Dodaj do ulubionych

depilowanie nog

IP: *.* 08.08.01, 14:54
Na forum jestem od niedawna, ale juz zdazylam uzyskac odpowiedzi na kilka nurtujacych mnie pytan zwiazanych z ciaza (ktora mam nadzieje w niedlugim czasie stanie sie moim udzialem). Jak to jest z tym depilowaniem. Gdzies kiedys slyszalam, ze sie nie powinno, ale zupelnie nie mam pojecia dlaczego. No bo jak tu przez 9 miesiecy chodzic z takimi sarnimi nogami?...Dzieki za odpowiedz(i)KasiaO (z Poznania)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 08.08.01, 15:44
      Pierwszy raz o tym slysze.Nie wiem co moze zaszkodzic dziecku? Chyba tylko jakies chemiczne depilatory.Wydaje mi sie, ze zyletka czy wosk sa raczej bezpieczne.Ale moge sie mylic!Pozdrawiam :)
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 08.08.01, 17:51
      zdecydowanie depilować. w ciąży też trzeba ładnie wyglądać.
      • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 08.08.01, 23:11
        Czołem!Ja depilowałam nogi w czasie ciąży elektrycznym depilatorem i nic się nie stało,oprócz tego,ze miałam gładkie nogi :-)Lepiej nie stosować depilatorów w kremie.
        • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 09.08.01, 19:09
          Jak widzę zarośnięte nogi i pachy u kobiety...... to mi słabo, a co dopiero myśli sobie facet na taki widok?? Osobiście nie słyszałam nic o zakazie depilowania w czasie ciąży.
      • Gość: guest Re: depilowanie nog-szkodliwe IP: *.* 09.08.01, 14:17
        depilowanie moze być szkodliwe tylko przy żylakach, które zdarzają się w ciąży.ale mowa wyłącznie o wyrywaniu. ja jestem za depilowaniem wszystkiego woskiem, lącznie z bikini. podczas porodu trzeba sie pokazać dziecku jako atrakcyjna mama :-)
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 09.08.01, 08:55
      Cześć mamuśki :hello:Ja osobiście depiluję nogi a jestem w 22 tyg. i nic się nie dzieje ;) (depilator elektryczny) ale też już gdzieś czytałam,że nie powinno się depilować nóg w czasie ciąży.Dlaczego i jakimi sposobami tego nie napisali.Pozdrowienia.
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 09.08.01, 09:07
      pomyslcie tylko jak bysmy wyglądałyfarbowac nie wolnodepilowac niewolnokosmetyki..szkodząjakby tak kobiety w ciąży chodziły po ulicach zaniedbane , wymarłby nasz gatunek :) bo która z nas wtedy zdecydowałaby sie na ciąże.KasiaK
      • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 09.08.01, 09:55
        Ja jestem w 27 tygodniu i również depiluję nogi woliłabym nie wkręcić się w wentylator w pracy.lidka
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 09.08.01, 10:04
      A może chodzi o niedepilowanie poprzez wyrywanie (wosk i depilatory elektryczne) bo w ciąży są większe skłonności do żylaków, a mechaniczna depilacja to zagrożenie pogarsza? :what:
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 09.08.01, 10:16
      potwierdzam to co napisala Wiesia jesli chodzi o wosk. Nie mozna depilować woskiem w zwiazku ze zwiekszona skłonnością do żylaków w ciąży. Wosk powoduje rozszerzenie żył i naczyń krwionośnych i w następstwie jeśli ktoś ma skłonności do żylaków to depilowanie woskiem tylko przyspieszy ten proces. ALe mechaniczne depilatory są bezpieczne.pozdrowienia dla wszystkich mamusiek" a
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 09.08.01, 16:55
      Ja gdzies czytalam dlaczego nie wolno. 1. na pewno nie wolno dep w kremie bo te subst chemiczne moga przenikac przez skore do krwioobiegu itd.2. nie powinno sie wyrywac, bo hormony u kobiety powoduja pewne zmiany w strukturze wlosow i cebulek ( cos w tym stylu). Dlatego moga byc nadwrazliwe, albo mocniejsze ale to tez ponoc indywidualna rzecz jak niestety kazda tego typu w ciazy. 3. Zyletka mozna bo to nic nie szkodzi.Niestety ja musialam zrezygnowac z wosku bo bylo bardzo bolesne ale mysle ze to kwestia indywidualna.Buziaki :bounce: Kama
      • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 09.08.01, 21:57
        Sprobujcie zimnych plastrow wosku z Veet, jest OK, a przeciwskazania sa pewnie tylko dla goracego wosku.Farbowac nie mozna, to zrozumiale, ale nie wiecie co z balayage, kiedy farba nie dotyka skory glowy i co z henna? Czy mozna w ciazy robic henne? Nie myslalam, ze takie zagadnienia beda mnie zajmowac! Ale jestem taka szczesliwa i chcialabym wygladac jak czlowiek, nie szkodzac oczywiscie dziecku.Pozdrawiam wszystkie nie mogace sie doczekac :-)Ewa
        • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 10.08.01, 09:13
          Prawdopodobnie można stosować depilatory mechaniczne ale w każdym z nich w instrukcji obsługi są przeciwskazania dla kobiet w ciąży. Ja przestawiłam się na czas ciąży na golarki (mniej wygodne, a jak mi urośnie brzuch to nie śięgnę do nogi). Miałam podobny problem co z balsamami do ciała? Kosmetyki stosuję, bo za jakiś czas wyglądałabym jak potwór duży brzuch, odrosty nie umalowana twarz. Nie zgadzam się. Chcę być zadbaną mamą.
        • Gość: guest i malowanie włosów IP: *.* 10.08.01, 11:57
          A ja malowałam włosy bez żadnych skutków ubocznych! Ostatnie malowanie przeprowadziłam na kilka dni przed pójściem do szpitala :-)
        • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 10.08.01, 12:35
          Droga Ewciu,czy mogłbyś dopisać jeszcze jakąś literkę do swego imienia, bo inaczej będziemy się myliły. Dzięki.Ewa
          • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 11.08.01, 10:34
            Slusznie, OK, bede sie od dzisiaj podpisywac Ewa-Monika.Pozdrawiam cie, EwuniuEwa-Monika
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 13.08.01, 14:48
      Dziewczyny, muszę się trochę powymądrzać, bo juz mnie denerwuja te wszystkie zakazy i nakazy. W wiekszości podyktowane checia dmuchania na zimne - bo chyba niczym innym. Przeważajaca ilosc kosmetyków nie przenika do głębszych warstw skóry - bo takie z załozenia jest ich przeznaczenie. Nie dotyczy to na pewno balsamów do ciała, nie zaszkodzi henna i balejaż tez nie. Co do depilacji to w przypadku depilatorów el. to granicą jest tylko nasza wrazliwośc na ból, a co do wosku to prawda, ze gorący wosk to nienajlepszy pomysł - ale to raczej dla naszego dobra, bo estrogeny bardzo rozszerzają naczynia krwionosne i pod wpływem gorąca mogą popękać. Dlatego tez trzeba uważac ze słońcem i goracymi kapielami (inna sprawa, że w ciązy lepiej sie w ogóle nie przegrzewać). Dziewczyny - kosmetyki napewno szkodzą mniej niz wdychane przez nas codziennie miejskie powietrze. A przeciez oddychac tez musimy :))) Na wszelki wypadek lepiej zachować umiar, ale nie trzeba od razu wprowadzac całkowitej abstynecji!! Pozdrowienia i buźki - AniaD
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 14.08.01, 22:04
      Miesiąć temu urodzilam drugiego dzieciaka i w trakcie obydwu ciaz regularnie depilowalam nogi depilatorem elektrycznym. DZieki czemu mogłam spokojnie chodzic w krotkich spodenkach. Moje dzieci sa zdrowe i maja (pół żartem, pół serio) normalne wlosy, nie liczac tego, że miesięczna Zuza ma dużo włosów z tyłu i łysinę z przodu.PozdrawiamAneta
    • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 15.08.01, 10:57
      Niektóre amerykańskie elektryczne depilatory rzeczywiście mają ostrzeżenie, że nie należy stosować ich w czasie ciąży, ale traktowane to jest jako prawnicze "krycie tyłka" przed ewentualnymi procesami. Mają również ostrzeżenie, że nie należy ich używać w wannie i :) pod prysznicem :)Wosku nienawidzę, "odkurzam się" elektrycznym i zamierzam to robić, dopóki rąk nie wystarczy :) Wiem, że nie powinno się robić depilacji laserowej, ale to też głównie z powodu, że jeszcze nie wiadomo, jak to może działać na dziecko. Nie używam też kremów, zwłaszcza do bikini (niestety, zostaje maszynka). Tak mi się przypomniało - kiedy byłam w liceum, kilka dziewczyn propagowało zakaz kąpieli, a w szczególności podmywania się w czasie miesiączki - ponoć można było od tego dostać śmiertelnego zakażenia :) Polecany zdrowy rozsądek, przede wszystkim.
      • Gość: guest Re: depilowanie nog IP: *.* 15.08.01, 22:30
        Witamsmile Podobało mi się porównanie do sarnich nóg, he,he. Jestem w 34tyg. ciąży i depiluje nogi(elektrycznie), farbuje włosy(może nie tak czesto jak kiedyś) i używam kosmetyków. I co więcej robię to mimo, że praktycznie od 24 tyg mam stałe zagrożenie porodem przedwczesnym. Nic mi się nie stało, co więcej jest nawet lepiej.PZWOlik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka