Dodaj do ulubionych

Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja)

13.02.07, 10:14
Bo ja dużo. Zasypiam o 22, wstaję o 6. W nocy 1-2 pobudki 5 minutowe na
uspokojenie Dziadygi. W dzień jedna drzemka z Młodym (1,5 h).Oprócz tego rano
jest półspanie-półczuwanie: Młody w kojcu się bawi, a ja dosypiam łypiąc
jednym okiem. Wczoraj zasnęłam segregując pranie. Kawa już nie pomaga. Senna
jestem dalej, a serce wali mi jak oszalałe. Badania mam w normie, wręcz
wzorcowe. Ale..
jak mam do wyboru: uczyć się, robić cokolwiek co mi sprawiało kiedyś
przyjemność, poczytać, to rzucam wszystko w diabły i idę spać. A może to
reakcja organizmu na islny stres i kłopoty: przespać, przeczekać, byle nie myśleć.
A jak jest u was? Sporo mam pracuje, uczy się, dom ma na błysk, więc siłą
rzeczy śpi jeszcze mniej..
Obserwuj wątek
    • damakama Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:24
      potrzebuję - pewnie koło 8, śpię koło 6 - niestety!
      w dzień na spanie żadnych szans (dom, praca, syn), w dodatku mąż codziennie
      wraca o 23 (jakaś obiadokolacja dla niego + rozmowa) i robi się północ, wstaję
      przed 6 brr!
      przyznaję, że oddałam dzieciaka na ferie (jestem nauczycielką - teoretycznie
      mam wolne) do przedszkola żeby trochę odespać - ale nic z tego - zaczynam dziś
      nieco wymuszony remont łazienki + pojawiły się nowe obowiązki w pracy
      chcę spać! a nie mam kiedy... może na emeryturze?
      • andaba Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:30
        Stanowczo za dużo.
        Śpię minimum 7 godzin, a podejrzewam, że mogłabym dwa razy tyle.
        I tak jestem w dobrej sytuacji, bo nie pracuję, więc moje wstawanie jest uzależnione od szkoły i przedszkola dzieci oraz (w sobotę) dostępności mleka w sklepie. Czyli tak czy iak wstaję o 7, w lecie wcześniej.
      • dlania Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:30
        Ja najchętniej 9-10 godzin jednym ciągiem. Mała juz mnie w nocy nie budzi
        prawie, raz na 2-3 dni pomruczy. No ale praca mi nie pozwala tyle spać, więc
        najczsciej jest tego ok 7-8 godzin. Wystarczająco żeby funkcjonować.
        Sen jako odreagowanie stresu - na pewno cos w tym jest. Szczezgólnie jeśli sny
        sa piekne, o lepszej przyszłościwink Pozdrawiam!
      • szalcia Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 14.02.07, 10:42
        Witam! Jestem zdania, że jest to reakcja organizmu na stres! Dokładnie mam to
        samo!!! Jak byłam jeszcze w liceum bardzo mało spałam, uwielbiałam uczyć się do
        północy. Póżniej ,,zapadałam'' w sen po pojawieniu się problemu, z jakim nie
        mogłam sobie poradzić. Miałam dołka - po prostu szłam spać. Znajomi mi
        zazdrościli, bo wiele z nich cierpiało na bezsenność. Teraz kiedy mam dziecko
        zasypiam wieczorami przy jego karmieniu, bo wciąż się martwię, że czas tak
        szybko płynie, a czasu mam mało dla męża, dla siebie. Pewnie jest coś, co Cię
        gnębi od dłuższego czasu, z czym nie możesz sobie poradzić i dlatego tak się
        dzieje. Może za mało wiary w siebie???? Ja też wciąż marzę o tym, że mam
        mnóstwo werwy i spełniam się jako matka, żona i kochanka. Na razie widzę siebie
        taką jedynie w marzeniach, bo skąd wziąść na wszystko czas??? Gorąco Cię
        pozdrawiam.
    • melka_x Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:29
      To nie jest narkolepsja (nie zasypiasz nagle w drodze na przystanek), ale moim
      zdaniem - jeśli wyniki badań masz dobre - zwyczajne zmęczenie plus być może
      należysz do osób, które potrzebują więcej niż 8h snu.
    • nisar Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:29
      Ja też potrzebuję sporo snu, ale osiem godzin na dobę rzadko udaje mi sie
      przekroczyć. Może dlatego, że absolutnie nie potrafię zasnąć w dzień - udaje mi
      się to średnio raz na rok w przypadku początków silnego zaziębienia. Poza tym -
      nie ma mowy.
      Ale pamiętam, że jak rozstawałam się z eksem, mając jednocześnie szereg
      dodatkowych atrakcji życiowych, to łaziłam lekko przytępiona mimo że nie brałam
      żadnych uspokajających leków. Mam wrażenie, że organizm bronił się w ten sposób
      przed stresem, którego nie potrafił inaczej udźwignąć. Być może Twój organizm
      reaguje na stres ucieczką w sen? Chyba że zawsze spałaś dużo?
      • aguskin Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:36
        potrzebuje duuuzo wiecej niz moge miec,
        przed dziecmi ok 10 h i chetnie drzemka w dzien 1 h,
        teraz 7-6 h z przerwami, qr.wa ze ja jeszcze zyje???
      • bunny.tsukino Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:37
        wiem, że to nie narkolepsja. Tak żarciłam.
        No właśnie, w liceum potrafiłam wstać o 5 by się czesać, malować, przymierzać
        tony ciuchów. A do późna się uczyłam.
        zauważyłam, że im więcej teraz ode mnie się wymaga, im więcej na głowie, tym
        bardziej mi się spać chce.
    • bri Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:37
      Ja coraz mniej. Ostatnio 6-7 godzin wystarcza mi w zupełności. Ale piję dwie
      kawy dziennie.

Miewam dwudniowe okresy senności regularnie raz w miesiącu wink
    • blessyou1 Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 10:51
      Ucieczka w sen to bardzo typowa reakcja na długotrwały stres. Odkłada się w ten
      sposób "na później" myślenie o przykrych rzeczach albo podejmowanie decyzji.
      Nic na to nie poradzisz dopóki twoje życie nie zmieni sie na lepsze Zycze ci
      tego z całego serca i pozdrawiam
    • lilyfee Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 11:14
      Wprawdzie moja corka przesypia cala noc,ale ja i tak jestem zmeczona. Kawa
      jeszcze bardziej mnie usypia,zdarza sie,ze corka bawi sie na podlodze,drzwi sa
      zamkniete,ja leze obok niej i zasypiam,potrafie tak sobie spac ze 3
      godziny,dopoki corka sie bawi,albo czasem tez zasypia obok mnie. Sadze,ze to na
      pewno silny stres.Dokladnie tak jak napisalas: "przespać, przeczekać, byle nie
      myśleć."
      • majan2 Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 11:30
        Dla mnie to wyglada n areakcje na stres, leprza taka niz jedzenie albo picei
        alko ale cos jest z toba nie tak, a raczje z poziomem stresu. No i do tego ta
        starszna pora roku, na pewno wraz ze sloncem bedzie lepiej, czego Tobie i sobie
        zycze.
        • ola_mk Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 13.02.07, 11:39
          Ja minimum 8 godz. inaczej jestem nie do życia,ale ja jestem
          niskociśnieniowiec,piję trzy kawy dziennie,a i tak chce mi się spać.Podobno im
          więcej się śpi tym bardziej jest się zmęczonym.Ja kiedyś przesypiałam całe dnie
          (w dosłownym znaczeniu),ale to był ciężki okres,dużo stresu.
    • galia29 Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 14.02.07, 15:01
      A ja jestem ostatnio dowodem na istnienie perpetuum mobile- nie śpię a
      żyję.Chodzę spać o 24 - 24.30 , wstaję o 6.30 - to nie koniec atrakcji: mój
      młodszy syn budzi się w tym czasie minimum 4 razy a mniej więcej co drugą noc
      serwuje mi dwugodzinną przerwę (bo on się już wyspał i wogóle to bawmy się
      mamusiu!!!Oczywiście ignoruję te jego zapędy ale i tak nie śpię tylko kimam.Tak
      więc sypiam maksymalnie po 6 godzin na dobę z minimum 4 przerwami, lub też 3
      godziny z dwiema przerwami- mało tego ,że się przyzwyczaiłam to jeszce
      nabawiłam się bezsenności i czasem ten mały potwór śpi a ja nie!!!Żeby było
      łatwiej to mój organizm nie toleruje kofeiny- ja od dziecka potrzebowałam mało
      snu ale teraz to jest totalne przegięcie, nawet jeśli się położę wcześniej to
      nie zasnę - i tak już 11 miesięcysad(
      • waniliowe Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 14.02.07, 15:20
        ostatnio nie wiem co mi sie stalo; duzo imprezowlam i przez 3 dni spalam
        zaledwie 8 godzin. mialam mozliwosc odespania, kladlam sie do lozka i nei moglam
        zasnac, bylam hieraktywna. padlam dopiero czwartego dnia.
        ale tak normalnei to 7 h snu to ideal.
    • aluc Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 14.02.07, 15:36
      do absolutnego komfortu wyspaniowego potrzebuję 10-11 (btw mniej więcej tyle
      ile młodszy, dwulatek)
      niestety, z różnych powodów ostatnio sypiam około 6-7 godzin na dobę i jestem
      wiecznie niedospana
      na szczęście chłopaki śpią całą noc bez przerwy
      • bozenka12 Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 15.02.07, 02:42
        nie wiem ile potrzebuje, ale sypiam bardzo malo. Kolo 5 - 6 godzin na dobe.
        Czasami mi sie zdarza, ze spie tylko 4 godzinki. Jakos funkcjonuje, nawet nie
        jestem zbytnio senna. Pije kawe. Trzymam sie, choc chcialabym moc spac wiecej.
    • nanuk24 Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 15.02.07, 07:21
      Duzosmile Oj bardzo duzo, ale nie praktykuje bo bym przespala cale zyciesmile)

Klade sie spac okolo 1 - 3 w nocy, wstaje kolo 10(syn na szczescie spi do 10smile)
    • weronikarb Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 15.02.07, 08:52
      Buuny to jakbym czytala o sobie - gdzi e usiade i mam chwilke to zamykam oczy.
      Byl czas jak chodzilam do szkoly ze usypialam o 4 po poludniu budzilam sie
      ciezko na drugi dzien o 7.00

Teraz ide spac o 22.00 i spie do 5.30 jak dla mnie za malo
      • katse Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 15.02.07, 09:07
        śpię dużo
        chodzę spać różnie: 20-23, chyba, że pilna robota zawodowa, to koło 1. Wstaje
        też różnie - jak coś pilnego do zrobienia to i o 4:30, najczęśniej koło 6
        Idealnie mi jest jak kładę się przed 22 i wstaje przed 6.

K
        • zojkaojka Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 15.02.07, 11:27
          Od czasów podstawówki śpię zadużo gdy jestem nieszczęśliwa, gdy sytuacja jest
          do d..y a nie można nic zmienić, gdy na rozwiązanie trudnego życiowego problemu
          nie mam wpływu i mogę tylko czekać oraz gdy jestem chora a zwłaszcza gdy
          uczulenie mnie męczy. Jak mieszkałam z teściową to przesypiałam z małym całe
          dnie, aż do powrotu męża z uczelni.
    • koralik12 Re: Ile potrzebujecie snu??-(narkolepsja) 15.02.07, 20:48
      Dla mnie ważniejsze są godziny spania. Jak czasem uda mi się pospać do 8-9 rano,
      to jestem superwypoczęta cały dzień i mam ładną świeżą cerę, obojętnie o której
      się położyłam i ile godzin przespałam. Jednak przeważnie wstaję o 6-7 i jestem
      niewyspana cały dzień, chociaż śpię ok 8 godzin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka