Dodaj do ulubionych

Pierniki i inne przepisy świąteczne

IP: *.* 25.11.01, 18:05
Ciasto jest do zarobienia na już, bo musi do świąt dojrzeć w chłodnym miejscu. Więc: pół kilo prawdziwego miodu, szklankę cukru i 25 deko smalcu lub masła podgrzać rozpuszczając niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić. Dodać wyrabiając ręką kilogram mąki, 3 jajka całe, 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w połowie szklanki mleka, pół łyżeczki soli. Do tego dodać (darując sobie gotową, mało aromatyczną "Przyprawę do piernika" 2/3 szklanki takich zmieszanych w dowolnych proporcjach przypraw: goździki, imbir, cynamon, gałka muszkatałowa i kardamon. Przykryć i odstawić w chłodne ciemne miejsce. Będzie pysznie i pachnąco.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 25.11.01, 18:09
      przepis na niemieckie ciasteczka waniliowe250 g makiciut proszku do pieczenia125 g cukrucukier waniliowy3 zóltka200 g miekkiego masla (ja biore margaryne)125 g mielonych migdalówwszystko to razem mieszasz i wyrabiasz ciasto. Nalezy zamrozic na troche, bo sie klei do rak. Potem odcinasz po kawalku, rolujesz takie waleczki jak na leniwe pierozki, odcinasz cienkie placuszki i formujesz na rogaliczki, acz nie jest to konieczne. pieczesz na blaszce, najlepiej wylozyc ja papierem, bo sie troche ciastka przyklejaja, nawet do posmarowanej blachy. Piec 10-15 minut w tem. 160 stopni. Az sie zrobia rumiane. chwile odstawic, to stwardnieja, zdjac z blachy do pudelka, w ktorym jest duuuuzo cukru pudru z cukrem waniliowym, obtoczyc, niech tak sobie stoja. PYCHOTKA. najlepsze cieple, te pokruszone przy zdejmowaniu z blachy. :_)))))
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 25.11.01, 22:07
      Ha! Musze jutro sprawdzic czy to ten sam przepis na super pierny piernik, którego zaczyn robi sie miesiac (?) wcześniej. Robie taki od paru lat, jest rzeczywiscie bardzo aromatyczny i wcalenie taki słodki jak te w sklepach. Zresztą bez porównania!Miśka
      • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 25.11.01, 22:10
        Hej!A czy ma ktoś sprawdzony przepis na wysokiego dużego panettona? Takiego z rodzynkami z malagi i migdałami oraz skórką pomarańczową. Mniam.Miśka
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 26.11.01, 11:39
      Przepis na tort z wloskich orzechow5 jaj85 dkg orzechow5 lyzek cukru 2 lyzki tartej bulki35 dkg cukru pudru1 laska wanili lub cukier waniliowyslodka smietana i maslo do formy25 dkg zmielonych orzechow wymieszac z bulka tarta.Jajka nalezy ubic na sztywna piane z dodatkiem cukru.Do tego dodac orzechy ciagle ubijajac.Nastepnie przelac do formy iupiec w temp.ok 220 przez ok 40 min.(ja sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie przykleja sie) Upieczone trzeba zostawic do nastepnego dnia.Mase robimy z 50 dkg zmielonych orzechow utartych z cukrem pudrem i wanilia. Do tego dodajemy smietanke (tyle by mase mozna bylo rozsmarowac). Upeczony krazek nalezy przekroic posmarowac masa.Powierzchnie i boki rowniez smarujemy i ozdabiamy reszta orzechow(nie trzeba ).Tort to bomba kaloryczna ale smakuje wysmienicie no i to w koncu swieta. Smacznego!
      • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 26.11.01, 13:45
        Nic sie nie zepsuje w tym pierniku, jak sobie postoi w chłodzie 4 tygodnie :-). Potem - co najmniej tydzień przed świętami, żeby pierniczki zdążyły skruszeć, rozwałkowuje się ciasto, niezbyt cienko i wykraja sie foremkami różne kształty pierniczków - gwiazdki, serca itp. Można też nożem powycinać kształty choinki, sanek, aniołków, ja tak zawsze robię. Wkłada się na blachę - istotne jest, żeby zgadzały sie rozmiary pierników na jednej blasze, żeby się w równym czasie upiekły. Piecze się w temperaturze 180 stopni kilka minut, a dokładny czas trzeba ustalać samemu - zależnie od grubości ciasta, po prostu trzeba spróbować kiedy się zarumienią, a w środku będa dopieczone i zanim sie popalą na końcach :-) . Wyjmujemy, studzimy, przygotowujemy lukier z cukru pudru, biały lub z kakao ( a różowy lukier można zrobić z sokiem z buraka)i malujemy pędzelkiem. Na mokry lukier sypiemy - kawałki orzeszków, migdałów, wiórki kokosowe, kolorowe posypki owocowe, skórkę pomarańczową i inne smaczności. Dekorujemy, ocieramy ślinkę cieknącą z ust i czekamy aż zmiękną w kartonach albo pożeramy twarde jak nam to nie przeszkadza. Smacznego.
        • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 13.12.01, 10:55
          Aniu,czy ciasto piernikowe wg. Twojego przepisu musi koniecznie "dojrzewać" 4 tygodnie, chodzi mi o to czy zdąże je jeszcze przygotować na święta.CAT
      • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 28.11.01, 15:53
        Bozenko, a powiedz mi, czy twoje ciasto na tentorcik siada? Bo moje zawsze! A przepis mam taki sam. moze ta bulka tarta wymieszana z orzechami? Nie pamietam, czy ja mieszalam z orzechami, cy tak dodawalam... Oj, cos mi sie zdaje, ze to w tym tkwi moj blad.Ale nawet z zakalcem ten torcik jest naprawde pyszny.Poza tym, ja robie lzejsza mase - budyniowa, bez orzechow. Odrobine mniej kalorii.I potwierdzam to co powiedzialas - ten tort jest po prostu rewelacyjny!!! Mniam, mniam, mniam... Juz mam na niego ochoteeDorka
        • Gość: Bułeczka Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 29.11.01, 10:40
          Ja zawsze mieszam orzechy z bulka i zawsze jest ok.Musze tez sprobowac zrobic ten tort z masa budyniowa .Dzieki za podsuniecie pomyslu,ze tez wczesniej na to nie wpadlam.
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 26.11.01, 12:25
      a po miesiącu co się z tym robi - do piekarnika jak rozumiem na ile? Serio się pytam, bo nigdy nie robiłam. Napisz Anka
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 26.11.01, 12:49
      Aniu,z pewna niesmialoscia pytam...glowa w piasek,ale,no coz...moja mama nigdy nie robila tradycyjnych piernikow.:cry:Jest mistrzynia w robieniu makowcow..aaach..niestety nie odziedziczylam,ale co do piernikow....no wiec nie wiem,przyznaje sie.Czy to ciasto to sie odstawia na tak dlugo tak jak jest i czy jajka sie nie zepsuja w nim.A moze ono dojrzewa dopiero po upieczeniu. I jak sie je piecze-czy jako pierniczki(takie na choinke) czy moze jako jeden,duzy piernik.Sorry za glupie pytania ale naprawde nie mam pojecia.:(I dzieki za cudoooooowny przepis.Juz mi pachnie w wyobrazni.B
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne-jak solic sledzie?? IP: *.* 26.11.01, 13:10
      Wiem,ze to moze niezbyt czesto praktykowane ale tutaj nie maja solonych tylko swieze. W zeszlym roku w ostatniej chwili solilam i troche na wyczucie.Wyszly...coz...jakie wyszly.Twardawe. Czy ktos ma pomysl jak to robic. Czytalam kiedys,ze powinno sie je zasypywac prazona sola ale reszta jesm milczeniem.Posrod tych wszystkich rarytasow:krewetek i lososia....nie ma nawet szarego solonego sledzia.:cry:Bede wdzieczna za podpowiedzi.
    • Gość: guest Aniu, a gdzie jest chlodne, ciemne miejsce? IP: *.* 27.11.01, 15:33
      Wlasnie sie zastanawiam, moze troche glupio, ale wydaje mi sie, ze w moim mieszkaniu wszedzie jest za cieplo - moze mozna to ciasto trzymac na dole w lodowce? (bo na balkonie, to chyba za zimno?)Skonsternowana (ale do piernikow konsumpcji chetna) Magda
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 28.11.01, 11:03
      Pewnie, że może być lodówka, ja też tam trzymam, a jak nie ma mrozu to na balkonie.Ale jestem Wam winna pewna poważna modyfikację - podałam przepis na pierniki jakie ja lubię - troszke ostre, ze zdecydowanym aromatem i nie za słodkie - bo potem maluję mocno słodkim lukrem. Ale jak ktos lubi delikatniejsze (albo karmi niemowlę o wrażliwym brzuszku) i znacznie słodsze to powinien wziąć 1/3 szklanki przypraw, a wcześniej wsypać półtora szklanki cukru (niektórzy sypią nawet dwie, ale wtedy naprawdę są za słodkie). Ja właśnie dziś zarobiłam (tylko nie udało mi sie znaleźć w sklepach kardamonu, ale to szczegół). Pozdrówka.
      • Gość: guest Znalazlam kardamon IP: *.* 04.12.01, 14:23
        Aniu,kardamon znalazlam na Podgornej (Poznan) w sklepie ze zdrowa zywnoscia. (1,8PLN torebka)Wprawdzie troche pozno, bo ciasto juz dawno czeka w lodowce, ale sie przyda na nastepny raz.Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: Znalazlam kardamon IP: *.* 04.12.01, 15:25
          Mój mąż dodaje kardamon do kawy ,jest pyszna.Beata
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 03.12.01, 11:25
      zamiast tradycyjnych pierniczków, tzn może oprócz tradycyjnych, piekę jeszcze ciasteczka :niepełna szklanka miodu - trzeba rozpuścić i przestudzićkostka margaryny bądz masła - roztopić takżeniepełna szklanka cukru1 jajo2 szklanki mąki 2 szklanki płatków owsianych1 łyżeczka sodyłyżka cynamonu2 małe torebki rodzynekWszystko - międlimy na stolnicy, co pójdzie dość łatwo bo się to szybko łączy ze sobą. Konsystencja nie powinna być "kamienna" ani też zbyt rzadka. Co do kolorku i wyglądu też dziewczyny się nie zniechęcajcie ;-)Podsypując mąką wałkujemy dość grubo, i wykrawamy średnim kieliszkiem okrągłe ciasteczka, a skrawki zjadamy :hap:Pieczemy do wyrażnego zrumienienia, studzimy i w pudełku przechowujemy. A najlepiej dać komuś żeby ukrył w miejstc tajemnym i znaleźdz w momencie nieoczekiwanym :lol:
      • Gość: guest Re: Do farciary IP: *.* 05.12.01, 09:16
        Ale ze mnie gapa! Zamiast wydrukowac Twoj przepis, to go przepisalam i przegapilam info o margarynie i cukrze. Wobec tego wczoraj gdy polaczylam wszystkie inne skladniki, to stwierdzilam, ze nie ma to sie jak wszystko polaczyc i dodalam mleka. I upieklam. I wyszly ciasteczka, tylko malo slodkie i takie troche kamienne (jeszcze dodalam razowa make zamiast pszennej, wiec efekt jest jeszcze bardziej naturalnej zywnosci). Nie sa to typowe swiateczne ciasteczka, wiec nie wiem jak goscie wigilijni na nie zareaguja, ale w kazdym badz razie da sie je upiec bez masla!!
    • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 13.12.01, 08:52
      Mój piernik nabiera mocy :-)(już 2-gi tydzień) tzn nie wiem czy tak powinno być, ale nie był zbyt gęsty a teraz twardnieje.Czy masz jakiś dobry przepis na lukier do tych pierniczków?Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 13.12.01, 13:45
        Jak zamarzł to odmarznie :-) . Jak stwardniał to w cieple zmięknie przy wałkowaniu. W roli lukru można użyć np. polewy czekoladowej, albo zrobić z cukru pudru i ubitych białek z malutkim dodatkiem soku z cytryny. Część można zabarwić na różowo dodając sok z buraków. Muszę zdradzić, że raz mi wyszły takie twarde i nie chciały zmięknąć (ale i tak były smakowite). Teraz mam za to problem czy nie zrobiłam zbyt ostrych jak na dwuletnią Julkę.
    • Gość: Mia Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 13.12.01, 09:08
      Miłe dziewczynki ! A może by tak przenieść ten wątek na bardziej odpowiednie forum ?
      • Gość: guest Re: Pierniki i inne przepisy świąteczne IP: *.* 13.12.01, 10:40
        Ludzie a mnie mój piernik zamarzł na balkonie!!!I co teraz będzie???Help!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka