Dodaj do ulubionych

co jest niezdrowego w fast-foodach?

14.10.06, 13:20
mi sie zawsze wydawalo, ze chodzi o fatalna jakosc tego jedzenia - zamiast
miesa tluszcz i "tektura", warzywa symboliczne, nieswieze, skladniki podlej
jakosci, byle tanie itp itd. wszytsko smazone w wielkiej ilosci starego,
pasudnego tluszczu... uzywanie niezdrowych skladnikow (chocby te utwardzane
tluszcze, o ktorych ostatnio tak glosno, obecne i w wypiekach i w
fast-foodach). no i oczywiscie czestosc zjadania takich posilkow.

ale ostatnio kilka razy przeczytalam/uslyszalam cos, co mnie zdziwilo. otoz za
niezdrowe i niewskazane uwaza sie samo "danie", bez znaczenia jak i gdzie
przyzadzone - hamburgery sa be, pizza jest be itp. co, wg mnie, jest sporym
nauzyciem. czemu niby, jadana raz na jakis czas, domowa pizza, z warzywami (a
taka lubimy smile, jakas wedlina, serem, ma byc gorsza od schabowego z
ziemniakami i ogorkiem kiszonym? czemu domowy hamburger raz w
miesiacu/tygodniu, zrobiony z dobrego miesa, ogorka, pomidora, salaty, jest
taki paskudy? bo tego, szczerze mowiac, nie rozumiem?

co wg Was jest niezdrowego w fast-foodach?

``````````````````
kurczak: 03.03.05
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 13:38
      przepalony tłuszcz we frytkach i wątpliwej czasami swieżości mięso.
      W gazetach piszą, że fast fudy robione w domu sa zdrowe, a te kupne niesmile
      antyreklama?;/
      • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 13:40
        wg mnie NIE antyreklama. sama uwazam, ze domowy burger, albo domowa pizza, to
        jedzenie wcale nie gorsze od schabowego, gulaszu czy pierogow smile

czyli jednak niezdrowa w fast-foodach jest glownie jakosc - produktow i
        wykonania (stary tluszcz na przyklad)?

``````````````````
        • iwles Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 16.10.06, 14:12
          bo fast foody są cieżkostrawne, bardziej niż schabowy i ziemniaczki i ogórek smile
      • mamaemmy Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 13:40
        czemu jak tylko przeczytam frytki lub fast food mam ochotę biec do McDonaldasmile??
        • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 13:41
          bo maja dobry marketing i/lub dosypuja czegos uzalezniajacego do zarcia?... smile)

``````````````````
        • monia145 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 13:41
          smile)))
          Ja mam podobnie-jak dzieckosmile
        • morgianna Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 14:41
          ja pracowalam dawno temu w jednym z popularnych fast foodów KFC i dostawcami
          wszelkich produktów, mięsa drobiowego ,produktow mącznych bułek itd byli
          wiodący uznani polscy producenci, co wiecej tam bardzo dokładnie pilnowało sie
          terminów przydatnosci do spozycia według mnie az za bardzo i histerycznie ,
          wszystko trzeba było metkowac uczyc sie na pamiec ile godzin (moze stac otwarty
          ketchup czy majonez )kupa dobrego jedzenia ladowala w koszu tylko dlatego ze
          jest sztywny regulamin np.frytki moga stac kilka minut po wyciagnieciu z
          maszyny.fact foody bardzo dbają o to by zywnosc była swieza naprawde boją sie
          antyreklamy w mediach spraw sądowych itd.
          • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 14:44
            no to co jest w nich niezdrowego???

``````````````````
            • mamaemmy Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 14:45
              kura17 napisała:

> no to co jest w nich niezdrowego???

glutaminiam sodusmile
              Ale on jest pewnie teraz wszedzie.
              >
              > ``````````````````
              > kurczak: 03.03.05
              • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 14:49
                mamaemmy napisała:

> glutaminiam sodusmile
                > Ale on jest pewnie teraz wszedzie.

nieprawda smile
                ja gotuje absolutnie bez glutaminianu, da sie smile ale latwo nie jest... przyprawy
                i "rosolki" kupuje w sklepie ekologicznym, bo w zwyklych wszystkie mieszanki
                maja glutaminian w skladzie...
                ... a szkoda, bo mysliwska byla suuuuuper... ale tez ma glutaminian sad

``````````````````
                • edytka_73 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 22:33
                  Ja też gotuję bez glutaminianu, nie używam magi, kostek rosołowych, zestawów
                  przypraw i wielu innych artykułów. Mały miał kiedyś zmiany skórne po synetykach
                  i zostalismy zmuszeni do zdrowego odzywania.
                  Jedyne, co toleruje to wędliny - jesczze nie mamy własnej wędzarni wink
          • mamaemmy morgianna! 14.10.06, 14:45
            ja to samo słyszałam od osoby,która przestała pracować w McDonaldzie.
            Ale o KFC też słyszałam.
            • kura17 Re: morgianna! 14.10.06, 14:51
              moj maz ogladal kiedys program o procesie przygotowywania, przechowywania i
              transportowania zarcia w McDonalds... ponoc nieskazitelny... chlodnie z kilkoma
              temperaturami (bo rozne produkty potrzebuja roznego "zimna"...), produkty
              "prosto od krowy"...

... no to CO tam jest niezdrowe, ja sie pytam?... wink
              troche zartem, a troche powaznie...

``````````````````
              • mamaemmy kura:) 14.10.06, 14:56
                no frytki na przykład-sa smazone na wielokrotnie podgrzewanym tłuszczu
              • ibulka Re: morgianna! 14.10.06, 18:22
                kura17 napisała:

> moj maz ogladal kiedys program o procesie przygotowywania, przechowywania i
                > transportowania zarcia w McDonalds... ponoc nieskazitelny... chlodnie z
                kilkoma
                > temperaturami (bo rozne produkty potrzebuja roznego "zimna"...), produkty
                > "prosto od krowy"...
                >
                > ... no to CO tam jest niezdrowe, ja sie pytam?... wink
                > troche zartem, a troche powaznie...

Na przykład tłuszcz.
                Dużo tłuszczu.
                We frytkach i w mięsie.
                O.

O wcześniej wspomnianym glutaminianie nie mówiąc.
                • kura17 Re: morgianna! 14.10.06, 18:26
                  ibulka napisała:

> Na przykład tłuszcz.
                  > Dużo tłuszczu.
                  > We frytkach i w mięsie.
                  > O.

a jak sobie daruje frytki i zrobie hamburgera w domu, z chudej wolowiny (zdrowa!
                  duzo zelaza!), osobiscie mielonej?
                  bedzie nadal niezdrowe, czy ujdzie?

> O wcześniej wspomnianym glutaminianie nie mówiąc.

i znow - jak zrobie w domu BEZ glutaminianu i innych ulepszaczy, to bedzie ok?

``````````````````
                  • ibulka Re: kura17 14.10.06, 18:29
                    kura17 napisała:

> ibulka napisała:
                    >
                    >
                    > > Na przykład tłuszcz.
                    > > Dużo tłuszczu.
                    > > We frytkach i w mięsie.
                    > > O.
                    >
                    > a jak sobie daruje frytki i zrobie hamburgera w domu, z chudej wolowiny
                    (zdrowa
                    > !
                    > duzo zelaza!), osobiscie mielonej?
                    > bedzie nadal niezdrowe, czy ujdzie?
                    >
                    > > O wcześniej wspomnianym glutaminianie nie mówiąc.
                    >
                    > i znow - jak zrobie w domu BEZ glutaminianu i innych ulepszaczy, to bedzie ok?

Mięso w połączeniu z białym pieczywem jest tuczące. Ale będzie zdrowo. Nie w
                    100%, bo nie wiemy co jest w produktach kupowanych w sklepach.
                    Jeśli chcesz bardziej rozbudowanych wiadomości, to skontaktuj się z jakimś
                    dietetykiem, diabetykiem itd., bo nie rozumiem do czego pijesz w dość nachalny
                    sposób, skoro nie wystarcza ci to, co tyle razy tyle dziewczyn ci już napisało
                    w tym wątku... :]
                    • kura17 Re: kura17 14.10.06, 18:32
                      w nachalny sposob? ani mi to w glowie, po prostu pytam.
                      o co mi chodzi? w sumie o nic waznego. wyjasnilam w pierwszym poscie, ze tak sie
                      bardzo najezdza na fast-foody, ale (wg mnie) gdyby tak robic typowo fast-foodowe
                      dania w domu (czyli zdrowiej), to juz tak fatalnie by nie bylo.
                      czyli pytanie jest - fast-foody sa zle same w sobie (dowolnie jaka pizza, burger
                      itp), czy tez kupowanie tychze w "podejrzanych" knajpach jest niezdrowe.
                      tyle

`````````````````
                      • ibulka Re: kura17 14.10.06, 18:36
                        kura17 napisała:

> w nachalny sposob? ani mi to w glowie, po prostu pytam.
                        > o co mi chodzi? w sumie o nic waznego. wyjasnilam w pierwszym poscie, ze tak
                        si
                        > e
                        > bardzo najezdza na fast-foody, ale (wg mnie) gdyby tak robic typowo fast-
                        foodow
                        > e
                        > dania w domu (czyli zdrowiej), to juz tak fatalnie by nie bylo.
                        > czyli pytanie jest - fast-foody sa zle same w sobie (dowolnie jaka pizza,
                        burge
                        > r
                        > itp), czy tez kupowanie tychze w "podejrzanych" knajpach jest niezdrowe.
                        > tyle
                        >

Pomijając niezdrowość.
                        Kupując jedzenie w KFC (pomijając to, że tuczy i jest niezdrowe) masz jakąś tam
                        gwarancję, że to w jakiśtam sposób jest świeże itd.
                        Kupując w budce przy dworcu PKP hamburgera nie wiesz, czy sprzedawca, który ma
                        jednego klienta na godzinę, w tym czasie nie drapał się po jajcach, nie grzebał
                        sobie w tyłku, nie zżygał się i nie pościerał itd. I nie wiesz, ile leżało
                        mięso, z czego robiony jest sos i co w nim dokładnie jest oprócz keczupu i
                        majonezu.

Porównując więc KFC i McDonald'sa z budką spod PKP, KFC i McDonald są zdrowsze,
                        bo przyrządzane w bardziej higieniczny i pewny sposób.

Uff...
                        • kura17 Re: kura17 14.10.06, 18:46
                          o widzisz, kolejny argument - o higienie! nie pomyslalam o tym, a powinnam...
                          ... czymu powinnam?...
                          hehe, bylam swiadkiem, jak facetowi, co smazyl kielbaski w budce przy dworcu,
                          katar z nosa kapal na ten ruszt z kielbaskami sad((( bleeeee...

``````````````````
                          • lola211 Re: kura17 14.10.06, 20:03
                            Kiedys, dawno temu, pracowalam w takiej budzie z gastronomia.Czysto bylo,
                            zapewniam.To po prostu zalezy od sprzedawcy.Swoja droga- to samo dotyczy
                            pieczywa, wedlin, produktow spozywczych- nie wiemy co sie z nimi dzialo zanim
                            je kupilismy- ekspedientka mogla ten ser obmacac brudnymi lapskami tysiac razy.
          • morgianna Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 15:04
            Powiem Wam ze jesli chodzi o swiezosc jakosc pólproduktów z których
            przyrządzane sa te wszystkie cuda w popularnych znanych sieciach fast food typu
            KFC ( bo za budę na bazarze czy przy dworcu oczywiscie nie reczę)to naprawde
            jest bez zarzutu , są naprawde jak pisalam wrecz przegiete standardy ,
            histerycznie sie pilnuje i sprawdza , natomiast jesli chodzi o ludzi ktorzy te
            produkty przyżądzają znaczy składają w całosc te wszystkie twisterki, longerki
            to niestety tu jest mało higienicznie a to ze wzgeldu na ogolny kocioł i fakt
            ze tzreba sie szybko wyrabiac , takze mieso pakuje sie recznie niekoniecznie
            czystymi dłonmi i byle jak czesto te miesa nam spadały na podłoge ,sałaty itd
            oczywsicie sa tam sztucce do nakładania szczypce itd ale nikt sie tym nie bawi
            jak kolejka ludzi i kazdy musi byc obsłuzony w kilka minut menagerowie
            przyzwalają na taki chlew w przyzadzaniu bo wiedza jakie są realia tej pracy.
            • adsa_21 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 16.10.06, 14:23
              ciekawe - kiedy tam pracowalas?
              moja najlepsza kumpela przez roku w Macu robila.
              Wytrzymala tyle poniewaz jako jedyna dostosowywala sie do sztywno przyjetych
              regol. nie do pomyslenia bylo by salata czy mieso z podlogi znalazlo sie w
              kanapce. Jesli ktos tak zrobil wylatywal natychmiast z roboty.
              Rotacja byla duza, ludzie co chwila przychodzili i odchodzili. Chetnych bylo
              duzo mimo ze praca ciezka.
              Malo tego - przy pracy w kuchni nie mozna bylo nawet podrapac sie czy odgarnac
              wlosow bo natychmiast trzeba bylo leciec i umyc rece.
              Bulka hamburgerowa musiala miec idealny ksztal - inaczej ladowala w koszu.
              Mnostwo jedzenia sie w ten sposob marnowalo.

rzecz miala miejsce w Macu w Wilanowie.
              • ibulka Re: pakowanie kanapek 16.10.06, 19:55
                adsa_21 napisała:

> ciekawe - kiedy tam pracowalas?
                > moja najlepsza kumpela przez roku w Macu robila.
                > Wytrzymala tyle poniewaz jako jedyna dostosowywala sie do sztywno przyjetych
                > regol. nie do pomyslenia bylo by salata czy mieso z podlogi znalazlo sie w
                > kanapce. Jesli ktos tak zrobil wylatywal natychmiast z roboty.
                > Rotacja byla duza, ludzie co chwila przychodzili i odchodzili. Chetnych bylo
                > duzo mimo ze praca ciezka.
                > Malo tego - przy pracy w kuchni nie mozna bylo nawet podrapac sie czy
                odgarnac
                > wlosow bo natychmiast trzeba bylo leciec i umyc rece.
                > Bulka hamburgerowa musiala miec idealny ksztal - inaczej ladowala w koszu.
                > Mnostwo jedzenia sie w ten sposob marnowalo.
                >
                > rzecz miala miejsce w Macu w Wilanowie.

Z tymi idealnymi kształtami bułek to bym się jednak spierała...
                Ile razy jestem w Macu, tyle razy wszystko wylatuje z WieśMaca... To jest to
                idealne pakowanie kanapek?
          • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:19
            morgianna napisała:

> ja pracowalam dawno temu w jednym z popularnych fast foodów KFC i dostawcami
            > wszelkich produktów, mięsa drobiowego ,produktow mącznych bułek itd byli
            > wiodący uznani polscy producenci, co wiecej tam bardzo dokładnie pilnowało
            sie
            > terminów przydatnosci do spozycia według mnie az za bardzo i histerycznie ,
            > wszystko trzeba było metkowac uczyc sie na pamiec ile godzin (moze stac
            otwarty
            >
            > ketchup czy majonez )kupa dobrego jedzenia ladowala w koszu tylko dlatego ze
            > jest sztywny regulamin np.frytki moga stac kilka minut po wyciagnieciu z
            > maszyny.fact foody bardzo dbają o to by zywnosc była swieza naprawde boją sie
            > antyreklamy w mediach spraw sądowych itd.

Fajnie, że są ludzie, którzy nie boją się mówić o takich rzeczach.
            Są jednak także ludzie, którzy nie boją się mówić o tym, jak to plują do
            jedzenia, czy swoją spermę oddają do milkshake'ów w McDonald'sie...
            Tak tak, była kiedyś taka sprawa - po przebadaniu treści żołądkowej jednej z
            konsumentek McDonald'sa, znaleziono tam +/- 5 rodzajów męskiego nasienia... ;]

Mimo wszystko - jemy z mężem w McDonald'sach czy KFC, Piętnastolatka z naszej
            rodziny też. Nigdy nie zdarzyły się żadne kłopoty żołądkowe po spożyciu
            produktów tych dwóch restauracji.
            • kdadik Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:35
              Można by było więcej takich historii wymienić, ale myślę że to może się zdażyć
              wszędzie - słyszałam różne opowiadania ludzi pracujących w masarniach. A i
              nasze sklepy spozywcze i mięsne często nie utrzymują właściwej higieny.
              Z drugiej strony nie popadajmy w panikę (nie mam na myśli spermy w pożywieniu)
              coś jeść trzeba smile
        • adsa_21 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 16.10.06, 14:12
          lubie Maca..szczegolnie frytki..mhhhhhhhh..co mi tam ze niezdrowe - czasem
          zjesc moznawink)
      • ibulka Re: krótko i na temat 14.10.06, 18:15
        anatemka napisała:

> przepalony tłuszcz we frytkach i wątpliwej czasami swieżości mięso.
        > W gazetach piszą, że fast fudy robione w domu sa zdrowe, a te kupne niesmile
        > antyreklama?;/

Czego tu nie rozumieć?
        W domu chyba nie usmażysz sobie frytek na oleju sprzed tygodnia ani nie
        wrzucisz do hamburgera jakiś resztek warzyw, nie?
    • koralik12 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 14:33
      Mnie zawsze dziwi zaliczanie pizzy do niezdrowego jedzenia. Ostatnio wpadła do
      mnie na chwilę kuzynka w porze obiadowej i była oburzona i przejęta ze moje
      dwuletnie dziecko je ciasto z brzegów pizzy. Żeby się juz nie pogrążac w jej
      oczach nie powiedziałam ze jadł same brzegi tylko dlatego, że reszty nie chciał.
      Specjalnie zrobiłam pizze z takich składników żeby też mógł zjeść trochę jak
      będzie chciał.
    • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 16:57
      Sa niezdrowe, bo tuczace- polaczenie bialego pieczywa z miechem, pizza
      ociekajaca tluszczem i serem- to zdrowiu nie słuzy.No i ulepszacze- zastanówcie
      sie, co jest w bulce do hamburgera, ze ona ma taka a nie inna konsystencje.
      IMO kotlet + ziemniaki to nie jest zdrowe odzywianie sie, ktos tak twierdzi?
      • vibe-b Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:05
        lola211 napisała:

> IMO kotlet + ziemniaki to nie jest zdrowe odzywianie sie, ktos tak twierdzi?

A co jest niezdrowego w ziemniakach?
        • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:24
          vibe-b napisała:

> lola211 napisała:
          >
          >
          > > IMO kotlet + ziemniaki to nie jest zdrowe odzywianie sie, ktos tak twierd
          > zi?
          >
          >
          >
          >
          > A co jest niezdrowego w ziemniakach?
          >

Ziemniaki są tuczące. Zwłaszcza w połączeniu z mięsem.
          • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:27
            ibulka napisała:

> > A co jest niezdrowego w ziemniakach?
            > >
            >
            > Ziemniaki są tuczące. Zwłaszcza w połączeniu z mięsem.

a czy tuczace od razu oznacza niezdrowe? duuuuuzo rzeczy jest tuczacych! no i to
            przeciez zalezy od ilosci.
            risotto tez jest tuczace (ryz jest). czy risotto jest niezdrowe?

``````````````````
            • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:30
              kura17 napisała:

> ibulka napisała:
              >
              > > > A co jest niezdrowego w ziemniakach?
              > > >
              > >
              > > Ziemniaki są tuczące. Zwłaszcza w połączeniu z mięsem.
              >
              > a czy tuczace od razu oznacza niezdrowe? duuuuuzo rzeczy jest tuczacych! no i
              t
              > o
              > przeciez zalezy od ilosci.
              > risotto tez jest tuczace (ryz jest). czy risotto jest niezdrowe?
              >

Tak. Risotto też jest niezdrowe. Bo tuczące rzeczy są niezdrowe. Bo człowiek
              otyły to człowiek chory.
              • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:35
                ibulka napisała:

> Tak. Risotto też jest niezdrowe. Bo tuczące rzeczy są niezdrowe. Bo człowiek
                > otyły to człowiek chory.

to zalezy, ile sie tego risotta je wink
                gdy je sie tyle, ze sie nie tyje, to jest ok? czyli w malych ilosciach jest
                zdrowe, a w duzych nie? czy jednak zawsze niezdrowe?

