lyly80 05.09.07, 09:20 Chciałam zmierzyć małemu gorączke i jak strzepywałam termometr rteciowy wyleciał mi z ręki, oczywiście się potukł czy mam jakos specjalnie sprzatnac go? prosze o rade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annalalik Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 09:25 odkurzaczem wciągnij wszystko dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 09:39 nie wciągaj odkurzaczem tylko zbierz wszystkie drobinki i wyrzuć.Odkurzacz będzie jeszcze ropylał opary. Kup bezrtęciowy, wygląda tak samo tylko jest droższy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rozanamama Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 10:22 ciezka sprawa. czytalam ostatnio artykul o szkodliwosci rteci. zmiec podloge, wyrzuc zmiotke, zmyj podloge pare razy, powyrzucaj szmaty. ponoc rtec z termometra moze zatruc jedno srednie jezioro. ale z drugiej strony moj kolega w podstwowce zjadl rtec na moich i innych kolegow z klasy oczach i nic mu do dzisiaj nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 10:43 Bo szkodliwe sa opary a nie sama substancja.Połknięta cie nie otruje ale mieszkanie w pokoju z rozlana reęcia zaszkodzi jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
agata288 Re: wypadł mi termometr 07.09.07, 10:45 nie zbieraj rękoma!!!!rtęc jest silnie trującą cieczą ktora po wydostaniu sie z termometru przybiera postac kulek.ciezko ci bedzie ją zebrac bo mogły sie rozsypac w duzym promieniu.mozesz zebrac odkurzaczem ale pozniej wyczyscworek i go wypierz. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: wypadł mi termometr 07.09.07, 11:01 hahahahhahahahaahahahahhahahahaaaaaaaaaaaaaaaahaahhaahahhahahhahhhhh dawno sie tak nie uśmialam. HISTERYCZKI GLUPIE . uważajcie bo waszym dzieciom dwie glowy wyrosną od rtęci. WYstarczy że pofatyguje sie która i poczyta że rtęć po rozlaniu i zmieszaniu sie z tlenem zwija się w kuleczki -wchodząc w reakcję z tlenem przestaje być szkodliwa-nie przyszlo nikomu do glowy dlaczego ona suię tak szybko zwija? najlepiej spal mieszkanie razem z wózkiem bo jeszcze pewnie zostala tam kuleczka i bedzie promioeniować .hahahahahahhaahahhahaah. Histeria jest gorsza od glupoty i faszyzmu. jak może dorosla kobieta-odpowiedzialna matka żona (skoro się zdecydowala na dziecko -to powinna byc odpowiedzialna0, CZĘSTO WYKSZTALCONA ,pomyśleć wogóle że taka ilość jest szkodliwa ? A ta co jej rodzice aż na toksykologie dzwonili to już przeszla samą siebie. a wiecie że posiadanie instalacji gazowej w mieszkaniu jest bardziej szkodliwa od kilku kropel rtęci? Matko kochan a wspólczuję naprawdę wspólczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: wypadł mi termometr 07.09.07, 11:14 a ta wypowiedz to doskonały dowód na to jak -rzekomo wykształcone- osoby potrafią sie wypowiadac z kulturą. Zanim użyjesz okreslen dla kogoś obraźliwych 9a histeryczki głupie-zdecydowanie do takich należy) sama zbierz odpowiednie informacje....dopiero wtedy się wypowiadaj. Bo nie masz racji! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 10:42 Kartka papieru połącz wszystkie kropelki- one sięładnie łacza. jak bedziesz miec wszystko połaczone do do słoiczka i zakręc. Zmyj podłoge, wywietrz pokój. A rtęc w słoiczku może w aptece mozna oddać? albo w Sanepidzie? Odpowiedz Link Zgłoś
rozanamama Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 13:27 czytalam, ze nie ma miejsca, do ktorego mozna oddac rtec badz termometr rteciowy Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 11:02 Kiedy byłam mała: mama piekła bułeczki drożdżowe, ja wsadziłam termometr do gorącej bułeczki, z nudów chyba. Oczywiście pękł. Ja z nerwów, że mama nakrzyczy zaczęłam jeść tę bułkę. Nie pamiętam co dalej, pewnie mi zabrała jak zobaczyła, w każdym bądź razie nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
enko1 Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 21:02 ja potłukłam termometr leżąc w szpitalu podczas ciązy. Wyobrażacie sobie jakiego miałam stracha? Do tego żaden lekarz ani położna się tym nie przejęli, a jedna z pielęgiarek powiedziała nawet, że one wyrzucają potłuczone termometry do kosza. Oczywiście moi rodzice zadzwonili od razu na toksykologię i dwiedzieli sie, że nic strasznego się nie stanie. Wiem, że nie powinno sie takiej rtęci sprzatać ani odkurzaczem, ani szczotką bo odkurzacz rozpyli a szczotka tylko podzieli kulki rtęci na mniejsze. Weź, tak raziła jedna z forumowiczek, kartke papieru i za jej pomocą "sklej" wszystkie kuleczki a potem ... no w zasadzie nie wiem, co potem. Pewnie wyrzuc, choc nie powinno sie tego robić. W ogóle rtęciowe termometry to porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 dręczy mnie to cały czas.... 05.09.07, 21:31 mianowicie, jak leżałam z małą po porodzie to w drugiej dobie dziewczyna 2 łóżka dalej stłukła termometr... salowa zmyla to i juz. (najpierw kazali sprzątać tej dziewczynie, ale w koncu salowa z fochem to zrobiła) a ja nie mogę przezyć ze moja mała wdychała te opary... (((( Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: dręczy mnie to cały czas.... 05.09.07, 21:39 Ula, nie takie rzeczy ludzie wdychają, nic na to nie poradzisz, nie cofniesz czasu. Skoro dobrze się rozwija to chyba nie masz powodów do obaw. Nie wiem jak się objawia i po jakim czasie zatrucie rtęcią, ale skoro nie spanikowali w szpitalu to chyba nie ma powodu do obaw. Gdyby to było aż tak niebezpieczne dawno już by wycofali termometry rtęciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anieka0206 właśnie żeby nie być wtakiej sytuacji 05.09.07, 22:08 kupiłam termometr elektroniczny i jestem zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: właśnie żeby nie być wtakiej sytuacji 05.09.07, 22:17 chyba juz nie mozna kupić rtęciowego bo wycofali z aptek. ale ja tez jeszcze w ciązy kupiłam elektroniczny do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiak.1 Można kupić. 07.09.07, 10:19 Tez słyszałam o tym, że maja wycofać rtęciowe z aptek, ale ostatnio kupiłam. Właściwie nie ja tylko ktos mi kupił. Nie zdążyłam powiedzieć, że nie chce rtęciowego. Apteki wycofaja wtedy, gdy im z magazynów znikną. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: dręczy mnie to cały czas.... 05.09.07, 22:15 dzięki za dobre słowo!! nawet nie wchodzę na net zeby sprawdzić co jej moze grozić... boję się co tam przeczytam i tyle. rozwija się dobrze, szybko zaczęła wyciągać rączki do zabawek, teraz precyzyjnie trafia nimi do buzi, przekłąda zabawki z rączki do rączki, łapie nóżkę i ładuje do bużki... myslę ze rozwija się dobrze. (nie mówiłam mężowi ani rodzinie o tym zdarzeniu w szpitalu, bo szczególnie mój tata by wpadł w panikę i dręczył mnie jakimiś kazaniami...) Jagódka ma 5 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelka32 Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 22:18 ja złapałam moją 7mio miesięczną córkę ze stłuczonym termometrem w ręku. nie mam pojęcia skąd się tam wziął, nie widziałam że się stłukł, z płaczem zadzwoniłam do szpitala, a tam lekarka mnie wyśmiała, że tak panikuję! zapytałam, skąd więc te straszne legendy nt. rtęci, a ona: to niech pani mi powie, bo ja nie wiem zapytałam, czy jeśli dziecko nawet połknęło tą rtęć (choć było to raczej niemożliwe, bo szybko zareagowałam), to najwyżej się tylko trochę podtruje? a ona na to, że nie odczuje tego wcale, to są za małe ilości. pozdro ps. swoją drogą, to nie wiedziałam że o swoje dziecko się aż tak panikuje Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: wypadł mi termometr 05.09.07, 22:32 Chyba jednak nie wycofali z aptek, bo ja ostatnio kupiłam właśnie rtęciowy, po tym jak elektroniczny wariował może się nie stłucze Odpowiedz Link Zgłoś
lyly80 Re: wypadł mi termometr 06.09.07, 12:30 Wczoraj cały dzień poświęciłam na sprzątanie i szukanie kulek rtęci. Wieczorem jak próbowałam zasnąć to przed oczami miałam te małe srebrne kuleczki, które wypatrywalam w każdej szczelinie. Wyrzuciłam nawet torbe od wózka i wszystkie rzeczy, które w niej miałam (pieluszki, chusteczki, sliniaczek, grzechotki...)bo niestety tam rtęci było najwięcej. Ja tez mam termometr elektroniczny a nie wiem czemu złapałam za rtęciowy, pech...Do tej pory mam obawy czy te opary nie zaszkodzą nam. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: wypadł mi termometr 06.09.07, 14:14 z chemii nigdy dobra nie byłam, ale pamietam jeszcze jak była mowa o rtęci- na rozbity termometr i wylana rtęc najlepiej zastosować magnez-on przyciągnie pozostałe drobiny rtęci...więc oprócz dokładnego mycia i wietrzenia potraktuj podłogę jeszcze magnezem-i mozesz spać spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: wypadł mi termometr 07.09.07, 13:43 ABSOLUTNIE NIE ODKURZACZEM!!!!!!! to napisałam ja - chemik. jak zbierzesz odkurzaczem to rozpylisz sobie rtęć po całym mieszkaniu!!! najlepiej załóż jednorazowe gumowe lub foliowe rękawiczki i zbierz cholerstwo ręcznikiem papierowym (na sucho), potem rękawiczki i zużyte do ścierania ręczniki wrzuć do worka na śmieci, zawiąż szczelnie i od razu wyrzuć. no i nie zaszkodzi potem umyć porządnie ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Rtęć jest składnikiem szczepionek! 07.09.07, 14:47 Np tej przeciw śwince, odrze i różyczce! I co? Matki szczepią. A potem zdziwko, że dzieci mają jakieś uszkodzenia mózgu czy autyzm. A tu tyle rajwachu o termometr! Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: Rtęć jest składnikiem szczepionek! 07.09.07, 14:52 Matko-już czyatć nie można! Umiar-kobiety-zachowajcie umiar!!!!rtęć w szczeponce nie jest zabójcza-i tak samo autyzm moze wystąpić po mmr jak i dtp jak i zwykłych zastrzykach! a zwiazek mmr z autyzmem został obalony! i co innego rtec w lekarstwie, szczepuonce-a co innego toksyczna substancja która wydostała się poza swoje "opakowanie"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aneteez1 Re: Rtęć jest składnikiem szczepionek! 07.09.07, 15:04 ostatnio kupilam termometr rteciowy w aptece po 1.94 ZL, bylam w szoku i nic nie pytajac wzielam zaplacilam i poszlam!! a teraz jak czytam wasze posty to mam wrazenie, ze po kosztach sie tego pozbywaja!!!a ta aptekarka to zawsze lubi mi cos wcisnac! chyba kupie nowy elektroniczny, choc bo ten elektroniczny co mam to takie cuda pokazuje ze szok !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Rtęć jest składnikiem szczepionek! 07.09.07, 15:15 Szczepionki sie nie wdycha. Połknięta rtęc czy wstrzyknieta nie szkodzi bo nie ma gdzie parować. Odpowiedz Link Zgłoś