dlania 20.12.07, 21:57 Powiem nieco patetycznie: nie przypuszczałam, że doczekam takich pięknych czasów.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanka79 Re: Schengen - otwarte granice 20.12.07, 22:11 Ja też nie. W końcu wyjazd na narty w pobliskie Jeseniki będzie dłuższy o wyczekiwanie na granicy, a to jakaś godzina. Dodatkowa godzina szusowania. Hip hip huraaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Schengen - otwarte granice 20.12.07, 23:30 Właśnie czekam żeby zobaczyć tę chwlę w tvn24, chyba coś się będzie działo ? Dla mnie to podniosły symbol końca pewnej epoki. Pamiętam jak nam tłumaczono na wykładzie jak wyglądają granice w strefie Schengen i jakoś trudno mi było sobie to wyobrazić. No i proszę... I jeszcze widząc zdejmowane tablice z napisem granica państwa przypominają mi się kroniki z 1939 i myślę jak inna jest teraz sytuacja, jak długą drogę przeszliśmy i jak odmienne wartości symbolizuje teraz ten widok. Niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Schengen - otwarte granice 21.12.07, 08:21 I jeszcze widząc zdejmowane tablice z napisem granica państwa > przypominają mi się kroniki z 1939 i myślę jak inna jest teraz > sytuacja, jak długą drogę przeszliśmy i jak odmienne wartości > symbolizuje teraz ten widok. > Niesamowite. Mój mąż miał podobne spojarzenia. Stwierdził, że Niemcy powinni symbolicznie wyłamac szzlaban, jak na znanym zdjęciu))) Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Schengen - otwarte granice 21.12.07, 10:57 a ja tylko delikatnie przypomnie ze GRANICE NIE ZNIKAJĄ znika tylko kontrola graniczna , posterunki i szlabany POlska i inne kraje dalej mają takei granice jak miały drobnostka taka Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Schengen - otwarte granice 21.12.07, 11:01 Czyli jak w tytule watku: otwarte granice Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Schengen - otwarte granice 21.12.07, 22:27 Nie no, oczywiście, państwo zachowuje swoją jurysdykcję i tak dalej. Znikają w sensie szlabanów i budek strażników, nie linii na mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: Schengen - otwarte granice 20.12.07, 23:59 Mój mąż właśnie jedzie z Francji, ale do polsko niemieckiej granicy zostało mu jeszcze jakieś 12 godzin. No,ale "załapie" się w pierwszym dniu. Chyba ze 100 razy przekraczał tą granicę w ciągu ostatnich 15 lat, ale pierwszy raz właśnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
denea A myślicie, że... 21.12.07, 07:04 ci w innym wymiarze otrzymują jakieś biuletyny ? Mój ojciec zmarł jeszcze przed Okrągłym Stołem, jak ja bym chciała, żeby wiedział, jak jest teraz ! Eh, cieszyłby się chyba nawet bardziej od nas... Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka mąż wrócił o 2 w nocy 21.12.07, 07:59 mamy kilka km do granicy, była niezła impreza, setki ludzi, fajerwerki, pamiątkowe pieczątki do paszportów Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: mąż wrócił o 2 w nocy 21.12.07, 08:22 Podsumujmy: od dzis moge jechać bez paszportu gdzie chcę - w granicach pokreslonych przez traktat, oczywiście. A dzieci nie musza miec żadnego dokumentu? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: mąż wrócił o 2 w nocy 21.12.07, 08:26 Musisz i Ty i dzieci. Mówili wczoraj w radiu, że zniesienie kontroli granicznej nie oznacza całkowitego braku kontroli. Będąc za granicą musisz mieć ze sobą paszport lub dowód osobisty (prawo jazdy nie wystarczy), dzieci również (tymczasowy dowód osobisty lub paszport). Kontroli można dokonywać na terytorium całego kraju, nie tylko na granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: mąż wrócił o 2 w nocy 21.12.07, 09:16 No włąsnie tak słyszałam , chciałam się upewnić. Czyli ze świątecznego wypadu na Słowacje cała czwórka nici;-( Musze dzieciom wyrobic najpierw jakis dokument. A co lepiej - paszport czy ten tymczasowyt dowód? Wiecie może, na ile lat sa te dokumenty wydawane (chodzi o 2- i 6 latkę)? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: mąż wrócił o 2 w nocy 21.12.07, 09:31 Wyrabiałam dwulatkowi i sobie dowody osobiste w lipcu, przed wyjazdem do Danii do męża. Mój jest na 10 lat, syna na 5. Wtedy czekało się na odbiór dowodów miesiąc. Teraz może być dłużej, słyszałam ploty o 2 miesiącach, z uwagi na koniec wazności starych dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: mąż wrócił o 2 w nocy 21.12.07, 10:25 Ewo mamo jasia, a ile kosztuje wyrobienie takiego dziecięcego dowodu? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: mąż wrócił o 2 w nocy 21.12.07, 13:30 Dzieciom zdecydowanie paszporty - bardziej uniwersalne, można potem jeździć do krajów wymagających wizy. Moje dzieci mają paszporty jedno od 8 m-ca, drugie od drugiego m-ca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: Schengen - otwarte granice 21.12.07, 08:42 szkoda, że mój ojciec nie doczekał zmian które zaszły w Europie był wielkim zwolennikiem właśnie zniesienia granic, integracji itp Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Byłam dziś autem na zakupach w Niemczech :))) 21.12.07, 13:41 Rzeczywiście nie ma granic, no cudnie Odpowiedz Link Zgłoś