, podobno szukają delikwenta, żeby go powiadomić.
        Tak praktykuje ŚRCKiK, nie wiem jak jest inaczej.
        • onlymama Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 18:35
          Podbijam watek. Oddaje krew od lat ale nie mieszkam w Polsce wiec wojewodztwu
          warszawskiemu nie pomoge. Podobno gdy ja sie rodzilam, zwyczajowo czekajacy na
          swoje dzieci oddawali krew w szpitalu, ktorym byly ich zony. Czy ten zwyczaj
          wciaz w Polsce funkcjonuje?
          Pozdrawiam.
          • elag3 Re: a moze oddacie krew? 20.07.06, 08:54
            pierwszy raz słyszę..
    • bxk a może tak trochę prawdy.. 19.07.06, 18:32
      wieczna-gosia napisała:
      >Regionalne Centrum Krwiodawstwa i
      > Krwiolecznictwa w Warszawie apeluje do wszystkich ludzi dobrej woli wrażliwych
      > na los bliźnich o oddawanie krwi.

Jak zwykle trzeba zagrać na uczuciach żeby osiągnąc cel.
      Szkoda, ze nie informuje się wprost o tym, że krew którą centrum pobiera za
      darmo od ochotników potem za duże pieniądze sprzedaje potrzebującym, szpitalom.
      Zarabia na tym i to nie mało. Wiadomo, cały proces pobrania i przygotowania krwi
      kosztuje, ale samą krew juz mają za darmo. Ludzie nie wiedzą o tym, idą z
      przeświadczeniem że ich krew ktoś dostanie za darmo jak sami ją oddają
      bezpłatnie. Brak prawdziwej informacji jest nieuczciwe.
      • elag3 Re: a może tak trochę prawdy.. 20.07.06, 08:56
        o tym samym napisałam powyżej - no ale innego wyjścia nie ma a niewiadomo czy i
        my nie będziemy w potrzebie..
    • black_currant Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 19:18
      A czy spirala hormonalna nie jest przeciwskazaniem w oddaniu krwi?

Pozdrawiam,
      Ania
      • neospasmina Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 19:44
        Nie sądzę, kiedyś oddawałam, mając spiralkę, ale nikt się o to akurat mnie nie
        pytał, a ja się sama nie przyznawałam smile
        oddwałam krew zimą temu i musze przyznać, że zrobiło mi się okropnie słabo;
        przeszło mi po kwadransie, a po półgodzinie mnie wypuścili; przykazali przyjśc
        nie wczesniej niż za pól roku; czyli już wkrótce mogłabym pójść; tylko żeby tak
        gorąco nie było...
      • e_r_i_n Re: a moze oddacie krew? 20.07.06, 08:59
        Mysle, ze nie, skoro przyjmowanie pigulek nie jest przeciwwskazaniem.
    • asia_i_p Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 20:36
      A ja nie mogę sad. HBS+. I jeszcze mój mąż przeze mnie trędowaty - partnerów
      też nie chcą.
    • sweet.joan Re: a moze oddacie krew? 19.07.06, 22:49
      I ja nie mogę. I krew mam nijaką, i 50 kilo nie ważę uncertain
      • elag3 Re: a moze oddacie krew? 20.07.06, 08:58
        A jaka to jest nijaka krew?
    • karambol45 Re: a moze oddacie krew? 20.07.06, 09:00
      a ja zwyczajnie się boję
      zabiorą mi aż 450ml, czy to mi nie zaszkodzi?
      wiem że to trochę dziecinne...
      • silvik Re: a moze oddacie krew? 20.07.06, 09:33
        " a ja zwyczajnie się boję zabiorą mi aż 450ml, czy to mi nie zaszkodzi?"
        Nie zaszkodzismile Oddawałam już niejeden raz i jakoś nie widzę różnicysmile
        Raz tylko zrobiło mi się bardzooo słabo, ale były wtedy straszne upałysmile
        Co ważne- nie można oddawać krwi w czasie miesiączki i kilka dni po i przed.
    • g0sik Re: a moze oddacie krew? 20.07.06, 10:07
      Od dwóch lat oddaję regularnie, co 4-5 miesięcy. Najgorsze, że rzadko trafiam
      na pielęgniarkę, która potrafi się wkuć w moje żyły za pierwszym razem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka