Dodaj do ulubionych

czy tabletki anty na recepte mają zniżke???

05.09.06, 13:57
myślałam że nie , a koleżanka twierdzi że z receptą kupiła za 50%... więc jak
to jest bo sie nie znam smile

i drugie pytanie - zawsze sądziłam że pierwszą tabletke bierze sie w pierwszy
dzień cyklu... a jedna z moich kolezanek twierdzi że zażyła tak po prostu , w
jakiś tam dzień...

nigdy nie zazywałam więc pytam - bo siedzimy z koleżanką która tez niedawno
zaczęła i sie wykłocamy... stare baby a taka ciemnota wink

i jeszcze jedno - jeżeli dostane okres załóżmy dzisiaj późnym wieczorem to
czy pierwszą tabletke moge wziąc jutro???

dzieki
Obserwuj wątek
    • ojejkuniu Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 13:59
      napewno jest diana na zniżkę i zdaje się że jakieś jeszcze ale baaardzo
      nieliczne.
      • lila1974 ojejkuniu 05.09.06, 14:23
        Powitać chciałam po urlopie smile
        • ojejkuniu ojejkuniu, wzruszyłam się:) 05.09.06, 18:09
          ja też juz po urlopie niestetysad
          • lila1974 Re: ojejkuniu, wzruszyłam się:) 05.09.06, 18:10
            Ja o Twoim urlopie smile))
            • ojejkuniu Re: ojejkuniu, wzruszyłam się:) 05.09.06, 18:53
              myslałam, że po swoim teżwink
    • cocollino1 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 13:59
      pierwsza abletka w pierwszy dzen okresu
      prznajmniej ja tak bralam
      a tabletki anty to zalezy jakie ma
      bo np diane to tez lecza rozne sprawy nie tylko sa anty i wtedy moze byc znizka
    • shamsa Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 13:59
      nie w czwartej RP. ale sa niektore, uznane za leki (np Diane 35), ktore sa
      refundowane.
      • edelka Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 14:02
        jeżeli to tylko antykoncepcyjne to nie ma zniżek. A kiedy brać? inne pytania
        najlepiej skierować do ginabig_grin
        Ale ja zaczynałam w pierwszy dzień cyklu.
    • madziakan1 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 14:01
      Jeżeli chodzi o zniżki to owszem są, ale nie na wszystkie. Z tego co się
      orientuję te ze zniżką oprócz antykoncepcji mają działanie lecznicze, więc tym
      samym zawierają większe dawki hormonów. Tabletki powinien dobrać lekarz
      ginekolog po wcześniejszym przeprowadzeniu badań krwi 9m.in.próby wątrobowe) i
      ginekologicznym (aby m.in. wykluczyć ciążę). Pierwszą pigułkę należy zażyć w
      pierwszym dniu miesiączki. Pozdrawiam
    • magdalenkaaa78 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 14:03
      Diane jest refundowana, ponieważ nie jest to lek antykoncepcyjny w pełnym tego
      słowa znaczeniu. Ma jeszcze działanie np. pzreciwtrądzikowe i na jeszcze jakieś
      ciekawe choroby, antykoncepcja jest nijako dzialaniem ubocznym smile
      Natomiast tak, mozna wziąć pigułkę nie pierwszego dnia cylku. Z tym, że jesli
      bierzesz pierwszego to ochrona przed ciążą jest od tego wlasnie dnia. jeśli
      bierzesz innego - od ( o ile pamiętam ) 7 dnia brania.
      • sowa_hu_hu a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:06
        bo kolezanka własnie je zazywa... to że zawieraja większa dawke hormonów to
        gorzej dla organizmu?

ja chyba będe brała harmonet...
        • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:08
          Bralam kilka pigułek, między innymi diane. Pierwsze dwa tygodnie czułam się
          tragicznie, bolała mnie głowa ( co nigdy mi się wczesniej nie przytrafiało )
          bolał mnie brzuch. Potem organizm przyzwyczaił się. Byłam bardzo zadowolona,
          polepszyła mi sie cera i co ważne - nie przytyłam smile
        • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:09
          No czy diane to juz lekarz decydujesmile
          • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:12
            Ja decydowalam sama. Zapytalam, czy moze być ta i tyle.
            • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:14
              Bez badan?
              • sowa_hu_hu Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:16
                wielu lekarzy wcale nie zaleca badań... przepisują i juz...
                • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:17
                  no to nie swiadczy dobrze o lekarzach
                  a pacjentki nie powinny sie na to godzic
                  • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:18
                    dlaczego?
                    • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:19
                      bo nie kazdy lek jest dla kazdego to raz
                      dwa: nalezy zbadac piersi czy nic sie nie dzieje, nalezy zrobic proby
                      watrobowe, cytologie, to sa podstawy
                      hormony to nie woda
              • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:17
                Nie, po badaniach .... chyba logiczne....co nie zmienia faktu, ze nie robią
                badań pod kątem konkretnego leku antykoncepcyjnego. A moj gin jest sensowny i
                nie namawial mnie na swoją ulubioną pigułkę tylko słuchał, co mam do
                powiedzenia.
                • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:22
                  Nie, po badaniach .... chyba logiczne....

no chyba nie dla wszystkich, ja sowa pisze, ze czesto przepisuja hormony bez
                  badan

A moj gin jest sensowny i
                  > nie namawial mnie na swoją ulubioną pigułkę tylko słuchał, co mam do
                  > powiedzenia.
                  Ale gin nie ma cie namawiac na jego ulubiona, tylko zaproponowac takie ktore
                  w/g niego na podstawie badan beda Ci najlepiej sluzyc- chyba logicznesmile
                  • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:34
                    Mhm, jak badania są dobre, to chyba nie ma znaczenia, czy przepisze cilest czy
                    dianę... Obydwie mogą dobrze służyć a co do nietolerancji to zaden gin nie
                    przewidzi, jak się organizm zachowa.
                    • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:36
                      czy diana czy cilest to akurat roznica jest
                      wiem bo tak sie sklada ze bralam oba
                      najpierw diane
                      pozniej lzejszy cilest
                      Mysle jednak, ze to lekarz wie lepiej ode mnie jakie leki zaproponowac, jesli
                      nie beda mi sluzyly, powiem mu, zmieni smile
                      • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:40
                        chodzi mi o coś innego.
                        mogę mieć jakąś upatrzoną pigułkę ( bo tania, bo bierze koleżanka i chwali, bo
                        dziala na trądzik, bo ma ładne opakowanie ) i nie widzę powodu, by lekarz
                        przepisał mi tę konkretną jeśli nie ma przeciwskazań.
                        Ja też brałam obie i widzę taką różnicę, że przy cileście przytyłam ( chociaż
                        się reklamują, że to antykoncepcja bez tycia ) a po dianie miałam
                        kilkunastodniowe dolegliwości a dalej świety spokoj.
                        Obydwie pigułki sama sugerowałam ginowi. Lekarz nie jest wszechwiedzacy i nie
                        wie wszystkiego. Poza tym większość lekarzy ma stałe typy i to je poleca.
                        • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:59
                          no jednak mam inne zdaniesmilea poza tym:

Lekarz nie jest wszechwiedzacy i nie
                          > wie wszystkiego.
                          hmm, mysle ze ja tym bardziejsmile
                          dlatego ide do lekarza, nie dlatego tylko ze lek jest na recepte i musi i ja
                          wypisac

Pozdrawiamsmile
                      • kasia0802 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:00
                        cocollino1 napisała:

> czy diana czy cilest to akurat roznica jest
                        > wiem bo tak sie sklada ze bralam oba
                        > najpierw diane
                        > pozniej lzejszy cilest
                        > Mysle jednak, ze to lekarz wie lepiej ode mnie jakie leki zaproponowac, jesli
                        > nie beda mi sluzyly, powiem mu, zmieni smile

mylisz się skarbie, cilest jest najmocniejsza pigułką ze wszystkich. Mi kiedys
                        lekarz przepisał i miała zawroty głowy, powiedział własnie ze to najmocniejsza
                        pigułka zmieni mi na albo logest, harmonet, yasmin bo sa lżejsze.
                        • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:05
                          nie myle sie, gdyz wiem co bralam i na cosmile
                          wiec zakoncze temat
                          bo nie ma sensu widze
                          sami lekarze tusmile
                          • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:07
                            Proszę, jaka jesteś pewna, co pokończyłyśmy ;-p pani doktor ;-p
                            • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:10
                              no wlasnie wy tak sie zachowujecie jakbyscie lepiej od lekarza wiedzialysmile
                              ja przyznaje ze nie wiem tyle co lekarz, dlatego udaje sie do dobrego lekarza
                              po poradesmile

a tak poza tym to juz mam spirale i tabletek brac nie moge, ale to tez wiem od
                              lekarza, wczesniej na forum nie bylam to mnie nikt nie poinformowal, ze nie
                              moge brac hormonowsmile
                              • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:14
                                Właśnie że źle nas ( dobra, mnie, za innych nie odpowiadam ) oceniasz... Nie
                                twierdzę, że wiem tyle, co lekarz. Ale mam jezyk w buzi, pewną ilość
                                wiadomości w głowie i mogę czegoś chcieć a nie biernie zgadzać się na wszystko
                                wychodząc z założenia, że lekarz wie lepiej. Lekarz ma także wiedzieć,czego
                                oczekuję.
                                Swoją drogą spirala i tabletka anty... dla mnie to takie nielogiczne smile Poza
                                tym moze nie pytałaś smile
                                • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:18
                                  Właśnie że źle nas ( dobra, mnie, za innych nie odpowiadam ) oceniasz... Nie
                                  > twierdzę, że wiem tyle, co lekarz. Ale mam jezyk w buzi, pewną ilość
                                  > wiadomości w głowie i mogę czegoś chcieć a nie biernie zgadzać się na
                                  wszystko
                                  > wychodząc z założenia, że lekarz wie lepiej. Lekarz ma także wiedzieć,czego
                                  > oczekuję.

Tu sie zgadzam z Tobasmilejak najbardziej. Ja tylko mowilam o sytuacjach kiedy
                                  lekarze przepisuja tabletki bez jakichkolwiek badan. wlasnie diane np nie
                                  kazdemu trzeba takich dawek hormonow. Tylko o to mi chodzilosmile

Swoją drogą spirala i tabletka anty... dla mnie to takie nielogiczne smile Poza
                                  > tym moze nie pytałaś
                                  Cos mnie nie zrozumialassmile
                                  Kiedys przed urodzeniem dziecka bralam tabletki. W czasie ciazy mialam
                                  cholestaze, co skutkuje nadwyrezeniem watroby i w tej chwili tabletek, ani
                                  zadnych innych srodkow hormonalnych nie moge brac. Logiczne juz?smile
                                  • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:27
                                    To się dogadałyśmy wink

Tak, po dopisaniu kilku faktów już jasne i logiczne smile
                                    • cocollino1 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:31
                                      No to się cieszesmile
                                      Lubie konczyc dyskusje z poczuciem, ze sie obie strony dogadalysmile
                                      Pozdrawiamsmile
                    • kasia0802 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 14:59
                      magdalenkaaa78 napisała:

> Mhm, jak badania są dobre, to chyba nie ma znaczenia, czy przepisze cilest
                      czy
                      > dianę... Obydwie mogą dobrze służyć a co do nietolerancji to zaden gin nie
                      > przewidzi, jak się organizm zachowa.

no własnie
                      kilka moich znajomych koleżanek nie robiło żadnych badan która pigułka będzie
                      pasowała, bez przesady.Ja kiedysbrałam to chodziłam nawet do lekarza prywatnego
                      który nie robił badan przy przepisywaniu pigułek, jedynie każdy proponuje
                      cytologię, a cytologia to najwięcej pomoże przy wyborze pigułek...
                      • magdalenkaaa78 Re: a czy ta diane jest ok??? polecacie??? 05.09.06, 15:03
                        Ale co do działania Cilestu to nie masz racji , to słaba pigułka, dlatego
                        polecana jest dla młodych kobiet.
                        I nie robi się badań pod konkretną pigułkę.
                        Co do tego, co lekarze wiedzą, a co nie, mam kiepskie zdanie na ich temat po
                        miesiącach pracy w medycynie i bezpośrednim kontakcie ( prywatnym i zawodowym )
                        chociaż trafiają się wyjątkowi smile
    • kosheen4 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 14:07
      ze zniżką jest jeszcze microgynon. nie wiem, czy także traktowany jako lek, ale
      opakowanie bez zniżki kosztuje ok. 15 złotych, ze zniżką mniej niż 10
      znoszę ten środek o niebo lepiej niż poprzedni minulet (ok. 30 złotych) zażywany
      przez około 5 lat - microgynon poleciła mi przyjaciółka, po konsultacji z
      ginekologiem i badaniach przepisał mi go - jest naprawdę ok już od 2 lat.
    • ulka13 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 14:41
      Rigevidon też jest ze zniżką, za jedno op. ok. 7 zł, bez zniżki ok. 15.
    • spacey1 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 14:59
      Może i mają zniżkę, skoro tak wszystie piszecie. Ale w takim razie jak można je
      kupić bez zniżki? Przecież bez recepty nie sprzedają!
      • kasia0802 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 15:02
        spacey1 napisała:

> Może i mają zniżkę, skoro tak wszystie piszecie. Ale w takim razie jak można
        je
        > kupić bez zniżki? Przecież bez recepty nie sprzedają!

też jestem ciekawa, hm??
        • cocollino1 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 15:07
          a po co kupowac bez znizki?smile
          • sowa_hu_hu Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 15:17
            faktycznie , ciekawostka z tą zniżką smile
          • sowa_hu_hu a czy ktoras brała tabl bez badań??? n/t 05.09.06, 15:17

• gosika78 Re: a czy ktoras brała tabl bez badań??? n/t 05.09.06, 15:33
              Przed urodzeniem dziecka jadłam Logest przepisany bez badań. Było ok.
              Poza tym są jeszcze jedne tabletki refundowane - Klimonorm - na przekwitanie tongue_out
              • olusza3 Re: a czy ktoras brała tabl bez badań??? n/t 05.09.06, 18:12
                Tak ,ja.
                Teraz biorę Cilest przepisany bez badań, a kilka lat wstecz Microgynon i Minisiston także przepisane bez badań.
                Właściwie jedyne badania zlecone przez gina z jakimi sie spotkałam to badania krwi w ciąży i cytologia.
                Pytałam kiedyś mojego lekarza o środki anty w zastrzyku, podawane raz na
                3 m-ce,moja siostra je bierze (nie pamiętam nazwy) ,ale mi odradzał ,powiedział że on zapisuje je tylko w okresie połogu i ew.laktacji(zaznaczam ,że siostra dawno przestała karmić piersią),ponieważ to "bomba" hormonalna.
                Ciekawe czy tak faktycznie jest.
          • spacey1 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 15:48
            Pytam o zasadę - zniżka od czego? Przecież chyba nie ma ceny "bez zniżki", bo
            nie można kupić tabletek bez zniżki. Zapewne oznacza to tylko tyle, że producent
            i wszyscy uczestnicy łańcucha dystrybucji jako obowiązującą uznają cenę
            detaliczną, a różnicę refunduje im państwo. Ale dla klienta i tak jest tylko
            jedna cena.
    • iwoniaw Diane nie jest antykoncepcją! 05.09.06, 15:26
      Tzn. _może_ mieć takie działanie uboczne, ale żaden odpowiedzialny lekarz nie
      przepisze jej jako antykoncepcji dla zdrowej kobiety! To jest środek wspomagaący
      leczenie pewnych nieprawidłowości hormonalnych i absolutnie nie powinno się go
      zażywać jako zwykłej tabletki antykoncepcyjnej (co nie tylko powinien wiedzieć
      lekarz, ale jest to też _wyraźnie_ _napisane_ w ulotce!).

Swoją drogą, w życiu nie zaufałabym lekarzowi, który przepisuje bez badań
      tabletki, jakie pacjentka tylko sobie zażyczy "bo koleżanka sobie chwali".

Poza tym wydawało mi się, że tabletki antykoncepcyjne można kupić _wyłącznie_ na
      receptę (nie refundowaną w Pl), zatem jak zażywać konkretne pigułki, to lekarz
      powinien poinformować przy ich wypisywaniu. No i w ulotce też powinna być
      szczegółowa instrukcja.
      • magdalenkaaa78 Re: Diane nie jest antykoncepcją! 05.09.06, 15:31
        cóż, powiem mojemu ginowi, że cymbał wink
        On mi to przepisuje jako środek anty... z tego co wiem, jest ordynatorem
        ginekologii z wieloletnim stazem... Ale na pewno się nie zna i jest szalenie
        nieodpowiedzialny....

Jak koleżanka sobie chwaili to ja lekarza o tę tabletkę zapytam, może i ja ją
        sobie będę chwailić i to to mialam na myśli...

Dobrze Ci się wydaje, labletki można kupić tylko na receptę ale co to ma do
        refundacji i do zażywania?
        • iwoniaw Re: Diane nie jest antykoncepcją! 05.09.06, 15:51
          > Jak koleżanka sobie chwaili to ja lekarza o tę tabletkę zapytam, może i ja ją
          > sobie będę chwailić i to to mialam na myśli...

To to ja rozumiem, chodziło mi o lekarzy nawet nie kłopoczących się o to, by
          spytać pacjentkę przed wypisaniem tabletek, czy aby nie leczy się na nic
          przewlekłego czy choćby zlecić najprostsze badania (a są tacy, wiem o tym z
          relacji koleżanek, którym taki "świetny" lekarz zapisuje _bez badań_ dowolne
          tabletki anty).

>
          > Dobrze Ci się wydaje, labletki można kupić tylko na receptę ale co to ma do
          > refundacji i do zażywania?

Do refundacji nie ma to nic, jako że środki anty w Pl nie są refundowane, (co
          już tu napisano kilkakrotnie), natomiast do zażywania ma to, że skoro lekarz i
          tak musi wypisać receptę, to chyba i od niego należałoby oczekiwać info na temat
          sposobu/terminu zażywania?
      • cocollino1 Dokladnie tak:) 05.09.06, 15:32
        Wlasnie to probuje powiedziec caly czassmile
    • ma.dzia Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 15:27
      Ja zawsze bralam od 5 dc dzieki czemu mialam dluzszy cykl.
      • spacey1 Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 15:46
        Ale chyba tylko pierwszy, jak zaczynałaś brać tabletki miałaś dłuższy. Potem po
        ostatniej tabletce robiłaś 7 dni przerwy i nastepne opakowanie, czyż nie?
        • lizbetka Re: czy tabletki anty na recepte mają zniżke??? 05.09.06, 18:07
          Refundowane są :Microgynon /ok. 10 zł/ Rigevidon /7 zł / i Stediril/ 2,40 / .
          Cała trójka ma identyczny skład ale innych producentów .
          Refundowana jest jeszcze Diane 35 .Pozdarwiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka