Dodaj do ulubionych

Pożyczanie pieniędzy

IP: *.* 28.08.02, 10:38
Musze się wygadać ! Już nie mam siły mówic NIE !Dziewczyny ja rozumiem jak ktoś nie ma pracy, są opłaty, jedna pensja, dzieci - to wszytsko kosztuje, rozumiem, że po prostu nie starcza od pierwszego do pierwszego - ale moja siostra (bo o niej mowa) moja siostra nie wiem co robi z kasą !!! oboje pracują mają bardzo dobre posady, mają jedno dziecko i wiecznie im nie starcza. Ja już nie mam siły mówić NIE.Bo ile można pożyczać - co miesiąc ? dlaczego ? irytujące jest to że mamy mniej niż oni ! ale my oszczędzamy - w pełni tego słowa -oszczedzamy-Nie jestem "typem" który boi sie powiedzieć NIE -ale to moja siostra i jest mi źle odmawiając jej, ale z drugiej strony nie odpowiada mi finansowanie jej rodziny co miesiąc, a potem jeszcze przypominanie o terminie spłaty - ale to inny temat -oddawanie- (zawsze przeciąga sama ustalone terminy).Własnie jestem po telefonicznej rozmowie z nią i właśnie odmówiłam pożyczki oj źle źle się czuje. ola
Obserwuj wątek
    • Gość: szwedka Re: Pożyczanie pieniędzy IP: *.* 28.08.02, 10:49
      Nie jesteś odpowiedzialna za swoją siostrę - ona jest dorosła, ma swoją rodzinę.Masz prawo nie pożyczać tym bardziej, że sama oszczędzasz i potrzbujesz pieniędzy.Ale skoro to siostra, może po prostu opowiedz jej o tym dlaczego - tak jak nam.
    • Gość: Horska Re: Pożyczanie pieniędzy IP: *.* 28.08.02, 11:06
      Oj Olu wiem jak Ci ciężko.Moja mama jest taka jak Ty.Oszczędza i czasem nie wiem jak ona to robi,a na dodatek zawsze znajdzie się ktoś w "potrzebie".Zawsze mówi sobie, że to ostatni raz i tak wytrzymuje w swoim postanowieniu, aż ktoś się nie zjawi po pożyczkę.Jak już nie popełniam tego błędu i mówię, że nie mam, tym którzy nie przynoszą na czas.A poza tym nikt mi do portfela nie zagląda.Pozdrawiam cieplutko :bounce:
    • Gość: eBeata Re: Pożyczanie pieniędzy IP: *.* 28.08.02, 11:17
      Olu, nie czuj się winna.Jeżeli siostra nie chodzi głodna, a pieniędzy brakuje, bo nie nauczyli się gospodarności, to odmową tylko im pomagasz.Ale uważam, że powinnaś szczerze z siostrą porozmawiać.Ona może czuć się teraz trochę urażona. Cóż przyzwyczaiłaś ją do tych pożyczek :-)Wytłumacz, dlaczego odmawiasz.Nie pożyczasz, bo nie oddaje w terminie. Pożyczki są za częste, jakiś czas jesteś pozbawiona tych pieniędzy, nie możesz z nich korzystać i w ten sposób tracisz możliwość jakiegoś nagłego zakupu itp.Sądzę, że po początkowych zgrzytach wszystko się ułoży.Może pomóż siostrze. Podpowiedz jak i na czym oszczędzać.W każdym razie według mnie bardziej jej pomogłaś odmową niż ciągłymi pożyczkami.Beata
    • Gość: Marta_B Re: Pożyczanie pieniędzy IP: *.* 28.08.02, 12:48
      Ola, jakbym czytała o sobie i swojej siostrze. Tyle że oni nie zarabiaja za dobrze, ale to tymbardziej powinni oszczędzać. Mojej siostrze też zaczęłam odmawiać i ona dobrze wiedziała dlaczego (te same powody co u Ciebie). Odmówiłam 3-4 razy, zażądałam zwrotu pożyczonych pieniędzy i teraz mam spokój, ale jej to niczego nie nauczyło, teraz chodzi pozyczać albo do mojej mamy, która jej nie może odmówić tak jak ja (mimo tego, że ma swoją małą rencinę), albo do obcych osób. Ja już nie moge na to patrzeć i trochę źle się czuję, ale ona nie jest już dzieckiem i niech sobie radzi sama. Tymbardziej że mnie się nie przelewa i mam chore dziecko.Pozdrawiam i zyczę wyjaśnienia sytuacji.Marta_25 vel Marta_B
    • Gość: ez Re: Pożyczanie pieniędzy IP: *.* 28.08.02, 14:34
      A my bratu męża nie pożyczamy. Raz pożyczyliśmy i czekaliśmy na oddanie 4 miesiące a miał być tydzień. Mówimy, że mamy na lokacie i jeżeli bardzo potrzebne to możemy zerwać ale oni muszą zapłacić koszty dodatkowe odset+kara. Już nigdy nas nie proszą o pieniądze. Prawda, że my bogaci nie jesteśmy.
      • Gość: ez Re: Pożyczanie pieniędzy IP: *.* 28.08.02, 14:36
        a pomyślałam niech założą konto w banku i wystąpią o kredyt w koncie i problem z głowy
    • Gość: olaaaa2 Re: Pożyczanie pieniędzy IP: *.* 28.08.02, 16:55
      Dziewczyny wielkie dzięki za odzew ! od porannej rozmowy trochę mi przeszło.Najgorsze jest to, że ja z moją siostrą już wielokrotnie rozmawiałam na temat gospodarowania pieniędzmi w jej rodzinie - radziłam, pomagałam, mówiłam że mi się to nie podoba, miesiac temu oświadczyłam że to ostatni raz !, a ona obiecała juz koniec z pożyczaniem i co ..... dzisiaj dzwoni i mówi;" Ola nie mam do kogo, ty jesteś moja siostra, jedna wszystko wiesz, do rodziców i teściów nie moge..... ble ble ble ble ble ble". Ręce opadają.... :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka