Dodaj do ulubionych

Do kiedy w foteliku?

IP: *.* 16.01.02, 23:53
Mój synek ma 5 lat i ciągle jeździ w foteliku, ale od jakiegoś czasu zauważyłam że jest mu coraz bardziej niewygodnie, a fotelik też jest już trochę wyeksploatowany.... Waży 19 kg i ma 105 cm wzrostu. Kiedy mam go przesadzić z fotelika do siedziska? Pozdrawiam-Marta
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania(Kelly) Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 08:54
      Moja corka siedzi na podwyzszeniu odkad skonczyla 2 lata-jejcie jak ci sie udaje wcisnac 5 letniego chlopa w ten fotelik :)
      • Gość: Gosiafka Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 09:30
        Moja córcia przesiadła się na siedzisko mając ponad 4 lata .Należy dopilnować aby pasy przebiegały w odpowiednim miejscu tzn nie uciskały szyi.Pozdrowionka gosia :hello:
        • Gość: Marta_B Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 12:56
          To jak to mam zrobić z tymi pasami, wydaje mi się że będzie je miał na szyi.... Jak ty to robisz? A jeszcze bardziej mnie interesuje jak 2 letnie dziecko posadzić na siedzisku i przede wszystkim jak tak małe dziecko przypiąć????Pozdrawiam-Marta
          • Gość: Ania(Kelly) Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 21:04
            Marta-jak juz wyzej dziewczyny napisaly w niektorych samochodach mozna regulowac wysokosc pasow,pozatym w podwyzszeniu,ktore ja kupilam jest specjalny pasek,ktory podtrzymuje pasy samochodowe,zeby sie nie obsuwaly na szyjke dziecka,jak ich nie masz mozesz taki pasek zrobic i przyszyc.Co do twojego pytania o dwuletnie malenstwo-odpowiadam ;ze to malenstwo w wieku 2 lat mialo 100 cm wzrostu i wazylo 19 kg,wiec niewiele mniejsze od twojego synka :) Pozdrowienia.
            • Gość: Marta_B Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 21:24
              U mnie nie ma regulacji pasów z tyłu. No to co nieco już wiem - dzięki Wam dziewczyny.A teraz pytanie z jakiej firmy najlepiej kupić siedzisko, bo te zwykłe jakoś nie bardzo mnie zadowalają......
          • Gość: Gosiafka Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 21:39
            Marta napisała/ł:> To jak to mam zrobić z tymi pasami, wydaje mi się że będzie je miał na szyi.... Jak ty to robisz? A jeszcze bardziej mnie interesuje jak 2 letnie dziecko posadzić na siedzisku i przede wszystkim jak tak małe dziecko przypiąć????> Pozdrawiam-MartaMarta o rany sorki ale nie rozumiem ,przecież pisałaś że twoje dziecko ma 5 lat :what: :crazy: to skąd ten dwulatek :what:Dwulatki podróżują w fotelikach do ok 18 kilogramów lub tych do 25 kg .A bąki powyżej czterech lat na podwyższeniach.ja mam dla mojej młodszej córci (3,5 roku) fotelik BebeConfort do 25 kilogramów(można zdemontować oparcie i zostaje na pózniej siedzisko) gdzie wysokość pasów jest regulowana przy foteliku.Pozdrowionka Gosia :hello:
            • Gość: Marta_B Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 21:56
              2-latek z postu wyżej, tzn. dziewczynka Ani...A ja mam 5-latka i przekonałam się, że najwyższy czas przesadić go do siedziska.. tylko pytanie : jakiej firmy???
              • Gość: Gosiafka Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 22:32
                Marta ja polecam BebeConfort lub Chicco.Mają zdejmowaną tapicerkę .Gosia :hello:
    • Gość: Aluc Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 16:12
      Pasy (nie wiem, czy we wszystkich samochodach to się da) trzeba ustawić na najniższym możliwym poziomie. A żeby nie "ucinały" szyi, to można kupić specjalne miękkie futerały.A tak przy okazji - nie wiem, czy wiecie, ale zgodnie ze znowelizowanym kodeksem drogowym dziecko do 12 lat i 150 cm wzrostu TRZEBA WOZIĆ W FOTELIKU (podwyższenie się nie liczy)!!! Jedna z większych bzdur, o jakich słyszałam. Moja siostrznica ma 9 lat, waży 43 kg - nawet nie ma takich fotelików, bo maksymalną wytrzymałość mają chyba do 38 kg, jeśli się nie mylę. Od dwóch lat jeździ tak jak dorosły - nawet bez podwyższenia, a jej mama tylko czeka, aż wlepią jej mandat, żeby zrobić z tego aferę.
      • Gość: guest Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 17.01.02, 21:52
        Też słyszałam o tej "nowości". Skwitowano to w ten sposób, że nie pozostaje nam nic innego tylko: -albo wciskać na siłę dzieci w te foteliki, -albo cierpliwie czekać aż producenci wyprodukują coś na miarę większych brzdąców, i oczywiście czekając nie można ich wozić samochodem, bo policja ma prawo egzekwować ten przepis (tzn mandacik...)Dobrze, że moja córka (3 lata) mieści się jeszcze bez problemu w fotelik. :))
        • Gość: AnnaW Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 18.01.02, 12:30
          Ten przepis odnosi się do przewożenia dzieci na przednim siedzeniu samochodu, z tyłu mogą jeździć na poddupniku - jak to mówi moja 3.5 letnia córcia.
          • Gość: Marta_B Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 18.01.02, 14:31
            Jesteś pewna że to dotyczy dzieci siedzących z przodu? Jeśli tak, to bardzo by mnie to uspokoiło. Jestem bardzo przewrażliwiona na punkcie bezpieczeństwa dziecka w samochodzie........
          • Gość: guest Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 18.01.02, 21:05
            Skoro tak, to ja też już się nie będę martwiła na zapas. Dziwi mnie tylko czemu w takim razie dziennikarze zrobili z tego taką aferę? Ja słyszałam o tym przepisie w telewizji, ale widocznie nie wszystko zostało powiedziane (albo ja nie wszystko usłyszałam?) Tak czy owak komentator dość ostro to skrytykował, a skoro to rzeczywiście dotyczy tylko przedniego siedzenia, to ja nie widzę problemu.
    • Gość: DorotaL Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 18.01.02, 13:39
      Moja córka przesiadla się na podstawkę w związku z narodzinami młodszego brata kiedy miała trochę ponad 3 lata. Kupiliśmy taką podstawkę z oparciem na ręce i można pod to również włożyć pas aby nie uciskał szyi.Pozdrowienia. DorotaL.
      • Gość: Marta_B Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 18.01.02, 14:29
        A jakiej firmy, bo jakoś te ze styropianu nie bardzo mnie przekonują......
        • Gość: kuraczek Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 19.01.02, 17:10
          dziewczyny a czy wiecie że wg kodexu drogowego, dzieci do 12tego roku życia należy przewozić w foteliku (uwaga nie w siedzisku tylko w foteliku)hihi ;) Spróbujcie wytłumaczyć 12 to latkowi zeby usiadł z tyłu, a co dopiero w foteliku. Gratulację dla ustawodawców.Pozdrawiam (a ostatnio widziałam w tv program na ten temat, policjanci stwierdzili że nic ich nie obchodzi ze to bezsens i będą egzegfować-powodzenia)
          • Gość: Sammy Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 19.01.02, 22:54
            Na szczęście tylko jeżeli dzieciak siedzi na przednim siedzeniu.pozdrawiam sammy :)
            • Gość: guest Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 20.01.02, 00:35
              sammy sprawdziłam w gazecie.Nie tylko z przodu.Tam piszą ze jest afera bo nie ma takich foelików.Z przodu to wogóle od 12 tego roku życia.:hello:
    • Gość: guest Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 20.01.02, 23:41
      Moja corka ma prawie 3 lata(13 maja )tez ma 105 wzrostu i wazy 17 kilo i juz siedzi w siedzisku ,ktore zapina sie tylko pasem samochodowym. Siedziska rozroznia sie na lata i na kilogramy, moje jest od 15 kilo i moze w nim siedziec do 12 lat. Pozdrawiam
      • Gość: Marta_B Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 20.01.02, 23:49
        Dzięki Wam wszystkim za cenne rady. Dało mi to dużo do myślenia. Na razie jestem skłonna kupić (też ze względu na ustawę, ale szczególnie ze względu na bezpieczeństwo) fotelik od (9) 15 - 36 kg, z którego póżniej (przy 25 kg) zdejmę górną część i zostanie samo podwyższenie. Żałuję tylko, że nie pomyślałam o tym wcześniej, tzn. zanim kupowałam pierwszy fotelik, i nie kupiłam trzyczęściowego, ale cóż......Jeszcze raz dziękuję za rady i pozdrawiam Was i wasze dzieciątka - szerokiej drogi :)Marta
    • Gość: Aldonia Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 04.02.02, 23:43
      To ja już zgłupiałam. Moja ma 3,5 roku i wożę ją z tyłu w foteliku. Ledwie się mieści w ciepłej kurtce, ale jak przyjdzie lato to będzie OK. Fotelik jest do 18 kg, a ona ma 14kg. Ale pomyślałam sobie, że na jesień trzeba będzie zlikwidować fotelik i założyć ten poddupnik (świetna nazwa).To powiedzcie, czy moja mała będzie mogła jeździć na nim z tyłu czy nie?A tak na marginesie, moja znajoma ma 36 lat i tylko 149 cm wzrostu. To jak ona ma jeździć?
      • Gość: guest Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 04.02.02, 23:56
        A ja już wiem.Mój synek waży 19 kg i dopiero teraz zamieniłam fotelik od 0-18 na taki do 36 kg, z odłączanym oparciem. I naprawdę nie wyobrażam sobie jak on mógłby jeździć na samym podwyższeniu. Oparcie przeznaczone jest dla dzieci od 15-18 kg do 25 kg. A oparcie można zdjąć dopiero gdy dziecko waży minimum 22 kg.Pozdrawiam -Marta
    • Gość: bridgett Re: Do kiedy w foteliku? IP: *.* 09.02.02, 16:37
      Cześć,przeczytałm właśnie wszystkie posty i oczywiście zgadzam się z tym, że fotelik dla 8 z 12latka to bezsens, wystarczy sam poddupnik, ale te młodsze dzieci tylko na podstawkach trochę mnie zdziwily. Nawert jeśli ma 100cm, to przecież pas przechodzi mu przez szyję - w razie wypadku dziecko może się udusić. A wkładanie pasa pod podłokietnik nie zabezpiecza dziecka np podczas dachowania. Wiem, że każdy z nas zakłada, że jemu wypadek się nie zdarzy. Co jednak, jeśli się zdarzy? Czy nie lepiej wczesniej pomyśleć o ym, żeby dziecku zapewnić maksymalne bezpieczeństwo?MonikaS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka