Gość: guest IP: *.* 04.09.01, 09:59 Czesc dziewczyny,Ile tygodni po spodziewanej miesiaczce nalezy udac sie do ginekologa w celu potwierdzenia ciazy ? Czy 2 tygodnie wystarcza? Jakie badania wykonuje wtedy ginekolog ?Pozdrawiam,meg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kzk Re: jak myslicie ?! IP: *.* 04.09.01, 10:07 Ja bylam tak niecierpliwa, ze poszlam dzien przed miesiaczka. Oczywiscie lekarz nic nie mogl stwierdzic, zalecil jednak brac kwas foliowy (Folik dostepny w aptekach bez recepty) i po tygodniu ponownie zrobic test ciazowy. Gdy test wyszedl pozytywnie, ponownie zjawilam sie u lekarza (ok. 2 tygodni po spodziewanej miesiaczce). Zbadano mnie - macica byla juz lekko zaokraglona, pobrano krew i mocz. Dostalam takze skierowanie na USG (w 6 tygodniu ciazy) by sprawdzic, czy ciaza dobrze sie zagniezdzila. Wiem, ze nie wszyscy lekarze zalecaja usg tak wczesnie. Czy Twoj test wyszedl pozytywnie? Czy jest prawdopodobne, ze jestes w ciazy. Jesli tak, to mysle, ze juz mozesz wybrac sie do lekarza.Powodzenia, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! IP: *.* 04.09.01, 10:11 Czesc Kasiu,Tak test wyszedl mi pozytywnie. Co do ciazy to nie mam watpliwosci, bo ostatnio robilam wszystko, aby powiekszyla sie nam rodzinkaMoze zadaje takie dziwne pytania, ale na prawde nie wiem jak to jest. To moje pierwsze dziecko.Pozdrawiam,Meg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzk Re: jak myslicie ?! IP: *.* 04.09.01, 10:20 To takze moja pierwsza ciaza. Nie czekaj wiec tylko biegnij do lekarza.Trzymam za Ciebie kciuki, daj znac jak poszlo. Witam na "naszym" forum. Przed Toba nieprawdopodobny okres w zyciu,Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! IP: *.* 04.09.01, 10:35 Meg, powiem krótko GRATULACJE!, mam nadzieję że moje starania też kiedyś nie pójdą na marne i zobaczę w końcu te 2 upragnione kreseczki na teście.Pozdrawiam i biegnij do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! -do Magdaleny IP: *.* 04.09.01, 11:19 Czesc Magdo,Zycze Ci z calego serca tych dwoch kresek. Wiem, co to znaczy mimo, ze taki test robilam pierwszy raz w zyciu !Pozdrawiam i zycze powodzenia,Meg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! IP: *.* 07.09.01, 18:29 Ja udalam sie do lekarza tydzien po spodziewanej miesiaczce. Lekarz zrobil mi usg i stwierdzil ze podejrzewa ciaze, ale kazal mi sie zglosic po tygodniu. Kiedy zrobil mi nastepne usg stwierdzil ciaze. Pamietam ze byl to jeden z najszczesliwszych dni w moim zyciu.Pozdrawiam. iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! IP: *.* 04.09.01, 10:21 Dwa tygodnie to dobry czas, wczesniej nie ma sensu (w takim sensie, ze lekarz i tak jeszcze nic nie jest w stanie potwierdzic)KasiaO (z Poznania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! IP: *.* 04.09.01, 11:22 Ja poszłam do lekarza ok. 3 tygodnia ciąży i owszem, zrobił mi Beta HCG, którego poziom wskazywał na ciążę, ale na USG nic nie widział. Tak naprawdę dopiero w 8 tygodniu, gdy byłam po raz drugi poczułam się w ciąży, gdy zobaczył na USG pęcherzyk żółtkowy i maleńką fasolkę. To było możliwe oczywiście wcześniej (ok. 6 tyg), ale ja akurat miałam wizytę w 8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! IP: *.* 07.09.01, 11:19 Dwa tyg to czas idealny. U mnie było tzw dopochwowe USG - wtedy zobaczyłam pierwszy raz coś, co teraz jest dwuletnim żywym srebrem, a wtedy było po prostu bijacym serduszkiem...JUZ WTEDY!!!!!Zalecono mi zrobienie badań krwi, moczu, ciśnienie w gabinecie, do brania kwas foliowy i ...do zobaczenia z wynikami.Już Ci zazdroszczę TEGO widoku....ebe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! IP: *.* 07.09.01, 14:39 Jestem w bardzo podobnej sytuacji. Do lekarza poszłam tydzień po terminie spodziewanej miesiączki. Pani Doktor była bardzo miła, dała skierowanie na rózne wyniki, zaleciła witaminy i kwas foliowy i kazała przyjść za miesiąc, bo teraz i tak nic nie widać na USG, a badanie niewiele pomoze. Wizytę będę miała więc w 10 tyg ( od ostatniej miesiączki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jak myslicie ?! IP: *.* 08.09.01, 14:12 Gratulacje!Ja byłam jakiś tydzień po, ale to było za wcześnie, dopiero tydzień później na usg było widać pęcherzyk ciążowy, ale jeszcze bez fasolki, która objawiła się (biciem serca) dopiero pięć dni później. To znaczy dla mnie DOPIERO bo tak naprawdę to było jeszcze strasznie wcześnie. Następną wizytę miałam w 8 tygodniu i od tego czasu już regularnie po bożemu co 4 tygodnie. Zaraz na początku miałam pobraną krew na hCG, progesteron, morfologię, WR, HIV, przeciwciała różyczki toksoplazmozy, żółtaczki, żelazo i ferytynę (to tylko dlatego, że przed ciążą byłam na dość ostrej diecie odchudzającej, normalnie się tego chyba nie robi), grupę krwi miałam oznaczoną już wcześniej, oprócz tego był jeszcze mocz na posiew i czystość, wymazy na czystość i posiew pochwy i cytologię. Masa tego, ale leczę się w prywatnej klinice i tam raczej nie oszczędzają na badaniach. Potem co tydzień miałam oznaczany progesteron, bo brałam suplementy na podtrzymanie ciąży (kłucie co tydzień przez 10 tygodni, myślałam, że oszaleję). Odpowiedz Link Zgłoś