morgianna 19.10.06, 16:32 Chyba sie uzależniłam nie ma tygodnia zebym nie zachaczyla o bar knajpe i nie kupiła biore tez czeto na wynos , cholerstwo mi smakuje potwornie , a Wy lubicie?Uwazacie ze to niezdrowe swinstwo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysia-mysia Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 16:33 no chyba niezdrowe bo tłuszczu tyle z niego wycieka ale i tak lubię )) Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 16:36 lubie ale zadko jadam jak jestem w Krakowie to zawsze koniecznie kupuje i lubie chodzic do Chimery na salatki Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 16:38 Lubimy! ze mam pod samym blokiem, to zdarza sie ze na sniadanie jest kebab z frytkami Chociaz i tak najbardziej lubie ich grillowana marynowana kure, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
morgianna Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 16:39 ja mam słabosc ale zdaje sobie sprawe ze to bardzo niezdrowe jedzenie i chyba kaloryczne? Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 19:57 Dlaczego takie niezdrowe? Bulka, salata, pomidor, cebula i opiekana wolowina? Najgorsze z tego wszystkiego to fryty Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 20:02 zeby prawdziwa wolowina to by dobrze bylo na ogol to jest taka mielona masa parówopodobna nadziana na kija kolo miesa wolowego raczej nie lezalo Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kebab lubicie? 20.10.06, 12:56 U mnie jest prawdziwa wolowina. Dostarczana w wieeelkich platach, facet jeszcze ja kroi na ciensze plastry (obserwacja jest dosc fascynujaca,ja bym sobie lapy przy tym obciela),przyprawia,nabija na rozen, i od razu "rzezbi" zeby kebab mial ladny ksztalt. Zyje nadzieja ze kiedys zdradzi mi tajemnice marynaty do kurczaka, bo to co on z nim robi jest przerazajaco pyszne :slurp: Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 19:26 Nie cierpię i mam odruch wymiotny na sam widok Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 19:42 Prawdziwy kebab robi się z chudej baraniny, z surówką, owczym serem i podaje się w prześnym pieczywie. Na pewno jest to zdrowa potrawa. To co sprzedają w budkach nie jest prawdziwym kebabem, tylko jego fast-fudową wersją. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 20:06 Jakoś nigdy mi nie smakował ale ostatnio poszłam z bratem do knajpki polecanej przez niego(w W-wie róg Nowogrodzkiej i Kruczej) i był znakomity! Świetnie zamarynowane mięso opieczone i pokrojone na cienkie talarki mniam Do wyboru pieczone ziemniaki,rż i jakaś(smaczna) kasza.Jutro też pójdę a co! Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 20:34 Uwielbiam kebaby, ale do szłu mnie doprowadza fakt, że w naszym mieście w każdej knajpie robią idiotyczne miny kiedy pytam o wołowinę, albo chociaż jakieś inne mięso, ale do licha NIE MIELONE!! Odpowiedz Link Zgłoś
lajlah Re: Kebab lubicie? 20.10.06, 18:26 uma ma rację, kebab robi się z baraniny i taki lubię, ale bez przesady. w domu robię z wołowiną i mnóstwem warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Kebab lubicie? 21.10.06, 23:12 lajlah napisała: > uma ma rację, kebab robi się z baraniny i taki lubię, ale bez przesady. w domu > robię z wołowiną i mnóstwem warzyw. A ja sie nie zgodze Kebap to ogolna nazwa, cos jak nasz kotlet, i moze byc zrobiony z kazdego rodzaju miesa i w kazdej postaci - mielonego lub drobniej badz grubiej pokrojonego. Np. w Turcji jest co najmniej kilkadziesiat rodzajow kebabow, w restauracjach najczesciej spotyka sie kilka - kilkanascie najpopularniejszych, typu beyti, sis, adana, urfa itd. Raczej nie przypominaja tych z polskich budek Osobiscie za kebabami nie przepadam, chyba ze z jagnieciny moj ulubiony "kuzu sis kebabi". W Polsce goraco polecam Lokante na Nowogrodzkiej, to naprawde dobra turecka restauracja i jedzenie smakuje nie gorzej niz w Turcji. Tak przynajmniej bylo jeszcze kilka lat temu, dawno tam nie bylam. Bedac w Polsce wole zjesc pierogi, bigos czy zurek, kebaby mam na codzien ile dusza zapragnie Odpowiedz Link Zgłoś
endzi11 Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 20:52 Kiedys oglądałam pewien program w którym specjalista od żywienia opowiadał ze w kebabie czyli w mięsie które sie tak cały czas obraca mnoży sie najwięcej bakteri a w szczególności w knajpach czy budach gdzie nie schodzi to non stop i zatrzymują to urządzenie,kebab stygnie i bakterie maja jeszcze większe pole do popisu.Od tego czasu unikam tego rodzaju jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 21:08 "akoś nigdy mi nie smakował ale ostatnio poszłam z bratem do knajpki polecanej przez niego(w W-wie róg Nowogrodzkiej i Kruczej) i był znakomity! O TAK ) róg Nowogrodzkiej i Kruczej -> moim zdaniem najlepsiejszy kebab w stolycy Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Kebab lubicie? 20.10.06, 10:00 Jeszcze efes kebab z Francuskiej jest bossssski jeśli mowa o stolycy. Oczywiście IMHO Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Kebab lubicie? 20.10.06, 11:04 A ja jestem stala bywalczynia kebabiarni rog Wilczej i Kruczej - super kebab, w Warszawie chyba tylko lepsze sa te spod kina Bajka. Hm, to i do tej polecanej przez Was musze sie wybrac. Albo meza wysle. Odpowiedz Link Zgłoś
morgianna Re: Kebab lubicie? 20.10.06, 11:06 A robicie kebaby w domu?Macie jakies przepisy coby to zdrowsze i sprawdzone a rownie smaczne było? Odpowiedz Link Zgłoś
bujanna Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 21:19 Uwielbiam, ale na szczęście nie mam często okazji by go jeść. Ale jak juz się taka nadazy to nie mogą sie powstrzymać. Mniammmmm az mi ślinka pociekła. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Kebab lubicie? 19.10.06, 21:25 najlepszy jest sopocki z mielonego miesa baraniego grillowany na biezaco a nie jakis szit oskrobywany nozem z krecacgo sie kija Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Kebeb sopocki... 20.10.06, 10:23 ... to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam. Wpadłam w panikę, gdy go wyburzyli, ale na szczęście przeniósł się naprzeciwko. Jednak to już nie to samo mimo,że smak pozostał... Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Kebeb sopocki... 20.10.06, 18:29 a trojkatna pizze obok pamietasz? duzo sera i majeranku, teraz trudno taka dostac Odpowiedz Link Zgłoś
krtek7 Re: Kebab lubicie? 20.10.06, 10:42 Ja nie lubię kebabów.... Ale McDonalda - tak! Nie wiem co jest mniej zdrowe... Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: jadam ale rzadko 20.10.06, 12:45 ostatnio super kebab jadłam chyba 2 lata temu,z budki przy kinie Bajka w Wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Kebab lubicie? 20.10.06, 12:52 lubię , bardzo, ale to takie tuczące... Odpowiedz Link Zgłoś
agatha_mama Re: Kebab lubicie? 21.10.06, 22:14 Owszem lubię, ale jadam bardzo rzadko, dbam ostatnio o figurkę, coby nie [przekroczyć rozmiaru 38 )), ale czasem, jak obiadu nie chce mi się ugotować, to skusze się na małego kebabika.... Odpowiedz Link Zgłoś
bakers_daughter Re: Kebab lubicie? 21.10.06, 22:51 uwielbiam. ale nie kebab - nie ma czegoś takiego, a kebap. kebap jest chyba tylko w Toruniu, zwykle reklamują się te budki błędnie - jako kebaBownie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Kebab lubicie? 21.10.06, 23:29 po turecku w mianowniku rzeczywiscie jest kebap, ale po polsku i kilku innych jezykach utarlo sie slowo kebab. pewnie dlatego, ze taka pisownie zapamietuja turysci, np "sis kebabi" (gdzie p przechodzi w b). tak wiec nie upieralabym sie, ze nie ma czego takiego jak kebab i tak wiadomo o jaka potrawe chodzi, a turcy nie sa az takimi purystami jezykowymi i sami czesto uzywaja obu nazw. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Kebab lubicie? 21.10.06, 22:52 nie lubie i nie jadam kebabow, ale uzaleznilam sie od przeslodzonej ohydy z owocow tropikalnych znaczy czerwonej fanty i wytrawnego cytrynowego szłebsa Odpowiedz Link Zgłoś
kasik787 uwielbiam! 21.10.06, 23:19 A jeszcze bardziej uwielbiam felefela, czy jakos tam jak dokladniej sie nazywa. Az mi slinka cieknie na sama mysl-a to,ze nie zdrowe? A wcale,ze nie nie zdrowe-np.taki falafel jest z soczewicy- -no zdrowa jest soczewica. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy tak,ale tylko z Grodzkiej:) 22.10.06, 00:01 no i ewentualnie dobry był w Grecji Do tego zimne piffko i koniecznie bardzo ostry sos!! Odpowiedz Link Zgłoś