Dodaj do ulubionych

obowiązki niani

12.08.08, 13:18
Zastanawiam się , jakie obowiązki maja nianie, które opiekują się Waszymi
dziećmi. Czy zajmują się wyłącznie dziećmi, a może tez dla nich gotują, czy
robią inne rzeczy w domu?? czy codziennie , kiedy niania przychodzi do Waszego
domu macie super wysprzątane? Zastanawiam sie, bo ostatnio mama mi
powiedziała, ze u mnie nie wytrzyma żadna opiekunka bo bałagan w domu mam wink
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: obowiązki niani 12.08.08, 13:27
      U mnie gdy dzieci były małe i miałam nianię, zajmowała się tylko nimi, miała chodzić na spacery, do piaskownicy, dać śniadanie i obiad,czyta c, rozmawiać, bo potrzebowałam niani, a nie pani do sprzątania- to robiłam z męzem do spółki (nie znoszę bałaganu i brudu).
    • andziulec Re: obowiązki niani 12.08.08, 13:28
      Odpowiem Ci z perspektywy pracy jako niania. Zajmowałam sie nie
      tylko dzieckiem ale i domem. Gotowałam dla malucha i sprzątałam jak
      spał. Co drugi dzień odkurzanie i ścieranie kurzu. Ale była to jakby
      moja inicjatywa pracodawca nigdy tego ode mnie nie wymagał ani też o
      tym nie mówił. Lubię porzadek a sprzątałam troche też z nudów bo
      dziecko choć trzyletnie lubiło spać dwa razy po 2h w ciągu dniasmile
      • zebra51 Re: obowiązki niani 12.08.08, 13:38
        Nasza Niania zajmuje się tylko synkiem. Nasze mieszkanie super
        wysprzątane może nie jest, ale też nie ma bałaganu.
        Nianie mamy tą samą od 1,5 roku, wiec traktujemy ja jak rodzinę i
        nie napinamy sie, by w mieszkaniu bylo wszystko na błysk smile
        • zosia_1 Re: obowiązki niani 12.08.08, 13:43
          no właśnie problem bałaganu. bałagan i brud różne rzeczy, ja też nie lubię brudu
          i bałaganu, ale siłą rzeczy rozgardiasz przy dójce dzieci zazwyczaj zostaje ,
          kiedy wychodzę przed 7 rano do pracy. ja naprawdę nie wiem jak można mieć
          wysprzątane na błysk mieszkanie przy 2 małych dzieci (3 lata i pół roku)o każdej
          porze dnia i nocy. podziwiam takich
      • joanna_poz Re: obowiązki niani 12.08.08, 13:43
        z naszą nianią byłom podobnie.
        w zakresie obowiazków miala opieke nad synkiem i sprawy z tym
        związane (typu ugotowanie mu jedzenia, poprasowanie jego ubranek).

ale z własnej woli i inicjatywy ogarniala nam dom, robiła pranie,
        składała ubrania itp. zdarzało jej się umyć okna czy ugotowac nam
        obiad- tłumaczyła że się nudzi, kiedy synek śpi, a sama uwielbiała
        wszelkie prace domowe.

dom, pomimo tego, też sprzatalismy sami, żeby nie przychodziła do
        jakiegos totalnego bałaganu.

wspolpraca byla obustronnie korzystna i satysfakcjonująca, bo niania
        była u nas przez 3,5 rokusmile
    • batsi81 Re: obowiązki niani 12.08.08, 15:05
      to jakie ma obowiązki zależy od ustaleń na początku, jedni rodzice wola żeby zajmować sie tylko dzieckiem a inni chcą jeszcze sprzatania i gotowania. Ja jak byłam nianią to miałam niby sie tylko zajmowac dzieckiem ale z czasem strasznie raziło matke tego dziecka że tak bezczynnie siedze w czasie drzemki małej no i zaczęła prosic o posprzatanie lub wyprasowanie, ja się zgadzałam bo i tak nie miałam co robić no ale apetyt rośnie w miare jedzenia i owa mama zaczęła oczekiwac coraz więcej, w końcu doszło do tego że musiałam cały dom sprzątać od góry do dołu, prasować, czasem rozwieszać pranie w czasie gdy mała śpi i raz w tygodniu zostając dłużej troche na odkurzanie i mycie podłóg, jak już zaczęła sugerować coś o pastowaniu podłóg czekając aż zaproponuję że ja to zrobię to udawałam że nie wiem o co jej chodzi i nie wyskakiwałam z żadnymi propozycjami bo tylko czekała aż sama sie zgłoszę na ochotnika. Potem jeszcze chciała żeby jej drzwi garażowe umyć za 10 zł to stwierdziłam że nie mam czasu, a jak zaproponowała żebym jej umyła okna (7 dużych, jedne drzwi balkonowe i 5 małych) za zawrotną sumę 50 zł to o mały włos a bym jej buchnęła śmiechem prosto w twarz. Za opieke nad dzieckiem płaciła 5zl za godz i nic nie dopłacała za sprzątanie. Próbowała mi też wcisnąć gotowanie ale też się nie udało. Gdyby to wszystko ustaliła ze mną na początku i dała odpowiednią do tego stawkę to może popracowałabym tam dłużej a tak ledwo wytrzymałam tam 7 miesięcy bo do tego jeszcze jej dzieci były takie że idealnie nadawałyby się do programu superniania.
      • zosia_1 Re: obowiązki niani 12.08.08, 15:14
        to współczuję,na pewmo bym taka nie byął, ciekawiło mnie bardziej czy wszystkie
        opiekunki, jak przychodzą do pracy to zastają pięknie wysprżatne domy, ugotowane
        i zrobione jedzenie dla dziecka i maja tylko oka z dziecka nie spuszczać?
        Dziękujęz a odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka