Dodaj do ulubionych

do eksperta - przejadanie

09.08.12, 07:14
Witam,
mam 1,5 miesięczną córeczkę, którą karmię butelką z odciągniętym pokarmem. Córka ma mniej więcej uregulowane pory karmienia (5/8/11/14/17/20/1) za każdym razem dostaje w butelce 120 ml (na wieczór domaga się więcej więc podaje 150ml ). Butelkę potrafi opróżnić przez 5-10 minut po czym ma fazę aktywności. Podczas zabawy po ok 10 min obserwuje u niej spore ulewanie (dodam, że jej nie tarmoszę, poprostu sobie leży i macha rączkami), tak jakby sama pozbywała się nadwyżki tego co zjadła (ulane treści są wodniste, nie wyglądają jak twarożek, po czym wnoszę, że to raczej z przejedzenia niż z powodu niedojrzałości układu pokarmowego). Czasem widać, że chce ulać jednak wszystko wraca z powrotem do jej żołądka i dziecko dostaje czkawki. Wydaje mi się, że córka zbyt szybko pochłania butle, po czym dopiero jak informacja o pełnym brzuszku dociera do mózgu, sama reguluje ilość pokarmu - ulewając. Dodam, że jej przyrosty są bardzo dobre. Waga urodzeniowa 3750, po 6 tygodniach 5350. Staram się podawać mniej pokarmu w butelce, ale czasem córka domaga się więcej i przyznam, że takie dogrzewanie pokarmu jest trochę kłopotliwe. W związku z tym, chciałabym zapytać co mogę z tym zrobić, czy np. butelka habermana rozwiązałaby problem przejadania córki, czy pozostaje mi jedynie eksperymentować z ilością pokarmu i bacznie obserwować?? Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: do eksperta - przejadanie 09.08.12, 09:58
      Mój syn ma prawie 8 tygodni, je 5 razy na dobę (przerwa nocna trwa do 8 godzin) ale po 150-170 na jeden posiłek (tak jak zaleca producent mleka, którym go karmię). I tez ulewa. Serkiem to dziecko ulewa pod dłuższym czasie, jak mleko jest lekko przetrawione. Jeżeli zaraz po jedzeniu - treść jest płynna. Wedle moich obserwacji i tego co powiedziała mi położna jest to efekt ruchliwości dziecka po jedzeniu. Jeżeli zdarza mu się zasnąć od razu (rzadko ale bywa) to nie ulewa. Jak zaczyna wymachiwać łapkami, kręcić główką to zawsze się uleje. Położna powiedziała, żeby se nie martwić, bo dziecko przybiera właściwie (w 7 tygodniu waga wynosiła 4600, urodzeniowa 3200). Do końca 3 miesiąca to ponoć normalne.
      • aguhaa26 Re: do eksperta - przejadanie 09.08.12, 12:06
        to jaki jest zatem objaw przejedzenia?? Moje dziecko mogło by ssać butle cały dzień, nigdy jeszcze sama nie wypuścła smoczka z butelki z ust. Nawet jak jej wleje 150 ml to jak wyjmę butle ona nadal ssie
        • koteck Re: do eksperta - przejadanie 09.08.12, 13:39
          Może spróbuj karmić wolniejszym smoczkiem. Mój syn ma pół roku i 190-200 ml wypija w 10 min. Może za szybko jej leci i dlatego też ulewa? Poza tym jak napisałaś podajesz swój pokarm, który szybciej się trawi i szybciej dziecko chce jeść (tak jak karmienie z piersi - na żądanie). No i przede wszystkim Twoja córcia jest malutka jeszcze, ona chciałaby possać. Dlatego pustą butlę ciągnie. Dziecko na piersi ma dostęp do ssania nieograniczony a Ty jej butlę zabierasz jak już skończy jeść i nie może sobie do snu pociumkać. Oczywiście tej butli pustej ssać nie powinna bo nałyka się powietrza. Jeśli córka jest smoczkowa to zaraz jak tylko skończy jeść mleko podetknij jej smoka, niech z nim troszkę poleży w twoich ramionach. Mój synuś do tej pory popłakuje jak skończy się mleko i zabieram butelkę. A wiem, że nie zjadł za mało. Ot po prostu, possałby jeszcze. Zatykam go smoczkiem, chwilę odpocznie i jest ok. Dlatego zanim odpowie Ci Pani Ekspert spróbuj smoka o wolniejszym przepływie i smoczka po butelce.

• aguhaa26 Re: do eksperta - przejadanie 09.08.12, 15:41
            smokiem niestety pluje ale jak podasz znow butelke to zassie i pije dalej, więc chyba nie w tym sęk. Mam smoka o przepływie najmniejszym z możliwych - 1 tommee tippee. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić
            • koteck Re: do eksperta - przejadanie 10.08.12, 11:33
              To w sumie nie wiem co mogłabyś zrobić. A dodam, że smok smokowi nie równy i ten o przepływie najmniejszym moze być szybszy od innego smoka.
        • trusia29 Re: do eksperta - przejadanie 09.08.12, 14:31
          Mój syn je bardzo wolno i tak mu się potem ulewa. Smoczek ma najmniejszy z możliwych.
          Czasami sam kończy jeść a czasami wyjmuje smoczka jak butelka jest pusta i tak jak pisze moja poprzedniczka - wkładam smoczka uspokajającego.
          Położna była u mnie 2 razy w domu w trakcie karmienia i widziała to ulewanie, bo zaraz po jedzeniu oglądała go na przewijaku - powiedziała że to normalne.
          Nie martw się, skoro córka dobrze przybiera na wadze - wkładaj jej smoczka uspokajającego do buzi jak uznasz ze się najadła. Jeżeli będzie jeszcze głodna, po chwili zacznie płakać, jak się najadła to po kilku minutach smoczka wypluje. Tak przynajmniej robi moje dziecię :)
          • koteck Re: do eksperta - przejadanie 09.08.12, 14:56
            Mój też ulewacz. Do tej pory jeszcze mu się zdarza. Z tym, że teraz głównie od tego, że ciągle chce leżeć na brzuszku. Nawet zaraz po jedzeniu. Ale autorce radziłabym spróbować z wolniejszym smoczkiem, 5-10 min to dosyć szybko dla 1,5 miesięcznego szkraba.
          • aguhaa26 Re: do eksperta - przejadanie 09.08.12, 15:46
            no właśnie wypluwa smoczka i płacze znów płacze i ssie paluszki
            • trusia29 Re: do eksperta - przejadanie 09.08.12, 17:51
              No to chyba jednak głodna jest...

Może dawaj jej więcej na jedną porcję to będzie jadła rzadziej? Moje dziecko w tym wieku jadło już 5, sporadycznie 6 posiłków na dobę.

Stopniowo mu zwiększałam porcje, jak zauważyłam po kilku karmieniach ze jest niespokojny i gryzie paluszki. Zwiększenie porcji powodowało, ze był po jedzeniu spokojny i wydłużał się czas do następnego posiłku.
    • barbara.gierowska Re: do eksperta - przejadanie 13.08.12, 23:56
      Witam,
      Niewielkie ulewanie czysta treścią pokarmową,bez wpływu na przyrost masy ciała uznawane jest za granice fizjologii okresu niewmowlecego.
      Skoro smoczek jest wolny,w czasie karmienia wypełniony mlekiem,a dziecko ma ok 7 posiłkow na dobę- to raczej juz niewiele mozna zrobić.
      Dla dziecka ulewającego generalnie korzystna jest wieksza ilośc posiłkow o mniejszej objetości.
      Po zakończeniu karmienia proponuję podawać smoczek uspokajacz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka