Dodaj do ulubionych

Dolegliwości w ciąży

IP: *.* 26.09.02, 12:26
Powitanie i od razu krzyk: pomóżcie, pomóżcie!!! Jestem na przełomie piątego i szóstego miesiąca.. no i czuję się koszmarnie. Utrzymują się dolegliwości z pierwszego trymestru, a do nich dołączają co rusz nowe..Mimo to staram się pracować i normalnie dbać o dom. Czasami jednak nie daję rady i wpadam w jakieś chore depresje..A wiem, że dla Maleństwa to niezbyt dobre..Czy jest jakiś sposób na uniknięcie takich problemów? Jak radzą sobie kobiety, które źle przechodzą ciążę, a chcą w miarę normalnie funkcjonować? Pomóżcie, bo mam już dość zwolnień lekarskich, zatroskanego wzroku Męża i telefonów od Mamy z pytaniem, czy jeszcze żyję..
Obserwuj wątek
    • Gość: Renia Re: dolegliwości w ciąży IP: *.* 20.02.01, 15:19
      Aga,\nOdpoczywaj ile tylko mozesz i daj sobie spokoj na razie z "normalnym" prowadzeniem domu. Popros meza i rodzine zeby Ci pomogli. Twoj organizm przechodzi ciezki okres, musi pracowac na zdwojonych obrotach - dla Ciebie i dla Malucha. Jak mozesz to wychodz na swieze powietrze, zeby sie "dotlenic". Sprobuj oderwac sie od ciaglego myslenia o tym co sie z Toba dzieje (latwo powiedziec, ciezej zrobic). Moze moglabys wybrac sie do kina na komedie albo poczytac kawaly - smiech naprawde pomoze.\nGlowa do gory - juz jestes blizej niz dalej.\nPozdrowienia.\nRenia (mama Bartka 1.5)
    • Gość: Anka, mama Julci Re: dolegliwości w ciąży IP: *.* 20.02.01, 16:14
      Ja na początku ciąży miałam tak silne dolegliwości, że większość czasu spędziłam w szpitalu. Nie pozwól, żeby Ciebie też to spotkało, masz prawo do odpoczynku we własnym domu oraz do wszelkich bezpiecznych środków łagodzących objawy np. czopki Torecan na mdłości i inne sprawdzone dla kobiet w ciąży. Nie bój się poprosić o to lekarza i sięgnąć po nie w trudnych chwilach, skoro są bezpieczne dla dziecka.
    • Gość: MAGDA Re: dolegliwości w ciąży IP: *.* 24.02.01, 20:14
      Mnie pomagały be-be i jabłka.Było też lepiej jak sie kładłam,ale ile miżna leżec.Jest tez lek homeopatyczny na mdłości.Niestety stosuje się go też w przypadku kamicy nerkowej i oprócz tego że znosi mdłści powoduje też częstsze bieganie do toalety.\nmama Zuzi 8 miesięcy
    • Gość: Marta Re: dolegliwości w ciąży IP: *.* 25.02.01, 20:10
      Ja wiem co czujesz,\njestem w 8 miesiacu ciazy i przeszlam wszystkie typowe dolegliwosc, tzn. "poranne" nudnosci trwajace do konca 5 miesiaca, miesiac przerwy i zaczely sie kolejne. Ja tez staralam sie byc dalej niezastapiona zona i studentka. I wyladowalam "na klinice" z podejrzeniem rozpoczecia porodu - w 6 miesiacu to zdecydowanie za wczesnie, gdy juz moglam "zwialam" ze szpitala po rozmowie z ordynatorem, ktory powiedzial, ze jezeli nie zwolnie to wroce do niego z wczesniakiem. Dalo mi to do myslenia, bo do tej pory bylam raczej zla na siebie, ze nie moge juz fizycznie zrobic tego co przed ciaza, ale caly czas "walczylam" sama ze soba i o maly wlos nie skrzywdzilabym mojego malenstwa. Teraz zrobilam sobie przerwe na studiach - mam nadzieje wrocic gdy dzidzia sie urodzi, a w domu bardzo duzo pomaga mi maz - robie tylko to co lubie (gotowanie, prasowanie)i okazalo sie ze maz tez potrafi wszystko w domu zrobic.\nNie daj sie, korzystaj z "przymusowego" urlopu, rob sobie przyjemnosci a zwolnienia sa dla ludzi-zwlaszcza w ciazy.\nTrzymam kciuki.
    • Gość: Jacek Re: dolegliwości w ciąży IP: *.* 28.02.01, 11:35
      Trzymaj się dziewczyno.Moja zona jest już w 30 tygodniu ciazy i jakoś zyje , a zgaga jak sie zaczeła na początku tak trzyma do dzisiaj.\n\n\nJacek i Ania w 30 tygodniu ciaży
    • Gość: Agnieszka Re: dolegliwości w ciąży IP: *.* 09.04.01, 18:38
      Ja też jestem w ciąży(w5-tym m-cu)na początku się bardzo żle czułam,miałam silny katar, ale jakoś go przeszłam bez tabletek- bo wiem, że zdrowie mojego Dzidziusia jest najważniejsze; oprócz tego potworne wymioty inudności trwające całymi dniami.Też trudniej niż zwykle przychodzi mi dbanie o porządek w domu,przygotowywanie posiłków. Nie wiem czy Cię to pocieszy? pamiętaj ,że ciąża to taki czas w Twoim życiu kiedy jesteś pod szczególną opieką!!! Nie przejmuj się tym co w pracy-teraz Ty jesteś najważniejsza jeśli musisz to korzystaj ze zwolnienia tyle ile musisz-DLA TWOJEGO DZIECKA JESTEŚ NAJWAŻNIEJSZĄ OSOBĄ NA ŚWIECIE!!!!-Zawsze jak będzie Ci żle to sobie o tym przypomnij!POZDROWIENIA!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka