IP: *.* 25.09.02, 11:54
Drogie Mamuśki mam ogromną prośbę, poradzcie mi co zrobić z 4 latkiem, który ma opory co do wypróżniania się i lubi sobie zaciskać nogi. Nie pomagają żadne prośby, tłumaczenia, że będzie go bolał brzuszek itp. Jak nie wytrzymuje wtedy jest alarm, ale z reguły może tak nawet nie korzystać z ubikacji kilka dni. Z góry dziękuję za pomoc i jakieś uwagi jak jest u Waszych pociech. Pa pa.
Obserwuj wątek
    • Gość: nikita Re: 4 latek IP: *.* 25.09.02, 12:19
      Hej!Córka mojej szwagierki w wieku 3 lat też miała problem - po prostu blokada psychiczna. Jedynym sposobem, żeby zrobiła kupę, było wsadzenie jej do wanny z ciepłą wodą i tam dopiero się wypróżniała. Wiele razy była u pediatry, kilka razy była nawet lewatywa - kupy nie było kilka dobrych dni, brzuch nadęty jak bęben bolał ją, a mała nie chciała usiąść na sedesie. Nie pomagały tłumaczenia i prośby. Problem rozwiązał się po roku, kiedy ojciec małej nie wytrzymał psychicznie po jakiejś wyjątkowo okropnej kupie w wannie i nawrzeszczał na nią i dał jej parę klapsów :( Brzmi okropnie, ale od tej pory mała załatwia się normalnie.Mam nadzieję, że u twojego synka nie dojdzie do aż takiej blokady. Może poradź sie psychologa dziecięcego - na pewno są jakieś sztuczki na takie przypadki.
    • Gość: mema Re: 4 latek IP: *.* 26.09.02, 06:57
      Witam!!U mojej córki po licznych wizytach u pediatry i gastroenterologa i psychologa pomógół: Duphalac (2 razy łyżeczka dziennie - stale przez dłuższy okres czasu ( m-ce) i dorażnie Forlax 1 saszetka dziennie do skutku. Oprócz tego zmiana diety na bardzo urozmaiconą, ale lekkostrawną ( całkowicie zrezygnuj z czekolady itp.) Odradzam czopki glicerynowe, bo przy mocnym opieraniu się maluszka może dojść do wypadania szyjki śluzówki odbytnicy, jeśli do tego dojdzie a samoistnie się nie wciągnie i zgranatowieje to trzeba jak najprędzej udać się do szpitala.Mam nadzieję, że nie przestraszyłam. Te leki są rewelacyjne, one tylko zmiękczają stolec, więc nie ma mowy o przyzwyczajeniu się organizmu i są naprawdę skuteczne!!!! Bo czy można zatrzmać coś w rodzaju lekkiej biegunki?!!smile Uśmiechnij się będzie dobrze!! Tylko to trochę potrwa. My teraz nic nie urzywamy, a przedtem sąsiedzi przychodzili pytać się co się dzieje,j jak córa robiła kupkę . Powodzenia!!Mema

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka