Dodaj do ulubionych

Brudne plaże

08.08.06, 23:26
Ostatnio był tu watek nt. sikania dzieci na plaży. Jestem teraz nad Zatoką
Gdańską i poraża mnie syf na plaży. Pełno kiepów, papierków, kapsli itp.
Normalnie nie można zrobić babki z piasku, żeby nie natknąć się na peta. I w
tym kontekście zaczęłam inaczej patrzeć na sikanie dziecka na plaży, myślę
sobie, że to pikuś.
Obserwuj wątek
    • aleksandrynka Re: Brudne plaże 09.08.06, 01:07
      też byłam nad morzem, w Jarosławcu. Największe upały, ludź na ludziu.
      Sikanie... Cóż, wysyłałam młodzież na faszynę (a co robić???), ale kilka razy
      młodzież mnie zaskoczyła odchylając kąpielówki obok koca... Ok, ze dwa razy
      zebrałam brudny piasek do torebki...
      Ale petów to ja w ogóle nie rozumiem. Sama jestem paląca, na plaży również
      (wiem, wiem). Każdego jednego peta po sobie zbieraliśmy, każde ziarenko pop-
      cornu (to już nadgorliwość), że o butelkach, papierkach, folijkach nie wspomnę.
      I tylko taka smutna refleksja mnie nachodziła - co z tego, że ja zbiorę swoje
      trzy pety z piasku, jak jednym ruchem ręki odgarnę pięć cudzych? Ech, pocieszam
      się, że jest ich pięć, a nie osiem...
      • bea.bea to turyści...!!!:))) 09.08.06, 02:15
        miejscowi dawno przestali chodzic na plaze.....
        no cóz....jedno co moge powiedzieć...mamy takie plaze jakie sobie zafundowaliśmy....

a ludzie jak znam zycie będa narzekać i syfić....
        • agastrusia Re: to turyści...!!!:))) 09.08.06, 08:48
          Najsmutniejsze jest to, że kosze stoją dosłownie co krok Ale po co ruszyć tyłek
          z kocyka. Wy tu tylko przyjeżdżacie raz na jakiś czas albo tylko raz a ja tu
          mieszkam - oczywiście nie na plaży - i chciałabym móc się nie brzydzić idąc na
          spacer po plaży. Teraz nawet przy wejściu na plaże w Brzeźnie jest taka
          ekspozycja przedstawiająca czas utylizacji różnych przedmiotów ale myśle,że dla
          wielu jest to tylko jako ciekawostka przyrodnicza a nie coś nad czym trzeba by
          się troche zastanowić. Pozdrowienia z nad morza. Właśnie sie pojawiło znowu słońce.
          • monika.janicka Re: to turyści...!!!:))) 09.08.06, 08:53
            A mi sie wydaje ze poprostu kazdy z nas ma inna kulture osobista , inna
            gradacje co wypada a co nie.. Jedna uwaza ze jak taki maluszek nasika to jest
            Oki inny ze jak rzuci peta , a jak juz zakopeie w piasek to szczyt kultury bo
            goprzeciez nie widac..Tylko wszyscy my zapominamy ze to cos robi sie na plazy
            nie raz tylko pomnozone prze 1000 lub 10000 albo 100000 osob z ktorej kazda
            uwaza ze ma prawo i jak ona jedna cos takiego zrobi to swiat sie nie zawali i
            tak po sezonie plaza staje sie jednym wielkim smietniskiem ..
            • agastrusia Re: to turyści...!!!:))) 09.08.06, 09:23
              Po sezonie to jest ok bo wszystkie brudasy wracają do siebie.
    • jusytka plaze w krajach muzułmańskich 09.08.06, 09:00
      Tym co narzekają na nasze plaże proponuje zobaczyć jak wyglądają te w Turcji,
      Tunezji czy Egipcie. Oczywiście nie te przy hotelach, ale te "bezpańskie" wtedy
      nabiorą szacunku do naszych. A skąd się te śmieci biorą? czyżby nie od mniej
      kulturalnych turystów? Wierzcie mi plaża nawet często sprzątana przy takich
      tłumach jakie były ostatnio nad Bałtykiem nigdy nie będzie czysta sad
      • monika.janicka e.. 09.08.06, 09:09
        NO tak, a ja mam odmienne zdanie .Porownywanie naszych plaz do innych to tak
        jak porownac dwie kolezanki.To ze jedna ma syf nie znaczy ze u drugiej tak musi
        byc. NA naszych plazach byloby czytsto gdyby kazdy z nas o nia dbal.Wiem to
        utopijne ale coz..byloby gdybysmy dbali bo w koncu te gory smieci, pety nie
        generuja kosmici..
      • kiranna Re: plaze w krajach muzułmańskich 09.08.06, 10:04
        Jusytka, ogolnodostepne plaze w Turcji sa brudne to fakt, dlatego tak duzo jest
        plaz platnych, prywatnych czy gminnych. Ci ktorzy chca wypoczac w czystosci i
        bez narazania sie na podgladanie przez wiejskich chlopcow czy bez widoku bab
        kapiacych sie w ciuchach, musza zaplacic, za to do dyspozycji maja wszystkie
        mozliwe udogodnienia. Lecz nigdy, a mieszkam tu juz dlugo i czesto jestem na
        roznych plazach, tych bezplatnych tez, nie widzialam nikogo sikajacego na
        widoku, nawet maluszka! Do spraw fekaliow Turcy, a takze inni muzulmanie,
        podchodza bardzo, bardzo restrykcyjnie, bez wzgledu na to czy jest to dziecko
        czy dorosly.
        Raz zdarzylo mi sie wysadzic 2 latka na trawniku i sie nasluchalam od
        przechodniow, ze wstyd straszny, ze brudze i ze trawa uschnie. I to jest
        wlasnie ta roznica miedzy polska plaza a turecka. W Polsce wielu ludzi uwaza za
        rozkoszne, ze maluszek sie zalatwia i nic takiego przeciez sie nie dzieje.
        Tyle, ze z takiego maluszka czesto wyrasta pozniej dorosly sikajacy wszedzie
        gdzie popadnie, z klatkami schodowymi wlacznie sad co akurat w Turcji jest
        zjawiskiem tak samo rzadkim jak widok pijaka na ulicy.
    • be.em Re: Brudne plaże 09.08.06, 09:03
      mnie też to drażni... sikam poza plażą i nie w morzu jak połowa ludziwink zbieram
      wszelkie swoje śmieci, a przy dziecku jest tego tona na kwadranswink stan
      czystości naszych plaż odzwierciedla kulturę osobistą Polsków..
      • be.em Re: Brudne plaże 09.08.06, 09:12
        Polaków rzecz jasnawink
    • kawka74 Re: Brudne plaże 09.08.06, 09:48
      Jak to dobrze, że cierpliwie zbieram pety do puszki, worka czy zawijam w
      kartkę, żeby tego syfu nie zostawiać. W tej dziedzinie moje sumienie jest
      czyste. wink
      A propos syfu - podczas ostatniego pobytu nad morzem omal nie wlazłam
      na "tulipana" - częściowo stłuczoną butelkę po szampanie. To jest jedyna rzecz,
      która - jak dla mnie - przebiła sikanie na plaży. Zgroza.
      • agastrusia Re: Brudne plaże 09.08.06, 10:02
        Myśle, że twojego kwiatka przebije nie tak dawny problem z walającymi się iglami
        pozostawinymi przez narkomanów.
        gdansk.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/624029.html
    • chupachups1 Re: Brudne plaże 10.08.06, 10:34
      Tak myśle i myślę i zastanawiam się skąd u ludzi na wakacjach taka łatwość
      zostawianaia za sobą syfu. Ciekawe czy w domu jak wypalą papierosa to rzucaja
      kiepa pod nogi, albo jak zjedzą batonika, to papierek za siebie. Często osoby
      kiepujące papierosy w piasku to eleganckie panie, które pewnie zapamiętale
      pielęgnują swój ogródek. Nigdy nie zrozumiem takiej mentalnosci.
      A a propos sikania w miejscach publicznych, to dwa dni temu w Gdańsku na Długim
      Targu widziałam taką scenkę, młoda mamusia z, na oko, trzyletnim synkiem stają
      na boku i mamusia wuciąga z torebki kubeczek plastkiowy, synuś robi siusiu do
      kubeczka, a nastpnie wylewa na chodnik zawartośc kubka. Nie rozumiem tylko po co
      w tym wszystkim kubek? Chyba dla uciechy małego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka