Dodaj do ulubionych

bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpowiedz

20.07.03, 22:30
mam pewien problem otóż jestem 17 letnia mama. niestety rok temu wyszlo tak
ze nie zostalam biezmowana przez przypadek. chcialabym ochrzcic mojego synka
ale nie wiem czy musze miec koniecznie ja biezmowanie czy biezmowanie musza
miec wylacznie chrzesni jak to jest moze wiecie cos na ten temat? a tak
wogóle można sobie kupic bieżmowanie w wawie?
agent0071@wp.pl
dziekuje za odpowiedz
monika
Obserwuj wątek
    • monia.z Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 20.07.03, 22:49
      Witaj
      Na Święta Wielkanocne chrzciłam mojego synka i ksiądz nie wymagał od nas
      (rodziców) świadectwa bierzmowania. Potrzebne było jedynie pozwolenie na bycie
      chrzestnym z ich parafi.

Pozdrawiam Monika i Miłoszek
    • sojanka Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 21.07.03, 07:01
      Lala takie posty " jak sobie kupić bierzmowanie" rozwalają mnie doszczętnie...

Może zamiast kupić, po prostu idź do księdza i poproś, że chcesz zostać
      bierzmowana. Z tego co wiem ksiądz nie odmawia.
      Trzeba się pewnie wyspowiadać, może zdać jakiś egzamin już, droga do sakramentu
      otwarta....
      • nadiativoli Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 21.07.03, 09:28
        Ciężko cokolwiek doradzać, bo tak na prawdę to zależy od Parafii (i dobrej woli
        księdza). Idz do parafi w której będziesz chrzciła dziecko (albo zadzwoń jeśli
        sie krępujesz) i dowiedz się czego wymagają! Może twoje obawy nie będą
        uzasadnione!
        Pozdrowionka
        Nadia
    • domali Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 21.07.03, 21:02
      Po pierwsze: z mojego doświadczenia w kościele generalnie nie wymagają
      zaświadczenia o bierzmowaniu, ale może w niektórych...
      Po drugie: moja refleksja: skoro jesteś gotowa " kupić" bierzmowanie (
      a "normalna" droga wcale nie jest taka trudna...), to po co cały ten zachód z
      chrzcinami??? Może wystarczy kupić... Zdziwiona Dominika
      • naaka Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 27.07.03, 08:52
        nie wymagaja bierzmowania bezposrednio-bo wymagaja slubu koscielnego rodzicow,
        przynajmniej w mojej parafii, a co za tym idze malzonkowie musza byc wczesniej
        bierzmowani.
        jednak sa rozne przypadki i trzeba rozmawiac z ksiedzem

a tak btw co to za sakrament jesli ma byc kupiony???
    • lala2002 Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 27.07.03, 09:45
      widze ze nie za bardzo spodobalo wam sie moje pytanie dotyczace biezmowania,
      byc moze odpowiadacie tak bo ja mam 17 lat, tylko poprostu nie rozumiecie
      pewnych rzeczy........
      • sojanka Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 27.07.03, 10:25
        Myslę, że probleme nie jest Twój młody wiek ale pytanie "jak sobie kupić
        bierzmowanie".
        Zastanawiam się dlaczego nie możesz normalnie przystapić do sakramentu zamiast
        go kupować...
        • l.e.a Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 27.07.03, 10:39
          Sojanka

Być moze dziewczynie chodzi o czas, przecież bierzmowanie odbywa się 1x w roku
          i sakramentu bierzmowania nie udziela ksiądz tylko biskup i tu może być
          problem. Wiem jednak, że np. w katedrze we Wrocławiu sakrament bierzmowania
          odbywa się co miesiąc, trzeba mieć tylko zezwolenie prałata z parafii do
          której się należy.

pozdrawiam - lea
      • l.e.a Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 27.07.03, 10:35
        lala2002 napisała:

> widze ze nie za bardzo spodobalo wam sie moje pytanie dotyczace biezmowania,
        > byc moze odpowiadacie tak bo ja mam 17 lat, tylko poprostu nie rozumiecie
        > pewnych rzeczy........

Zdziwiła mnie Twoja reakcja na odpowiedzi e-mam, które bardzo mądrze
        odpowiedziały na Twoje pytanie. I nic nie ma do rzeczy tu Twój wiek. Chrzest
        jak i komunia, bierzmowanie, śluby, ostatnie namaszczenie to Św. Sakramenty,
        których nie powinno sie kupować !!! wtedy tracą swoja wartość i swój cel !!!
        Czy wiesz jaki ma cel sakrament chrztu Świetego ? dlaczego chcesz ochrzcić
        dziecko ? Czy po to aby dziecko mogło nalezeć do w wspólnoty kościoła i chłonąć
        naukę wiary, zostac dzieckiem Bozym ? czy tylko dlatego, że tak się patrzy ?

Jeżeli jesteś osobą wierzącą, jeżeli masz potrzebę ochcrzeczenia dziecka, bo
        czujesz,że jest to Twoim obowiązkiem jako osoby wierzącej, to powiedz o tym
        księdzu, na pewno on ochrzci Twoje dziecko, jezeli nie on ochrzvci je inny
        ksiądz. Jeżeli natomiast lekceważysz cel sakramentu Świętego i chcesz dziecię
        ochrzcic z powodów pozareligijnych nie powinnaś go otrzymać.

Rodzice chrzestni powinni mieć bierzmowanie, rodzice dziecka również ale nie to
        jest najważniejsze !!!
        Ja np. nie mam bierzmowania, nie jestem Polką i w moim kraju był z
        bierzmowaniem kłopot, mam jednak ślub kościelny i znałam przyczynę dla jakiej
        chciałam ochrzcić swoje dziecko, Ty też ją musisz znać !

Pozdrawiam serdecznie - lea
    • umargos Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 27.07.03, 23:25
      Co tydzień (chyba co sobotę) jest udzielany sakrament bierzmowania w kościele
      Św. Aleksandra na Placu Trzech Krzyży (tak przynajmniej twierdzi mój małżonek,
      ale sam przyznaje, ze ostatnio nie siedzi w temacie). Wystarczy jak sądzę
      zgłosić się tam, dowiedzieć się o warunki, o egzamin i sie po prostu
      przygotować do bierzmowania. Chyba nie powinien byc to wielki problem. Co do
      chrztu to nie sądzę, żeby rodzice dziecka musieli byc bierzmowani, acz jeżeli
      ktoś uznaje wagę sakramentów, wypadało by żeby tego dopełnili - w żadnym razie
      brak tego nie może być powodem odmowy chrztu. Rodzice chrzestni muszą być
      bierzmowani.
      Pozdrawiam
      Ula
    • lala2002 Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 28.07.03, 21:16
      mi naprawde nie chodzi o to zeby zrobic pokaz dla ludzi ze chrzecze dziecko
      poprostu jestem osoba wierzaca ale nie wyobrazam sobie ochrzczenia dziecka jak
      bedzie mialo ponad rok bo rzeczywiscie gdybym zaczela starac sie teraz o
      biezmowanie (muj syn ma prawie 4 miesiace)to pewnie moglabym go ochrzcic gdzies
      w czerwcu za rok. ja poprostu chce aby chczest odbyl sie normalnie o normalnym
      czasie poprostu....
      • ruda_kasia Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 29.07.03, 10:13
        A jaki jest ten "normalny" czas? Co szkodzi ochrzcić dziecko roczne. Inna
        sprawa, że moim zdaniem bierzmowanie rodziców nie jest konieczne. Co innego
        chrzestnych, ale znane mi są precedensy.
        aha, no i może przygotowując się do swojego bierzmowania "dojrzałabyś" w
        wierze - bo temu służy ten sakrament - przed ochrzczeniem dziecka. No bo
        przecież brak bierzmowania do tej pory też o czymś świadczy???
        kasia
        • adzia_a Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 29.07.03, 10:31
          Z tego, co wiem, bierzmowanie rodziców nie jest potrzebne do chrztu. Wiem, że
          przy małym dziecku masz mało czasu, ale może warto zapytać u jakiejś wyższej
          instancji o oficjalną wykładnię - będziesz miała podkładkę.

To i tak chyba mniej zachodu niż szukanie kogoś, kto handluje sakramentami wink
      • umargos Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 29.07.03, 14:30
        Na Twoim miejscu sprawdziłabym ten kościół w Warszawie, o którym napisałam we
        wcześniejszym poście. Podejrzewam, że tą droga można przystapić do sakramentu
        bierzmowania szybko - bez konieczności czekania rok lub dwa lata, aż w rodzimej
        parafii ten sakrament akurat będzie udzielany. Przygotowanie się do egzaminu
        wielką filozofią nie jest. Nawet jeżeli wymagałoby to poczytania sobie trochę,
        przyswojenia pewnych zasad - tudzież katechizmu i być może uczestnictwa w jakiś
        spotkaniach. To przecież jest wykonalne. Nie bardzo rozumiem stwierdzenie - że
        jesteś osobą wierzącą i chcesz ochrzić dziecko. Jak osoba wierząca może w ogóle
        myśleć o kupowaniu sakramentu??? Jednoznacznie świadczy to o tym, że powinnaś
        zacząć się niezwłocznie do bierzmowania przygotowywać, wtedy taki pomysł nie
        przyjdzie Ci do głowy. A szukanie wykrętów pachnie mi leniem.
        Pozdrawiam
        Ula
    • lala2002 Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 29.07.03, 22:45
      może żle mnie zrozumialyscie-kupic tzn dla mnie nie kupienie sakramentu bo po
      co ale poszukanie takiego kosciola zeby bylo szybciej bo zalezy mi na
      ochrzczeniu dziecka gdziec we wrzesniu. poprostu slyszalam od znajomych ze
      lepiej bylo by sobie zalatwic szybsze biezmowanie, ale nic i tak dziekuje za
      odpowiedzi
    • lala2002 Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 29.07.03, 22:48
      i nie rubcie wielkiej filozofii z ''kupienia sakramentu"bo nie o to mi chodzilo
      a tak wogule ludzie kupuja za pieniadze gorsze rzeczy krzywdzac przy tym innych
      ale owszem kazdy ma swoje zdanie i ja to szanuje
      • umargos Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 29.07.03, 23:24
        W żadnym wypadku nie chciałam Cie urazić. Podałam namiar na kościół, w którym
        ten sakramentr jest udzielany często więc można z tego skorzystac. Jeżeli jest
        to już nieaktualne to z pewnoscia można w kurii lub w innej "wyzszej" instancji
        zasięgnąć informacji - gdzie i na jakich warunkach (tzn. jak należy się
        przygotować) można przyjąć go możliwie najszybciej. Nie jest powiedziane, że
        będzie to trwało dłużej niz miesiąc czy dwa. Zamiast się tłumaczyc z
        niezręcznych sformułowań w pierwszym poście, lepiej zacząć działać.
        Pozdrawiam
        Ula
        • lala2002 Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 30.07.03, 20:51
          dzwonilam do tego kosciola na placu trzech krzyzy ale nic z tego ksiadz odolal
          mnie do mojej parafii. co zrobic?czuje ze szybko nie dostane tego biezmowania a
          zalezy mi na tym gdzie moge sie udac?
          • umargos Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 30.07.03, 21:06
            Może lepiej nie dzwonic, ale się przejść osobiście. Pozostaje jeszcze kuria,
            aby tam się dowiedzieć. Zważywszy na to, że sakramentu bierzmowania udziela
            biskup zazwyczaj wiąże się to z pewnym czasem oczekiwania. W sytuacji takiej
            jak Twoja, jeżeli chcesz wcześniej przyjąć bierzmowanie, bez oczekiwania aż
            mozliwe to będzie w rodzimej parafii, powinni coś poradzić. Warto przemyśleć
            jak przeprowadzić rozmowę, jakich argumentów użyć aby osiągnąć pożądany skutek.
            Życzę powodzenia.
            Ula
    • grrrrw Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 04.08.03, 23:00
      Wydaje mi sie, że normalną drogą jest porozmawianie z własnym proboszczem.
      Przygotowanie klasyczne do bierzmowania trwa zazwyczaj od jesieni do wiosny
      czyli kilka miesięcy. I na pewno w normalnym trybie nie da się więcej nic
      skrócić.
      Co do samych terminów, zazwyczaj w katedrze lub innym kosciele w diecezji
      udzielane jest bierzmowanie przynajmniej raz w miesiącu (daty są ustalane
      jakis czas naprzód). To dla przypadków nietypowych, osób - które przez
      przypadek (np. zatrzasneły sie w windzie), nie dotarły na swoje bierzmowanie
      itp.
      Musisz zrozumieć, że wielu spraw w Kościele nie regulują przepisy, ale
      decyduje "racja duszpasterska", czyli osobiste odczucie księdza, co w danym
      przypadku będzie dla danej osoby najlepsze.
      Decyzja i zdanie księdza zależy jednakże w dużej mierze od tego, co sobą
      reprezentuje "interesant".
      Myslę, że nie obejdzie się bez niejednej rozmowy.
      • mercedess1 Re: bieżmowanie potrzebne do chrztu?prosze o odpo 05.08.03, 10:59
        A moze po prostu zapytaj ksiedza "ile to bedzie kosztowac, zeby bylo na
        wrzesnia?" zaoszczedzisz sobie latania po kosciolach i opowiadania ksiedzoju
        jak doszlo do zaplodnienia i gdzie jest tata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka