anngal 30.11.06, 19:15 czy ktos wie, co oznacza rysunek dziecka w rogu kartki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: rysunek dziecka 30.11.06, 19:17 Ja nie wiem, ale może ktoś wie także co znaczy jak dziecko nie chce narysować rodziny, ani właściwie nic innego tylko te zakichane dinozaury? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: rysunek dziecka 30.11.06, 19:40 co znaczy jak dziecko nie chce narysować > rodziny, ani właściwie nic innego tylko te zakichane dinozaury? To też Wasza rodzina, tyle, że z przeszłości A to oznacza, że Twoje dziecko ma w nosie teorie pna Macieja Giertycha Odpowiedz Link Zgłoś
maria_rosa Re: rysunek dziecka 30.11.06, 19:17 niestety nie jesteśmy wróżkami, a szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
demarta anngal 30.11.06, 20:34 spytaj na forum "psychologia dziecka", tam dziewczyny się w tym taplają )) Odpowiedz Link Zgłoś
zojkaojka Re: rysunek dziecka 30.11.06, 20:58 Ze właśnie odkryło inne formy zagospodarowania przestrzeni białej kartki. Jest twórcze i inteligentne (wizualnie) , i miejmy nadzieję ,że jakaś nawiedzona pańcia przedszkolanka czy nauczycielka nie zniszczy tego "ucząc" "poprawnej" czyli statycznej i centralnej kompozycji. Polski system edukacji plastycznej jest chory "od a do z". A wyobrażenia mam o "prawidłowym" rysunku są skutkiem tejże edukacji.I tak się to przenosi z pokolenia na pokolenie....zaraza wizualnego analfabetyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
miss-pink-vomit Re: rysunek dziecka 30.11.06, 23:04 a w jakim wieku dziecko jest wieku?bo od tego wiele zalezy Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: rysunek dziecka 01.12.06, 08:07 i z tego co pamiętam równiez zależy która to jest strona kartki.Niestety nie pomogę,dopiero mamy to przerabiać na zajęciach.Zreszta to trzeba całośc zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: rysunek dziecka 01.12.06, 13:13 I nigdy nie wysuwa się wniosków na podstawie jednego rysynku. Seria musi być i komentuje sie tylko jakieś powtarzalne elementy, prócz tego ważna jest obserwacja. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkagosia Re: rysunek dziecka 01.12.06, 09:30 szczerze odradzam takie domorosle interpretacje jest bardzo przykre, ze kazdy w tym kraju chce byc lekarzem a do tego psychologiem do stosowania narzedzi psychologicznych trzeba miec duza wiedze metody projekcyjne a w szczegolnosci metody projekcyjne dzieci wymagaja wielkiego wyczucia i doswiadczenia rysunek w rogu oznacza, ze dziecko po prostu tak chcialo i koniec, przestan drazyc i szukac problemow gdzie ich nie ma jezeli ryunek mialby miec odpowiednia moc diagnostyczna to musialyby byc spelnione odopowiednie warunki: odpowiednie materialy, instrukcja psychologa, calosciowy oglad rysunku, dokladna analiza a samo stwierdzenie, ze obraz jest w rogu nic nie znaczy nie ma co dywagowac i szukac problemow to jest wlasnie wielkie niebezpieczenstwo prob interpretacji psychologicznych przez osoby bez przygotowania. metod projekcyjnych nie stosuje sie nigdy jako jedynych, jest to tylko jedna z wielu tecyhnik badania jeslis stosuje sie metody projekcyjne to zazwyczaj kilka jednoczesnie (no test drzewo+test H-T-P + rysunek rodziny albo inne konfiguracje). jeden rysunek, jeden szczegol nic nie mowi Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: rysunek dziecka 01.12.06, 10:23 będę monotematyczna, ale widzę że koleżanka zna się na fachu, dlaczego moje dziecko nie chce narysować rodziny? Tak bym chciała zobaczyc jak nas postrzega, a on tylko te dinozaury i dinozaury... ewentualnie koguty ) A ja chcę rodzinę!! Odpowiedz Link Zgłoś
mawi_mawi Re: rysunek dziecka 01.12.06, 12:28 Mój rysuje gwiezdne wojny (nie oglądał!!!), kosmos i mapy, czyli to,co go najbardziej interesuje- wiek - 6 lat. Twój pewnie też tak ma. Ile ma lat? Jesli chodzi do przedszkola,pooglądaj jego rysunki przedszkolne. Rodzinę tylko w wyjątkowych przypadkach, na moje usilne prośby. Na szczęście jego rysunki nie budzą niepokoju. pozdr mawi Odpowiedz Link Zgłoś
aliennis Re: rysunek dziecka 01.12.06, 13:59 A dlaczego moja dwuletnia córka jak dorwie długopis (kredkami ładnie rysuje) to zamiast rysować,z zapamiętaniem robi w kartce tysiace maleńkich dziurek? P Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: rysunek dziecka 01.12.06, 14:25 Bo długopisem to się pisze a rysuje kredkami tak więc długopiem to pewnie Twoja córka pisze list do Mikołaja. A że pewnie zdolna bestia, to od razu pisze brailem Odpowiedz Link Zgłoś