no i CO tak naprawe jest zdrowe?? jesli ua kryterium przyjac "nietuczace", to
                wychodzi na to, ze chyba tylko niektore warzywa i straczkowe... bo owoce nie,
                mieso nie, maka i przetwory nie, ryz nie, kasze nie... zycie, generalnie mowiac,
                jest tuczace (czyli niezdrowe smile

``````````````````
                • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:38
                  kura17 napisała:

> ibulka napisała:
                  >
                  > > Tak. Risotto też jest niezdrowe. Bo tuczące rzeczy są niezdrowe. Bo człow
                  > iek
                  > > otyły to człowiek chory.
                  >
                  > to zalezy, ile sie tego risotta je wink
                  > gdy je sie tyle, ze sie nie tyje, to jest ok? czyli w malych ilosciach jest
                  > zdrowe, a w duzych nie? czy jednak zawsze niezdrowe?
                  >
                  > no i CO tak naprawe jest zdrowe?? jesli ua kryterium przyjac "nietuczace", to
                  > wychodzi na to, ze chyba tylko niektore warzywa i straczkowe... bo owoce nie,
                  > mieso nie, maka i przetwory nie, ryz nie, kasze nie... zycie, generalnie
                  mowiac
                  > ,
                  > jest tuczace (czyli niezdrowe smile
                  >

Ja pierdzielę, zazdroszczę ci samozaparcia, ziom!

Zdrowe jest to, co se wyhodujesz sama w ogródku, bo wiesz co jesz.
                  Chyba, że zanim ci ta pieprzona zielenina wzejdzie i będzie zdatna do zrobienia
                  z tego surówki, to zemrzesz z głodu.
                  O.
                  • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:43
                    Ibulka, ja jested daleka od zdrowego jedzenia smile)) wrecz przeciwnie! uwielbiam
                    jesc niezdrowo smile
                    ale sama napisalas, ze tuczace to niezdrowe. a w sumie tuczace to jest prawie
                    wszystko...

staram sie jesc zdrowiej, wiecej warzyw (choc nie przepadam) i straczkowych
                    (lubie, ale kupa zachodu z namaczaniem i gotowaniem godzinami...). ale nie idzie
                    mi za dobrze smile
                    no i odkad karmie i nas i dziecko (1.5 roku), to staram sie kupowac jak
                    najwiecej produktow ekologicznych (mieszkam w niemczech, tutaj jest tego
                    mnostwo, nawet w supermaketach). bardziej im ufam, niz normalnym.

``````````````````
                    • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:13
                      a w sumie tuczace to jest prawie
                      > wszystko...
                      >
                      Nieprawda.
                • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:11
                  Zdrowe z zalozenia sa warzywa( o ile nie naszpikowane na maxa chemia), owoce,
                  kasze, maka, ryz, itd, ale NIEOCZYSZCZONE, chude miesa.
                  Taki hamburger przyrzadzony z chudej wolowiny wlozony w bulke z maki z pelnego
                  przemialu plus surowka spelnia wymogi zywnosci zdrowej- zawiera , co bardzo
                  istotne , blonnik.A hamburger z mcdomaldsa jest go pozbawiony.
                  Risotto? A prosze bardzo- byle z wlasciwego ryzu.
                  • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:14
                    ponoc owoce wcale nie sa takie zdrowe - za duzo cukru...
                    z reszta sie zgadzam smile

ale przyznasz, ze na podanej przez Ciebie zdrowej zywnosci mozna sie utuczyc
                    (nawet nie obzerajac sie strasznie, po prostu obfite posilki i malo ruchu
                    wystarczy)... a ponoc co tuczace, to niezdrowe (ktos tak napisal w tym watku)

``````````````````
                    • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:17
                      Owszem- z owocami trzeba uwazac.
                      Otoz wystarczy poczytac i popróbowac metody Montignaca , by sie przekonac, ze
                      mozna jesc i nie tyc, jesc tyle by sie najadac i chudnac.Tajemnica tkwi w tym
                      CO sie je, a nie ile.
                      • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:49
                        lola211 napisała:

> Otoz wystarczy poczytac i popróbowac metody Montignaca , by sie przekonac, ze
                        > mozna jesc i nie tyc, jesc tyle by sie najadac i chudnac.Tajemnica tkwi w tym
                        > CO sie je, a nie ile.

wiem, stosowalam smile nie bylam glodna, a chudlam smile

``````````````````
                    • ibulka Re: kura :D 14.10.06, 20:18
                      kura17 napisała:

> ponoc owoce wcale nie sa takie zdrowe - za duzo cukru...
                      > z reszta sie zgadzam smile
                      >
                      > ale przyznasz, ze na podanej przez Ciebie zdrowej zywnosci mozna sie utuczyc
                      > (nawet nie obzerajac sie strasznie, po prostu obfite posilki i malo ruchu
                      > wystarczy)... a ponoc co tuczace, to niezdrowe (ktos tak napisal w tym watku)
                      >

Ja to napisałam tongue_out
          • vibe-b Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:52
            ibulka napisała:

> vibe-b napisała:
            >
            > > lola211 napisała:
            > >
            > >
            > > > IMO kotlet + ziemniaki to nie jest zdrowe odzywianie sie, ktos tak
            > twierd
            > > zi?
            > >
            > >
            > >
            > >
            > > A co jest niezdrowego w ziemniakach?
            > >
            >
            > Ziemniaki są tuczące

Bzdura. Taka sama bzdura jak to,ze makarony sa tuczace.
            Tuczace sa dodatki do ziemniakow czyli sosy. A poza tym ziemniaki sa cennym
            skladnikiem wielu witamin, zwlaszcza z grupy B.
            • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:55
              vibe-b napisała:

> Tuczace sa dodatki do ziemniakow czyli sosy.

Vibe, ale co to za ziemniaki bez sosu??? albo przynajmniej bez majonezu (salatka
              ziemniaczana)??? albo takie podsmazone na cebulce i boczku...
              ... jeeeeeeeeeeeeeej smile

``````````````````
              • vibe-b Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:58
                kura17 napisała:

> vibe-b napisała:
                >
                > > Tuczace sa dodatki do ziemniakow czyli sosy.
                >
                > Vibe, ale co to za ziemniaki bez sosu??? albo przynajmniej bez majonezu
                (salatk
                > a
                > ziemniaczana)??? albo takie podsmazone na cebulce i boczku...
                > ... jeeeeeeeeeeeeeej smile

Kuro, ziemniaki mozna przyrzadza na setki sposobow, a nie tylko polane sosem
                czy sfrytowane (polska kuchnia, nie znosze) Slyszalas np. o ziemniakach
                zapiekanych w piekarniku z ziolami i paroma kroplami oliwy z oliwek? Bomba. I
                samo zdrowie.
                • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 19:00
                  vibe-b napisała:

> Kuro, ziemniaki mozna przyrzadza na setki sposobow, a nie tylko polane sosem
                  > czy sfrytowane (polska kuchnia, nie znosze) Slyszalas np. o ziemniakach
                  > zapiekanych w piekarniku z ziolami i paroma kroplami oliwy z oliwek? Bomba. I
                  > samo zdrowie.

slyszalam, ale nigdy nie praktykowalam, mowisz, ze warto? jakie ziola pasuja
                  najlepiej?
                  a jakie jeszcze fajne ziemniaki znasz??

ja bardzo lubie omlet z ziemniakami, pycha. ale nie jestem pewna, czy zdrowe...

``````````````````
            • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:19
              Ja ziemniakow unikam.Co do makaronow- nietuczacy jest makaron razowy i taki
              gotowany ale dente.Rozgotowany makaron z bialej maki tuczy, sos swoja droga.
              • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:20
                lola211 napisała:

> Ja ziemniakow unikam.Co do makaronow- nietuczacy jest makaron razowy i taki
                > gotowany ale dente.Rozgotowany makaron z bialej maki tuczy, sos swoja droga.

A dlaczego rozgotowany tuczy, a aldente nie?
                W czym sekret?
                • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:25
                  W indeksie glikemicznym.Wzrasta wraz z czasem gotowania.
                • vibe-b Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:32
                  ibulka napisała:

> lola211 napisała:
                  >
                  > > Ja ziemniakow unikam.Co do makaronow- nietuczacy jest makaron razowy i t
                  > aki
                  > > gotowany ale dente.Rozgotowany makaron z bialej maki tuczy, sos swoja dro
                  > ga.
                  >
                  > A dlaczego rozgotowany tuczy, a aldente nie?
                  > W czym sekret?

Dlatego ze niedogotowane sie trudniej wchlania niz dogotowane. Jesli sie wiec
                  rozgotuje, to organizm przyswoi wiecej.
              • vibe-b Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:31
                lola211 napisała:

> Ja ziemniakow unikam.

smile)
                i fakt, ze ziemniakow unikasz, czyni je niezdrowymi?

Bo to wlasnie mozna wywnioskowac z naszego dialogu:
                -ziemniaki sa niezdrowe
                -co jest niezdrowego w ziemniakach?
                -ja ziemniakow unikam

smile)))
                • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:38
                  Nie to mialam na mysli.
                  Unikam, bo nie przepadam za nimi po prostu.A nie przepadam , od kiedy przeszlam
                  na MM.Ta metoda "wyrzuca" z jadlospisu produkty o wysokim IG, miedzy innymi
                  ziemniaki.
                  Prawda jest taka, ze Polska ziemniakiem stoi i nawiekszosci stolow goszcza
                  codziennie.Polane sosami, z kotletami- takie mamy nawyki.

• vibe-b Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:48
                    lola211 napisała:

> Nie to mialam na mysli.
                    > Unikam, bo nie przepadam za nimi po prostu.A nie przepadam , od kiedy
                    przeszlam
                    >
                    > na MM.Ta metoda "wyrzuca" z jadlospisu produkty o wysokim IG, miedzy innymi
                    > ziemniaki.
                    > Prawda jest taka, ze Polska ziemniakiem stoi i nawiekszosci stolow goszcza
                    > codziennie.Polane sosami, z kotletami- takie mamy nawyki.

Wie, wiem. ALe daj Boze zdrowia i spojnosci argumentowania...
                    • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:53
                      > Wie, wiem. ALe daj Boze zdrowia i spojnosci argumentowania...

Czepiasz siewink.
                      Zwal to na moje lenistwo- tak przyznaje, nie chcialo mi sie tu dowodzic, czemu
                      ziemniaki sa be, zajelam sie makaronem, a kwestie ziemniakow odpuscilam;0,
                      trzeba by cala teorie MM przytoczyc, a mnie sie nie chce po prostu.
                      • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:56
                        ale czy MM odpowiada na pytanie, czemu akurat ziemniaki sa be? oprocz tego
                        indeksu IG? tak zdroworozsadkowo (jak Vibe napisala z makaronem al dente i
                        rozgotowanym)? bo, z tego co wiem, to ten IG to taka nauka empiryczna - sprawdza
                        sie, ze niektore pokarmy maja za duze IG, ale DLACZEGO maja duze IG nie zawsze
                        wiadomo... np takie buraki??? lub kukurydza??? co w nich jest takiego niezdrowego??

``````````````````
                        • vibe-b Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 21:04
                          kura17 napisała:

> ale czy MM odpowiada na pytanie, czemu akurat ziemniaki sa be? oprocz tego
                          > indeksu IG? tak zdroworozsadkowo (jak Vibe napisala z makaronem al dente i
                          > rozgotowanym)? bo, z tego co wiem, to ten IG to taka nauka empiryczna -
                          sprawdz
                          > a
                          > sie, ze niektore pokarmy maja za duze IG, ale DLACZEGO maja duze IG nie zawsze
                          > wiadomo... np takie buraki??? lub kukurydza??? co w nich jest takiego
                          niezdrowe
                          > go??
                          >

Ziemniaki sa be chyba tylko ze wzgledu na to, iz wzglednie szybko podnosza
                          poziom cukru we krwi. Poza tym maja same zalety.
                          • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 21:12
                            vibe-b napisała:

> Ziemniaki sa be chyba tylko ze wzgledu na to, iz wzglednie szybko podnosza
                            > poziom cukru we krwi. Poza tym maja same zalety.

no wlasnie, DLACZEGO tak bardzo podnosza ten poziom cukru?
                            i dlaczego buraki tez?
                            i kukurydza?...

``````````````````
                            • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 16.10.06, 09:18
                              Bo zawieraja skrobie?
                • ibulka Re: ziemniaki 14.10.06, 21:54
                  vibe-b napisała:

> lola211 napisała:
                  >
                  > > Ja ziemniakow unikam.
                  >
                  > smile)
                  > i fakt, ze ziemniakow unikasz, czyni je niezdrowymi?
                  >
                  > Bo to wlasnie mozna wywnioskowac z naszego dialogu:
                  > -ziemniaki sa niezdrowe
                  > -co jest niezdrowego w ziemniakach?
                  > -ja ziemniakow unikam
                  >
                  >
                  > smile)))

HAHAHAHA :o))
                  Płaczę ze śmiechu! :o))
      • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:24
        lola211 napisała:

> Sa niezdrowe, bo tuczace- polaczenie bialego pieczywa z miechem, pizza
        > ociekajaca tluszczem i serem- to zdrowiu nie słuzy.

a domowa pizza, wcale nie ociekajaca tluszczem?? z warzywami? my, na przyklad,
        robimy pizze z sosem pomidorowym, pieczarkami, fasola kidney, karczochami,
        cebula, papryka, czasem szynka i serem. taka pizza moze byc, czy tez jest be?

> No i ulepszacze- zastanówcie
        > sie, co jest w bulce do hamburgera, ze ona ma taka a nie inna konsystencje.

czyli bez ulepszaczy byloby ok? np z domowa bulka, zdrowa, pieczona samemu?

> IMO kotlet + ziemniaki to nie jest zdrowe odzywianie sie, ktos tak twierdzi?

moze i najzdrowsze nie jest, ale nikt po kotlecie i ziemniakach nie jezdzi tak,
        jak po fast-foodach (mowie tutaj caly czas o fast-foodach przygotowanych w domu).

i jeszcze pytanie - co jest takiego bardzo niezdrowego w kotlecie i ziemniakach?
        zwlaszcza, jesli dolozy sie sluszna porcje surowki/warzyw?

``````````````````
        • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:22
          Ziemniaki w polaczeniu z tluszczem, zwlaszcza wieprzowym ,tucza.Taki kotlet
          oblepiony panierka , nasiakniety tluszczem to juz w ogole źrodlo wszelkiego
          dziadostwa.
          Myslicie, ze skad tylu Polakow umiera na zawały serca? Polskie nawyki
          zywieniowe to prosta droga do miazdzycy.
        • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:24
          Na pewno lepsza niz "gotowiec".Ale popatrz- do ciasta na pizze daje sie sporo
          oliwy(nie kazdy da dobra gatunkowo), ser zólty to sam tłuszcz- i to ma byc
          zdrowe?
          • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:53
            Lola, ale sama pisalas, ze nie tak wazne jest, co sie je, ale w jakim
            polaczeniu. ten sam ser, ale nie na pizzy (tam niby jest niezdrowy), z salatka,
            juz zdrowy i zalecany jest (przez MM)...
            ... no to jak, zdrowy, czy nie?

i w ogole ser zolty to bardzo dobre zrodlo wapnia

``````````````````
            • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:54
              aha, i wcale nie sam tluszcz
              cos ok 40-60% to cos poza tluszczem...

``````````````````
            • lola211 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 15.10.06, 19:37
              Alez pisalam, ze niewazne ILE sie je, ale CO.
    • ivvette Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 17:26
      Zgadzam się jesli chodzi o KFC - jedzenie jest świeże ,ma określony czas
      wazności np stripsy po usmażeniu pół godz (o ile dobrze pamiętam ) i po tym
      czasie jest WYWALANE do kosza. Z przyjemnością tam chodzę (rzadko ) bo mam
      pewnośc ,że jedzenie jest świeże i nie przeterminowane.
      • l.e.a Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:06
        pewne informacje już powinny być ujawnionesmile
        www.mediarun.pl/news/id/12346/mcdonalds_ujawni_puste_kalorie
        • kdadik Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:26
          Ja myślę, że jeśli raz na jakiś czas zje się pyszności z mc donalda itp to nic
          nikomu się nie stanie. Czy to zdrowe? Może nie ale nawet z tej dyskusji wynika
          że nie ma rzeczy 100% zdrowych. Wszystko zależy od gustu człowieka. Co do pizzy
          to ogólnie mówi się, że mąka i drożdże są tuczące więc może o to chodzi. W moim
          domu często jadamy hamburgery (zazwyczaj domowe z bułką razową), zapiekanki
          (też domowe robione w piekarniku) i pizzę (kupną w 100% - zamawianą na
          telefon). I nikt nie jest otyły czy schorowany - no chyba że wyjdzie nam to za
          kilka lat smile Myślę że nie ma co przesadzać z tą zdrową żywnością
          • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:29
            skoro maka i drozdze sa tuczace, to chleba tez nie powinnismy jadac smile
            a nikt nie robi takiej afery o chleb, jak robi sie o fast-foody (robione w domu)

zgadzam sie, ze najwazniejszy jest umiar smile
            ja tez bardzo lubie domowe hamburgery! moj maz jest specjalista smile
            a ja robie burgery wolowo-warzywno-soczewicowe, palce lizac!

``````````````````
            • kdadik Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:30
              ślinka cieknie. A jak robisz?
              • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:40
                kdadik napisała:

> ślinka cieknie. A jak robisz?

bardzo prosto.
                na 400 gr mielonego miesa daje:
                1 papryke pokrojona w drobna kostke
                1 cebule pokrojona w drobna kostke
                1 jajo
                2 lyzki serka homo (albo czegos podobnego)
                pol szklanki soczewicy (na sucho pol szklanki, po ugotowaniu rosnie). gotuje w
                szklance wody z sola, tyle i podaja na opakowaniu - 5 minut (zeby sie nie
                rozgotowala)
                1 sucha bulka lub kromka tostowa namoczona w mleku lub wodzie
                przyprawy dowolne (sol bym polecala zawsze wink, co kto lubi

wszystko razem mieszam dokladnie (jak na sznycle) i smaze na patelni. a potem -
                robie hamburgera smile z razowa bulka i podsmazonymi pieczarkami jest genialne smile
                dla swojego syna (1.5 roku) robie wersje light - nie smaze, a robie male kulki i
                pieke w piekarniku ok 20-30 minut. maly to uwielbia. dzis mielismy na obiad smile

``````````````````
                • kdadik Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:42
                  Jutro wyprubuję przepis, ale już czuję ten smak. Dzięki. Pozdrawiam
                  • kdadik Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:45
                    oczywiście wypróbuję - taki mały błąd się wdarł, za bardzo myślałam o
                    jedzeniu smile
                    • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:47
                      swietnie Cie rozumiem, jak zaczynam myslec o jedzeniu, to mysli mi sie placza... smile

``````````````````
                      • kdadik Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:54
                        Robię kolację, lekkostrawną, ale jutro nie odpuszczę. Pozdrawiam raz jeszcze i
                        spokojnego wieczoru smile
                        • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:55
                          a co to za lekkostrawna kolacja? moze mi sie pomysl spodoba (na jutro, hehe,
                          skoro dzis juz burgery soczewicowe byly smile)

``````````````````
                          • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 19:47
                            kura17 napisała:

> a co to za lekkostrawna kolacja? moze mi sie pomysl spodoba (na jutro, hehe,
                            > skoro dzis juz burgery soczewicowe byly smile)
                            >

A Wy...!
                            Po 18.00 się nie je!
                            big_grinD
                            • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 19:51
                              ibulka napisała:

> A Wy...!
                              > Po 18.00 się nie je!
                              > big_grinD

hahaha... moje dziecko idzie spac o 19, dopiero wtedy mozemy spokojnie zjesc
                              kolacje!

``````````````````
                              • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:19
                                kura17 napisała:

> ibulka napisała:
                                >
                                > > A Wy...!
                                > > Po 18.00 się nie je!
                                > > big_grinD
                                >
                                > hahaha... moje dziecko idzie spac o 19, dopiero wtedy mozemy spokojnie zjesc
                                > kolacje!
                                >

Moja starsza córka potrafi o 1.oo w nocy wyleźć na schody, a potem urządzać
                                awantury i budzić cały dom tongue_out
                                Ale kolacje jadamy wspólnie.
                                Czasami.
                                I po 18.00 :o)
                                • kdadik Małe grzeszki 15.10.06, 13:11
                                  HMMM... wstyd mi, ale to nie moja wina że mój brzusio domaga się jedzenia
                                  czasem nawet późnym wieczorem smile ale usprawiedliwiając się powiem, że mam 158cm
                                  wzrostu i ważę 46 kg, to chyba dość wzorcowo smile
                        • kdadik Lekkostrawna nie znaczy smaczna 15.10.06, 13:07
                          Z uwagi że mój mąż musi jeść zwiekszone ilości np białego mięska kolacje
                          opieram na kurce smile I tym razem była sałatka owocowa z kurczakiem i ryżem, no i
                          awaryjnie płatki kukurydziane z mlekiem dla synka. Ja nie przepadam za żadnym z
                          tych dań, ale jak trzeba to trzeba smile
            • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:33
              kura17 napisała:

> skoro maka i drozdze sa tuczace, to chleba tez nie powinnismy jadac smile
              > a nikt nie robi takiej afery o chleb, jak robi sie o fast-foody (robione w
              domu
              > )
              >
              > zgadzam sie, ze najwazniejszy jest umiar smile
              > ja tez bardzo lubie domowe hamburgery! moj maz jest specjalista smile
              > a ja robie burgery wolowo-warzywno-soczewicowe, palce lizac!
              >

Wszystko, co jedzone jest z umiarem, nikomu nie wyjdzie na złe.
              A biorąc pod uwagę skład różnych produktów - nie tylko chleba czy tych biednych
              fast-foodów, nic nie jest w 100% czy nawet 80% zdrowe. Wszędzie są bakterie,
              wszędzie są ulepszacze, wszędzie są tuczące rzeczy. W soczkach 'Pysio' itp. są
              zmielone skórki od owoców, a nie owoce. Ale nikt nie powie, że soczek owocowy
              jest niezdrowy.

Boże, paranoja.
              Gsybyśmy mieli zastanawiać się, co jest zdrowe a co nie i jeść tylko to, co
              jest zdrowe lub pseudozdrowe, to umarlibyśmy z głodu prędzej, niż zdążylibyśmy
              se we własnym ogródku wyhodować zdrową marchewkę.
              Cholera.
              Idę po coś do jedzenia.
              Najlepiej niezdrowego. I bardzo tuczącego.
              • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 18:36
                Ibulka! moge Ci zaproponowac czekoladowe brownie, pyszne, sama pieklam smile
                tuczace i niezdrowe cholernie, ale jakie PYSZNE...

``````````````````
                • ibulka Re: kuro 14.10.06, 18:40
                  Wsuwam spaghetti wink
                  I mam prośbę, Kuro!
                  Podeślij mi na maila na wp (kasia.kuszewska@wp.pl) przepis na risotto! :o)

Buziaki!
                  • kura17 Re: kuro 14.10.06, 18:49
                    ja robie tak:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32905&w=42849778&a=42861321
                    jest pyyyszne...

``````````````````
    • gacusia1 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 19:18
      No wlasnie-RAZ NA JAKIS CZAS!!!a nie trzy razy dziennie.W Polsce McDonalds nie
      jest az tak tani,jak np.w Kanadzie(stosunkowo do zarobkow).Nic zlego Ci sie nie
      stanie,jak zjesz hamburgera z frytkami raz na 2tyg.Jesli chcesz jesc to 3 razy
      dziennie to bedziesz wygladac,jak wiekszosc Kanadyjek i Kanadyjczykow.Jest
      okreslona norma il.kalorii,ktore czlowiek powinien dostarczac organizmowi w
      zaleznosci od plci i wykonywanej pracy.Niestety dobowa il.kalorii 3 posilkow
      np.z McD jest rowna ok 4000ckal,czyli o ok.2 razy za duzo,jak na kobiete
      (przecietnie).
    • xxxxx1233 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 19:56
      Mój ulubiony temat........
      A ile kalorii ma kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą.

Czy jedząc owego kotleta schabowego z dodatkami i omijając McDonald's szerokim
      łukiem będę nadal szczupła?

Kiedyś siedząc w McDonald's oglądałam ludzi tam jedzących - wszyscy byli
      szczupli. Nie mówiąc o pracownikam i tych w resteuracji, i tych w biurze.

Bardzo lubię dyskusje na ten temat, a zwłaszcza jak się oburza na chodzenie do
      takich fast-foodów "jegomośc" z 20 kilogramową nadwagą, którego łatwiej
      przeskoczyć niż obejść.

Ja mam jedną zasadę co do schabowego i McDonald's - UMIAR i tylko UMIAR.

Chyba jestem uczulona na punkcie "McDonald's jest be". Pozdrawiam
      • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:08
        o umiarze juz pisalam - zgadzam sie.

ale naprawde chcesz powiedziec, ze taki hamburger z McDonalda jest tak samo
        dobry, jak ten domowy z DOBREGO miesa? jakos mi sie wierzyc nie chce, ze jest
        tam tylko chude mieso, nie ma tluszczu i dodatkow itp itd... to podobnie jak z
        parowkami czy kielbaskami w sklepach - generalnie wiecej w nich syfu niz dobrego...
        nie wierze, ze fast-foodowe zarcie typu burger czy pizza sa dobrej jakosci... po
        prostu by sie nie oplacalo... dobrej jakosci zarcie jest drogie

a inna sprawa jest fakt, ze McDonald bardzo zaczyna dbac o swoj "zdrowy"
        wizerunek, pelno w nim salatek i innego w miare zdrowego zarcia!

PS. ja widzialam otyle osoby w McDonaldzie

``````````````````
        • monia145 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:12
          Ja też widziałam- dzieci 12, 13-letnie z nadwagą, opychające się hamburgerami,
          a to już ciekawie nie wygląda..........Trudno jednak orzec, czy nadwaga ta jest
          uwarunkowana złymi nawykami żywieniowymi, czy też chorobą...
          • demarta Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:15
            a mi kolega opowiadał, jak to "sterylnie" mieszał sałatkę a'la colesław w mc
            donald's i .... powypadała mu na podłogę. oczywiście wg przepisów firmowych
            chciał to wyrzucić, ale przyszedł m,anager i powiedział "zwariowałeś???!!! z
            powrotem z tym do michy". kolega od tej pory nie rusza żarcia w mc donald's. a
            ja i owszem wink))
            • ibulka Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:22
              demarta napisała:

> a mi kolega opowiadał, jak to "sterylnie" mieszał sałatkę a'la colesław w mc
              > donald's i .... powypadała mu na podłogę. oczywiście wg przepisów firmowych
              > chciał to wyrzucić, ale przyszedł m,anager i powiedział "zwariowałeś???!!! z
              > powrotem z tym do michy". kolega od tej pory nie rusza żarcia w mc donald's.
              a
              > ja i owszem wink))

Ja też.
              Tylko milkshake'i odstawiłam po historii ze spermową wkładką wink
              • monia145 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 20:30
                Jaką historią?smile Bleeeeeee, dobrze, że i tak tego nie kupuję.....
                • ibulka Re: monia145 14.10.06, 22:03
                  monia145 napisała:

> Jaką historią?smile Bleeeeeee, dobrze, że i tak tego nie kupuję.....

Kumpela mi kiedyś powiedziała, że w tv pokazywali historię dziewczyny, która
                  trafiła do szpitala z silnym zatruciem pokarmowym. Po przebadaniu treści z jej
                  żołądka okazało się, że w milkshake'u z McDonald'sa znaleziono +/- 5 rodzajów
                  spermy...
            • morgianna Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 14.10.06, 21:22
              demarta napisała:

> a mi kolega opowiadał, jak to "sterylnie" mieszał sałatkę a'la colesław w mc
              > donald's i .... powypadała mu na podłogę. oczywiście wg przepisów firmowych
              > chciał to wyrzucić, ale przyszedł m,anager i powiedział "zwariowałeś???!!! z
              > powrotem z tym do michy". kolega od tej pory nie rusza żarcia w mc donald's.
              a
              > ja i owszem wink))

OK ale to zdaza sie wszedzie gwarantuje ze połowa rzeczy a moze nawet
              wiekszosc ktorą aktualnie masz w lodówce została w miedzyczasie gdzies
              zmacana czy niehigienicznie potraktowana moze na etapie produkcji może na
              ladzie sklepowej itd tak juz jest bo przy żarciu pracują ludzie ( czesto
              szurnieci jak ci którzy spuszczają sie do głownego zbiornika w fabryce bakomy
              czesto niedbali którzy maja w dupie dbanie o higiene bo szkoda im czasu itd itd)
              a nie sterylne roboty.Niestety nie mamy na powyzsze wpływu , lepiej nie
              wiedziec i nie uruchamiac wyobrazniwink
          • ibulka Re: monia145 14.10.06, 20:23
            Pamiętaj, że otyłe osoby to też ludzie, i czasami też lubią zjeść sobie coś w
            fast-foodzie, nawet podczas diety!
            Nie można ciągle się odchudzać, raz na jakiś czas drobna bomba kaloryczna
            dodaje poweru do daleszego odchudzania! ;o)
            • monia145 Re: monia145 14.10.06, 20:27
              Ależ ja nikomu człowieczeństwa nie odmawiam, no przynajmniej tego uzyskanego na
              drodze ewolucjismile)))))))))
              a co do tych bomb kalorycznych- może taka wizyta w fast-food to nagroda za cały
              tydzień zywieniowych wyrzeczeń?smile
              • ibulka Re: Czego oczy nie widzą... 14.10.06, 22:05
                ... tego sercu nie żal...
    • aluc Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 15.10.06, 13:14
      mają za dużo tłuszczu, soli, cukru (napoje), są zrobione z wykorzystaniem
      wysokoprzetworzonych produktów (mięciuteńkie bułeczki), z dodatkiem śladowych
      ilości warzyw - ergo zawierają stosunkowo mało składników z podstawy piramidy
      żywieniowej, za to całe mnóstwo sodu, sacharyny i kalorii

ale IMHO hamburger, pizza czy nawet panierowany kurczak zrobione w domu,
      okraszone kupą surówki, niezasolone na śmierć, usmażone bez tłuszczu albo z
      jego minimalną ilością to nie jest fast food ino ewentrualnie 5-minute
      wonder smile)))
    • mynia_pynia Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 15.10.06, 14:32
      Moja koleżanka ostatnio zemdlała, przyjechała karetka, oczywiście wina braku
      śniadania a ostatnio mała trochę stresów.
      Ale... wzięli ją do szpitala i zrobili podstawowe badania ... i okazało się że
      w jej organizmie jest zero jakichkolwiek minerałów, witamin, ma trzydzieści lat
      a organizm ocenili na sześćdziesiątkę, to się jakoś nazywa śmieszne, coś
      jak "zespół fastfudowy wink".

Zdziwiłam się bardzo, bo ona dba o zdrowie, odżywia się naprawce z głową, jada
      pieczywa chrupkie te z wassy (pszenne, ryżowe) serki wiejskie, jabłka
      (oczywiście zero normalnego pieczywa i batonów)
      Obiady zawsze je na mieście w restauracjach (makarony, dania w piramidzie
      (frytki, mięso , surówki), nie chodzi do MC Donalda ani KFC.
      Lekarz jej wyjaśnił, że jak nie będzie gotowała w domu i jadła normalnych
      domowych potraw to mogą jej nie odratować za którymś tam razem, a już na pewno
      będzie miała cukrzyce.

W restauracjach robią frytki na starym śmierdzącym oleju, warzywa są z chłodni
      w których leżakują jak dobre wina co pozbawia ich witamin, mięsa są najgorszej
      jakości.
      Można chodzić do restauracji, ale raz na tydzień.

Efekt, koleżanka mimo niechęci gotuje rosołki, ziemniaki, robi kotlety,
      spaghetti, spaghetti jej facet jest w siódmym niebie wink

• oxygen100 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 15.10.06, 22:24
      polecam film "Supersize me". Tam jest mniej wiecej wytjasnione co i jak, choc
      lekko przekoloryzowane
      • kura17 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 15.10.06, 22:37
        Oxygen, ale to jest o jedzeniu BEZ UMIARU, a mnie nie o to chodzi

moje podstawowe pytanie to, czy jedzenie potraw TYPU fast-food (burger, pizza
        itp) przygotowanych w domu, z surowcow dobrej jakosci, raz na jakis czas, jest
        tez niezdrowe

``````````````````
        • ibulka Re: kura... 16.10.06, 14:04
          kura17 napisała:

> Oxygen, ale to jest o jedzeniu BEZ UMIARU, a mnie nie o to chodzi
          >
          > moje podstawowe pytanie to, czy jedzenie potraw TYPU fast-food (burger, pizza
          > itp) przygotowanych w domu, z surowcow dobrej jakosci, raz na jakis czas, jest
          > tez niezdrowe
          >

Wydaje mi się, że już udzieliłyśmy ci odpowiedzi na to pytanie...? ;/
        • oxygen100 Re: co jest niezdrowego w fast-foodach? 16.10.06, 14:12
          chyba nie. ale zalezy jak przygotowujesz te dania. Bardziej szkodliwe sa mocno
          przetworzone produkty.
    • agastrusia Wszystko! 16.10.06, 08:46
      Chodzi o całokształt. Zarówno sposób przyżadzania jaki i składniki (ilość i
      jakość). Czyżbyś nigdy nie jadła niczego "na mieście"? Napewno. Odpowiedz teraz
      sobie sama czy na dłuższą mete mogłabyś się tak odżywiać? I zapewniam cię że
      jest spora różnica między tą samą potrawą przyżądzoną gdzieś w knajpce, a tą
      zrpbioną w domu.
    • dirgone Tłuszcze trans 16.10.06, 15:14
      Nie jestem specjalistką od hamburgerów, bo nie jem mięsa, ale ostatnio
      przeczytałam artykuł o tym, że odpowiedzialnym za złą jakość jedzenia w
      fast-foodach jest tłuszcz trans. Jest jakoś specjalnie przetwarzany, tańszy i
      używany właśnie przez makdonaldy i inne tego typu. Nie piszę dokładniej, bo moja
      wiedza jest tu za mała, ale proszę poszukać sobie w wyszukiwarce.
      Poza tym w hamburgerze najgorsze nie jest mięso ani bułka (chociaż ja, nawet
      jakbym lubiła mięso, to takiego mielonego ze sklepu w życiu bym nie zjadła, tak
      samo jak parówki),ale wysokokaloryczne sosy i pasty. Ponadto zawsze mnie
      zastanawia, że jeśli mój chłopak zje hamburgera domowej roboty, to jest
      najedzony, a jeśli syfiastego w makdonaldzie (chociaż rzadko się to zdarza), to
      po chwili znowu jest głodny.
      • ibulka Re: Tłuszcze trans 16.10.06, 19:56
        Może zamawia za małego.
        Nigdy nie zdarzyło mi się być głodną po zjedzeniu WieśMaca z frytkami i średnią
        pepsi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka