Dodaj do ulubionych

Zakładanie akwarium - do Kamy

IP: *.* 02.10.01, 22:59
Po pierwsze - trzeba miec akwarium, na poczatek wystarczy 50 litrów. Potrzebne jest oświetlenie (na przykład zaróweczka 40 W, wtedy odpada problem grzałki) i filtr z napowietrzaczem. Można też kupić tzw. tapetę, czyli obrazek o tematyce roslinnej, który trzeba umocowac przy tylnej ściance akwarium, dla uzyskania lepszego efektu wizualnego.Trzeba nabyć żwirek, umyć i wyparzyć wrzatkiem, nawet jesli jest napisane, że jest myty. Rozsypujemy go na dnie akwarium na grubość ze dwóch cm, albo nawt ciut więcej.Teraz trzeba nalać wody i dać sobie spokój na jakies 3 dni. Po 3 dniach idziemy do sklepu zoologicznego i kupujemy roslinki - trochę trawek, które posadzimy z boku i z tyłu akwarium oraz moczarke, ktora bedzie pływać luzem.Po kolejnych 3 dniach kupujemy w sklepie ze dwa glonojady i ze dwa kiryski (rybki denne), kilka molinezji albo gupików i wpuszczamy towarzystwo do akwarium. Karmimy raz dziennie suchym pokarmem - szczypta wystarczy. Rano zapalamy im lampke, a wieczorem gasimy. Filtr powinien działać przez cały czas. Tak jak juz pisałam wcześniej, pielegnacja takiego tworu nie jest zbyt skomplikowana - ot, dolewanie wody, czyszczenie filtra, przerzedzanie moczarki, a bardzo rzadko - trawek. Czasem, kiedy woda mętnieje, można wlac kilka kropel preparatu z chlorem, który też jest do nabycia w sklepie zoologicznym. Zanim trzeba będzie dokonać bardziej radykalnego czyszczenia minie wiele miesięcy, moze nawet rok.I to chyba wszsytko, co jest potrzebne, żeby cieszyc sie kawałkiem przyrody w domu :) Życze powodzenia i miłych wrażeń - Mika
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 03.10.01, 07:27
      Witam Dobra rzecz ten salon - ze mozna sobie nawet o rybkach pogadać. Jak sądze Kama, chcesz założyć akwarium wiec przepraszam ale dodam swoje dwa grosze w kwestii zakaładania akwa.Oczywiscie tak jak napisala Mika 50 l. na poczatek wystarczy. Nie zgadzam sie co do zarówki zamiast grzałaki (szczególnie przy chodowli w tym przypadku molinezji i kirysków bo to delikatne bestie które musza mieć 26 stopni ciepła) Grzałka musi byc ... Na 50 litrów grzałeczka 50 watowa z termostatem ...super sprawa. Oczywiście jeszcze filterek. - Proponuje Aquael - Fan I lub Fan II Po przepłukaniu zwirku i nalaniu wody z odrobiną preparatu do uzdatniania (Tetra-aqua safe + Tera-nitrivec)zostawić to wszystko na przynajmiej tydzień do 10 dni (w miedzyczasie roslinki oczywiście mozna wsadzic. Potem idziemy do sklepu i kupujemy rybki :)). I tu proponuje zacząć od najprostrzego gupiki i mieczyki + glonojad. Kłopotu z tym duzego nie ma a i ładnie wyglada. Co do molinezji i kirysków są to delikatniejsze ryby, do których nie ryzykowalabym wlewania preparatów z chlorem :) Sposób na zmętniałą wodę jest prosty. Idziesz do sklepu zoologicznego albo do znajomego który ma aqwa i prosisz aby do woreczka foliowego wycisnął ci zawartość swojego filtra....Lecisz z tym syfkiem do domku i wlewasz do swojego akwarium ...Taka dawka bakterii powinna zadziałać. Jeśli natomiast nie masz znajomych z akwarium (oczywiście zdrowym akwarium) to wlewasz Tera nitrivec i czekasz. Jeszcze raz przepraszam ze sie wtrąciłam ale aktualnie w posiadaniu mamy 12 akwariów = 2.500 litrów z ładnymi rybkami. Pozdrawiam i zzzzzzycze powodzenia Oczywiście służę pomocąKassia
      • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 03.10.01, 07:44
        O rany - podziwiam! My też będziemy mieli wielkie wielkie akwarium, tylko że już we własnym domku - za jakieś trzy lata, jak pracy nie stracimy...a na razie tylko dwie welonki o wdzięcznych imionach Maksio i Albercik w szklanej kuli. Fajne są, tylko welonki generalnie strasznie paskudzą - co dwa tygodnie zmiana wody...:-(
      • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 03.10.01, 09:16
        Ja pisałam tylko o swoich doświadczeniach, nie podbudowanych wiedzą teoretyczną, bo miłośnikiem akwarystyki był mój mąż i to jemu zależało na akwarium, mnie - nie. Molinezje mieliśmy na samym początku, podobnie kiryski - świetnie się trzymały, oba kiryski są do tej pory, a stadko molinezji przerzedziło się, ale jeszcze zostały weteranki. Natomiast mieczykom się u nas nie wiedzie - jeden rekordzista utrzymuje się od kilku miesięcy, ale zazwyczaj każda zakupiona dwójka lub trójka ginie po kilku dniach, nie wiadomo dlaczego. Ale możliwe, że ogólne reguły są inne ;)
    • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 03.10.01, 09:01
      Aha, :-) to ja się też wtrącę. Żwirek do akwarium powinien być ciemny. Ryby lepiej się chowają :-).I nigdy nie wlewaj świeżo kupionych rybek, razem z wodą z woreczka. Możesz sobie zapaskudzić akwarium. Niestety nam się to trafiło :-(I przyjemności w oglądaniu :hello:Tyska
    • Gość: kamilla Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 03.10.01, 14:04
      Nie zaglądam zazwyczaj do salonu z braku czasu a tu proszę już mam wszystkie informacje jak założyć akwarium :bounce:Dzieki przede wszystkim Mika, no i wszystkim za rady. Własnie sie urzadzamy w nowym mieszkanku i to jest fajny pomysł takie akwarium. I chociaz nigdy nie miałam rybek to z Waszymi radami na pewno sobie poradzę!!!Dzieki, :benetton:pozdrawiam wszystkich :hello:
      • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 03.10.01, 16:26
        Mamy 2 50 litrowe akwaria, w jednym królują danosy - wygladaja jak baletnice i pływaja zazwyczaj w górnych partiach akwarium oraz para barwniaków dosyć agresywne rybki o śmiesznych zwyczajach, zmieniaja kolory w zależności od nastroju, jak im się zbiera na amory to kolorki mają, że hej, oczywiscie są też 2 glonojady, jeden już pokaźnych rozmiarów.Drugie akwarium to bojowniki - też parka, parka prętników karłowatych - wczorajszy zakup, 4 kiryski rybki denne, które czyszczą dno. Ah i welon, nazywany przez wszystkich "ryba świnia" urosła potwornie i je jak szalona.Jest jeszcze długonos vel węgorek, długi jak jaszczurka z zagietym nosem, lubi zakopać się w kamykach, wystaje tylko nosek, ma fajne kropki na ogonie. Fakt, że dobry filtr i odpowiednie żarówki to 3/4 sukcesu, co jakiś czas dolanie wody i efekt jest. Dba o nie oczywiście mój mąż, ja tylko oglądam lub karmię. A wszystko zaczęło się od tego, że na Walentynki kupiłam mężowi bojownika w kuli z kilkoma świecidełkami na dole. Za pięć dni mieliśmy już 2 akwaria. A marzeniem jest akwarium z rybami słonowodnymi o tęczowych kolorach, tylko to już większy wydatek....... i za małe mieszkanie na 3 akwarium.Generalnie akwaria zdobią mieszkanie i pozwalają na odprężenie się. Polecam to hobby.Pozdrawiam,Monika A/P.
        • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 04.10.01, 06:58
          Monika Szczerze zazdroszcze ci tych danosów.Ja niestety nie mam duzego wyboru w rybkach. Same pyszczaki ( tropheusy ). Mój małzonek sie kocha w trofciach. Fakt, ze są piękne dorodne i kolorowe ale marzy mi sie mała odmiana ... Jakieś skalary (ahhh)albo paletki nie mówiąc juz o akwariu morskim ....ahhhhhPozdrawiam Kassia
          • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 04.10.01, 16:41
            A ja bym chciała właśnie pyszczaki, tylko one są dość agresywne i szkoda by było gdyby zjadły to, co posiadamy. Danosy mamy pręgowane i lamparcie, pływaja zwinnie jak baletnice, ładnie wygladają. Paletki też sa fajne, ale mój mąż z kolei za nimi nie przepada. Kiedyś założę własne akwarium, jak się dorobimy własnego dachu nad głową. Pozdrawiam,Monika A/P.
            • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 05.10.01, 06:29
              MonikaNie wszystkie pyszczaki są agresywne :)tak na przyszłość - jak bys chciała aby w Twoim akwarium pływały pyszczaki to ci kilka podeśle :)Pozdrawiam mamy akwarystkiKassia
              • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 05.10.01, 10:12
                Dawaj Kassia ze trzy sztuki :) Tylko takie, żeby mi nic nie zjadły :)Monika A/P.
                • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 06.10.01, 21:04
                  OkiWysyłam Ci nawet w poniedziałek ....Ale napisz mi jakie akwariumm masz i czy beda miały towarzystwo i jakie...to bardzo ważne.Obecnie mam młode Labidochromis Hongi, Maylandia zebra red red, Labidochromis yellow(zobacz sobie na www.malawi.pl. Hongi to piekna ryba ale odpada...agresywna....za agresywna. Rośnie do 8 - 9 cm. Zebra czerwona tez chyba odpada ...bo tez troszku agresywne do innych ryb (zakładam że same nie bedą)No i pozostaje Yellow ....ładna rybka ....nieagresywna....Czekam na odpowiedzNo i oczywiscie adres mi napisz jak juz sie zdecydujeszPozdrówkaKassia
                  • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 07.10.01, 21:31
                    Dzięki Kassia, ale mój mąż powiedział:"Ostrzegam cię, jak dostaniesz te rybki to pójdę do Słonia i kupię akwarium 200 litrów", stwierdził, że w 50 litrach te rybki się zamęczą. A takie akwarium na 28m2 to za dużo.Właśnie myślę, gdzie postawić łóżeczko.....Jak zmienimy lokum to może........W każdym razie serdeczne dzięki :)Monika A/P.
                    • Gość: guest Re: Zakładanie akwarium - do Kamy IP: *.* 08.10.01, 09:18
                      WitamNo rzeczywiście do 50 litrów to one sie absolutnie nie nadają. Zabiłby się. Przynajmniej 100 l. Ale na przyszłość, kiedy juz bedziesz juz miała własne większe lokum ...To takie 200 l. jak mówi twój małzonek ...Super sprawa.Pozdrawiam kassia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka