Dodaj do ulubionych

kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny?

04.08.06, 10:14
wiecie ze zasilek wtedy wydajecie wlasnie na taki np. internet, nie wstyd
pobierac?
Obserwuj wątek
    • anula2000 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:16
      ten wątek to czysta prowokacja, po co to robisz?
    • lola211 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:18
      Zasilku nie pobieram, zeby nie bylo.
      Wcale nie uwazam, ze osoby go biorace nie maja prawa miec w domu netu.To zaden
      luksus, wrecz koniecznosc w tych czasach.Internet jest przydatnym narzedziem ,
      chocby w kwestii poszukiwania lepiej platniej pracy czy w ogole jakiejkolwiek
      pracy.Skoro spelnia sie wymogi co do otrzymania tej smiesznej kwoty to nalezy
      korzystac i jest to jak najbardziej uzasadnione.
      • miruka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:22
        zadna prowokacja, zwyczajne przelanie czary, marudza ze maja 1000 na rodzine z
        zasilkami, a ten zasilek z definicji jest na czesciowe utrzymanie dziecka, a
        funduja w domu zbedne luksusy, znam osoby, ktore maja prawo do zasilku ale nie
        pobieraja bo sa zbyt dumne, bo sobie radza a inni maja gorzej
    • wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:20
      w ogole wstyd jest miec komputer. Bo to przeciez towar luksusowe.

miruko owszem net kosztuje ale:
      oszczedzasz na gazetach (aaaa zapomnialam ze baba na zasilku nie maprawa do
      gazet....)
      na listach
      na telefonach (ja w ogole nie mam stacjonarnego, teraz odkad jest skype to w
      ogole nie mam potrzeby nawet zakladac)
      nie moweiac o szukaniu pracy, wysylaniu CV itd.

biorac pod uwage ze net w sieci to mozna miec za 50? zlotych? to chyba jednak
      sie oplaca.
      • wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:23
        a zasilku nie pobieram smile
        • a.lenard Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:17
          jestem na bezrobotnym i mam internet smile czy to tez zbrodnia? To mi się nic nie
          należy pomimo , że wcześniej pracowałam i mam prawo do zasiłku?
          • a.lenard Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:18
            rodzinnego nie pobieram, tak dla sprostowania
      • beata985 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:23
        ja przez ponad rok nie płaciłam za internet ani pół grosiczka.
        siedzisz u kogoś w kieszeni ze oskarżasz??
        wstyd.

ps.zasiłku nie pobieram
        • renka14 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:27
          tak, siedze, bo na tym ma polegac pomoc panstwa dla ubogich, zeby najpierw
          pomagala rodzina, idea jest taka ze pobierasz jak musisz a tu becikowe na
          chrzciny lub, o matko z corka, na zabiegi ujedrniajace
          • marychna31 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:07
            > idea jest taka ze pobierasz jak musisz a tu becikowe na
            > chrzciny lub, o matko z corka, na zabiegi ujedrniajace

Becikowe jest dla każdej rodziny, po urodzeniu dziecka a nie tylko dla tych "co
            muszą". Tak jak np stypendium naukowe dla tych, co mają nalepsze oceny a nie
            dla najbiedniejszych. Taka nagroda i forma docenienia od Państwa.
    • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:32
      Wstyd mi sad
    • agastrusia Co komu do domu... 04.08.06, 10:38
      ...jak chałupa nie jego! Gdyby nie internet to bym nie miała kontaktu ze
      światem. Tak się złożyło - jak już ktoś pisał - mając neta nie wydaje kasy na
      gazety, na poczte, nie trace niepotrzebnie czasu w urzędach itp, itd. Dla mnie
      net to konieczność a nie luksus. Jeśli nie rozumiesz tego to bardzo przykro ale
      to twój problem - a zasiłek na ten rok mi się już nie należy. Zadowolona?
      • gawliki Re: Co komu do domu... 05.08.06, 12:46
        ja rodzinnego nie biore,kiedy sie nalezy???????
        ale np terawz bezrobotne biore tylko 380zl ale mi sie nalezy i nie mam zamiaru
        rezygnowac chociaz starcza na waciki...............
    • malgra Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:38
      to tak jak bezrobotny z komórką.
      Tylko,że w dzisiejszych czasach zarówno komórka jak i internet są na tyle
      tanie,że większość może sobie na nie pozwolić i nie jest to żadną oznaką
      luksusu.
      • joasiiik25 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:40
        dziwne pytanie ?
        u nas np necik jest udestopniony ZA DARMO (pezprzewodowy) i kazdy mieszkaniec
        moze sobie z niego korzystac smile
        wystarczy komp, karta radiowa i antena smile
      • kasja78 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:41
        Niemam zadnych zasiłków a neta mam od niedawna bo wczesniej nie było mnie stac
        na komputer-po prostu były inne wydatki. Znam osoby które biadola na kase,
        pobieraja zasiłki a -maja samochód,internet i co chwila cos kupuja do komputera
        (i co z tego że na alegro), dwie komórki, zakupy w avonie itd. To jest luksus
        • wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:10
          szczegolnie zakupy w avonie- faktycznie luksus smile))
          • moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:37
            wieczna-gosia napisała:

> szczegolnie zakupy w avonie- faktycznie luksus smile))

jak w sęsie, ze strata kasy big_grin
            to sie zgadzam wink
            • iwles Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:06
              Ja tam błyszczyk sobie chwalę smile
              • wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:37
                ja tez sobie chwale pare rzeczy, ale nie uwazam avonu za produkt luksusowy. W
                tym sensie smile)
    • blou1 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:40
      Nie wstyd. Pobieram zasiłek, za neta płaci mąż. Nie ubiegam się w opiece o inne
      dodatki, dziewczyno nie przesadzaj!!! Chcesz poszukać problemu? Zajmij się
      ZOZami, miałam dziecko na rechabilitacji (laser, jonoforeza) w szpitalu nie
      było miejsc w ramach funduszu ale prywatnie w tym samym szpitalu, na tym samym
      sprzęcie były oczywiście. Chcesz jeszcze kilka innych przykładów naszych
      absurdów?
      A zasiłek rodzinny, skoro go dostaję mogę wydać na co tylko chcę (dzieci
      chociaż małe też korzystają z internetu, a kiedy będą większe będą miały super
      źródło informacji.
      Wyluzuj.
    • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:58
      W zeszłym roku napisałam o mopsie, iz przedłużają mi wypłacenie pieniędzy itd a
      były dla mnie ważne, bo to nie tylko zasiłek rodzinny. Posypały się na mnie
      gromy, że mam net i stac mnie na niego a piszcze iż kasy mops nie wypłaca. Tak
      się składa, że Niki ma orzeczenie i jest większa suma niż 43 zł. No ale
      dziewczyny mnie opierniczyły itd...
      Wtedy się tym przejełam ale teraz wiem iż nie warto.
      Każda niech patrzy w swoje gniazdo i tyle.
    • halinka20 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 10:58
      Miruko czytając to co napisałaś podniosłam się na duchu smile) Okazało się bowiem,
      że mimo, że jestem na urlopie wychowawczym (piętnaście lat pracy zawodowej bez
      przerwy) żyję w totalnym luksusie pobierając zasiłek wychowawczy i rodzinny w
      sumie 443,00 zł, a mam neta, telefon komórkowy, telewizję kablową , kuchenkę
      mikrofalową i wiele innych luksusowych rzeczy (według Ciebie), a może pomyśl,
      że ludzie zanim zaczynają być rodzicami, to są też ludźmi i pracują i dzięki
      temu "dorabiają" się tych wszystkich "luksusów". I powiem Ci jeszcze, że jak
      zostałam mamą nie zamierzałam z nich zrezygnować i nie zrezygnujęsmile) Ponieważ
      uczciwie na nie zapracowałam, sądzę, że oddałam państwu taką część swoich
      zarobków przez ten czas, że te dwa lata płatnego przez to państwo urlopu
      wychowawczego mi się należy smile)
      Pozdrawiam smile
    • anetina hihihi - ja nie dostaję 04.08.06, 11:01

• mynia_pynia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:06
      wink Czyli jeżeli człowiek pobiera zasiłek to nie powinien mieć dostępu do
      wydarzeń, książek, gazet, ma się nie interesować sytuacją w Polsce i na
      świecie ???
      Ma być nieszczęśliwy, nie chodzić do znajomych, nie pić kawy, nie kupować
      ciastek, nie chodzić do kina???
      Bo osoby pobierające zasiłek to nie melina, tylko najczęściej zwykli ludzie.
      Jeżeli mąż pracuje i ma rodzinę składającą sie z 2 dzieci a zarabia 2000zł i
      żona chwilowo jest na wychowawczym to rozumiem że powinni zrezygnować z
      dodatkowych pieniędzy wg Ciebie???

Wiesz ile mnie kosztuje Internet w mieszkaniu??? Miesięcznie 9.8zł wink.
      Dodam tylko że nie jestem na zasiłku, pracuję i mam się rewelacyjnie.
      • edycia274 mynia 04.08.06, 11:24
        Kawa ro już luksus, znajomi?????jak siedzi się w domu to się dzieci chowa a nie
        po kumpelach łazi
    • czajkax2 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:12
      Hmmmmmmm chyba złoze podanie o zasiłek, w koncu mi sie nalezysmile Normalnie na
      złosc tobie pofatyguje sie i pójde po ten zasilekbig_grin

Aaaaaaa i tez sie zastanawiam na co wydam becikowe(moze nawet podwójne,kto
      wie?smile))) Moze przepijemy? Moze kupie cos dla SIEBIE? Normalnie szal ciałsmile
      • juska26 Re: wstyd jak cholera n/t 04.08.06, 11:14
      • edycia274 czajka 04.08.06, 11:25
        Za takie becikowe to sobie popijesz smile)
        byle nie za bardzo bo Cię na izbe wytrzeżwień wywiozą smile
        i będą tu na forum pisac smile
        • iwles Re: czajka 04.08.06, 13:12
          edycia274 napisała:

> Za takie becikowe to sobie popijesz smile)
          > byle nie za bardzo bo Cię na izbe wytrzeżwień wywiozą smile
          > i będą tu na forum pisac smile

A może nawet w telewizji pokażą ?

smile
        • czajkax2 Re: czajka 04.08.06, 16:11
          Ni pochlam sobie raz a dobrzer. Wszak i rodzinne i becikowe to niewyobrazalne
          pieniądze są. Zyc nie umierac. Biorąc takie rodzinne to juz mozna nic nie robic
          tylko zyc w luksusiebig_grinDDD No i ta sława forumowea mnie kusi hehehehe.

Oj autorka wąteczku to mnie rozbawiłasmile)))))
    • lotos.flower Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:33
      och, jak mi wstyd...
      ja bardzo ale to bardzo przepraszam że z chwila urodzenia dzieka nie sprzedałam
      komputera, pralki, kuchenki, suszarki i że nie przeprowadziłam sie do ziemianki
      ...zaraz naprawie mój bład
    • miruka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 11:48
      Nie dziwię się powyższym postom w ogóle, to tylko dowodzi że w Polsce jest taka
      mentalność – jak od państwa to się należy i tyle i nie ma co w ogóle się
      starać, ciekawe ile to się dało temu państwu że teraz ma się prawo do
      wychowawczego, i teraz nie ma na podwyżki dla lekarzy bo trzeba mieć dla
      każdego, chcąc pobrać gminne becikowe wpuszczamy do domów panią z opieki
      społecznej, była u którejś z Was? Co powiedziała na kompa, na samochód?
      • agastrusia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:00
        Kilkanaście lat pracy - legalnej więc opodatkowanej - chyba wystarczy.
        • agastrusia Czyżby zazdrość 04.08.06, 12:02
          przez ciebie przemawiała, że ktoś może mieć więcej od ciebie czy o co ci chodzi
          - jak masz problem to idź do psychologa.
      • kasia0802 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:03
        miruka napisała:

> Nie dziwię się powyższym postom w ogóle, to tylko dowodzi że w Polsce jest
        taka
        >
        > mentalność – jak od państwa to się należy i tyle i nie ma co w ogóle się
        > starać, ciekawe ile to się dało temu państwu że teraz ma się prawo do
        > wychowawczego, i teraz nie ma na podwyżki dla lekarzy bo trzeba mieć dla
        > każdego, chcąc pobrać gminne becikowe wpuszczamy do domów panią z opieki
        > społecznej, była u którejś z Was? Co powiedziała na kompa, na samochód?

chyba odezwała się ta co nie dostanie podwyzki przez becikowe i zasiłki
        rodzinne, chyba lepiej ze ty nie dostaniesz podwyżki niż pństwo mialoby zabrać
        dzieckiom, bogatym czy biednym.
        • kasia0802 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:05
          kasia0802 napisała:

> miruka napisała:
          >
          > > Nie dziwię się powyższym postom w ogóle, to tylko dowodzi że w Polsce jes
          > t
          > taka
          > >
          > > mentalność – jak od państwa to się należy i tyle i nie ma co w ogól
          > e się
          > > starać, ciekawe ile to się dało temu państwu że teraz ma się prawo do
          > > wychowawczego, i teraz nie ma na podwyżki dla lekarzy bo trzeba mieć dla
          > > każdego, chcąc pobrać gminne becikowe wpuszczamy do domów panią z opieki
          > > społecznej, była u którejś z Was? Co powiedziała na kompa, na samochód?
          >
          >
          po roku pobierania zasiłku było 43 zł to wynosi 516 zł , nie sądze ze mozna by
          było sie dorobic samochodu , komputera nawet starego czy czegoś droższego na
          krzywdzie dziecka. ZAzdrośnica, która nie dostała podwyżki(jest chyba lekarzem)
      • blou1 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:04
        Dziewczyno w jakim Ty świecie żyjesz? Nikt tu niczego nie żąda od państwa!
        Każda która ma prawo do wychowawczego płatnego i rodzinnego, zapracowała sobie
        na te świadczenia. I takowe nam się należą, za naszą pracę. Dobre serca może i
        mamy ale nie reprezentujemy postawy altruistycznej względem państwa!
        Kurcze, ja pracując nie byłam ani razu na L4, chora i co z tego? Każdy bał się
        o pracę. A dlaczego mam nie korzystać ze świadczeń które mi się należą? I będę
        je pobierała jak długo się da, i wiesz co? Jestem na etapie szukania pracy,
        wyobraź sobie efekty (mama dwójki małych dzieci). Nie moralizuj, bo Twoje
        wywody robią się śmieszne.
        • kasia0802 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:07
          blou1 napisała:

> Dziewczyno w jakim Ty świecie żyjesz? Nikt tu niczego nie żąda od państwa!
          > Każda która ma prawo do wychowawczego płatnego i rodzinnego, zapracowała
          sobie
          > na te świadczenia. I takowe nam się należą, za naszą pracę. Dobre serca może
          i
          > mamy ale nie reprezentujemy postawy altruistycznej względem państwa!
          > Kurcze, ja pracując nie byłam ani razu na L4, chora i co z tego? Każdy bał
          się
          > o pracę. A dlaczego mam nie korzystać ze świadczeń które mi się należą? I
          będę
          > je pobierała jak długo się da, i wiesz co? Jestem na etapie szukania pracy,
          > wyobraź sobie efekty (mama dwójki małych dzieci). Nie moralizuj, bo Twoje
          > wywody robią się śmieszne.

no własnie ja nie dostałam wychowawczego, macierzynskiego bo nie należał się.
          Ponieważ kilka lay =t wczensiej pracowałam a pozniej sie zwoliłam do innej
          pracy dosłownie 2 miesiaće od zwolnienia a zajścia w ciąze, zaważyło iz nie
          dostałam grosza na dziecko, nie pracuję a mam tylko zasiłek na dziecko 43 zł.
          Pomimo ze pracowąłam kilka lat wczesniej. To jest przykre.
      • ominika Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:16
        miruka napisała:

> Nie dziwię się powyższym postom w ogóle, to tylko dowodzi że w Polsce jest
        taka
        >
        > mentalność – jak od państwa to się należy i tyle i nie ma co w ogóle się
        > starać, ciekawe ile to się dało temu państwu że teraz ma się prawo do
        > wychowawczego, i teraz nie ma na podwyżki dla lekarzy bo trzeba mieć dla

Miruka, nieiwem, czy sie łapię w tej grupie, która tak piętnuszej, ale...
        Pobieram - w zasadzie ni eja, ale moje dziecko - zasiłek pielegnacyjny. Całe
        144 xł. No, przy maszych dochodach powyżej 4.500 pln to drobiazg. Powinnam
        zrezygnować twoim zdaniem? Mam komputer i net. Musz epracowac w domu, bo moje
        kochane panstwo nie stworzyło systemu wspomagania i pomocy rodzinom dzieci
        niepelnosprawnych. I nie mówię tu o pieniądzch. Ale o systemie opieki,
        ksztalcenia specjalnego, dostepnej rehabilitacji. Państwo uznało że ma mnie w
        dupie, bo daje mi 144 zł jałmużny. Super. Chetnie bym zamieniła te jałmuznę na
        normalne rozwiązania systemowe. Na szkołę chocby w moim powiecie - bo o miescie
        nie marze, a nie 180 km od domu. Na sesnowny sytem terapii i rehabilitacji. Na
        sensowny system wspomagania wopiece nad takim dzieckiem, żebym spokjnie mogła
        wrócic dopracy i zarobić na własną emeryturę.I tak dalej i tak dalej. Ale lipa.
        Więc wybacz, wielkie g. wiesz o zyciu, i jeszcze wieksze g. cie obchodzi, co
        zrobię z tzw. zasiłkiem.
      • lola211 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:51
        W d.pie mam takie panstwo, ktore nie ma nic sensownego do zaoferowania osobie w
        wieku 50 lat, ktora przepracowala lat 30, placac uczciwie skladki.Pisze o mojej
        mamie.5 lat musiala sie "bujac", zatrudniajac jako opiekunka do dzieciakow,
        zeby doczekac zalosnej emerytury.I ty piszesz, "ile sie dalo PANSTWU"? Czyli
        komu?
      • moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:55
        miruka napisała:

zasilek rodzinny daje urzad miasta
        nie opieka spoleczna
    • iwles Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:15
      Jasne..............

Ktoś kto pobiera zasiłek rodzinny (co wcale nie jest ani wielką kwotą, a
      często, zeby otrzymać zasiłek wystarczy, żeby oboje rodzice byli np.
      początkującymi nauczycielami i mieli 2 dzieci)
      No więc każda taka rodzina powinna:

- nie mieć komputera
      - nie miec netu
      - nie mieć telefonu
      - nie miec telewizora
      - nie miec kablówki
      - nie mieć odtwarzarza video ani dvd
      - nie miec pralki automatycznej

mieć:
      - starą ledwochodzącą pralkę (najlepiej Franię, broń Boże automat)
      - meble zdobyczne po rodzinie i sąsiadach
      - ubrania t y l k o z lumpeksów
      - nigdy nie powinni chodzić do McDonaldów itp.

Może ktoś coś jeszcze dorzuci ?????
      • moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:38
        iwles napisała:

> - ubrania t y l k o z lumpeksów
        > - nigdy nie powinni chodzić do McDonaldów itp.
        >
        >
        >
        > Może ktoś coś jeszcze dorzuci ?????

kaszanke jesc
        a piatki prażuche wink
        • 4luty Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:39
          moofka napisała:

> iwles napisała:
          >
          >
          > > - ubrania t y l k o z lumpeksów
          > > - nigdy nie powinni chodzić do McDonaldów itp.
          > >
          > >
          > >
          > > Może ktoś coś jeszcze dorzuci ?????
          >
          > kaszanke jesc
          > a piatki prażuche wink

mozesz napisac co to znaczy "piatki prazuche?"
          • moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:47
            W piatki prazuche
            w mi ucieklo
            a prazucha to danie jest takie
            niedrogie wink
            • iwles Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:00
              prażucha to uprażona kasza. Jedzona sama na sucho, bo ze skwarkami to już
              zbyteczny luksus smile
              • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:31
                ale po co jeść? to luksus
    • aga_p26 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:16
      a co innego pozostaje.Na pampersy nawet nie starcza no chyba że są na
      promocji.Zycia mi to w każdym razie nie ratuje
      • miruka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:54
        A nie wierzyłam jak ktoś napisał że na tym forum się nie ma co odzywać bo
        zaszczują, bierzcie, pewnie, że nic mi do tego, ja pytałam, jak się z tym
        czujecie? Bo ja bym się czuła źle
        • moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 12:56
          zle?
          dostajac 45 zl, ktore nawet na pieluchy nie starczy?
          faktycznie karygodne
          • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:38
            A po co pieluchy? tetrowe są..albo od razu bez pieluch niech się do nocnika
            uczy... tyle zbytecznych luksusów....
          • wieczna-gosia Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:41
            ogolnie dostajac 45 zlotych, ktore wywoluja takie emocje wsrod ludzi, ktorzy
            zasilku nie potrzebuja- no faktycznie czlowiek zle sie czuje. dyskusja taka
            jakby zasilki mialy wysokosc sredniej pensji i wyjazdy spa w promocji smile)))))

ogolnie czuje sie zle ze panstwo zabiera mi pokazny % moich dochodow, a jesli
            juz mi cos daje- daje mi odczuc ze jestem:
            a bidokiem
            b zebrakiem
            c niedojda zyciowa
            d. zlodziejem
            w dowolnej kolejnosci.

Podczas gdy po prostu powinno zmniejszyc moje zobowiazania i % ktore mu oddaje a
            ulgi zlikwidowac, albo zostawic takie celowe.

nie biora zasilku, ale swiadomosc ze 43 zlote na dziecko wywoluje takie emocje
            sprawiloby ze czylabym sie zdecydowanie zle.
        • iwles Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:03
          Rozumiem, że odbierając nadpłatę podatku, kiedy to np. odliczyłas sobie remont
          mieszkania równiez źle się czułaś?
          Wszak w ten sposób zabierasz centralnemu budżetowi państwa ?
        • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 13:32
          A głowa ci nie szwankuje? Państwo powinno czuc się żle, że robią z Nas bidoków
          a sami żyją w luksusie
        • demonii Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 16:32
          droga miruko, a gdybys prowadząc działalność gospodarczą miesiąc w miesiąc
          płaciła na fundusz pracy i składki emerytalno-rentowe dla obecnych rencistów (bo
          oni, mimo że składali to tej kasy nie mają - bo ustrój był taki?) Mi nie jest
          dobrze z myślą, że zasilki dla bezrobotnych pobierają nie tylko ludzie, którzy
          faktycznie pracy nie mają. A tym bardziej źle się czuję ze świadomością tego, że
          spora część rencistów mogłaby pracować i to ciężko.
          Dlaczego alkoholicy (przecież są biedni) dostają rodzinne i mogą je przepijać i
          jakoś nie mają wyrzutów sumienia?? Ja pobieram rodzinne, mam komputer - moje
          dzieci również z niego korzystają, z internetu także. Gdybym tą kasę przepijała,
          to może... choć pewnie miałabym to gdzieś...
    • anula2000 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 14:37
      "A nie wierzyłam jak ktoś napisał że na tym forum się nie ma co odzywać bo
      zaszczują, bierzcie, pewnie, że nic mi do tego, ja pytałam, jak się z tym
      czujecie? Bo ja bym się czuła źle"

a czego się spodziewałaś? może pomyśl, że te pieniądze co idą na neta np.
      rodzice płacą z pieniędzy na swojego fryzjera dajmy na to, a nie dzieciom
      zabierają, to jest temat typu kij w mrowisko. Jak nie masz co robić to się
      czepiaj ludzi co co kradną na stanowiskach, rządu co otwiera nowe stanowiska,
      zeby zrobić miejsce dla kolejnych urzędasów, albo rozpieprzają kasę i dlatego
      nie ma na podwyżki, a nie dlatego, ze dzieci dostają marne grosze. Albo powiedź
      wprost do tych osób, które podobno znasz a wykorzystują państo i naciągają na
      zasiłki, albo może jakiś donosik???? A może ktoś własnie pracuje z pomocą netu?
      zresztą teraz taniej wychodzi miec neta niż np. stacjonarny, może założysz
      wątek: dostajecie zasiłek i macie telefon, nie wstyd wam? I jak widzisz
      dostałaś odpowiedź, że nikt się nie czuje źle, że pobiera zasiłek. Głupi ten
      twój wąteczek i tyle
      • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 15:09
        ja pobieram zasiłek, świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny, tzn.
        moje dziecko pobiera. I kim ja jestem wg. Ciebie? powinnam worek na głowe
        założyc i się schować ?
        • mala281 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 18:34
          Brawo edycia274 ja tez pobieram na dwoje dzieci rodzinne i na jedno zasiłek
          pielęgnacyjny ,musze dodać ze mąż tylko pracuje i kwota za neta to ponad 50zł
          co miesiąc.To ja wobec tej osoby która założyła ten wątek powinnam siedzieć w
          kanale i ze szczurami gadać a na gg itp.
    • alexandra74 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 15:21
      Dobrze, że macie dziewczyny na tyle poczucia humoru żeby szydzić z takich
      wątków i ich autorówsmile
      • superslaw Re:wiecie co dziewczyny.... 04.08.06, 15:30
        ten wątek to najgłupsza rzecz jakka zdarzyło misie
        usłyszeć ostatnio...i autoreka sie dziwi ze ktos
        jej mówił ze ja "zjemy"...no nic dziwnego jak ktos
        takie dyrdymały wypisuje....
        • niutaki Re:ja nie wydaję na net tylko na prezerwatywy, to 04.08.06, 19:54
          chyba nie muszę się wstydzić?smile)))
          nasrane w główce się ma, co? koleżanko_założycielko_watku?
    • asiorzynka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 22:04
      Ja mam za darmo. I co?- to pewnie też źle, no bo za darmo. Nie?
      • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 22:07
        a czemu masz za darmo? jak to ? no powiedz?
        • karynk Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 22:17
          Pewno się do sąsiada podłączyła na krzywy ryj wink
          • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 23:33
            Ogólnie to o d..e rozbic ten wątek...
          • anka_mala Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 04.08.06, 23:52
            Witam!
            Pobieram zasiłek rodzinny i wychowawczy i nie jest mi wstyd!
            Są to tak małe pieniądze(zaznaczam że na dziecko),że czasami niewiadomo jak
            nimi rozporządzić.Nie dziw się że tak inne mamy zareagowały,bo może
            poczuły się tak jak ja:złodziejka okrada państwo.To nie prawda,pracuję już
            11 lat,i przez ten cały okres zabierano mi z pensji podatek i inne składki,
            np.zdrowotne.Nie chodziłam do lekarzy,a teraz żeby skorzystać z porady
            alergologa(dziecko z ATS)musiałam zapłacić 50 zł,niemówiąc już o leku,który
            kosztował 78 zł.Do państwowego musiałabym czekać 3 miesiące.Czasami warto
            się zastanowić zanim się coś napisze.Przecież nie jesteśmy innej kategori,
            żeby nas pozbawić komputera czy netu,a może w przyszłości dzięki temu,
            poprawi się nasza sytuacja i nie trzeba będzie już się prosić o te pieniądze.
            Pozdrawiam Anka
      • moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 05.08.06, 08:54
        asiorzynka napisała:

> Ja mam za darmo. I co?- to pewnie też źle, no bo za darmo. Nie?

no masz smile
        pewnie ze tak
        nie dosc ze neta ma za free, to jeszcze lape po panstwowe 45 z wyciąga
        big_grin
    • paszczakowna1 Gdyby to ode mnie zależało... 04.08.06, 23:33
      Gdyby to ode mnie zależało, rodziny o niskich dochodach, a zwłaszcza bezrobotne
      lub wielodzietne, dostawałyby zasiłek specjalnie na internet. Oprócz tego, co
      napisała już wieczna-gosia (pozwolę sobie zacytować:

oszczedzasz na gazetach (aaaa zapomnialam ze baba na zasilku nie maprawa do
      gazet....)
      na listach
      na telefonach (ja w ogole nie mam stacjonarnego, teraz odkad jest skype to w
      ogole nie mam potrzeby nawet zakladac)
      nie moweiac o szukaniu pracy, wysylaniu CV itd.

oszczędza sie na zakupach typu używane ubrania i książki na allegro (nie
      wszędzie są lumpeksy a tym bardziej antykwariaty, a dzieci ubrań i książek
      potrzebują)

można podnieść kwalifikację np ucząc się jezyka - w miarę rozgarnięta osoba
      nauczy się np. przyzwoitych podstaw angielskiego z darmowych kursów BBC. Mase
      jest zresztą darmowych i legalnych angielskich książek w sieci. To samo dotyczy
      innych jezyków.

a słowniki? a encyklopedie? a darmowa klasyka literatury polskiej (lektury
      szkolne dla dzieci)? a informacje n/t terapii dzieci chorych lub upośledzonych?
      • edycia274 Re: Gdyby to ode mnie zależało... 05.08.06, 00:12
        No ale autorka wątku o tym nie pomyslała....a wogóle po co mamy z Nia
        dyskutować?
        ja o chorobach mojego dziecka dużo w necie znalazlam, a jak leżałam z Niki w
        szpitalu ( wtedy nie miałam neta ) korzystałam z kompa na świetlicy, i juz
        wiedziałam, że to fajna sprawa.
    • luxure Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 05.08.06, 12:29
      Ja mam w domu "neta" a zasiłku nie pobierałam nie pobieram i nie zamierzam bo
      pracuję a poza tym wstyd by mi było. Dla mnie osobiście zarejestrować sie w
      bezrobociu dla zasiłku albo chodzić na żebry po MOPS-ach to tak jak by sie
      przyznać do porażki życiowej. Nie dla mnie.
      • niutaki Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 05.08.06, 15:27
        a to zasiłek rodzinny to chodzenie na żebry? popatrz jak szybko stałam się
        żebraczką...
        • asiorzynka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 15:08
          kurde tak sie jakos złożyło, że na krzywy ryj to ja jakoś nigdy nie potrafię.
          Na moim dachu jest antena nadawcza na całe osiedle. Nie płacę ale muszę byść na
          każde zawołanie tych od neta. Więc w jakimś sensie też płacę.
        • luxure Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 17:25
          > a to zasiłek rodzinny to chodzenie na żebry? popatrz jak szybko stałam się
          > żebraczką...

A nie uważasz że poniekąd tak jest, bo ja osobiście tak? Jeśli ktoś chodzi po
          pomoc do MOPSu albo do Bezrobocia przybiera po prostu zinstytucjonalizowaną
          formę żebractwa, i nie czarujmy sie że tak nie jest, bo te urzędy są właśnie
          dla osób mniej zaradnych życiowo...nie ma sie o co obrażać.
          • moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 17:30
            luxure napisała:

> A nie uważasz że poniekąd tak jest, bo ja osobiście tak? Jeśli ktoś chodzi
            po
            > pomoc do MOPSu albo do Bezrobocia przybiera po prostu zinstytucjonalizowaną
            > formę żebractwa, i nie czarujmy sie że tak nie jest, bo te urzędy są właśnie
            > dla osób mniej zaradnych życiowo...nie ma sie o co obrażać.

a jeszcze czym innym swiadczenie rodzinne
            zanim zacznie sie wydawac takie autorytarne sady warto sie zorientowac co jest
            co a nie wszystkich ktorzy dostali 10 zl od panstwa wrzucac do jednego wora
            idactwoim tokiem rozumowania zwrot podatku tez jest zapomogą dla niedorajdy
            zyciowego bo ci zaradni doplacaja do 3 progu
            • luxure Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 17:44
              idactwoim tokiem rozumowania zwrot podatku tez jest zapomogą dla niedorajdy
              > zyciowego bo ci zaradni doplacaja do 3 progu
              >
              Wiesz co czasem czytają posty takie jak Twój ręce mi opadają i nie chce mi sie
              więcej na to forum zaglądać bo zaraz nadinterpretacja. Czym innym jest zwrot z
              podatku, a co innego Urząd Pomocy Społecznej, zasiłek dla Bezrobotnych albo
              pomoc socjalna.
              • moofka Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 17:53
                zasilek dla bezrobotnych dostaje ktos kto w ciagu ostatnich 12 miesiecy
                pracowal i z jakichs powodow nie pracuje
                bardzo czesto mlode matki zawalniane po macierzynskim
                pierwszy lepszy ment z ulicy na penwo do niego uprawniony nie jest
                a rodzinne pobierają bardzo czesto rodziny, gdzie obydwoje z rodzicow pracuja,
                tyle ze dochod w przeliczeniu na glowe jest niewysoki
                gdzie tu zebractwo widzisz?
                mopsu bym do tego zupelnie nie mieszala
                a rodzinne wydaja urzedy miejskie, nie mopsy
                mopsy nie wydaja rowniez zasilku dla bezrobotnych
              • mac62 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 18:24
                luxure -musisz być b.nieszczęśliwym człowiekiem-
                jeśli taką pogardę czujesz do innych ludzi- popatrz w lustro- może to z tobą
                jest coś nie tak

oskarżaj,linczuj i oceniaj- ludzie "zakompleksieni życiowo" mają z tym
                największy problem
              • monia145 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 18:38
                Urząd Pomocy Społecznej? A co to jest za instytucja? Bo ja tylko o Ośrodku
                Pomocy Społecznej słyszałam...
                A pomoc socjalna jest świadczona właśnie przez OPS-y, nie jest to odrębna
                instytucja, jak wynika z Twojej wypowiedzi.
                Zgadzam się z Tobą w jednej kwestii, korzystanie z pomocy społecznej jest
                swojego rodzaju porażka życiową. I myślę, że osoby z niej korzystające
                doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nie zawsze sa sami sobie winni. Gdzies nie
                zdarzyli, nie wsiedli do pociagu z napisem " transformacja", zostali z własną
                nieporadością życiową.
                Poza tym, pierwsza nadinterpretację to TY tu popełniłaś, zrównując
                korzystających z pomocy społecznej, z tymi, którzy pobieraja zasiłek oraz z
                tymi, którzy żebrzą.
          • niutaki Re:ale ustalmy o co chodzi o te 43 złote 06.08.06, 19:33
            świadczenia rodzinnego na dziecko? bo ja pobieram to z mopsu, ale wcześniej
            dopóki mój pracodawca miał powyżej 10(?)ciu pracowników wypłacał mi to
            pracodawca, to jakie to są ku.. żebry? Ja w ogóle nie wiedziałam, że coś
            takiego przysługuje, księgowa z firmy mnie poinformowała, że mam wypełnić i
            zanieść i już, o nic nie prosiłam i wcale się nie obrażam, Ty też się nie obraź
            tylko najpierw zwalcz swoje kompleksy, a potem nazywaj innych żebrakami, ty
            super_zaradna_życiowo.
          • iwles LUXURE 07.08.06, 01:14
            Niezaradność życiowa - powiadasz...........
            hmmmmmmmmmm.....................

Podłączyłam się do neta - przecinając kabel sąsiadowi i zrobiłam złączkę.
            Mam internet za darmo smile

Teraz myślę o rowerku dla mojego dziecka. Widziałam jak taki jeden dzieciak
            jeździ na fajnym sprzęcie, muszę tylko poczekac, kiedy będzie bez mamusi.

Nie pytaj tylko, skąd mam komputer, boję sie, zebys nie podkablowała smilesmilesmile

Zaradna jestem, co nie ??????

• edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 22:20
          niutaki Ty żebraczko a feeeeeeee, ja to jestem żebrak, że hohoh
          szkoda tylko, ze Panstwo nie da mi na leki, na mleka na rehabilitacje itd
    • ankapw24 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 19:52
      miruko co Ty pleciesz? zasiłek rodzinny na net?przecież to tak niebagatelna
      kwota,że jeszcze na komórkę wystarczy, żywność dla dzidzi, pampersy, ciuszki
      firmowe, a oprócz tego można sobie jakieś nowe sprzęty AGD I RTV do domu
      sprawić, przecież to aż 43zł., o tak sobie pomyślałam ,że można odłożyć jeszcze
      na wakacje dla dziecka-super sprawa.
      A powiedz mi co to za porządek w państwie, że płacąc składki zdrowotne, a
      tymsamym "zapewniając" sobie pomoc medyczną w ramach tego funduszu nie
      można "dostać się" do lekarza specjalisty, a jeśli już to trzeba płacić za
      poszczególne badania, dentysta- prywatnie, okulista- prywatnie, dermatolog(...)
      itd.itp.
      A z drugiej strony co Ci do tego czy ktoś pobiera zasiłek i co z nim robi???
      • edycia274 Głupie d''''''yi tyle 06.08.06, 22:27
        Ja jestem żebrak tak? bo urodziłam chore dziecko, nie moge pracować, musze się
        dzieckiem zająć. Pracodawca nie będzie mi dawał non stop wolnego. To co dostaje
        z MOPS'U to to co się dostaje jeśli dziecko ma orzeczenie- ja sobie sama go nie
        wystawiłąm. Kochana leki kosztują, rehabilitacja - tez czasem, dojazdy też. Ja
        nie pracuje więc nie mam dochodów. Jakim prawem Ty o mnie mówisz Zebrak???????
        Ciśnienie mi się podnosi.
        • iwles Re: Głupie d''''''yi tyle 06.08.06, 23:19
          Edycia, ciiiiiiiiiiiiii..........
          spokój, spokój.............

Szkoda, żeby jakies dwie d...* miały popsuć nerwy tylu fajnym, rozsądnym
          dziewczynom smilesmilesmilesmilesmile
        • alexandra74 Re: Głupie d''''''yi tyle 07.08.06, 00:50
          Do osób, które nie maja chorych dzieci nie trafisz - im sie to po po prostu w
          ich małej wyobraźni nie mieści - to, ze Twoje dziecko potrzbuje stałej opieki
          24h na dobę, że wydajesz krocie na leki, rehabilitację itd. Zawsze Ci powiedzą,
          żes ciamajda życiowa, że nie dostosowałaś swojej prokreacji do warunków
          finansowych itp. Gdy na podobny zarzut odpowiedziałam pytaniem: co, gdy dziecko
          jest chore i potrzeba multum pieniędzy na leczenie - nikt nie
          odpowiedział...Dla osoby nie znającej problemu wyolbrzymiasz, a "wydatki na
          leki" sprowadzają się do antybiotyku na anginę w sezonie jesiennym i
          wiosennym...
          • demonii Re: Głupie d''''''yi tyle 07.08.06, 07:44
            Aleksandra, nie wypowiadaj się za wszystkich!!
            Ja mam zdrowe dzieci, ale to nie oznacza że nie wiem ile opieki wymagają te,
            które zdrowe nie są! Denerwują mnie takie posty! Pisz może za siebie, dobrze?
    • kaja5 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 06.08.06, 23:22
      miruka napisała:

> wiecie ze zasilek wtedy wydajecie wlasnie na taki np. internet, nie wstyd
      > pobierac?
      dobrze by było gdyby tak było...niestety rodzinny nie wystarczy na opłacenie
      internetu.
      • edycia274 Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 07.08.06, 09:11
        Po co ta dyskusja? Głupi wątek i tyle. Przecież nie będziemy się tłumaczyć
        jakiejś zakompleksionej Pani co robimy z zasiłkiem,
        • ewi.w Re: kto ma neta w domu i pobiera zasilek rodzinny 07.08.06, 10:20
          miruka napisala:
          <A nie wierzyłam jak ktoś napisał że na tym forum się nie ma co odzywać bo
          <zaszczują, bierzcie, pewnie, że nic mi do tego, ja pytałam, jak się z tym
          <czujecie? Bo ja bym się czuła źle

A ja mam zamiar od wrzesnia pobierac zasilek, i czuje sie z tym poprostu wspaniale, bo przynajmniej bede miala na zaplacenie rachunku za neta! smile))
          Pracuje,pracowalam,placilam skladki wiec mi sie nalezy! a jak? Nie uwazam ze panstwo okradam, to ono mnie okrada!!!!!!!!!!!!!!!! i bede ciagnac ile sie da!!! zasilki, zapomogi i co tam jeszcze... I czuje sie wspaniale smile
          • demonii no właśnie :-)) Miłego dnia Kobiety :-)) 07.08.06, 10:25
            • edycia274 Re: no właśnie :-)) Miłego dnia Kobiety :-)) 07.08.06, 10:40
              Miłego !!! my nie zaradne kobiety i żebraki. Kiedys pwoiem córce, że przez to
              iż jest chora ja pobieram świadczenia i jestem żebrakiem sad(
              Miłego dnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka