Dodaj do ulubionych

Po co fartuszki ?

IP: *.* 28.03.03, 12:33
Dziewczyny, po co dzieciom fartuszki do przedszkola ? Pytanie sprowokowała dziewczyna, która na Allegro wystawiła fartuszek dla dziecka do przedszkola. Przypomniałam sobie, ze ja w takich fartuszkach chodziłam.Czy ktoś jeszcze pamięta te zamierzchłe czasy ? Bo dziś fartuszków jakoś nie widzę, i tak się zastanawiam, po co kiedyś były te smieszne "krzyżaczki" ? Żeby ubranek nie brudzić, czy ki diabeł ? Czy ktoś jeszcze nosił ???????Kto wie ? Bo ja, choć nosiłam, nie wiem. Chyba spytam mamę po południu :lol:ATA
Obserwuj wątek
    • Gość: mariajolanta Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 13:10
      :) Hej,hej ja też właśnie zauważyłam ten fartuszek na Allegro. Przypomniały mi się czasy chodzenia do przedszko- -la w fartuszku - krzyżaczek z falbankami - i obowiązkowo do tego w kieszonce chusteczka. :D Tak prawdę mówiąc nie wiem - może to taka była moda!!! A pamiętasz fartuszki w szkole???????????????? Mariola
      • Gość: ATAX Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 13:29
        No w szkole tez pamiętam. Najpierw takie czarne z białym kołnierzykiem z jakiejś śliskiej podszewki ???????? czy co to było ?A potem z takiego sztucznego tworzywa, te były ekstra :lol: bo były w kolorach jasnoniebieskim i bordowym. Myśmy nawet je nosiły w średniej szkole, bo w naszym liceum był taki obowiązek. Ale mnie to nie przeszkadzało. He, he, heATA
        • Gość: mariajolanta Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 13:37
          :lol: Tak, w szkole był czarny z białym kołnierzykiem. Pamiętam że codziennie było sprawdzane czy kołnierzyk jest czysty :crazy: Pod koniec szkoły podstawowej były bordowe fartuszki. A w Liceum chodziłyśmy OBOWIAZKOWO w granatowych mundu- -rkach. :sarcastic: Noi oczywiście musiała być przyszyta tarcza. U Ciebie też???? Mariola P.S. Ale nas zebrało na wspominki he he he
      • Gość: mamaMikołaja Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 13:57
        Wiecie co?To chyba wraca moda na te fartuszki, spotkałam je w paru internetowych sklepach, nawet firmowych, w Endo na ten przykład jest ich kilka :)Qurczę, myślałam, że to taka była wersja ekonomiczna sukienek, sama ich nienawidziłam z całej dziecięcej przedszkolnej duszy, do dziś ten bistorek mi się śni, i że nie mam nic na pupie :) :) :) (ubierano mi to na rajtuzki, a Wam?)ps. ciekawe, co Freud by powiedział na te sny...??:hello:Jaga
    • Gość: kn Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 14:02
      Fartuszek w przedszkolu nosiłam osobiście, w podstawówce też, a jakże (od tego szkolnego elektryzowały się włosy, co dawało niekiedy ciekawe efekty...)Kiedy we wrześniu posyłałałam dziecko do przedszkola, na pytanie p. wychowawczyni, czy życzymy sobie fartuszków, wszyscy rodzice zgodnym chórem odpowiedzieli "nieeee" pewnie przez te wspomnienia z innej epoki.Nie wiem jak reszta, ale ja teraz dzień po dniu pluję sobie w brodę i wzdycham nostalgicznie do fartuszka, choćby zgrzebnego; mój kochany trzylatek wraca do domu w ubraniu ozdobionymtłuczonymi ziemniaczkamifarbami plakatowymigotowaną marchewkąfragmentami kotlecikafarbami akwarelowymibudyniem czekoladowym lub waniliowymmodelinąklejemetc - długo by wymieniaćNajtrudniej sprać to, co zaschnie w zagięciach spodenek.Ech...:hello: Kasia mama Krzysia
    • Gość: Anika Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 14:10
      A ja uważam, że dziecie słodko wygląda w takim fartuszku. No i na pewno jest to praktyczne.ja mam taki wiekszy śliniak dla Misia i jak mu go ubiore to przypomina mi sie taki mały , rozkoszny przedszkolak w fartuszku :love: Ania, zwolenniczka przedszkolnych fartuszków, przeciwniczka szkolnych fartuszków ( tych sztucznych z białym kołnierzem i tarczą)
      • Gość: mariajolanta Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 14:13
        Wiecie właśnie Magda idzie do przedszkola od września i nawet przez chwilę pomyślałam czy nie sprawić Jej takiego :) Ale nie wiem jak by to było odebrane przez inne mamy - może by pomyślały że specjalnie Magdusię tak ubrałam bo nie chce mi się prać :p Co o tym myślicie????????? Mariola
    • Gość: ez Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 14:27
      A mi sie podoba idea fartuszków. I powiem szczerze, że lubiłam fartuszki. Mama mi sama uszyła z takiego lepszego materiału. Lubiłam bo nie mieliśmy zbyt wielu pieniędzy i fartuszek ukrywał niedoskonałości stroju no i oczywiście chronił przed farbami, długopisem itd.Teraz jak patrzę na dzieci różnorodnie ubrane w firmowe bluzy i na te co patrzą tęsknym okiem chętnie chciałabym posłać dziecko do szkoły z mundurkami. no i chronia przed kanapkami, farbami, długopisami ...
      • Gość: ATAX Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 14:58
        No właśnie u nas w liceum powodem noszenia fartuchów szkolnych były różnice w zamożności rodziców uczennic (chłopcy to byli pojedyncze rodzynki, choć szkoła koedukacyjna :lol: ). Nasza wychowawczyni wytłumaczyła nam, że dwa lata wczesniej nie było takiego zwyczaju, ale zdarzyło się, że pewna dziewczyna z mniej zamoznej rodziny dopuściła się kradziezy czy coś takiego, bo chciała dorównać innym kolezankom i wtedy dyrekcja szkoły podjęła decyzje o bezwarunkowym obowiązku noszenia fartuchów.Mnie to ani ziębiło ani grzało, bo najpiękniejszym strojem dla mnie wtedy były dzinsy i koszula flanelowa tudzież bluza bawełniana a z biżuterii niezliczona ilość koralików na ręce, we włosach i bransoletki z rzemyka, na którym były nawleczone wyczyszczone dokładnie kości z kurzej szyi :lol: poprzetykane takim czymś co nazywałam "doniczkami" - chodzi o takie małe z dawnych żelazek, co w środku było. Ale co z chłopakami ? Dla dziewczynek fartuszki było z falbankami, ale chłopcy też nosili ? Muszę chyba odszukać moje zdjęcia z przedszkola :lol:ATA
        • Gość: olaz Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 28.03.03, 15:19
          Oj ATA chyba nie masz w domu przedszkolaka.U mojej trzylatki dzieci maja w przedszkolu fartuszki i panie zakładają je im na posiłki. Dziecko przez cały dzień wygląda schludnie a ja jak zabieram po południu fartuszek do prania to przynajmniej wiem co było na śniadanko, obiad i podwieczorek bez czytania jadłospisu ;) .To na prawdę świetny pomysł,przynajmniej w młodszych grupach.Pozdrawiam Ola
          • Gość: Paulinapaulina COME BACK FARTUSZKÓW!!! IP: *.* 28.03.03, 16:52
            Czy w związku z nadciągającą modą NEW FASHION FARTUCH STYLE któraś z mam dysponuje wykrojem takiego faruszka? Czekam na odzew.Paulina
    • Gość: Carmela Re: Po co fartuszki ? IP: *.* 29.03.03, 13:43
      hi fartuszki po to zeby sie nie pobrudzic np podczas malowania rysowania lub robienia innych robotek. A podobny fartuszek mam dla mojego roczniaka z tym ze jest na rzepek zapinany z tylu na szyjce ale ma prawie taki sam wyglad tyle ze jest z foli i materialowymi lamowkami, jest przezroczysty i ma obrazek puchatka. Sluzy nam jako slinaczek i okrycie podczas zabaw wodnych :) JEST REWELACYJNY. Kupila mi go mama w norwegi w HM zobaczcie moze i u nas w HMie sa ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka