Dodaj do ulubionych

Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach!

IP: *.* 10.01.02, 14:15
Dziewczyny - błagam Was - dla własnego dobra pilnujmy porządku tematycznego na forach - prosby o namiary na przedszkola zamieszczajmy na Regionalnym, pytania o zdrowie na Zdrowiu, o USG na Ciąży itd. Czy naprawdę nie przeszkadza Wam ten bałagan? Suma summarum - już nie wiadomo gdzie co można znaleźć - kompletny misz masz. Ułatwmy pracę moderatorom - w końcu jestesmy dorosłe, prawda?Pozdrowienia :)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 14:41
      Dobrze , że niektórzy się nawracają - bo to chyba Ty Lilly ostatnio się chwaliłaś beztroską w zamieszczaniu tematów, czy tak?No a jakby reszta też się nawróciła to dopiero świat byłby piękny. Dziewczyny - takiego bajzlu jaki jest tu od kilku dni to nie było chyba od zrobienia podziału na pod-fora. I jest to tylko i wyłącznie wina urzytkowniczek forum! Od wczoraj nawet jeden temat zamieszczony na emammie emamy nie dotyczy. To wszystko powinno być w Zdrowiu, Zakupach, Ciąży, edziecku, Salonie -ale nie tu.
      • Gość: Lilly Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 14:48
        Ja? Szzczerze mówiąc nie przypominam sobie. Owszem kiedys dostałam burę za zamieszczeniu jakiegos tematu tutaj, nie do końca czułam się wtedy winna, bo temat pasował moim zdaniem i tu i tu, przeprosiłam i gdybys zechciała zadać sobie trud, to zobaczyłabys, że moje posty o różnej tematyce są na różnych forach. Więc chyba musiałas pomyslić mnie z kim innym. Pozdrawiam :)
        • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 14:55
          No to chyba pomyliłam. Przepraszam. :jap:No i ciekawe czy ktoś oprócz nas widzi w tym bałaganie problem :what:
          • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 15:28
            zgadzam się że jest bałagan... wątki o urlopach macierzyńskich i nowelizacji ustawy ciągną się na kazdym temacie forum.... ciągle ktoś pyta o to samo zakładając nowy wątek ( a propos nie można by założyc forum "emama i prawo?" tyle pytań o zasiłki porodowe, o przysługiwanei urlopu macierzynskiego, o zwolnienia z pracy etc etc )ale chciałabym też zauważyć że nie masz we wszystkim racji Lily - np temat o przedszkolu - moze być i na emamie (bo ona jest żeby się pożalić PORADZIĆ pośmiać) i faktycznie na regionalnym - sztywno zasad nie uda się utrzymać - niestetyz drugiej strony stare wątki zawsze będą powracać taka kolej rzeczy i nikt nie zmusi nowych użytkowników forum żeby szukał np. dyskusji o Zymafluorze w zeszłorocznych archiwach - nawet z tego prostego powodu że technika idzie do przogu i zawsze może ktoś powiedzieć cośnowego... temat trudny - ale do opanowaniaprzede wszystkim większa dyscyplina użytkowniczek dużo by pomogła....aha - jeszcze jedno - widzę że nie wszyscy przeglądają wszystkie fora - i stąd też np pytania o foteliki samochodowe - gdzie kupić - na niemowlakach i na zakupach - dyskusja identyczna pod względem doradzania sobie i podawania adresów - a odbywa się dwa razy bo.. czytający niemowlaki nie czytają zakupów... albo mamy dyskutujące o macierzyńskim na ciąży i porodzie nie czytają emamy... pewnych rzecyz nie unikniemy...:(
            • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 15:38
              Kasia M ma rację , że istnieją tematy które można zamieścić i tu i tu , ale...o przedszkolu może być na emamie, ale pytanie o przedzkole w Warszawie czy Poznaniu powinno być na regionalnym.Temat USG w ciąży, informacja o udanym porodzie jak i informacja o zajściu w ciążę pasuje ewidentnie do forum Ciąża i poród - to chyba jest oczywiste.A temat przewijaka na emamie to już zupełne nieporozumienie. Przecież to typowy temat z edziecka lub Zakupów.Wątek o biustonoszu do karmienia - a czemuż to nie został zamieszczony w "Karmieniu piersią" , ewentualnie w "Zakupach".W jeszcze jednej kwestii Kasiu masz rację - pewne tematy będą powracać co i rusz , bo pojawiają się nowe mamy i nowe dzieci, z tym ,że bałagan ostatnio powstały nie tyle wynika z powtarzania się tematów, ale z zamieszczania ich wszystkich na emamie. Niestety :-(
              • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 15:53
                eeej, ale o cco chodzi? ;)dziewczyny, czy to nie wszystko jedno. czy o przewijakach mowi sie na emamie, edziecku czy ezakupach? czy wszystko musi byc posegregowane, przyciete wedlug wzoru i ustawione pod szurek? nie da sie uniknac powtarzania sie tematow - w koncu forum to zywy organizm - a tworczy nielad dodaje mu tylko uroku ;)nie jestesmy tu za kare, wiec po co musztra?
                • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 16:21
                  no własnie mi się wydaje że nie wszystko jedno - bo jesli tak to po co nam te wszystkie fora? wyniki braku podziału na fora mozna zobaczyć na bajbusie gdzie jest totalny bałagan i ja np wogóle na forum tam nie zaglądam bo trzeba by tam być z 8 godzin dziennie na bierząco żeby się orientować o co komu chodzipo to te fora tematyczne są żeby się trzymać tematów- faktycznie forum emama jest takim prowokującym do bałaganu miejscem - ale przecież chyba normalne jest że nie będziesz o kupkach niemowlaka pisała na zakupach? :) i tego się jakoś trzymamy = czyli akceptujemy formę eDziecka, a jak akceptujemy to starajmy się żeby miejsce gdzie spędzamy dziennie nawet kilka godzin było czytelne i przejrzyste - to tak jak z szufladami - niby nei widać co w środku ale staramy się wkładać do nich tematycznie - do jednych bielizna, do drugich ubrania, do trzecich jedzenie ... nie znam osób trzymających puszki z pasztecikiem w szafce ze skarpetkami :))) powiem ci effaa że czasem odechciewa się zaglądać na jakieś forum skoro co otworzę nowe to widzę ten sam temat (często zadany przez tą samą osobę), który ciagniei się przez pół strony bo nasi kochani użytkownicy kazdemu pomagają i od razu dłuuuuga lista odpowiedzi.....i nadal nazwiesz to musztrą? :) pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 16:28
      Tu chyba nie chodzi o powtarzanie tematów,ale bałagan typu:ogłoszenie o sprzedaży na forum zakupy a nie sklepik.
    • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 16:39
      fakt - takiego bajzlu to nie bylo jeszcze na forach odkad zostaly podzielone tematycznie ....mi to osobiscie baaardzo przeszkadza, nie wiem juz gdzie sa te tematy na ktore odpisywalam, czy np. o chrzcinach odpisywalam na emamie, edziecku, niemowlaku czy salonie ?Bez sensu - zupelny groch z kapusta .....Co do dyscypliny, musztry i porzadku - jak rozmawiaja razem 2 osoby to spoko wszystko jest ok., jak 4. na raz zaczyna sie chaosa, ale jak rozmawia 300 to juz delikatnie mowiac "...niezly burdel macie tutaj siostrzyczki ...".Swoja droga patrzac na to wszystko zastanawiam sie dlaczego moderatorzy nie wezma lopaty do reki i nie porozgarniaja na kupki ?
    • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 17:19
      Na bajbusie jest rzeczywiście "niezły burdel",pilnujmy porządku tak będzie nam wygodniej.Od dziś sama trzymam się tematów,bo dotychczas chyba było różnie.Obiecuję poprawę.
      • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 21:26
        A czy ten watek nie powinien sie znajdowac na "Salonie"ewentualnie na "e-dziecku od kuchni"?-czy porzadku nie powinno sie uczyc zaczynajac od siebie?
        • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 10.01.02, 21:51
          uh, poddaje sie :) pobalaganie sobie gdzies w kacie ;)
        • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 11.01.02, 07:54
          Kelly, a wiesz , że ja napisałam o tym w "Kuchni" I co? Guzik, :-( bo kuchnię czytają akurat te osoby, które nie bałaganią. A przekonywanie przekonanych chyba nie jest konieczne. Przy okazji zachęcam wszystkie beztroskie panie do zajżenia do "kuchni" , bo to naprawdę podnosi "świadomość forumową". ...w ogóle wydaje mi się , że zanim ktokolwiek zacznie postować , powinien dobrze rozejrzeć się po "kuchni".Jeśli chodzi o pytanie effy to wydaje mi się , że nie jest na forum wystarczająco długo , by pamiętać po co wprowadzono podział. Otóż po to właśnie by takiego bałaganu nie było. Mnóstwo dziewczyn narzekało, że był śmietnik. Administrator zadał sobie sporo trudu by to podzielić. No i upłynęło parę miesięcy a "nowa generacja" uczestniczek powtarza stare błędy. :cry:Co do działania moderatorów, to podziwiam ich cierpliwość, bo ja na ich miejscu pisałabym ostre prywatne posty do każdej "bałaganiary" ,a po trzecim "grzechu" zarządzałabym chyba publiczną chłostę, o!
    • Gość: Agata Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 11.01.02, 10:33
      Zgłasza się moderator emamy, który wczoraj nie miał zupełnie dostępu do sieci i nie mógł od razu włączyć się w dyskusję.Po pierwsze, dziękuję Lilly za poruszenie tematu, który jak dotąd (takie miałam wrażenie) obchodził tylko webredaktora, mnie no i Wiesię. Dobrze, że użytkowniczki też dostrzegają potrzebę zachowania porządku. Zapewniam, że nie jest to żadna biurokracja, ani podcinanie skrzydeł forumowiczom, ani nawet przycinanie według wzoru i ustawianie pod sznuerk, jak sugerowała Effaa. Staramy się to robić wyłącznie po to, aby użytkownikom ułatwić korzystanie z forum , które z racji swojej tematyki pełni w dużej mierze funkcje informacyjne oraz służy wymianie doświadczeń. ZXakładamy więc, że każda z odwiedzających je osób pragnie nie tylko pogadać o "pierdołach" (bardzo miłych i sympatycznych zresztą) - do tego służy np. Emama czy Salon, ale także znaleźć informacje na konkretne tematy, poradę w palacym problemie, ofertę sprzedaży bądź zakupu, poznać koleżankę lub znaleźć lekarza czy opiekunkę w swoim mieście. Spełnienie tych oczekiwań jest możliwe tylko dzięki podziałowi tematycznemu i respektowaniu go przez użytkowników. Staram się wyłapywać wątki, które powinny się znaleźć na forach innych, niż emama, daję ich spis webredaktorowi, a on przenosi je na właściwe fora. Tylko on ma techniczne mozliwości i uprawnienia, aby to robić. Że to robimy, niech świadczą dość liczne informacje ode mnie w wątku "przeniesione tematy", który jest na emamie. Staram się też poinformować o moim zamiarze przeniesienia tematu samego autora i nie nazwałabym tego "burą" (Lilly), bo zawsze robię to uprzejmie i wręcz pytam, czy autor się zagdza na przeniesienie. Chyba, że wątek już trwa jakiś czas, a czasem nawet wygasa, wtedy robię to bez pytania. Moniko W, odpowiadając na Twoje pytanie oświadczam, że moderatorzy (w liczbie pojedynczej, bo mogę mówić za siebie - moderatora emamy) robią co jakiś czas porządek (wspomniany przeze mnie wyżej wątek "przeniesione tematy"), a ostatnio nasz webredaktor był baaardzo zajęty (ma dużo pracy z zamianą serwerca) i od Świąt nie przenosił żadnych wątków. Ma ich ode mnie pokaźną listę i dzis otrzyma nową, więc niebawem na pewno trochę porządku zaprowadzi.Kelly - że ten wątek znalazł się akurat na emamie uważam za trafne, gdyż tu akurat zdarza się najwęcej wątków "nie na miejscu". Jeszcze raz dziękuję Lilly za poruszenie tego tematu, a ze swojej strony obiecuję remanent w najnowszych wątkach emamy. I w swoim i wrażliwych na porządek użytkowniczek apeluję: przestrzegajmy podziałów tematycznych na forum, bardzo ułatwi nam to życie. Aha, pomysł założenia forum Prawo uważam za bardzo trafiony i mam nadzieję, że webredaktor Marcin też tak będzie uważał. Ostatnio pojawia się bardzo wiele wątpliwości z dziedziny prawa (pracy, ale nie tylko, także prawa rodzinnego), które już chyba zasługują na osobne forum. Tam można by znaleźć wszelkie informacje o nowych przepisach dot. urlopów macierzyńskich, naliczaniu zasiłków macierzyńskich, kwestiach związanych z urlopem wychowawczym, problemach z pracodawcami, procedurach rozwodowych, alimentacyjnych itp. Mam nadzieję, że Marcin się przychyli do tego pomysłu.Pozdrawiamagata - moderator emamy
      • Gość: tyska2 Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 11.01.02, 11:17
        Zgłasza się również moderator edziecka - Tyska. Agatko - bardzo dziękuję, za obszerne wyjaśnienie, do czego służy podział na fora tematyczne :jap:. Na edziecko ostatnio notorycznie trafiają tematy dotyczące zdrowia, alergii, jedzenia, zakupów. A ponieważ od Świąt Marcin nie przenosił wątków z braku czasu, także tutaj nazbierało sią mnóstwo wątków, które powinny zostać rozpoczęte w zupełnie innych miejscach. Dlatego cieszę się ogromnie, że temat porządku na forum został tu poruszony.Informacja gdzie znajdują się w chwili obecnej wszystkie przeniesione wątki z edziecka znajduje się w "przeniesionych wątkach". Także ze swej strony proszę, zachowajcie porządek w czasie dyskusji na forach Edziecka. To nam wszystkim ułatwi poruszanie się.Działy tematyczne są stworzone w końcu dla naszej wygody, a nie czyjegoś widzimisię :-( . Przykro to mówić, ale dyskusja na temat porządku pojawia się co jakiś czas, wszyscy się stosują, ale po kilku tygodniach groch z kapustą zaczyna się od nowa :fou:Tyska :hello:
        • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 11.01.02, 12:00
          A może by tak przed stroną główną forum, albo przy rejestracji wymusić przeczytanie jakiegoś krótkiego regulaminu? Tak, aby przed wysłaniem pierwszego postu każda nowa osoba wiedziała, że obowiązują tu jakieś zasady? Poza tym, dwie osoby wyraziły skruchę i obiecały poprawę ,a reszta milczy. I nie wiadomo czy dlatego , że się zawstydziła, czy ma do sprawy stosunek "olewający" :what: Może się odezwiecie?
      • Gość: Kasia_M Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 11.01.02, 12:41
        też mam nadzieję że takie forum Prawo powstanie :)
    • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 11.01.02, 19:02
      Burdel jest totalny! I będzie. A wiecie dla czego?Dlatego, że gdy pytam o coś na regiomalnym-minimum odzewu, pytam na eDziecku-podobnie-itp., itd. Kiedy zapytam na eMamie-natychmiast są odpowiedzi i cenne rady. Po prostu tu jest najwięcej osób. Trochę traci się czas, kiedy przeskakuje się tak z forum na forum(podforum). Może za dużo jest tego wszytskiego?
      • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 14.01.02, 08:10
        Co do generaliów- deklaruję że będę w miarę możliwości odpowiadać na posty z innych forów i ignorować "obce" tematy na emamie.Janeczko - nie do końca masz rację: na przykład zadane przez Ciebie ostatnio pytanie o metodę Domana jest bardzo dokładnie omawiany - w dwóch wątkach na Wychowaniu lub eDziecku. Jeden wątek stary a jeden nowy. Wystarczy skorzystać z polecenie "szukaj". Co do regionalnego masz rację - tam faktycznie można sobie czekać - zwłaszcza jeśli się nie mieszka w Warszawie. I tu ponawiam zgłaszany kiedyś pomysł, aby regionalne podzielić na województwa. Jeśli chodzi o forum "Zakupy", "Zdrowie", "Jedzenie", "Ciąża i poród" to można tam dostać szybkie i dobre rady - akurat na tych forach często bywam, więc wiem.
    • Gość: guest Re: Dziewczyny - poddaję się :-( IP: *.* 14.01.02, 14:14
      I schodzę z forum emama. W każdym razie z aktywnego uczestnictwa. Nerwy mi tego bałaganu już nie wytrzymują- a wygląda na to, że zaledwie paru osobom zależy na tym aby to forum nie wyglądało jak śmietnik. :-(Dziś wysłałam całą stertę postów jako "samozwańcza porządkowa" - i zero reakcji. Wygląda na to, że jestem w sporze z całym forum. A dotychczas się z nim w znacznej mierze utożsamiałam. :cry: Mam już siebie dość i tego, że zamiast skupić się na temacie , radzić i dzielić doświadczeniem z macierzyństwa cały czas denerwuję się , czy ktoś znowu nie wrzuci jakiegoś "śmiecia". Szkoda mi bardzo, bo przyzwyczaiłam się. :cry: :cry:
      • Gość: guest Re: Dziewczyny - poddaję się :-( - Wiesiu, chyba żartujesz IP: *.* 14.01.02, 14:27
        No ja rozumiem nerwy, ale jak Ty zejdziesz, to i ja zejdę - taki mały szantażyk emocjonalny chyba przemówi Ci do rozsądku ;-)Gra jest niewarta świeczki, a już na pewno niewarta zdrowia Twojego i Twojego dziecka. No i jak to zero reakcji - nie sprawdzałaś, czy autorki wątpliwych tematów powieliły je na innych forach? Jak miałaby wg Ciebie wyglądać ta ta reakcja?Kurczę, wygląda na to, że bierność jest szkodliwa (mówię o sobie i o tym, że dotychczas nie przyłożyłam ręki do porządkowania forum), ale naprawdę Wiesiu, wielu osobom na tym zależy. Tylko mi np. ten bałagan nie przeszkadzał nigdy aż do tego stopnia.Nie odchodź, proszę...
        • Gość: guest Re: Dziewczyny - poddaję się :-( - Wiesiu, chyba żartujesz IP: *.* 14.01.02, 14:46
          Zauważyłam ,że moje posty stają się coraz bardziej zaciekłe, a każdy temat w stylu " akcesoria do Aventu" czy "kolor tapicerki" zaczynam traktować jak złośliwosć skierowaną przeciwko mnie-a chyba to nie jest zdrowe. Dlatego dla dobra wszystkich lepiej będzie jeśli ochłonę na boku.No bo jeśli mam słać tylko posty o treści "a czemu nie zamieściłaś tego na forum "xyz" i przy okazji wkurzać się, bo za chwilę pojawia się następny "śmieć" - to chyba lepiej zamilknąć. Swoją drogą na nie zaśmieconych forach typu "Wszystko o jedzeniu", "Zdrowie", "Zakupy" mama nadzieję ukoić swój ból...
          • Gość: Monika_A/P. Re: Dziewczyny - poddaję się :-( - Wiesiu, chyba żartujesz IP: *.* 14.01.02, 23:34
            Nie popadajmy w paranoję......Monika A/P.
          • Gość: efa Re: Dziewczyny - poddaję się :-( - Wiesiu, chyba żartujesz IP: *.* 15.01.02, 16:39
            dziewczyny, luuuuzu!
            • Gość: Mika_P Re: Dziewczyny - poddaję się :-( - Wiesiu, chyba żartujesz IP: *.* 15.01.02, 21:55
              Efa: pogadamy, jak będziesz sukała ważnego dla Ciebie wątku po wszystkich forach, zamiast spokojnie otworzyć właściwe dla danego tematu i wrzucić kluczowe słowo do wyszukiwarki.
              • Gość: efa Re: Dziewczyny - poddaję się :-( - Wiesiu, chyba żartujesz IP: *.* 16.01.02, 12:37
                > Efa: pogadamy, jak będziesz sukała ważnego dla Ciebie wątku po wszystkich forach, zamiast spokojnie otworzyć właściwe dla danego tematu i wrzucić kluczowe słowo do wyszukiwarki. no wlasnie, uwazam, ze wyszukiwarka powinna przeszukiwac wszystkie fora i nie bedzie problemu.i jeszcze jedno - mysle ze balagan wynika ze zbyt szczegolowego podzialu. Jesli dziecko nie chce jesc odciagnietego pokarmu podawanego w butelce i zrozpaczona mama nie wie, co robic i czy nie kupic czasem innego smoczka to jest to watek na eniemowle (bo male nie chce jesc), wmame (bo mama w rozpaczy), ezakupy (bo co z tym smoczkiem) czy ekarmienie (bo w koncu mleko sciagniete z piersi)?Jak wiadomo dzida sklada sie z przedzidzia, sroddzidzia i zadzidzia, a przedzidzie z przedprzeddzidzia, srodoprzeddzidzia itd itd :)) zycie jest dosc bujne i nie miesci sie do szuflad.a nawet jesli jakis watek jest ewidentnie zle umieszczony - to co z tego? warto kruszyc kopie?
      • Gość: Agata Re: Dziewczyny - poddaję się :-( IP: *.* 14.01.02, 14:31
        Wiesiu, no coś ty? A jakiej reakcji oczekiwałaś po swoich postach pisanych w odpowiedzi na niepoprawnie zamieszczone wątki, samozwańcza porządkowa? Czy wykazania skruchy? Przecież nie o to tu chyba chodzi. Nikt nie będzie się rzucał Ciebie przepraszać przecież. Wysłałam do Marcina 3 maile z listą około 90 tematów do przeniesienia (tylko od połowy grudnia!). Marcin jest b.zajęty, ale niedługo to przeniesie. Na bieżąco staram się reagować i wysyłać mu wątki do przeniesienia.Oczywiście, że jest wiele soób, którym przeszkadza bałagan na forum (np. ja - moderator) i staram sie to ogarnąć. Ale przecież nie obrażam się za to. Nie jest to też warte aż takich nerwów!Jeśli lubisz to forum, to wyluzuj trochę i nie podchodź tak serio. Przeciez nadal można tu spotkać te same fajne osoby, pogadać, uzyskac odpowiedź na swoje pytania, poradę w problemach. I o to chodzi, prawda? A o porządek postaramy się dbać, my - moderatorzy i webredaktor. Ale nie wymagam, aby mi się tu ktos odziewał w szaty pokutne.mam nadzieję, że wątków zamieszczonych niezgodnie z tematyką forum będzie coraz mniej. Zresztą ryzyko takie zawsze istnieje, bo pojawia się coraz więcej nowych osób i one może nie znają jeszcze zasad. Nie ma się na co obrażać. Pozdrawiam i zachęcam jednak do pozostania.agata - moderator emamy
    • Gość: guest Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 14.01.02, 14:58
      Ja rozumiem Wiesię. A nie rozumiem czy naprawdę tak trudno jest trochę pomysleć? Ciągle, mimo naszych prósb i apeli kilka emam zamieszcza uparcie nie te tematy nie na tych forach. Podział na tematy miał nam ułatwić rozmowy i docieranie do potrzebnych informacji. Nie miał nam niczego utrudnić. Zaczynam mysleć, że po prostu niektórym z nas niezbyt wychodzi logiczne myslenie i kojarzenie faktów.W rezultacie mamy mówiąc krótko burdel tematyczny. Kompletna anarchia. I jeszcze jedna refleksja - nazywanie kolejnych tematów - odnoszę czasem wrażenie, że bierzemy udział w konkursie na najmniej zrozumiały tytuł tematu, najbardziej odbiegający od tresci tego, co chcemy napisać. Czy to takie trudne hasłowo strescić to, co rozwijamy w naszym rozpoczynającym poscie? Pomyslcie ile oszczędziłoby nam to czasu. A tak - same przyznajcie się - ile razy kilkacie na jakis intrugujący tytuł, aby zaraz go zamknąć bo Was zupełnie nie interesuje?Dziewczyny ułatwmy sobie życie, zamiast jeszcze bardziej je komplikować...Proszę
      • Gość: Ania(Kelly) Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 15.01.02, 21:43
        Ja tez osobiscie lubie porzadek,sama raczej-a wlasciwie na pewno wysylam moje watki do odpowiednich forow,uwazam ze porzadek jest jak najbardziej potrzebny,chociaz przy sposobie w jaki ja czytam posty na E-dziecku nigdy mi ten balagan nie przeszkadzal.Nie lubie wrecz NIENAWIDZE tylko sposobu w jaki sie upomina niektorych z nas przez Wiesie!Mysle ze robi to w bardzo niekulturalny sposob!Nie chodzi mi o tresc postu(chociaz moglby byc bardziej uprzejmy)ale......Moze podam na przykladzietongue_outani X ma powazny problem i pisze watek postu w "niedozwolonym" forum.Czytelniczki probuja wspolnie pomoc i poradzic -az tu nagle wcina sie "samozwancza pozadkowa" i oschlym "glosem" oswiadcza ze ten watek powinien znajdowac sie tam ,a nie tu.Nie mam zamiaru obrazic Wiesi ale pozwole sobie wyrazic wlasne zdanie na ten temat,bo ja takie zachowanie traktuje jak przerwanie komus w srodku rozmowy i dotego wyrazanie swojej opini nie na temat-wiec nie kulturalne.Mysle ze nie jestem osamotniona w tych odczuciach,co swiadczy ignorowanie i niechec do postow Wiesi ze strony wielu forumowiczek(zreszta sama sie na to uskarza)Podsumowujac tresc postu-jestem za tworzeniem takich watkow jak te i podpisuje sie pod porzadkiem na forum,ale przeciw upominaniu i wrecz osmieszaniu tym konkretnych osob,w watkach o innej tematyce.Pozdrowienia i bez urazy dla Wiesi -Kelly
        • Gość: YennaM Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 15.01.02, 22:04
          Coz, przykro mi wiesiu, ale Kelly ma racje.Choc pewnie ta burza emocji to zwykle wahania hormonalne (boszsz, jak sobie przypomne te Furie, w ktora zamienilam sie na czas calej ciazy, to az mi sie odechciewa drugiego dziecka, a wlasciwie drugiego brzuszka. Serio :( Takiego dyskomfortu psychicznego nigdy w zyciu nie czulam :( ). Na szczescie to mija jakis czas po porodzie.Ze swojej strony dodam, ze rozumiem dziewczyny, ktore umieszczaja posty tematycznie pasujace do innych forow na emamie - tutaj po prostu zaglada wiecej osob i krotko czeka sie na odzew. Proste.A gdy idzie o porzadek na forum - nic nie stoi na przeszkodzie, zeby moderatorzy forum przenosili watki do odpowiednich podforow tematycznych (w koncu sa po cos).Nie widze powodow do rodzierania szat.Daj Boze, zebysmy w zyciu mialy tylko takie "problemy".Tego sobie i Wam zycze.Pozdrawiam i zycze duzo usmiechu Wam wszystkim i sobie (a kysz depresjo zimowa!) smile smile smile :)YennaM
          • Gość: Agata Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 16.01.02, 10:05
            Yenno, dzięki za podpowiedź! ;)Moderatorzy nie robią nic innego, jak tylko przenoszą wątki na właściwe fora. Jako przykład podam, że parę dni temu wysłałam do Marcina maila z listą ... 61 wątków do przeniesienia. Był to plon ostatnich 2-3 tygodni.Cóż, mogę tylko powiedzieć, że potrzebny jest nasz wspólny wysiłek: uczestnicy niech się starają zachowywać reguły, a moderatorzy będa przenosić to, co się czasem przydarzy. Jako uzupełnienie powiem tylko, że moderatorzy nie są zatrudnieni w edziecku i pełnią swoją funkcję w czasie wolnym lub w czasie swojej pracy zawodowej, co jest oczywiście naganne. Nie mamy nadmiaru tego czasu, więc proszę o współpracę jednak.Pozdrawiamagata - moderator emamy.
            • Gość: YennaM Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 16.01.02, 12:58
              agato, wiem, na jakich zasadach pracuja moderatorzy. Na podobnych zasadach pracuje wielu operatorow kanalow ircowych, czatow i te de...Nie o to mi chodzilo - odebralas moje stwierdzenie jako akt agresji (ciekawe, dlaczego tylko jeden moderator sie obrazil ;) ), ja jedynie stwierdzilam fakt. Jesli sie godze (spolecznie, za pieniadze - nie ma znaczenia) pelnic jakas funkcje-to ja pelnie i juz. Nie chce, jest mi krzywda - to rezygnuje i tez nie robie z tego wielkiego halo :)Moderatorzy po prostu sa od tego (bo przeciez sa, prawda?), zeby pilnowac porzadku na forum - stwierdzenie faktu, nic poza tym. Mowie to bez emocji.Jesli jest balagan - to sie przenosi watki. I nie ma co plakac - balagan (mniejszy, wiekszy) zawsze bedzie, bo to duze forum. A z tego, ze duze, to cieszyc sie trzeba :)Sama raczej przestrzegam porzadku, ale nie dziwie sie osobom sporadycznie korzystajacym z forum sklonnoscia do wywieszania wszystkiego na emamie.Z tego, co pamietam, od zawsze przenosilo sie watki nie pasujace do tematyki podforum tam, gdzie byc powinny - sama agato, gdy poczatkowalam na tym forum, mnie kiedys pytalas, czy zgadzam sie na przeniesienie watku tam, gdzie byc powinien.Wiec gdzie problem?A poza tym naprawde nie rozumiem tych emocji wokol porzadku na forum - jesli mamy tylko takie problemy, to swietnie - swiadczy to o tym, ze powazniejszych klopotow nie mamy i jestesmy szczesliwymi ludzmi. :)Nie placzmy wiec, tylko przenosmy watki. Czy koniecznie trzeba na siebie warczec, bo ktos nie zamiescil postu we wlasciwym forum? Sorry, dla mnie to miejsce jest miejscem relaksu - i moze niech tak zostanie, dobrze?Pozdrawiam i zycze wiecej usmiechuYennaM
              • Gość: Lilly Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 16.01.02, 13:32
                Tak - chyba faktycznie trochę nas a propos porządków na forach poniosło. Rację ma i Agata i YennaM - obie pozdrawiam. :) Ale kiedy możemy pomóc moderatorom, czemu tego nie robić? Przecież nikt inny, tylko my na tym korzystamy - mamy czytelne fora, gdzie łatwo wyszukać to, co nas interesuje. My jako goscie chyba możemy dostosować się do tego o co proszą nas gospodarze...Tak czy siak - lubię edziecko i czy jest tu bałagan czy nie, z chęcią tu wpadam...
              • Gość: Agata Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 16.01.02, 15:39
                Nie obraziłam się, to po pierwsze. A że odezwałam sie jako jedyna - może dlatego, że jestem moderatorem emamy a ten wątek jest na emamie? A wątki przenoszę i staram sie to robic regularnie i bez upominania. Przypominam, że to nie ja rozpoczęłam, ten wątek. Czy to naprawdę zbyt dużo, prosić o współpracę? Dzisiaj zamieściłam info o przeniesionych wątkach, pochodzących z ostatnich 3 tygodni. Jest ich około setki. Mnóstwo pracy mieliśmy z tym - ja i Marcin - webredaktor. Nie skarżę się i nie obrażam. Tylko proszę o zrozumienie i szanowanie czyjejś pracy.Wspomniałaś wcześniej (chyba Ty?) że może podział forum jest zbyt szczegółowy. Jest taki, jakiego życzyli sobie forumowicze. I nadal sobie życzą coraz to nowych forów.Nadal będę z satysfakcją wypełniać tę funkcję, którą mi powierzono. Ale takie dyskutowanie na poziomie: będę zamieszczała posty, gdzie chcę, a moderatorzy są od tego, żeby je przenosić, to wybacz nie jest zbyt ok. Może zresztą ok, ale nie na poziomie.Oczywiście są wątki pasujące do kilku forów, taki przykład podałaś. Ale niech one będą zamieszczone na takim, do którego chociaż trochę pasują.Jeszcze raz podkreslam, że nie ja wywołałam tę dyskusję, chociaż traktuję ja jako duże wsparcie mojej funkcji tutaj. Będę porządkowac forum, bo to do mie należy. Ale uważam, że wystarczy trochę dobrej woli, aby takie dyskusje w ogóle nie były potrzebne.Pozdrawiamagata - moderator emamy
                • Gość: YennaM Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 16.01.02, 20:40
                  Agato coz, to nie moje slowa :) Ale rozumiem, ze to riposta kierowana do Autora krytykowanego przez Ciebie posta.Napisalam jedynie, ze potrafie zrozumiec pobudki userek, gdy idzie o podpinanie postow pod emame.No i doceniam Wasza prace - jak napisalam, sama kiedys, na samym poczatku, bardzo sie zdziwilam, ze zanim przeniesiono moj, zle umieszczony post, ktos (czyli Ty) zapytal mnie o zgode. Bylam naprawde w szoku, bo nie musialas przeciez tego robic (tutaj uklony w Twoja strone- bardzo mi sie spodobal sposob zalatwienia problemu).Ale ciagle zastanawiam sie: czy to, ze ktos umieszcza post nie tam, gdzie trzeba, jest powodem do darcia szat i takiego wielkiego lamentu na prawie 40 postow???Nie sadze.Naprawde.PozdrawiamYennaMPS: a moze nieszczesnika, ktory w zlym forum zamiescil swoj post po prostu zabanowac i juz - nie byloby problemow. Na forum nigdy by nie wrocil, hihi wink wink ;)
        • Gość: wiesia Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 17.01.02, 10:04
          Wydaje mi się, że wysyłanie krytyki pod czyimś adresem ma jakiś cel np. skłonienie danej osoby do refleksji nad swoim postępowanie, wyjaśnienia tego postępowania czy też zaniechania kontrowersyjnych działań. Ponad trzydzieści godzin przed otrzymaniem Twojej opinii napisałam między innymi:>14.01. ,godz 15.01 W tej chwili po prostu płakać mi się chce - może to hormony ciążowe tak na mnie wpływają, bo wcześniej bałagan nie doprowadzał mnie do załamania psychicznego. Jak napisałam przed chwilą w wątku o pilnowaniu porządku mam świadomość, że traktuję to zaśmiecanie zbyt osobiście i aby więcej nie denerwować siebie i innych wycofuję się z forum emama.>15.01 ,godz 8.16 ... jest mi bardzo głupio i wstyd, że tak mnie poniosło. Z natury jestem cholerykiem, a to oznacza, że jak mi się uzbiera to wybucham, a jak wybuchnę to mi przechodzi. >Zbierało mi się od kilku dni, wczoraj każdy kolejny post z "nie tego forum" powodował wzrost mojego wzburzenia, aż w końcu przy Twoim trzasło. Gdy tylko zobaczyłam własną odpowiedź dotarło do mnie, że chyba coś ze mną nie tak. Sama się tym zniesmaczyłam. >Wcześniej (czyli do godziny 15.00) usiłowałam znaleźć jakieś wyjście kompromisowe- czyli zdeklarowałam, że nie będę tu odpowiadać na pytania znacznie odbiegające od tematu forum, starałam się w miarę możliwości odpowiadać na wszystkie pytania pojawiające się na innych forach, co chwilę odsyłałam autorki "niesfornych pytań" tam, gdzie odpowiedzi już są - w każdym razie chciałam coś zrobić. >Nadal uważam , że podział tematyczny jest po to by nam pomóc a nie utrudniać życie, myślę sobie ,że to nie ufoludki lekceważą pozostałe fora , ale my właśnie i tym samym tworzy się błędne koło. Bo jeśli ktoś za miesiąc będzie chciał poznać opinie na temat tapicerki, zajrzy na "Zakupy", skorzysta z "szukaj" i niczego nie znajdzie, to w ten sposób za miesiąc kolejna osoba będzie uważała takie "bałaganienie" za uzasadnione. >Przepraszam za nadgorliwość i idę na "Zakupy" oraz "Wszystko o jedzeniu".Tak więc zreflektowałam się , wyjaśniłam, przeprosiłam, zaniechałam kontrowersyjnych działań, w ogóle nie wypowiadam się na emamie i nie rozumiem czemu ma służyć Twoja krytyka zgłaszana niemalże w dwa dni później. Staram się postępować rzeczowo i logicznie, obecnie odpowiadam na ile to możliwe na prawie wszystkie pytania zamieszczane na „Zakupach” i „Jedzeniu”. Jeśli jest jeszcze coś co Twoim zdaniem mogę zrobić to będę wdzięczna uwagi i rady. No i jeszce jedna sprawa; napisałaś:> Moze podam na przykladzietongue_outani X ma powazny problem i pisze watek postu w "niedozwolonym" forum.Czytelniczki probuja wspolnie pomoc i poradzic -az tu nagle wcina sie "samozwancza pozadkowa" i oschlym "glosem" oswiadcza ze ten watek powinien znajdowac się tam ,a nie tu.A konkretny przykład? Jeśli faktycznie tak było jestem gotowa przeprosić ofiarę.. tylko nie przypominam sobie aby się w cięła w jakąkolwiek toczącą się dyskusję w srawie poważnego problemu, moje "wcinki" były pierwszymi reakcjami na pojawiające się posty... i to nie dotyczące jakichś bardzo pilnych i poważnych problemów- zresztą po przeniesieniu ich na właściwe fora tak się jakoś składa , że często jestem pierwszą, a bywa , że jedyną osobą , która na te pytania udziela odpowiedzi...
          • Gość: YennaM Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 17.01.02, 10:55
            wiesiu, jesli tylko w taki sposob Cie nosi - zazdroszcze. Mna w ciazy tak szarpalo, ze ktoregos dnia weszlam do domu i mialam ochote tak ot, bez powodu, wziac mlotek, i mowiac niecenzuralnie (ale tylko takie slowo oddaje stan mego ducha w ciazy), po prostu p...c nim w telewizor.Zmiennosci nastrojow - stan naturalny. Trzeba to jakos przezyc.Az sie sama dziwie, dlaczego moj Michal taki spokojny, bo ja w ciazy bylam trudna do zniesienia egocentryczna histeryczka.Nigdy wiecej, brrrr...Pozdrawiam :)YennaM
          • Gość: sawlb Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 17.01.02, 11:15
            wiesia napisała/ł:> >14.01. ,godz 15.01 W tej chwili po prostu płakać mi się chce - może to hormony ciążowe tak na mnie wpływają, bo wcześniej bałagan nie doprowadzał mnie do załamania psychicznego. Wiesiu,ja tez to mam!!!!!!!!!!!!!!! Jak ja Cie rozumiem kochana. Lubie porzadek ale jut to jak go LUBIE teraz jest ponad moje sily.Jakis calociazowy instynkt gniazda czy co?
          • Gość: Ania(Kelly) Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 17.01.02, 22:08
            Wiesiu, nie wiem jak to jest u ciebie ,ale jak ja otwieram watek z "listy" to zdaza mi sie bardzo czesto ze nie widze wszystkich postow tego watku,dlatego nie czytalam wszystkich niewidocznych u mnie postow,poprzedzajacy moj.Ale miejsza o to, bo i tak to by wiele nie zmienilo tresci mojego postu,dlatego ze on nie jest krytyka twojej osoby(bo pomimo ze mam pewne zastrzezenia zwiazane sa one tylko z upominaniem o porzadek,a nie z twoimi innymi postami,ktore chetnie czytam i korzystam z twoich rad i doswiadczen)jest to tylko uswiadomienie ci twoich bledow(ktore akurat mnie bardzo draznia)w sposobie przywolywania do porzadku balaganiarzy na forum.Szczerze mowiac nawet nie wiedzialam ze jestes w ciazy(moje gratulacje)bo niestety niemozliwoscia jest spamietac kto jest ,lub nie w ciazy-poprostu za duzo jest tu ludzi aby tego dokonac,wiec jak widzisz nie moglam brac pod uwage twoich"szalejacych"hormonow i syndromu budowania gniazda :) Wiec prosze nie denerwuj sie,bo szkoda dziecka no i ciebie :) Dla mnie sprawa jest wyjasniona -ja zwalilam to co mi na sercu lezalo,a ty zrozumialas swoj blad ,wiec nie ma o czym sie rozwodzic.Pozdrowienia i mam nadzieje ze nie bedzie juz urazy miedzy nami-bo nie o to chodzilo,tylko zeby moc sie wspierac nawzajem i pomagac sobie a nie klucic!
    • Gość: Patyk Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 15.01.02, 22:15
      Dziewczyny (no i Chlopaki) :)niestety porzadek musi byc skoro z forum korzysta tak wiele osob!!!Co nie przeszkadza, ze jednoczesnie mozna sobie dac troche luzu, bez robienia balaganu, prawda? Przeciez po to, zeby nie bylo tematycznego balaganu zostal zalozony Salon i inne fora (ostatnio). Co do nazywania tematow postow, zeby byly rozroznialne i innych sugestii - to Regulamin forum jest w przygotowaniu i jak zostanie ostatecznie opracowany to zostanie przez Marcina Webredaktora udostepniony do "przeczytania i stosowania".Pozdrawiam- Patykmoderator forum Niemowle
    • Gość: Sammy Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 16.01.02, 12:02
      Drogie Panie, powiedzcie mi czy czytałyście gazetę w której przepisy kulinarne mieszają się z nekrologami, wiadomości ze świata z wiadomościami regionalnymi, kronikę kryminalną redaktor zamieścił w dziale sportowym a w dziale "towarzyskie" ktoś umieścił jakiś nekrolog ????A może któraś z Was trzyma garnki w szafce na buty, a buty w lodówce?Pozdrawiam serdeczniesammy :)
      • Gość: Ania(Kelly) Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 16.01.02, 12:45
        Sammy moze podalas zbyt przesadny przyklad,ale napewno wymowny i obrazowy :) -Gratulacje!i pozdrowienia :)
    • Gość: janeczka Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 17.01.02, 15:25
      Nie doczytałam do końca wszystkich postów, więc może coś powtórzę, ale:1)Uważam,że powinny pojawić się jakieś jasne wyznaczniki-co na którym forum powinno być, a co nie, bo mimo, że staram się pilnować porządku, to sama zaczynam się gubić2) czy rzeczywiście taka wojskowa musztra jest tu potrzebna-to tu, to tam...3) bałagan na emamie bierze się stąd, że to jest najbardziej kwitnące podforum-najwięcej mam je czyta-największa szansa na znalezienie pomocy, odpowiedzi na swoje pytania
      • Gość: wiesia Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 17.01.02, 15:35
        Janeczko, jeśli TY będziesz odpowiadać na pytania zadawane przez innych na "Zakupach", "Jedzeniu", "Zdrowiu" to będzie o jedną osobę więcej do udzielania tych odpowiedzi, a tym samym tamte fora staną się bardziej kwitnące, a bałagan mniejszy.Pomyślałaś o tym?
        • Gość: janeczka Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach!-do wiesi IP: *.* 17.01.02, 18:17
          pomyślałam Wiesiu-i nawet się do tego stosuję.pozdrawiam
          • Gość: wiesia Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach!-do wiesi IP: *.* 18.01.02, 07:51
            No to świetnie. :-)A jaki świat byłby piękny, gdyby w tę akcję dało się jeszcze wciągnać parę innych osób!Bo ja mam takie dziwne wrażenie, że to własnie te same osoby ,które się użalają na brak odpowiedzi na innych forach same ignorują posty tam pisane. Czy mi się wydaję, czy może jednak jest w tym coś? Momentami aż mi głupio od tego "wymądrzania się" w każdej sprawie na "Zakupach" i "Jedzeniu", na niektóre tematy naprawdę niewiele mam do powiedzenia, ale boję się, że jak nie odpiszę to dam komuś pretekst do ręki... a tymczasem dziś i w poniedziałek będę mieć w pracy sporo pracy (co ostatnio rzadko się zdarza ;-) ) więc mocne wsparcie by się przydało.
            • Gość: wiesia Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach!-do janeczki IP: *.* 22.01.02, 10:38
              Muszę przyznać, że w ostatnich dniach nawet przebiłas mnie swoją aktywnością na innych forach :jap: Przekazuję Ci przechodnią palmę pierwszeństwa ;-)
              • Gość: janeczka Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach!-doWiesi IP: *.* 22.01.02, 18:41
                No widzisz Wiesiu!Pozdrawiam!:)
      • Gość: Nonika Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 17.01.02, 19:22
        Ja tez tak sadze Janeczko i choc pisze tez na innych forach najlepiej sie czuje na emamie juz od ponad pol roku.Smieszy mnie czasem ze ktos nie zauwarza i wpisuje na emamie watek ktory pasuje na ciaze ale to przeciez nie przestepstwo i lubie ten balagan.Jak chce miec porzadek ide do szafy i go tam robie a tu sie rozluzniam i mysle ze czasem o niektorych problemach juz zapomnialam a ktos mi ze swoim watkiem przypomina.Ot co czy jest wogle o co szaty drzec???Pozrdrowienia :hello:Monia z Julkiem
    • Gość: klaudianka Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 17.01.02, 18:48
      Jestem tu od niedawna i chyba nie tylko ja jedna. Wcześniej byłam tylko i wyłącznie na bajbusie. Tam nie ma takich podziałów. Trochę czasu może zająć przyzwyczajenie się do tych porządków. Tak samo nie zawsze wiem, że temat który poruszam już był. Dzisiaj zaczęłam wątek o wyrażeniach dziecięcych tytułując to jako słownik języka dziecięcego. Nie miałam pojęcia, że coś takiego już było.Wiesia oświeciła mnie i bardzo się z tego cieszę. Zrobiła to z bardzo sympatyczny sposób, który w żaden sposób mnie nie uraził. Głupio się poczułam, że tak się wyrwałam, ale mam nadzieję, że nie potraktujecie mnie jak totalną idiotkę. Najważniejsze jest, żeby móc napisać co się czuje, zapytać o radę, pośmiać się, czy też razem popłakać. A pomyłki każdemu mogą się zdarzyć. Serdecznie was pozdrawiam.
    • Gość: dziubek Re: Dziewczyny - pilnujmy porządków na forach! IP: *.* 19.01.02, 13:33
      Dopiero zaczęłam "raczkować" po forach ale również uważam, że regulamin jest niezbędny. Narazie nie wysłałam ani jednego postu, bo to co mnie interesowało lub martwiło znalazłam na forum edziecka. Ale bałagan jest faktem i trzeba się długo nasiedzieć żeby coś interesującego odszukać. Do Wiesi: nie denertuj się "tego świata" i tak nie naprawisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka