miruka 04.08.06, 10:14 wiecie ze zasilek wtedy wydajecie wlasnie na taki np. internet, nie wstyd pobierac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula2000 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:16 ten wątek to czysta prowokacja, po co to robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:18 Zasilku nie pobieram, zeby nie bylo. Wcale nie uwazam, ze osoby go biorace nie maja prawa miec w domu netu.To zaden luksus, wrecz koniecznosc w tych czasach.Internet jest przydatnym narzedziem , chocby w kwestii poszukiwania lepiej platniej pracy czy w ogole jakiejkolwiek pracy.Skoro spelnia sie wymogi co do otrzymania tej smiesznej kwoty to nalezy korzystac i jest to jak najbardziej uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:22 zadna prowokacja, zwyczajne przelanie czary, marudza ze maja 1000 na rodzine z zasilkami, a ten zasilek z definicji jest na czesciowe utrzymanie dziecka, a funduja w domu zbedne luksusy, znam osoby, ktore maja prawo do zasilku ale nie pobieraja bo sa zbyt dumne, bo sobie radza a inni maja gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:20 w ogole wstyd jest miec komputer. Bo to przeciez towar luksusowe. miruko owszem net kosztuje ale: oszczedzasz na gazetach (aaaa zapomnialam ze baba na zasilku nie maprawa do gazet....) na listach na telefonach (ja w ogole nie mam stacjonarnego, teraz odkad jest skype to w ogole nie mam potrzeby nawet zakladac) nie moweiac o szukaniu pracy, wysylaniu CV itd. biorac pod uwage ze net w sieci to mozna miec za 50? zlotych? to chyba jednak sie oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:23 a zasilku nie pobieram Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:17 jestem na bezrobotnym i mam internet czy to tez zbrodnia? To mi się nic nie należy pomimo , że wcześniej pracowałam i mam prawo do zasiłku? Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:18 rodzinnego nie pobieram, tak dla sprostowania Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:23 ja przez ponad rok nie płaciłam za internet ani pół grosiczka. siedzisz u kogoś w kieszeni ze oskarżasz?? wstyd. ps.zasiłku nie pobieram Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:27 tak, siedze, bo na tym ma polegac pomoc panstwa dla ubogich, zeby najpierw pomagala rodzina, idea jest taka ze pobierasz jak musisz a tu becikowe na chrzciny lub, o matko z corka, na zabiegi ujedrniajace Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:07 > idea jest taka ze pobierasz jak musisz a tu becikowe na > chrzciny lub, o matko z corka, na zabiegi ujedrniajace Becikowe jest dla każdej rodziny, po urodzeniu dziecka a nie tylko dla tych "co muszą". Tak jak np stypendium naukowe dla tych, co mają nalepsze oceny a nie dla najbiedniejszych. Taka nagroda i forma docenienia od Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:32 Wstyd mi Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Co komu do domu... 04.08.06, 10:38 ...jak chałupa nie jego! Gdyby nie internet to bym nie miała kontaktu ze światem. Tak się złożyło - jak już ktoś pisał - mając neta nie wydaje kasy na gazety, na poczte, nie trace niepotrzebnie czasu w urzędach itp, itd. Dla mnie net to konieczność a nie luksus. Jeśli nie rozumiesz tego to bardzo przykro ale to twój problem - a zasiłek na ten rok mi się już nie należy. Zadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś
gawliki Re: Co komu do domu... 05.08.06, 12:46 ja rodzinnego nie biore,kiedy sie nalezy??????? ale np terawz bezrobotne biore tylko 380zl ale mi sie nalezy i nie mam zamiaru rezygnowac chociaz starcza na waciki............... Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:38 to tak jak bezrobotny z komórką. Tylko,że w dzisiejszych czasach zarówno komórka jak i internet są na tyle tanie,że większość może sobie na nie pozwolić i nie jest to żadną oznaką luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:40 dziwne pytanie ? u nas np necik jest udestopniony ZA DARMO (pezprzewodowy) i kazdy mieszkaniec moze sobie z niego korzystac wystarczy komp, karta radiowa i antena Odpowiedz Link Zgłoś
kasja78 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:41 Niemam zadnych zasiłków a neta mam od niedawna bo wczesniej nie było mnie stac na komputer-po prostu były inne wydatki. Znam osoby które biadola na kase, pobieraja zasiłki a -maja samochód,internet i co chwila cos kupuja do komputera (i co z tego że na alegro), dwie komórki, zakupy w avonie itd. To jest luksus Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:10 szczegolnie zakupy w avonie- faktycznie luksus )) Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:37 wieczna-gosia napisała: > szczegolnie zakupy w avonie- faktycznie luksus )) jak w sęsie, ze strata kasy to sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:06 Ja tam błyszczyk sobie chwalę Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:37 ja tez sobie chwale pare rzeczy, ale nie uwazam avonu za produkt luksusowy. W tym sensie ) Odpowiedz Link Zgłoś
blou1 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:40 Nie wstyd. Pobieram zasiłek, za neta płaci mąż. Nie ubiegam się w opiece o inne dodatki, dziewczyno nie przesadzaj!!! Chcesz poszukać problemu? Zajmij się ZOZami, miałam dziecko na rechabilitacji (laser, jonoforeza) w szpitalu nie było miejsc w ramach funduszu ale prywatnie w tym samym szpitalu, na tym samym sprzęcie były oczywiście. Chcesz jeszcze kilka innych przykładów naszych absurdów? A zasiłek rodzinny, skoro go dostaję mogę wydać na co tylko chcę (dzieci chociaż małe też korzystają z internetu, a kiedy będą większe będą miały super źródło informacji. Wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:58 W zeszłym roku napisałam o mopsie, iz przedłużają mi wypłacenie pieniędzy itd a były dla mnie ważne, bo to nie tylko zasiłek rodzinny. Posypały się na mnie gromy, że mam net i stac mnie na niego a piszcze iż kasy mops nie wypłaca. Tak się składa, że Niki ma orzeczenie i jest większa suma niż 43 zł. No ale dziewczyny mnie opierniczyły itd... Wtedy się tym przejełam ale teraz wiem iż nie warto. Każda niech patrzy w swoje gniazdo i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
halinka20 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:58 Miruko czytając to co napisałaś podniosłam się na duchu ) Okazało się bowiem, że mimo, że jestem na urlopie wychowawczym (piętnaście lat pracy zawodowej bez przerwy) żyję w totalnym luksusie pobierając zasiłek wychowawczy i rodzinny w sumie 443,00 zł, a mam neta, telefon komórkowy, telewizję kablową , kuchenkę mikrofalową i wiele innych luksusowych rzeczy (według Ciebie), a może pomyśl, że ludzie zanim zaczynają być rodzicami, to są też ludźmi i pracują i dzięki temu "dorabiają" się tych wszystkich "luksusów". I powiem Ci jeszcze, że jak zostałam mamą nie zamierzałam z nich zrezygnować i nie zrezygnuję) Ponieważ uczciwie na nie zapracowałam, sądzę, że oddałam państwu taką część swoich zarobków przez ten czas, że te dwa lata płatnego przez to państwo urlopu wychowawczego mi się należy ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:06 Czyli jeżeli człowiek pobiera zasiłek to nie powinien mieć dostępu do wydarzeń, książek, gazet, ma się nie interesować sytuacją w Polsce i na świecie ??? Ma być nieszczęśliwy, nie chodzić do znajomych, nie pić kawy, nie kupować ciastek, nie chodzić do kina??? Bo osoby pobierające zasiłek to nie melina, tylko najczęściej zwykli ludzie. Jeżeli mąż pracuje i ma rodzinę składającą sie z 2 dzieci a zarabia 2000zł i żona chwilowo jest na wychowawczym to rozumiem że powinni zrezygnować z dodatkowych pieniędzy wg Ciebie??? Wiesz ile mnie kosztuje Internet w mieszkaniu??? Miesięcznie 9.8zł . Dodam tylko że nie jestem na zasiłku, pracuję i mam się rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 mynia 04.08.06, 11:24 Kawa ro już luksus, znajomi?????jak siedzi się w domu to się dzieci chowa a nie po kumpelach łazi Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:12 Hmmmmmmm chyba złoze podanie o zasiłek, w koncu mi sie nalezy Normalnie na złosc tobie pofatyguje sie i pójde po ten zasilek Aaaaaaa i tez sie zastanawiam na co wydam becikowe(moze nawet podwójne,kto wie?))) Moze przepijemy? Moze kupie cos dla SIEBIE? Normalnie szal ciał Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 czajka 04.08.06, 11:25 Za takie becikowe to sobie popijesz ) byle nie za bardzo bo Cię na izbe wytrzeżwień wywiozą i będą tu na forum pisac Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: czajka 04.08.06, 13:12 edycia274 napisała: > Za takie becikowe to sobie popijesz ) > byle nie za bardzo bo Cię na izbe wytrzeżwień wywiozą > i będą tu na forum pisac A może nawet w telewizji pokażą ? Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: czajka 04.08.06, 16:11 Ni pochlam sobie raz a dobrzer. Wszak i rodzinne i becikowe to niewyobrazalne pieniądze są. Zyc nie umierac. Biorąc takie rodzinne to juz mozna nic nie robic tylko zyc w luksusieDDD No i ta sława forumowea mnie kusi hehehehe. Oj autorka wąteczku to mnie rozbawiła))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lotos.flower Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:33 och, jak mi wstyd... ja bardzo ale to bardzo przepraszam że z chwila urodzenia dzieka nie sprzedałam komputera, pralki, kuchenki, suszarki i że nie przeprowadziłam sie do ziemianki ...zaraz naprawie mój bład Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:48 Nie dziwię się powyższym postom w ogóle, to tylko dowodzi że w Polsce jest taka mentalność – jak od państwa to się należy i tyle i nie ma co w ogóle się starać, ciekawe ile to się dało temu państwu że teraz ma się prawo do wychowawczego, i teraz nie ma na podwyżki dla lekarzy bo trzeba mieć dla każdego, chcąc pobrać gminne becikowe wpuszczamy do domów panią z opieki społecznej, była u którejś z Was? Co powiedziała na kompa, na samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:00 Kilkanaście lat pracy - legalnej więc opodatkowanej - chyba wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Czyżby zazdrość 04.08.06, 12:02 przez ciebie przemawiała, że ktoś może mieć więcej od ciebie czy o co ci chodzi - jak masz problem to idź do psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia0802 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:03 miruka napisała: > Nie dziwię się powyższym postom w ogóle, to tylko dowodzi że w Polsce jest taka > > mentalność – jak od państwa to się należy i tyle i nie ma co w ogóle się > starać, ciekawe ile to się dało temu państwu że teraz ma się prawo do > wychowawczego, i teraz nie ma na podwyżki dla lekarzy bo trzeba mieć dla > każdego, chcąc pobrać gminne becikowe wpuszczamy do domów panią z opieki > społecznej, była u którejś z Was? Co powiedziała na kompa, na samochód? chyba odezwała się ta co nie dostanie podwyzki przez becikowe i zasiłki rodzinne, chyba lepiej ze ty nie dostaniesz podwyżki niż pństwo mialoby zabrać dzieckiom, bogatym czy biednym. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia0802 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:05 kasia0802 napisała: > miruka napisała: > > > Nie dziwię się powyższym postom w ogóle, to tylko dowodzi że w Polsce jes > t > taka > > > > mentalność – jak od państwa to się należy i tyle i nie ma co w ogól > e się > > starać, ciekawe ile to się dało temu państwu że teraz ma się prawo do > > wychowawczego, i teraz nie ma na podwyżki dla lekarzy bo trzeba mieć dla > > każdego, chcąc pobrać gminne becikowe wpuszczamy do domów panią z opieki > > społecznej, była u którejś z Was? Co powiedziała na kompa, na samochód? > > po roku pobierania zasiłku było 43 zł to wynosi 516 zł , nie sądze ze mozna by było sie dorobic samochodu , komputera nawet starego czy czegoś droższego na krzywdzie dziecka. ZAzdrośnica, która nie dostała podwyżki(jest chyba lekarzem) Odpowiedz Link Zgłoś
blou1 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:04 Dziewczyno w jakim Ty świecie żyjesz? Nikt tu niczego nie żąda od państwa! Każda która ma prawo do wychowawczego płatnego i rodzinnego, zapracowała sobie na te świadczenia. I takowe nam się należą, za naszą pracę. Dobre serca może i mamy ale nie reprezentujemy postawy altruistycznej względem państwa! Kurcze, ja pracując nie byłam ani razu na L4, chora i co z tego? Każdy bał się o pracę. A dlaczego mam nie korzystać ze świadczeń które mi się należą? I będę je pobierała jak długo się da, i wiesz co? Jestem na etapie szukania pracy, wyobraź sobie efekty (mama dwójki małych dzieci). Nie moralizuj, bo Twoje wywody robią się śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia0802 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:07 blou1 napisała: > Dziewczyno w jakim Ty świecie żyjesz? Nikt tu niczego nie żąda od państwa! > Każda która ma prawo do wychowawczego płatnego i rodzinnego, zapracowała sobie > na te świadczenia. I takowe nam się należą, za naszą pracę. Dobre serca może i > mamy ale nie reprezentujemy postawy altruistycznej względem państwa! > Kurcze, ja pracując nie byłam ani razu na L4, chora i co z tego? Każdy bał się > o pracę. A dlaczego mam nie korzystać ze świadczeń które mi się należą? I będę > je pobierała jak długo się da, i wiesz co? Jestem na etapie szukania pracy, > wyobraź sobie efekty (mama dwójki małych dzieci). Nie moralizuj, bo Twoje > wywody robią się śmieszne. no własnie ja nie dostałam wychowawczego, macierzynskiego bo nie należał się. Ponieważ kilka lay =t wczensiej pracowałam a pozniej sie zwoliłam do innej pracy dosłownie 2 miesiaće od zwolnienia a zajścia w ciąze, zaważyło iz nie dostałam grosza na dziecko, nie pracuję a mam tylko zasiłek na dziecko 43 zł. Pomimo ze pracowąłam kilka lat wczesniej. To jest przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
ominika Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:16 miruka napisała: > Nie dziwię się powyższym postom w ogóle, to tylko dowodzi że w Polsce jest taka > > mentalność – jak od państwa to się należy i tyle i nie ma co w ogóle się > starać, ciekawe ile to się dało temu państwu że teraz ma się prawo do > wychowawczego, i teraz nie ma na podwyżki dla lekarzy bo trzeba mieć dla > każdego, chcąc pobrać gminne becikowe wpuszczamy do domów panią z opieki > społecznej, była u którejś z Was? Co powiedziała na kompa, na samochód? Miruka, nieiwem, czy sie łapię w tej grupie, która tak piętnuszej, ale... Pobieram - w zasadzie ni eja, ale moje dziecko - zasiłek pielegnacyjny. Całe 144 xł. No, przy maszych dochodach powyżej 4.500 pln to drobiazg. Powinnam zrezygnować twoim zdaniem? Mam komputer i net. Musz epracowac w domu, bo moje kochane panstwo nie stworzyło systemu wspomagania i pomocy rodzinom dzieci niepelnosprawnych. I nie mówię tu o pieniądzch. Ale o systemie opieki, ksztalcenia specjalnego, dostepnej rehabilitacji. Państwo uznało że ma mnie w dupie, bo daje mi 144 zł jałmużny. Super. Chetnie bym zamieniła te jałmuznę na normalne rozwiązania systemowe. Na szkołę chocby w moim powiecie - bo o miescie nie marze, a nie 180 km od domu. Na sesnowny sytem terapii i rehabilitacji. Na sensowny system wspomagania wopiece nad takim dzieckiem, żebym spokjnie mogła wrócic dopracy i zarobić na własną emeryturę.I tak dalej i tak dalej. Ale lipa. Więc wybacz, wielkie g. wiesz o zyciu, i jeszcze wieksze g. cie obchodzi, co zrobię z tzw. zasiłkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:51 W d.pie mam takie panstwo, ktore nie ma nic sensownego do zaoferowania osobie w wieku 50 lat, ktora przepracowala lat 30, placac uczciwie skladki.Pisze o mojej mamie.5 lat musiala sie "bujac", zatrudniajac jako opiekunka do dzieciakow, zeby doczekac zalosnej emerytury.I ty piszesz, "ile sie dalo PANSTWU"? Czyli komu? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:55 miruka napisała: > każdego, chcąc pobrać gminne becikowe wpuszczamy do domów panią z opieki > społecznej, była u którejś z Was? Co powiedziała na kompa, na samochód? zasilek rodzinny daje urzad miasta nie opieka spoleczna Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:15 Jasne.............. Ktoś kto pobiera zasiłek rodzinny (co wcale nie jest ani wielką kwotą, a często, zeby otrzymać zasiłek wystarczy, żeby oboje rodzice byli np. początkującymi nauczycielami i mieli 2 dzieci) No więc każda taka rodzina powinna: - nie mieć komputera - nie miec netu - nie mieć telefonu - nie miec telewizora - nie miec kablówki - nie mieć odtwarzarza video ani dvd - nie miec pralki automatycznej mieć: - starą ledwochodzącą pralkę (najlepiej Franię, broń Boże automat) - meble zdobyczne po rodzinie i sąsiadach - ubrania t y l k o z lumpeksów - nigdy nie powinni chodzić do McDonaldów itp. Może ktoś coś jeszcze dorzuci ????? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:38 iwles napisała: > - ubrania t y l k o z lumpeksów > - nigdy nie powinni chodzić do McDonaldów itp. > > > > Może ktoś coś jeszcze dorzuci ????? kaszanke jesc a piatki prażuche Odpowiedz Link Zgłoś
4luty Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:39 moofka napisała: > iwles napisała: > > > > - ubrania t y l k o z lumpeksów > > - nigdy nie powinni chodzić do McDonaldów itp. > > > > > > > > Może ktoś coś jeszcze dorzuci ????? > > kaszanke jesc > a piatki prażuche mozesz napisac co to znaczy "piatki prazuche?" Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:47 W piatki prazuche w mi ucieklo a prazucha to danie jest takie niedrogie Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:00 prażucha to uprażona kasza. Jedzona sama na sucho, bo ze skwarkami to już zbyteczny luksus Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:31 ale po co jeść? to luksus Odpowiedz Link Zgłoś
aga_p26 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:16 a co innego pozostaje.Na pampersy nawet nie starcza no chyba że są na promocji.Zycia mi to w każdym razie nie ratuje Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:54 A nie wierzyłam jak ktoś napisał że na tym forum się nie ma co odzywać bo zaszczują, bierzcie, pewnie, że nic mi do tego, ja pytałam, jak się z tym czujecie? Bo ja bym się czuła źle Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:56 zle? dostajac 45 zl, ktore nawet na pieluchy nie starczy? faktycznie karygodne Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:38 A po co pieluchy? tetrowe są..albo od razu bez pieluch niech się do nocnika uczy... tyle zbytecznych luksusów.... Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:41 ogolnie dostajac 45 zlotych, ktore wywoluja takie emocje wsrod ludzi, ktorzy zasilku nie potrzebuja- no faktycznie czlowiek zle sie czuje. dyskusja taka jakby zasilki mialy wysokosc sredniej pensji i wyjazdy spa w promocji ))))) ogolnie czuje sie zle ze panstwo zabiera mi pokazny % moich dochodow, a jesli juz mi cos daje- daje mi odczuc ze jestem: a bidokiem b zebrakiem c niedojda zyciowa d. zlodziejem w dowolnej kolejnosci. Podczas gdy po prostu powinno zmniejszyc moje zobowiazania i % ktore mu oddaje a ulgi zlikwidowac, albo zostawic takie celowe. nie biora zasilku, ale swiadomosc ze 43 zlote na dziecko wywoluje takie emocje sprawiloby ze czylabym sie zdecydowanie zle. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:03 Rozumiem, że odbierając nadpłatę podatku, kiedy to np. odliczyłas sobie remont mieszkania równiez źle się czułaś? Wszak w ten sposób zabierasz centralnemu budżetowi państwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:32 A głowa ci nie szwankuje? Państwo powinno czuc się żle, że robią z Nas bidoków a sami żyją w luksusie Odpowiedz Link Zgłoś
demonii Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 16:32 droga miruko, a gdybys prowadząc działalność gospodarczą miesiąc w miesiąc płaciła na fundusz pracy i składki emerytalno-rentowe dla obecnych rencistów (bo oni, mimo że składali to tej kasy nie mają - bo ustrój był taki?) Mi nie jest dobrze z myślą, że zasilki dla bezrobotnych pobierają nie tylko ludzie, którzy faktycznie pracy nie mają. A tym bardziej źle się czuję ze świadomością tego, że spora część rencistów mogłaby pracować i to ciężko. Dlaczego alkoholicy (przecież są biedni) dostają rodzinne i mogą je przepijać i jakoś nie mają wyrzutów sumienia?? Ja pobieram rodzinne, mam komputer - moje dzieci również z niego korzystają, z internetu także. Gdybym tą kasę przepijała, to może... choć pewnie miałabym to gdzieś... Odpowiedz Link Zgłoś
anula2000 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 14:37 "A nie wierzyłam jak ktoś napisał że na tym forum się nie ma co odzywać bo zaszczują, bierzcie, pewnie, że nic mi do tego, ja pytałam, jak się z tym czujecie? Bo ja bym się czuła źle" a czego się spodziewałaś? może pomyśl, że te pieniądze co idą na neta np. rodzice płacą z pieniędzy na swojego fryzjera dajmy na to, a nie dzieciom zabierają, to jest temat typu kij w mrowisko. Jak nie masz co robić to się czepiaj ludzi co co kradną na stanowiskach, rządu co otwiera nowe stanowiska, zeby zrobić miejsce dla kolejnych urzędasów, albo rozpieprzają kasę i dlatego nie ma na podwyżki, a nie dlatego, ze dzieci dostają marne grosze. Albo powiedź wprost do tych osób, które podobno znasz a wykorzystują państo i naciągają na zasiłki, albo może jakiś donosik???? A może ktoś własnie pracuje z pomocą netu? zresztą teraz taniej wychodzi miec neta niż np. stacjonarny, może założysz wątek: dostajecie zasiłek i macie telefon, nie wstyd wam? I jak widzisz dostałaś odpowiedź, że nikt się nie czuje źle, że pobiera zasiłek. Głupi ten twój wąteczek i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 15:09 ja pobieram zasiłek, świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny, tzn. moje dziecko pobiera. I kim ja jestem wg. Ciebie? powinnam worek na głowe założyc i się schować ? Odpowiedz Link Zgłoś
mala281 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 18:34 Brawo edycia274 ja tez pobieram na dwoje dzieci rodzinne i na jedno zasiłek pielęgnacyjny ,musze dodać ze mąż tylko pracuje i kwota za neta to ponad 50zł co miesiąc.To ja wobec tej osoby która założyła ten wątek powinnam siedzieć w kanale i ze szczurami gadać a na gg itp. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 15:21 Dobrze, że macie dziewczyny na tyle poczucia humoru żeby szydzić z takich wątków i ich autorów Odpowiedz Link Zgłoś
superslaw Re:wiecie co dziewczyny.... 04.08.06, 15:30 ten wątek to najgłupsza rzecz jakka zdarzyło misie usłyszeć ostatnio...i autoreka sie dziwi ze ktos jej mówił ze ja "zjemy"...no nic dziwnego jak ktos takie dyrdymały wypisuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re:ja nie wydaję na net tylko na prezerwatywy, to 04.08.06, 19:54 chyba nie muszę się wstydzić?))) nasrane w główce się ma, co? koleżanko_założycielko_watku? Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 22:04 Ja mam za darmo. I co?- to pewnie też źle, no bo za darmo. Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 22:07 a czemu masz za darmo? jak to ? no powiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
karynk Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 22:17 Pewno się do sąsiada podłączyła na krzywy ryj Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 23:33 Ogólnie to o d..e rozbic ten wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
anka_mala Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 23:52 Witam! Pobieram zasiłek rodzinny i wychowawczy i nie jest mi wstyd! Są to tak małe pieniądze(zaznaczam że na dziecko),że czasami niewiadomo jak nimi rozporządzić.Nie dziw się że tak inne mamy zareagowały,bo może poczuły się tak jak ja:złodziejka okrada państwo.To nie prawda,pracuję już 11 lat,i przez ten cały okres zabierano mi z pensji podatek i inne składki, np.zdrowotne.Nie chodziłam do lekarzy,a teraz żeby skorzystać z porady alergologa(dziecko z ATS)musiałam zapłacić 50 zł,niemówiąc już o leku,który kosztował 78 zł.Do państwowego musiałabym czekać 3 miesiące.Czasami warto się zastanowić zanim się coś napisze.Przecież nie jesteśmy innej kategori, żeby nas pozbawić komputera czy netu,a może w przyszłości dzięki temu, poprawi się nasza sytuacja i nie trzeba będzie już się prosić o te pieniądze. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 05.08.06, 08:54 asiorzynka napisała: > Ja mam za darmo. I co?- to pewnie też źle, no bo za darmo. Nie? no masz pewnie ze tak nie dosc ze neta ma za free, to jeszcze lape po panstwowe 45 z wyciąga Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Gdyby to ode mnie zależało... 04.08.06, 23:33 Gdyby to ode mnie zależało, rodziny o niskich dochodach, a zwłaszcza bezrobotne lub wielodzietne, dostawałyby zasiłek specjalnie na internet. Oprócz tego, co napisała już wieczna-gosia (pozwolę sobie zacytować: oszczedzasz na gazetach (aaaa zapomnialam ze baba na zasilku nie maprawa do gazet....) na listach na telefonach (ja w ogole nie mam stacjonarnego, teraz odkad jest skype to w ogole nie mam potrzeby nawet zakladac) nie moweiac o szukaniu pracy, wysylaniu CV itd. oszczędza sie na zakupach typu używane ubrania i książki na allegro (nie wszędzie są lumpeksy a tym bardziej antykwariaty, a dzieci ubrań i książek potrzebują) można podnieść kwalifikację np ucząc się jezyka - w miarę rozgarnięta osoba nauczy się np. przyzwoitych podstaw angielskiego z darmowych kursów BBC. Mase jest zresztą darmowych i legalnych angielskich książek w sieci. To samo dotyczy innych jezyków. a słowniki? a encyklopedie? a darmowa klasyka literatury polskiej (lektury szkolne dla dzieci)? a informacje n/t terapii dzieci chorych lub upośledzonych? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Gdyby to ode mnie zależało... 05.08.06, 00:12 No ale autorka wątku o tym nie pomyslała....a wogóle po co mamy z Nia dyskutować? ja o chorobach mojego dziecka dużo w necie znalazlam, a jak leżałam z Niki w szpitalu ( wtedy nie miałam neta ) korzystałam z kompa na świetlicy, i juz wiedziałam, że to fajna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 05.08.06, 12:29 Ja mam w domu "neta" a zasiłku nie pobierałam nie pobieram i nie zamierzam bo pracuję a poza tym wstyd by mi było. Dla mnie osobiście zarejestrować sie w bezrobociu dla zasiłku albo chodzić na żebry po MOPS-ach to tak jak by sie przyznać do porażki życiowej. Nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 05.08.06, 15:27 a to zasiłek rodzinny to chodzenie na żebry? popatrz jak szybko stałam się żebraczką... Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 15:08 kurde tak sie jakos złożyło, że na krzywy ryj to ja jakoś nigdy nie potrafię. Na moim dachu jest antena nadawcza na całe osiedle. Nie płacę ale muszę byść na każde zawołanie tych od neta. Więc w jakimś sensie też płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 17:25 > a to zasiłek rodzinny to chodzenie na żebry? popatrz jak szybko stałam się > żebraczką... A nie uważasz że poniekąd tak jest, bo ja osobiście tak? Jeśli ktoś chodzi po pomoc do MOPSu albo do Bezrobocia przybiera po prostu zinstytucjonalizowaną formę żebractwa, i nie czarujmy sie że tak nie jest, bo te urzędy są właśnie dla osób mniej zaradnych życiowo...nie ma sie o co obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 17:30 luxure napisała: > A nie uważasz że poniekąd tak jest, bo ja osobiście tak? Jeśli ktoś chodzi po > pomoc do MOPSu albo do Bezrobocia przybiera po prostu zinstytucjonalizowaną > formę żebractwa, i nie czarujmy sie że tak nie jest, bo te urzędy są właśnie > dla osób mniej zaradnych życiowo...nie ma sie o co obrażać. __________________________ bzdura czym innym jest mops czym innym zasilek dla bezrobotnych a jeszcze czym innym swiadczenie rodzinne zanim zacznie sie wydawac takie autorytarne sady warto sie zorientowac co jest co a nie wszystkich ktorzy dostali 10 zl od panstwa wrzucac do jednego wora idactwoim tokiem rozumowania zwrot podatku tez jest zapomogą dla niedorajdy zyciowego bo ci zaradni doplacaja do 3 progu Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 17:44 idactwoim tokiem rozumowania zwrot podatku tez jest zapomogą dla niedorajdy > zyciowego bo ci zaradni doplacaja do 3 progu > Wiesz co czasem czytają posty takie jak Twój ręce mi opadają i nie chce mi sie więcej na to forum zaglądać bo zaraz nadinterpretacja. Czym innym jest zwrot z podatku, a co innego Urząd Pomocy Społecznej, zasiłek dla Bezrobotnych albo pomoc socjalna. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 17:53 zasilek dla bezrobotnych dostaje ktos kto w ciagu ostatnich 12 miesiecy pracowal i z jakichs powodow nie pracuje bardzo czesto mlode matki zawalniane po macierzynskim pierwszy lepszy ment z ulicy na penwo do niego uprawniony nie jest a rodzinne pobierają bardzo czesto rodziny, gdzie obydwoje z rodzicow pracuja, tyle ze dochod w przeliczeniu na glowe jest niewysoki gdzie tu zebractwo widzisz? mopsu bym do tego zupelnie nie mieszala a rodzinne wydaja urzedy miejskie, nie mopsy mopsy nie wydaja rowniez zasilku dla bezrobotnych Odpowiedz Link Zgłoś
mac62 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 18:24 luxure -musisz być b.nieszczęśliwym człowiekiem- jeśli taką pogardę czujesz do innych ludzi- popatrz w lustro- może to z tobą jest coś nie tak oskarżaj,linczuj i oceniaj- ludzie "zakompleksieni życiowo" mają z tym największy problem Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 18:38 Urząd Pomocy Społecznej? A co to jest za instytucja? Bo ja tylko o Ośrodku Pomocy Społecznej słyszałam... A pomoc socjalna jest świadczona właśnie przez OPS-y, nie jest to odrębna instytucja, jak wynika z Twojej wypowiedzi. Zgadzam się z Tobą w jednej kwestii, korzystanie z pomocy społecznej jest swojego rodzaju porażka życiową. I myślę, że osoby z niej korzystające doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nie zawsze sa sami sobie winni. Gdzies nie zdarzyli, nie wsiedli do pociagu z napisem " transformacja", zostali z własną nieporadością życiową. Poza tym, pierwsza nadinterpretację to TY tu popełniłaś, zrównując korzystających z pomocy społecznej, z tymi, którzy pobieraja zasiłek oraz z tymi, którzy żebrzą. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re:ale ustalmy o co chodzi o te 43 złote 06.08.06, 19:33 świadczenia rodzinnego na dziecko? bo ja pobieram to z mopsu, ale wcześniej dopóki mój pracodawca miał powyżej 10(?)ciu pracowników wypłacał mi to pracodawca, to jakie to są ku.. żebry? Ja w ogóle nie wiedziałam, że coś takiego przysługuje, księgowa z firmy mnie poinformowała, że mam wypełnić i zanieść i już, o nic nie prosiłam i wcale się nie obrażam, Ty też się nie obraź tylko najpierw zwalcz swoje kompleksy, a potem nazywaj innych żebrakami, ty super_zaradna_życiowo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles LUXURE 07.08.06, 01:14 Niezaradność życiowa - powiadasz........... hmmmmmmmmmm..................... Podłączyłam się do neta - przecinając kabel sąsiadowi i zrobiłam złączkę. Mam internet za darmo Teraz myślę o rowerku dla mojego dziecka. Widziałam jak taki jeden dzieciak jeździ na fajnym sprzęcie, muszę tylko poczekac, kiedy będzie bez mamusi. Nie pytaj tylko, skąd mam komputer, boję sie, zebys nie podkablowała Zaradna jestem, co nie ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 22:20 niutaki Ty żebraczko a feeeeeeee, ja to jestem żebrak, że hohoh szkoda tylko, ze Panstwo nie da mi na leki, na mleka na rehabilitacje itd Odpowiedz Link Zgłoś
ankapw24 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 19:52 miruko co Ty pleciesz? zasiłek rodzinny na net?przecież to tak niebagatelna kwota,że jeszcze na komórkę wystarczy, żywność dla dzidzi, pampersy, ciuszki firmowe, a oprócz tego można sobie jakieś nowe sprzęty AGD I RTV do domu sprawić, przecież to aż 43zł., o tak sobie pomyślałam ,że można odłożyć jeszcze na wakacje dla dziecka-super sprawa. A powiedz mi co to za porządek w państwie, że płacąc składki zdrowotne, a tymsamym "zapewniając" sobie pomoc medyczną w ramach tego funduszu nie można "dostać się" do lekarza specjalisty, a jeśli już to trzeba płacić za poszczególne badania, dentysta- prywatnie, okulista- prywatnie, dermatolog(...) itd.itp. A z drugiej strony co Ci do tego czy ktoś pobiera zasiłek i co z nim robi??? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Głupie d''''''yi tyle 06.08.06, 22:27 Ja jestem żebrak tak? bo urodziłam chore dziecko, nie moge pracować, musze się dzieckiem zająć. Pracodawca nie będzie mi dawał non stop wolnego. To co dostaje z MOPS'U to to co się dostaje jeśli dziecko ma orzeczenie- ja sobie sama go nie wystawiłąm. Kochana leki kosztują, rehabilitacja - tez czasem, dojazdy też. Ja nie pracuje więc nie mam dochodów. Jakim prawem Ty o mnie mówisz Zebrak??????? Ciśnienie mi się podnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Głupie d''''''yi tyle 06.08.06, 23:19 Edycia, ciiiiiiiiiiiiii.......... spokój, spokój............. Szkoda, żeby jakies dwie d...* miały popsuć nerwy tylu fajnym, rozsądnym dziewczynom Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: Głupie d''''''yi tyle 07.08.06, 00:50 Do osób, które nie maja chorych dzieci nie trafisz - im sie to po po prostu w ich małej wyobraźni nie mieści - to, ze Twoje dziecko potrzbuje stałej opieki 24h na dobę, że wydajesz krocie na leki, rehabilitację itd. Zawsze Ci powiedzą, żes ciamajda życiowa, że nie dostosowałaś swojej prokreacji do warunków finansowych itp. Gdy na podobny zarzut odpowiedziałam pytaniem: co, gdy dziecko jest chore i potrzeba multum pieniędzy na leczenie - nikt nie odpowiedział...Dla osoby nie znającej problemu wyolbrzymiasz, a "wydatki na leki" sprowadzają się do antybiotyku na anginę w sezonie jesiennym i wiosennym... Odpowiedz Link Zgłoś
demonii Re: Głupie d''''''yi tyle 07.08.06, 07:44 Aleksandra, nie wypowiadaj się za wszystkich!! Ja mam zdrowe dzieci, ale to nie oznacza że nie wiem ile opieki wymagają te, które zdrowe nie są! Denerwują mnie takie posty! Pisz może za siebie, dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
kaja5 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 23:22 miruka napisała: > wiecie ze zasilek wtedy wydajecie wlasnie na taki np. internet, nie wstyd > pobierac? dobrze by było gdyby tak było...niestety rodzinny nie wystarczy na opłacenie internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 07.08.06, 09:11 Po co ta dyskusja? Głupi wątek i tyle. Przecież nie będziemy się tłumaczyć jakiejś zakompleksionej Pani co robimy z zasiłkiem, Odpowiedz Link Zgłoś
ewi.w Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 07.08.06, 10:20 miruka napisala: <A nie wierzyłam jak ktoś napisał że na tym forum się nie ma co odzywać bo <zaszczują, bierzcie, pewnie, że nic mi do tego, ja pytałam, jak się z tym <czujecie? Bo ja bym się czuła źle A ja mam zamiar od wrzesnia pobierac zasilek, i czuje sie z tym poprostu wspaniale, bo przynajmniej bede miala na zaplacenie rachunku za neta! )) Pracuje,pracowalam,placilam skladki wiec mi sie nalezy! a jak? Nie uwazam ze panstwo okradam, to ono mnie okrada!!!!!!!!!!!!!!!! i bede ciagnac ile sie da!!! zasilki, zapomogi i co tam jeszcze... I czuje sie wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: no właśnie :-)) Miłego dnia Kobiety :-)) 07.08.06, 10:40 Miłego !!! my nie zaradne kobiety i żebraki. Kiedys pwoiem córce, że przez to iż jest chora ja pobieram świadczenia i jestem żebrakiem ( Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś