Dodaj do ulubionych

Czy bierzecie pieniądze od...

11.08.06, 20:14
Obserwując znajomych stwierdzam ze teraz normą jest ze rodzice wspomagaja
finansowo swoje dorosle dzieci i ich rodziny.Bo nawet gdy te maja prace z
zarobków rzedu 800, 1000zł nie sa w stanie sie utrzymac.Czy wy korzystacie z
pomocy finansowej od rodziców, pomagaja Wam, juz pomijam czy sytuacja zmusza
ale czy w ogole tak jest?
Obserwuj wątek
    • missfatbooty Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:34
      owszem. korzystamy smile a to coś złego?
    • oxygen100 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:36
      od lat juz nie. Na starcie moi rodzice dolozyli nam do mieszkania.Bo chcieli.
      • koretka12 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:39
        nie korzystam.
    • ona251 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:39
      Ja pomagam moim rodzicom.
      • elejna Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:44
        Nic w tym złego sama bede korzystac za kilka miesiecy bo bedziemy miez z męzem
        kryzys finansowy (oby tylko czasowy) bo odpada jedno zrodło dochodu.Wiec oby do
        nastepnej hałtury na plecah rodziców uncertain
        • missfatbooty Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:49
          no my własnie w kryzysie jestesmy (ja w czasie wakacji nie zarabiam) więc przyjmujemy kasę od tescia (na szczescie ma z czego dawac - od ust sobie nie musi odejmowac). natomiast moi rodzice to raczej "technicznie" nas wspieraja - zostaja z malym jak wychodzimy na impreze itp. czasem mama kupi mu jakies ciuszek czy zabawke. ale oni z kolei nie bardzo mają z czego dawać.
    • lola211 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:45
      Moja tesciowa wspiera finansowo swoja wnuczke, czyli moja córke.Z wlasnej
      nieprzymuszonej woli.Kasa ulokowana, by za 10 lat dziecko mialo cosik na
      starcie- nie tykam tych pieniedzy.
      • myelegans Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:51
        Dostalismy od tescia spora sume pieniedzy, ktora dolozylismy na kupno domu. Jak
        powiedzial, te pieniadze i tak bysmy odziedziczyli, a ze on nie zamierza
        schodzic jeszcze z tego swiata, a teraz potrzebne nam sa badziej niz w blizej
        nieokreslonej przyszlosci, wiec dal nam teraz.
    • gaja24 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 20:55
      Mnie rodzice nie pomagają. Od 3 lat jestem na wychowawczym i utrzymujemy się z
      pensji męża. Nie jest tego wiele, ale jakoś wiążemy koniec z końcem.
      Mam jednak koleżankę (40 lat), której rodzice pomagają systematycznie mniej
      więcej od połowy każdego miesiąca. Jej mąż pracuje , ona "tak szuka pracy i
      walczy o jej utrzymanie", że aż szkoda gadać. dochodzę do wniosku, że to jest
      dla niej bardzo wygodne i komfortowe rozwiązanie. Po prostu wie, że będzie
      sponsorowana i nie martwi sie o nic.
      Dodam, że do tego wszystkiego całe wakacje, ferie i przerwy świąteczne spędza
      na wyjazdach, oczywiście sponsorowanych przez rodziców.
      Nie wiem, ale ja do tego stopnia nie mogłabym wykorzystywać rodziców. Rozumiem
      pomagać w sytuacji, kiedy nie można połączeć końca z końcem, ale żerować na
      wakacje.
      Troche jej zazdroszczę tych wyjazdów, bo my możemy sobie pozwolić jedynie na 2
      tygodniowy - najwyżej - wyjazd wakacyjny. O feriach zimowych nie mam nawet mowy.
      • joanna266 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 21:09
        rodzice nam nie pomagaja.za to my czasami pomagamy rodzicom.i gdyby tylko
        zaszla taka potrzeba pomagalibysmy im w pełnym etaciewink
    • mamarazydwa1 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 21:22
      Nie. Sama pomagałam mojej mamie jak mogłam - a to jakis rachunek, a to odkurzacz
      bo się zepsuł, zelazko, mikser itd. Zawsze jak mogłam podrzuciłam jakąś kasę.
      Nie mieliśmy dzieci, było lżej a mamie ciężko i jeszcze ma mojego brata na
      utrzymaniu. Teściom też starałam się pomóc np. na mikołaja kupiliśmy młodszemu
      bratu kurtkę (mikołaj to wymówka bo kasę chcieli oddać). Co do teściów to nie
      była raczej pomoc a odwdzięczenie się bo przez 3 lata mieszkania u nich
      (piętrowy dom) nie płaciliśmy rachunków na pół, nie oddawaliśmy kasy za żarcie,
      więc przy każdej okazji coś chciałam zrobić - położyliśmy panele na piętrze
      gdzie mieliśmy 2 pokoje, wymieniliśmy okno, bo się lało, zrobiliśmy okno dachowe
      i z poddasza zrobił się śliczny jasny pokoik, kupiliśmy super huśtawkę do
      ogrodu. Ale gdyby moja mama zarabiała dużo i chciała mi pomóc finansowo nie
      uważałabym tego za zły pomysł - chętnie bym skorzystała jeśli nie byłoby to dla
      niej obciążeniem a przyjemnością.
      Nie uważam, żeby rodzice mieli obowiązek pomagania swoim dorosłym dzieciom, ale
      skoro mogą i robią to z przyjemnością to czemu nie?...
      Radzimy sobie sami bo nasi rodzice nie mają na tyle, żeby nam pomagać. My tego
      wcale nie oczekujemy więc wszystko jest oksmile
    • mamand Re: Czy bierzecie pieniądze od... 11.08.06, 21:56
      nie
      jesteśmy dorośli i sami umiemy zarobić na siebie i dzieci
    • iwles nie n/t. 11.08.06, 21:57

• joasiiik25 Re: nie n/t. 11.08.06, 22:06

• zuzanna56 Re: nie n/t. 11.08.06, 22:09
          • egoya Re: nie n/t. 12.08.06, 11:34
            my też nie, bo nikt nam nie chce pomóc. Mamy jedną pensję (ok. 2 tyś na nas 4), musi nam starczyć i jeszcze odłożyć na remont...czasem pomagam mojej mamie, jakieś zakupy zrobię i kasy nie odbieram, bo wiem, że jej ciężko.
    • sowa_hu_hu tak n/t 12.08.06, 11:52

• magi104 NIE 12.08.06, 12:34
        Jesteśmy dorośli i sami powinniśmy się utrzymać...
        Gdyby faktycznie nas przypiliło to podejrzewam, że zwrócilibyśmy się do nich o
        jakąs niewielką pozyczkę (gdyby np głód nam grozilł).....
        Choć czasem zazdroszczę znajomym co to mieszkania i samochody podostawali od
        rodziców ..... Ale zauważyliśmy ,że jak się samemu wszystkiego dorabia to sięto
        bardziej ceni; ci co mają trochę z górki, zawsze narzekają na swoją sytuację
        materialną tongue_outtongue_outtongue_out
        • sowa_hu_hu Re: NIE 12.08.06, 12:37
          dlaczego ZAWSZE? ja nie zauwazylam... znam ludzi ktorym rodzice pomagają i nie
          narzekają oni na swoją sytuacje... mnie tez pomagaja i tez nie narzekam...
          • kartka1 Re: NIE 12.08.06, 12:45
            nie i bardzo się z tego cieszę
            moja mama pomaga mi , zostaje z dziećmi gdy jesteśmy w pracy
          • magi104 Re: NIE 12.08.06, 12:46
            sowa_hu_hu napisała:

> dlaczego ZAWSZE? ja nie zauwazylam... znam ludzi ktorym rodzice pomagają i nie
            > narzekają oni na swoją sytuacje... mnie tez pomagaja i tez nie narzekam...
            >
            >

Dlatego zawsze, że ja to zawsze wysłuchuję od znajomych ,którzy ,wierz mi, mają
            zdecydowanie z górki... poza tym na końcu było "tongue_outtongue_out" co nie oznacza, że moje
            ZAWSZE trzeba brać bardzo literalnie wink
            PS Moi rodzice dali mi wędkę, głupio byłoby mi się dopominać jeszcze o zapas ryb
            tongue_outtongue_outtongue_out
            • sowa_hu_hu Re: NIE 12.08.06, 12:52
              no własnie - jest różnica w DOPOMINANIU sie... a w tym , że rodzice dają bo
              chcą...

smile
    • koralik12 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 12.08.06, 12:49
      Na start dostaliśmy od teściów dużą sumę na otwarcie działalności gosp. i
      mieszkanie. Teraz utrzymujemy się sami.
    • mynia_pynia Re: Czy bierzecie pieniądze od... 12.08.06, 13:21
      u mnie w rodzinie cały czas krążą pieniądze, a to babcia da mamie, a to mama da
      cioci (siostrze), a to ciocia babci, a to mi z siostrą się dostanie wink
      Czasami są to małe kwoty, a czasami dość spore, czasami to pożyczanie, a
      czasami "prezent".
      Wiem że jak mnie dosięgnie "dno" to zawsze mogę liczyć na sponsoring wink.
      Od rodziców najczęściej dostaje kasę na urodzinki, imieninki, mikołaja,
      choinkę wink. Ja oczywiście też kupuje prezenty.
      Teraz jestem na etapie otrzymywania "posagu" - chociaż to chyba przyszły mąż
      powinien dostać według tradycji wink
    • 7betinka9 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 12.08.06, 13:27
      nie
      to ja pomagam rodzicom jeśli jest taka potrzeba
    • mamurzyca Re: Czy bierzecie pieniądze od... 12.08.06, 13:36
      nie, dostalismy na wozek- kupilismy super wozek, a tak to nie dostajemy i nie
      prosimy, mnie nawet sie glupio robi jak tesciowa przychodzi z malymi prezentami
      dla nas a to jakies owoce czy cos....bo ona nie lubi z pustymi rekami
      przychodzic w gosci.. glupio bysmy sie czuli dostajac jakiekolwiek pieniadze. a
      wszystko co dostajemy dla malej - wplacamy na konto dla niej
    • marianna72 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 12.08.06, 13:52
      Pomagam moim rodzicom.Moze gdyby bylo odwrotnie i nam sie gorzej powodzilo a im
      lepiej oni pomagali by nam .pozd
    • monika.janicka Re: Czy bierzecie pieniądze od... 12.08.06, 14:08
      No wiec nei bo nie dajasmile. Nie jestem idealistka ktora ma wzniosle cele wiec
      gdyby dali to dlaczego nie przyjac, w koncu maz to tez jedno z dwojki jego
      dzieci a ze corcie utrzymuja pomimo 27lat w 100% a od ust by sobie nie odjeli
      to bysmy przyjeli.. Ale nie daja..wiec nie .

• nadja11 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 12.08.06, 20:08
        Nigdy nie było i nie jset tak ze nas utrzymują w sensie cały czas płynie
        gotówka , natomiast zdarzały sie jakies kryzysy finansowe i wtedy wspomagali
        nas bardzo nawet bardzo duzymi kwotami ale dodam ze nigdy o nic nie prosiłam
        dawali bo chceli, tesciowa jakis czas pracowała za granicą i z własnej woli
        pomagała.Pozatym dziecko dostaje wiecznie ubranka ale to juz tylko dlatego ze
        mama ma hopla na punkcie dzieciecych ubranek i cierpi na zakupoholizmwink
    • aetas Re: Czy bierzecie pieniądze od... 12.08.06, 23:27
      nie biorę, ale w przeciwnym kierunku u mnie to działa, znaczy daję...
    • zaneta11113 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 13.08.06, 10:01
      Ja pomagam moim rodzicom.
      • edycia274 Re: Czy bierzecie pieniądze od... 13.08.06, 10:06
        ja nie biore ani od matki ani od teściowej. Sami sobie radzimy. A przepraszam
        mój tata śle Niki czasem paczki z ciuszkami smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka